Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Gdybyś szukał kolumn nowych zawsze możesz wziąć na próbę ze sklepu za kaucją i sprawdzić u siebie.

25-30m2 to już wielkości gdzie raczej podłogówki, ale masz ograniczony budżet na nie i może lepiej szukać większych monitorów?

Pozostaje kwestia czy podstawki pod monitory nie przekroczą kwoty za sensowne podłogówki. Zajrzyj do zakładki stereo, a tam START.

Coś ci doradzą, ale raczej używanego ze względu na kwotę jaką chcesz przeznaczyć. Poczytaj też dział AKUSTYKA, warto liznąć.

Witam.Prosze o pomoc...

Jaki pre do 500zł warto kupić ...czy zostać przy pre we wzmacniaczu YamahaA-S500?

Który przedwzmacniacz będzie dobry?

1-Nad PP2i

2-Pro-Ject Phono Box

3-Vincent PHO-111

Wkładka mc- ortofon om5 ,gramofon Dual

Żaden z powyższych. Rozważ z tanich pre DJ art pre, do tego zmień wkładkę...tylko problem jest taki, że ramie w dualu jest za pewne bardzo lekkie i wybór wkładek jest ograniczony.

To może i ja się podłączę do tematu :).

Moi rodzice mają w domu starego unitrowego daniela.

Zastanawiam się nad tym czy brać od nich ten sprzęt, skoro i tak się kurzy i leży u nich.

Teraz pytanie - czy warto ? Oczywiście poza sentymentem do starych lat i płyt.

W domku obecnie mam ampli denon avr-1611 i kolumny koda av-860.

Domyślam się że na tym sprzęcie nie zagra to rewelacyjnie. Po 10 latach nieużywania daniel pewnie będzie musiał przejść jakąś renowację - wymianę igły, pasków itp.

Czy warto ładować się w ten sprzęt czy lepiej dać sobie spokój i kupić po prostu jakiś odtwarzacz cd do denona ?

Edytowane przez Kubek

Jeśli ten Daniel jest w dobrym stanie to wyczyść,naoliw, wymień paski, kup nową wkładkę i słuchaj!

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wkładka AT-95 E to koszt ok 130zł

Przedwzmacniacz gramofonowy http://muzyczny.pl/116532_Art-DJ-PRE-II-przedwzmacniacz-gramofonowy-stereo.html?operacja=reklama2

...a przedwzmacniacz dlatego, że twój amplituner nie ma wejścia phono, czyli wbudownego przedwzmacniacza gramofonowego. W sumie i dobrze, bo i tak byłoby słabiutkie.

Dzięki. Do tego jeszcze przejściówka din-chinch. Chodzi mi głównie o to czy jakość muzyki z takiego kompletu będzie porównywalna/lepsza od odtwarzacza cd czy nie będzie wogóle słyszalna albo wręcz gorsza.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jest spore prawdopodobieństwo ale to zależeć będzie od wielu czynników.

-sprawności gramofonu,

-poszerzenia wiedzy, by wiedzieć czym się je gramofon,

- jakości płyt,

- indywidualnych oczekiwań, itp itd.

Zależy od jakiego CD:)

Dobrze zachowany Daniel z wkładką AT95 da Ci mniej więcej obraz jaki dźwięk można uzyskać z gramofonu, poprawnie odtworzy płytę. Musisz zdać sobie sprawę, że niestety analog to teraz droga zabawa i zestaw który będziesz miał to niska półka - ale potrafiąca ładnie zagrać. Moim zdaniem warto, nie czeka Cię dużo kosztów, a gdyby zupełnie nie spasowało - daniela sprzedasz w 5 minut na allegro.

Kubek - tu masz biblie. Ten gramofon ma potencjał. W razie pytań pisz tam.

pzdr

W sensie tutaj pisać czy miał być link ?

Edytowane przez Kubek
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Żaden z powyższych. Rozważ z tanich pre DJ art pre, do tego zmień wkładkę...tylko problem jest taki, że ramie w dualu jest za pewne bardzo lekkie i wybór wkładek jest ograniczony.

....no to całkiem dobra propozycja ...a jaką te wkładkę? ...bo myślałem że ta co mam to na początek wystarczy.

Pozdrawiam

Ortofon om5 jakoś tam gra, ale to jest najniższy model. Nie znam się na dualach, w tych gramofonach są ramiona ultra low mass, czyli mają bardzo niską masę. Do tego trzeba dobrać wkładkę. Zagadaj do forumowicza Vlado, on jest bardziej w temacie.

pzdr

Jeszcze mam jedno pytanko - który przedwzmacniacz byłby lepszy ? Dużo osób poleca art dj pre 2 ale na alledrogo znalazłem niewiele drożdży pro-ject phono box. Jakaś duża różnica jest między nimi ?

Ma ktos jakies info kiedy wchodza do sprzedazy nowinki pro-jecta ? Nowe gramiaki pokazane na ces itp.?

Pozdrawiam.

Edytowane przez kwasior21

dual cs 630q

Moim zdaniem wkładka, którą masz jest ok. Natomiast możesz ją "apgrejdować" wymieniając igłę. W zależności od środków jakie chcesz przeznaczyć: OM20, OM30 lub OM40.

• 2 tygodnie później...

Warto w to wchodzić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Warto w to wchodzić?

Ukryta Zawartość

Za taką cenę to chyba 2 sztuki i jeszcze jakieś niezłe pre w promocji ...

Ukryta Zawartość

Napęd thorensa 160 to jakieś 300-400zł, ramie SME 3009 ostatnio w lepszej wersji zeszło na allegro za 1000zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To z resztą okazja była...

Tak więc wychodzi 1300-1500zł + armboard, można zamówić za 150zł z soundsupports albo zrobić samemu.

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Za 2500 na pewno , choć tak zadbane egzemplarze niestety trzymają ceny....ramiona na Ebayu chodzą po 500-600 dolcyków.

Nie wiem czy warto składać jak piszę >pianista< , a ceny rosną! :)

Czy spotkal sie ktos z lekkim poglosem terkotania w gramofonie audio technica 120 usb? Czy to moze byc wda czy po prostu napedy bezposrednie tak maja .... jest to bardzo lekko slyszalne ale jednak wystepuje ....

Czy lepiej (1) kupić nowy gramofon za ~1500 PLN (pewno Pro-Jecta jakiegoś), czy raczej (2) szukać czegoś fajnego używanego za być może nawet połowę tej kwoty? Jeśli (2), to jakiego sprzedawcę -- może być z allegro -- możecie mi polecić, który: nie sprzeda mi rzęcha, sprzeda gramofon ze skalibrowaną wkładką, doradzi, w razie potrzeby, co z tym dalej.

Nie potrzebuję high-endu, choć lubię słyszeć, jak śpiewak nabiera powietrza, albo jak w tle cichutko pogrywa bas (słucham metalu).

Nie chcąc wchodzić w spór, czy nabywanie przedmiotowego sprzętu ma sens, czy nie: jakie są różnice między modelami PJ RPM 1.3 Genie i bez-Genie i czy ten drugi na tyle ustępuje temu pierwszemu, że nie ma sensu go kupować?

• Pokaż nowe odpowiedzi