Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Zmieniłby charakterystykę dźwięku z gramofonu. Bo pre gramofonowe łączy gramofon ze wzmacniaczem.

Ogólnie cieplej grają pre lampowe, ale to nie reguła. Urządzenia Yaqina mają miłą charakterystykę, tylko czy coś znajdziesz używanego? Mam wątpliwości.

Jest szansa wypróbować natomiast coś nowego w tej cenie, czyli coś co możesz wypożyczyć ze sklepu- jak się dogadasz. Spróbuj np Regę.

Czyli jakiś cieplejszy pre zmienilby charakterystykę polączenia rotela z b&w?Czy za 400-500zl da się kupic jakiś przyzwoity z drugiej reki?

Najtańsze gramofony Clearaudio mają to do siebie, że brzmią lekko, dokładnie, "szybko" i jasno. Albo się to lubi albo nie, przeobrazić zasadniczo brzmienie gramofonu to nie jest prosta rzecz. Co ciekawe, nie można tego samego powiedzieć o ich wkładkach, szczególnie tych które mają obudowy wykonane z egzotycznego, twardego drewna. Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że proponowałem Koledze rozwiązanie lepiej zrównoważone i przy tym tańsze.

Pozdro,

Yul

Może zle zadałem pytanie,chodzi mi o to czy to nie jest profanacja podlanczac gramofon za 5tys zl do wzmacniacza za 1500zl,o to czy to pre go nie ogranicza.Druga sprawa ze taki dźwięk rotela z b&w zaczal mnie meczyc tym bardziej jak posluchalem MONN-A z nim te kolumny zagraly jak by to nie były cm1 i w tym kierunku chciałbym isc ale nim wydam 6tys na wzmacniacz chciałbym sprobowac jakies inne pre.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

DROGI EXCELU...........czy doszedłeś już z gramiakiem do wymarzonego celu??

- Drogi Stary Audiofilu..... przecież wiesz, że żaden nośnik prócz winylu, nie zapewni Ci chwil przyjemności tylu...

excelvinyl winylmania blog szukaj

A co sądzicie o tym???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kupiłbym AT 440MLa i byłoby cacy:))) po głowie chodzi mi też Telefunken CS 20...lub Dual 505-4

Chociaż Living Audio LAD 3000 też jest ciekawy,lecz głucho w sieci na jego temat,Myślę,że na Thorensie TD 145 z jednej aukcji mogę zjechać do 700zł - dobra cena???

Jeszcze jest TD 318 MK II,ale nie ma kabla zasilającego,więc nie wiadomo,czy działa,musiałbym zaryzykować....dostałem zdjęcia na maila i wygląd jest naprawdę ok...

Ukryta Zawartość

,więc nie wiadomo,czy działa,musiałbym zaryzykować

ryzykować mógłbyś jeśli ten gramofon kosztowałby Cię 20zł , a za pewne tak nie jest

kręcący się talerz w cale nie świadczy o tym,że gramofon jest w pełni sprawny

Gość rydz

(Konto usunięte)

Najtańsze gramofony Clearaudio mają to do siebie, że brzmią lekko, dokładnie, "szybko" i jasno.

Ze wskazaniem na poczytalność umysłu odsłuichującego.

A co sądzicie o tym???

Ukryta Zawartość

Kupiłbym AT 440MLa i byłoby cacy:))) po głowie chodzi mi też Telefunken CS 20...lub Dual 505-4

Chociaż Living Audio LAD 3000 też jest ciekawy,lecz głucho w sieci na jego temat,Myślę,że na Thorensie TD 145 z jednej aukcji mogę zjechać do 700zł - dobra cena???

Jeszcze jest TD 318 MK II,ale nie ma kabla zasilającego,więc nie wiadomo,czy działa,musiałbym zaryzykować....dostałem zdjęcia na maila i wygląd jest naprawdę ok...

Fisher to całkiem dobrze wykonany gramofon z wkładką AT 440 zagra i to na pewno bardzo dobrze. Jest prosty i łatwy w kalibracji, silnik magnetyczny trochę małej mocy, ale stabilny i cichy.

Na pewno do zrobienia takie coś jak zasilacz ( kondensator) oraz mycie i czyszczenie potencjometrów na płytce elektroniki jak też tych zewnętrznych. Cena przychylna ale przy zakupie zalecam odbiór osobisty ze względu na zdarzające się uszkodzenia taśmy magnetycznej od spodu talerza. Chyba że sprzedający zrobi przynajmniej 4 dokładne zdjęcia talerza po wcześniejszym jego oznakowaniu czarnym pisakiem tak dla identyfikacji fotek.

Dodaję fotki wnętrza gramofonu Fisher MT6225 oraz instrukcje.

post-5705-0-43837800-1378408552_thumb.jpg

post-5705-0-37041100-1378408575_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mniemam,ze zarówno Yul jak i rydz miał takiego concepta w domu i słyszał jak gra na własne uszy oczywiście przy pełnej poczytalności umysłu:)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Concept gra jasno i basta. Rotel też w tę mańkę, a przy tym jest to podstawowy model, niezbyt finezyjny, nie daje rozwinąć skrzydeł gramofonowi. Jak kupisz adekwatny do klasy gramofonu pre, nadal ograniczać będzie integra Rotela. I tyle.

Czyli jakiś cieplejszy pre zmienilby charakterystykę polączenia rotela z b&w?Czy za 400-500zl da się kupic jakiś przyzwoity z drugiej reki?

Ile razy słuchałem wzmacniaczy Rotela z tanimi B&W, zawsze były żyletki w uszach. Niektórzy chwalą sobie takie granie, ja jednak słucham muzyki wiele godzin dziennie i taka prezentacja dźwięku to dla mnie męczarnia. Jedynym znanym mi sposobem zmiany takiego stanu rzeczy jest wymiana albo wzmacniacza na coś innej firmy albo wymiana Bowersów. Na przykład na Dynaudio :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Ja to wszystko wiem,pytam tylko jaki pre będzie adekwatny do tego gramiaka.

Fisher to całkiem dobrze wykonany gramofon z wkładką AT 440 zagra i to na pewno bardzo dobrze. Jest prosty i łatwy w kalibracji, silnik magnetyczny trochę małej mocy, ale stabilny i cichy.

Na pewno do zrobienia takie coś jak zasilacz ( kondensator) oraz mycie i czyszczenie potencjometrów na płytce elektroniki jak też tych zewnętrznych. Cena przychylna ale przy zakupie zalecam odbiór osobisty ze względu na zdarzające się uszkodzenia taśmy magnetycznej od spodu talerza. Chyba że sprzedający zrobi przynajmniej 4 dokładne zdjęcia talerza po wcześniejszym jego oznakowaniu czarnym pisakiem tak dla identyfikacji fotek.

Dodaję fotki wnętrza gramofonu Fisher MT6225 oraz instrukcje.

Dziękuję za odpowiedż,podoba mi się ten Fisher ale td 145 też fajny,jeśli cena będzie 700zł,a teraz do rzeczy jaki kondensator i jaka taśma magnetyczna od spodu talerza???
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ja to wszystko wiem,pytam tylko jaki pre będzie adekwatny do tego gramiaka.

Jeżeli nie planujesz inwestować w integrę i kolumny, chcesz ocieplić dźwięk to ten Jakinek powinien cię zainteresować: http://stereoikolorowo.blogspot.com/2011/11/yaqin-ms-12b-lampowy-przedwzmacniacz.html

Jeśli planujesz modernizację toru, powinieneś szukać pre od 2 tys wzwyż.

Gdzie go można kupic?Wzmacniacz na pewno będę zmienial,kolumny na razie zostaja

Witam,pomóżcie wybrać między tymi modelami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tego wkładka AT 440MLa i pre-amp ART DJ Pre II lub Pro-Jet Phono Box.Za Thorensa musiałbym zapłacić 700zł,FISHER jest prawie o połowę tańszy....Pomóżcie!!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za tego Thorensa to góra 700zł można zapłacić...Wygląda na zadbany i rozumiem, że chcesz odebrać osobiście. Po za tym nie ma pokrywy, więc cena powinna być jeszcze niższa. Fisher'a nie znam, ale to raczej niższa klasa.

Jeśli bijesz pokłony w stronę Thorensa a cena jest faktycznie wygórowana, to lepiej dodać dwie stówki i zastanów się nad tym:

Ukryta Zawartość

Wielu na tym forum będzie za TH lub PJ a ja mam inne zdanie SONY. Jest wart tej ceny ma wszystko co trzeba aby cieszyć się z słuchania płyt winylowych.

Ukryta Zawartość

Witam,będzie Thorens TD 145 za 700zł,myślę,że cena ok,długo walczyłem....:)Tylko pre....pro-jet phono box czy art dj pre???

Dj art pre ma lepszy stosunek cena/jakość. Cena gramofonu w porządku, gratuluje:) Pamiętaj o odpowiednim ustawieniu gramofonu, sprawdź czy zawieszenie jest symetrycznie ustawione, zobacz czy nie ma luzów na ramieniu. W przyszłości polecam wytłumienie środka gramofonu matą, np. czymś takim -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , chyba są jeszcze tańsze. Ogólnie jakbyś chciał coś robić z gramofonem, to służę pomocą, znam te thorensy jak własną kieszeń:)

pzdr

Ukryta Zawartość

Witam,doszedł Thorens TD 145 oraz Art DJ PRE...gramofon wygląda b.dobrze,zawieszenie chodzi bardzo lekko,lecz nie wiem jak to porządnie sprawdzić,jeszcze go nie rozkręcałem,chciałbym wiedzieć jak się zabrać do ustawienia ramienia,bo powiem szczerze,że nie wygląda to na prostą sprawę,które pokrętło do czego itp.a i wkładka AT VM3,to chyba nie jest jego najmocniejsza strona...tomaszu pianisto pomóż i podpowiedz proszę co z czym jak?Załączam kilka fotek...

Niby ja to nie tomasz_pianista, no ale - regulacja wkładki jest bardzo dokładnie, krok po kroku opisana tutaj:

Ukryta Zawartość

Pokrętło po prawej ze skalą służy do regulacji anty-skatingu, przeciwwaga i śruba mikrometryczna na końcu ramienia do regulacji siły nacisku igły, wysokość ramienia można skorygować odkręcając najpierw śrubę imbusową z tyłu przy podstawie ramienia, kąt prowadzenia reguluje się przestawiając samą wkładkę w headshellu, a azymutu się w tym ramieniu (chyba) nie da skorygować.

Nie widzę żadnych załączonych zdjęć ;)

Ukryta Zawartość

Niby ja to nie tomasz_pianista, no ale - regulacja wkładki jest bardzo dokładnie, krok po kroku opisana tutaj:

Ukryta Zawartość

Pokrętło po prawej ze skalą służy do regulacji anty-skatingu, przeciwwaga i śruba mikrometryczna na końcu ramienia do regulacji siły nacisku igły, wysokość ramienia można skorygować odkręcając najpierw śrubę imbusową z tyłu przy podstawie ramienia, kąt prowadzenia reguluje się przestawiając samą wkładkę w headshellu, a azymutu się w tym ramieniu (chyba) nie da skorygować.

Nie widzę żadnych załączonych zdjęć ;)

Trochę to głupię ale nie wiem jak je dodać:)))

Spoko już doszedłem z ustawieniem ramienia i wkładki,jak ustawić zawieszenie,ma pływać???Talerz nie jest idealnie w poziomie,co jeszcze?Jak wygląda sprawa z wymianą RCA i wytłumieniem....

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Podstawa to korniki.

Jak jest tak cicho jak makiem zasiał, nie słychać cichego chrobotania?

:)

Witam,doszedł Thorens TD 145 oraz Art DJ PRE...gramofon wygląda b.dobrze,zawieszenie chodzi bardzo lekko,lecz nie wiem jak to porządnie sprawdzić,jeszcze go nie rozkręcałem,chciałbym wiedzieć jak się zabrać do ustawienia ramienia,bo powiem szczerze,że nie wygląda to na prostą sprawę,które pokrętło do czego itp.a i wkładka AT VM3,to chyba nie jest jego najmocniejsza strona...tomaszu pianisto pomóż i podpowiedz proszę co z czym jak?Załączam kilka fotek...

Tez kupilem do mojego itt 8010B ten preamp, niestety wydaje mi sie ze gorzej gra niz moje phono w ampli.Niemniej jednak zostawie go, bo kupilem tanio. Dokupuja jeszcze porzadne stabiliowane zasilacze na 12v do niego, moze cos poprawiaja;)

Podstawa to korniki.

Jak jest tak cicho jak makiem zasiał, nie słychać cichego chrobotania?

:)

Rozkręciłem..w środku TIP-TOP,śruby na zawieszeniach pomalowane na niebiesko,chyba nie było ono nigdy ponownie ustawiane....

Tak, śruby były malowane na niebiesko. Ustaw talerz tak, by odległość talerza od obudowy wynosiła 4-6mm i tak, żeby było symetrycznie. Zanim wszystko skręcisz z powrotem załóż pasek i włącz gramofon - przy włączonym silniku talerz odchyla się do tyłu o jakieś pół milimetra czy coś, warto to skorygować. Gramofon powinien stać na solidnym podłożu i być ustawiony równo - sprawdzić poziomicą.

Wytłumienie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ogólnie na tej stronie jest wszystko co o TD160 warto wiedzieć.

Wymiana RCA w okablowaniu raczej nie jest konieczna, chyba, że planujesz wymiane całego okablowania począwszy od ramienia do interconnectu.

pzdr

Ukryta Zawartość

Rozkręciłem..w środku TIP-TOP,śruby na zawieszeniach pomalowane na niebiesko,chyba nie było ono nigdy ponownie ustawiane....

Ustawiłem jeszcze raz ramię i wkładkę,z tym pre gra całkiem przyzwoicie,pewnie będzie jeszcze lepiej,o zmianie wkładki już nie wspomnę

Trochę to głupię ale nie wiem jak je dodać:)))

Spoko już doszedłem z ustawieniem ramienia i wkładki,jak ustawić zawieszenie,ma pływać???Talerz nie jest idealnie w poziomie,co jeszcze?Jak wygląda sprawa z wymianą RCA i wytłumieniem....

Gramiak ma być idealnie w poziomie.

Talerz też ma być idealnie w poziomie.

Połóż najcięższą płytę i zobacz, czy talerz nie szura o plintę.

Popatrz na szczelinę pomiędzy ruchomą a nieruchomą częścią, powinna być równa.

Jak ustawiłeś ramię?

Masz wagę?

• Pokaż nowe odpowiedzi