Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

- tak, jak nie masz wejścia phono, to najlepiej kup stary wzmacniacz z takim wejściem - wyjdzie tanio...

DROGI EXCELU...........czy doszedłeś już z gramiakiem do wymarzonego celu??

Przyszła pora na zmianę igły w mojej AT95E. W jakim stopniu zamienniki WAMATA różnią się od igieł oryginalnych? Różnica u niego w cenie to niby tylko 26 zł w stosunku do oryginału. Pytanie czy to tylko wartość znaczka na czole czy też w jakiś sposób to słychać?

Ok. Zarzuciłem więc pomysł badziewnego Lenco. Zdobyłem Altusa P-100 (to samo co Unitra G 8010 chyba). Mam dwie prośby: Czy moglibyście mi pomóc szeregując te wzmacniacze według tego, który jest najlepszy i o którego warto walczyć aż do tego który najmniej jest czegokolwiek warty?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oraz jaką wkładkę w okolicach 100 złotych (150 ew.) polecilibyście do niego?

Dziękuję z góry za odpowiedzi :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oraz jaką wkładkę w okolicach 100 złotych (150 ew.) polecilibyście do niego?

AT-95

nt wzmacniaczy się nie wypowiadam

audiokarma.org

AT-95

nt wzmacniaczy się nie wypowiadam

uff, to kamień z serca- też o niej myślałem, ale już wariowałem powoli od tych różnych czasem sprzecznych informacji na wielu forach itd i się bałem że nic nie kupię.. Dzięki.

CHcialbym sobie sprawic jakis tani preampik do mojego gramiaka.Znalazlem cos takiego na ebayu:

Ukryta Zawartość

Ma szance zagrac tak dobrze jak cs blue? Jest baaardzo chwalony a nie mozna go w zasadzie dostac juz:/

Ukryta Zawartość

To jest chińska wersja preampa Bugle J. Hagermana ... czyli to co u nas występuje jako CS Blue.

Żeby to zadziałało to potrzebny jest zasilacz.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• 2 tygodnie później...

Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc w poszukiwaniu paska napędowego do gramofonu Pioneer Pl 15R. Pisałem kiedyś maila do znanej firmy WAM.. na allegro, ale niestety nie dostałem odpowiedzi.

Pozdrawiam

Nie jestem początkującym, ale nie chcę zaśmiecać forum nowymi wątkami. Ogólnie słuchając winyli entuzjastycznie (ale nie obsesyjnie) ustawiłem już system, żeby było bardzo dobrze.

W zasadzie mam jedną rozterkę chyba już nie do pokonania.

Wiadomo, że każdy element elektroniki, żeby funkcjonować optymalnie (tak jak każdy silnik czy organizm) musi się rozgrzać. Oczywiście zdaję sobie sprawę od lat, że phono pre lepiej nie wyłączać w ogóle. (Jak wiele urządzeń phono pre, mój Parasound mnie miał wyłącznika). Nie mam jednak już wątpliwości, że cykl rozgrzewania, (ułożenia się sygnału) zaczyna się od momentu kontaktu igły z rowkiem winyla.

Bez względu na to, czy używałem pre tranzystorowego czy lampowego, cykl układania się sygnału do stanu zadowalającej mnie stabilności trwa ok 1h 15 minut. Zatem, by wycisnąć ze sprzętu najlepsze - jak na mój słuch i oczekiwania estetyczne - trzeba dać gramofonowi dwie płyty "na pożarcie." Zastanawiam się czy, by oszczędzać igłę i czas, nie ma jakiegoś sposobu utrzymania pracy wkładki w pozycji spoczynku? (Czyli bezpiecznie pobudzić pracę magnesu lub cewki w stanie standby by zachować ciągłość pracy wkładki i przedwzmacniacza.)

Takie rozwiązania byłoby idealne, bo po co kupować droższe pre i wkładki jeśli to, co się ma potrafi zagrać wybornie?

Wiem, że robię problem z czegoś, co wielu prawdopodobnie nie zauważy (czyli nie usłyszy), ale jak się wsłuchujemy w sprzęt latami, wymagania są konkretne. Jeśli mi system przez kwadrans gra na całą ścianę albo szatkuje obraz sceny = nie słucham muzyki.

Dzięki za ewentualne mądre uwagi. Pozdrawiam.

Edytowane przez macson
Gość masza1968

(Konto usunięte)

A co to za wkładka?

Przyznam, że w niej (zawieszeniu) szukałbym problemu.

Mój phonopre (lampowy) osiąga gotowość po ok 15min od włączenia. Wkładka potrzebowała ok 150h od nowości na uelastycznienie zawieszenia.

Czasy, o których piszesz raczej nie są normą.

Obecnie AT 440 ML, ale nie sądzę, żeby o to chodziło: miałem kilka wkładek, dwa gramofony i pre - w dwóch miejscach zamieszkania.

W każdej kombinacji po włączeniu jest ładnie, ale żeby było idealnie - trzeba trochę dać wkładce pograć. Pre i gramofon są po przeglądach i badaniach fachowych.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To bardzo popularna wkładka i nie słyszałem od nikogo aby za każdym razem po włączeniu musiała się rozgrywać ponad godzinę.

Może coś z silnikiem w gramofonie i tak długo stabilizuje obroty? Ale skoro piszesz, że po przeglądzie to nie mam innych pomysłów.

No chyba, że to norma a Ty masz lepszy słuch, że potrafisz to wychwycić.

... niestety jak się naprawdę usłyszy muzykę w domu to chce się jej zawsze słuchać, a nie elektroniki i głośników.

Jak "byłem mały" z Unitrą nie miałem problemów bo coś grało w pokoju tak samo; teraz bywam zauroczony analogiem bardziej niż cyfrą, ale to nie gra idealnie z marszu.

Witam, stałem się wczoraj posiadaczem gramofonu Pioneer PL-10 z wkładką Ortofonu OM-10.

Mam parę pytań: otóż wczoraj puszczałem parę płyt i wszystko było idealnie, z każdym kolejnym krążkiem byłem coraz bardziej zauroczony. Dzisiaj zauważyłem dziwny dźwięk i okazało się, że wkładka szurała po płycie. Pomyślałem, że być może złamała się igła, jednak po przyjrzeniu się jej nie zauważyłem żadnego ubytku, wygląda na całą. Problemu doszukuję się w kalibracji ramienia. Delikatnie zmniejszyłem nacisk wkładki i dźwięk ustał. Nie zauważyłem jakiejkolwiek innej zmiany - oba kanały grają, całe pasmo elegancko słychać, żadnych szmerów, trzasków, pisków. Czy igła może być uszkodzona?

Myślę również nad wymianą headshella, gdyż obecny ma złamany uchwyt, co utrudnia ustawianie ramienia (i być może również regulację nacisku?). Mój gramofon ma standardowe gniazdo 1/2". Czy polecacie jakiś konkretny? Pomyślałem o tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) będzie pasował, czy wkładki dla DJów czymś się różnią?

A może coś takiego?

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Następnym pytaniem jest, czy warto kupić wagę nacisku igły?

Chciałbym was zapytać o dobór przedwzmacniacza. Aktualnie gramofon jest podłączony do Rotela PA-214 mojego taty, a do wzmacniacza podpięte są moje Avance Dana 503. Docelowo ma być podłączony do Cambridge Audio A300. Znalazłem takie urządzonko:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wprawdzie na początku je pomijałem ze względu na cenę, jednak poszukałem o nim opinii i czuję się przekonany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zdaje się, że to może być całkiem niezły wybór jak za tę cenę. Chyba że jest coś co się dużo bardziej opłaca kupić. Na razie jednak myślę, że nie stać mnie na lepszy preamp, ale jak to mówią - nie od razu Rzym zbudowali. A z drugiej strony łatwiej teraz kupić gramofon i tani preamp, niż dłużej oszczędzać i naraz wydać więcej pieniędzy.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam.

Na początku chciał bym zaznaczyć, że jestem zupełnym amatorem jeśli chodzi o gramofony. Dostałem od znajomego Thorensa TD 165. Chciał bym zapytać jaką wkładkę do niego dokupić(póki co coś taniego, nie wiem czy gramofon jest w pełni sprawny, istotny może być fakt, że posiadam tylko jedną śrubkę mocującą wkładkę do ramienia), oraz przewód do podłączenia gramofonu do wzmacniacza (również coś taniego do testów).

Dzięki,

pozdrawiam Wiktor.

Cześć.

Jestem TOTALNYM amatorem, tak zaznaczę na początku. Dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem Pro-Jecta 6.1 i chciałbym go skalibrować. Znalazłem parę materiałów, które przeczytam (lub obejrzę) jednak jeśli moglibyście zarzucić linkami do artykułów na ten temat - przyjmę je z ogromną przyjemnością :).

Tomek.

Edytowane przez lazzy

Witam Wszystkich,

Potrzebuję pomocy,chcę kupić pierwszy gramofon,wiem,że już rzygacie tym tematem ale jak Wy nie pomożecie,to kto do cholery....podam więc swoje typy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Będę wdzięczny za podzielenie się waszymi opiniami i doświadczeniem,proszę o wyrozumiałość....póżniej mam zamiar kupić też jedną z trzech wkładek: Shure M97xE,Denon DL - 103 lub AT 440 MLa,na jednej z aukcji widziałem też używkę pre -amp Pro-Jet za 250 zł,będzie to grało z przyzwoitym sprzętem:Audiolab 8200A,MA RX2...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- mnie się podoba telefunken - niezawodny napęd direct drive + kwarcowa stabilizacja obrotów

excelvinyl winylmania blog szukaj

Właśnie nie wiem,czy w Telefunkenie będę mógł zamontować jedną z wyżej wymienionych wkładek,tzn zamontuję,tylko czy ramię jest do nich odpowiednie....?

zainteresuj się tym

Ukryta Zawartość

z powyższych tylko TD160 i TD 145 są godne uwagi

Denon DL - 103 ma szanse zagrać z s600

AT 440 MLa z Thorensami

Shure M97xE - nie polecam, to już nie jest stary dobry Shure made in USA, chyba ,że z igłą JICO SAS

na jednej z aukcji widziałem też używkę pre -amp Pro-Jet za 250 zł

moim zdaniem będzie ograniczeniem

do DL-103 i innych MC (bo widzę tylko sekcję MC) będzie jak znalazł :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Ok,teraz sprawa kosztów czy ceny tych Thorensów są do przyjęcia???Ile mogę licytować za tego dual mono SONY???

Ile mogę licytować za tego dual mono SONY???

Ten pre z Sony nie ma nic wspólnego, to jest forumowa NUDA

Ukryta Zawartość

o ile dobrze pamiętam, części + trafa to był koszt +- 800-1000zł

tu jest TYLKO sekcja MC więc wg mnie 500zł będzie OK

ale pamiętaj ,że to ogranicza Cię tylko do wkładek MC

Ok,teraz sprawa kosztów czy ceny tych Thorensów są do przyjęcia?

hmm 600zł za Thorensa to wg mnie max

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Panowie jak to jest,czy gdy podepe inne pre do mojego wzmacniacza niż to które mam w nim (rotel ra 10)to dźwięk się zmieni?Moze głupie pytanie ale mnie to nurtuje.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Tak jak wzmacniacze zintegrowane mają swoje charaktery, klasę, tak samo przedwzmacniacze gramofonowe. Z jakiegoś powodu rozstrzał między nimi wynosi od 70zł do kilkudziesięciu tysięcy.

Thorensiak 160 wygląda jakby pracował 30 lat pod tężniami w Ciechocinku tak skorodował.

Ciekawe czy...no...nie chroboce? :)

Pozdro,

Yul

Czyli jakiś cieplejszy pre zmienilby charakterystykę polączenia rotela z b&w?Czy za 400-500zl da się kupic jakiś przyzwoity z drugiej reki?

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

• Pokaż nowe odpowiedzi