Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Sam juz nie wiem. Jakos bardziej podoba mi sie Pro-ject Rpm 1 Carbon. Mimo , ze to budzet pelna geba sadze iz da sie z niego wycisnac duuzo wiecej. Zawsze mozna zmienic wkladke na duzo lepsza ....

Za dwa tysiące idzie kupić taki gramofon że cenka opada :-)

Np Monitor audio ET 500 z alle najlepiej jak by coś tam ponegocjował cenę , Technics-a Sl 1200 za 1249 jego można oddać jak by nie pasował .

Witam,

Posiadam głośniki aktywne Banana Monkey Gibbon 5, stary wzmacniacz Sony Ta - F220, do tego CDP Sony i gramofon Numark TT200. Zanim kupiłem adapter, głośniki miałem podłączone bezpośrednio do kompaktu. Teraz chciał bym podłączyć je poprzez wzmacniacz, tak że bym mógł przełączać sobie pomiędzy cdp, a gramofonem. Problem w tym że głośniki miałem podłączone przewodem duży Jack - RCA (cinch). We wzmacniaczu niestety nie ma takiego wejścia na głośniki. Wydaje mi się że do starego wzmacniacza pasowały by tzw. wtyki bananowe, do podłączenia kolumn. W jaki inny sensowny sposób mógł bym podłączyć wszystko że by sprawnie działało?

p.s.

W głośnikach mam również wejście XLR. Czy jest różnica między połączeniem poprzez duży Jack,a XLR.

Może moje pytania są dla Was banalne. Niestety jestem laikiem.

• 2 tygodnie później...

Witam Wszystkich. od pewnego czasu planuje zakup gramofonu, wzmacniacza lampowego i kolumn.

Na całość chcę przeznaczyć 15tyś z czego 5tyś. na gramofon

czy zakup PRO JECT 2XPERIENCE CLASSIC SB DC będzie dobrym wyborem czy może lepiej kupić coś tańszego np. DEBUT CARBON i do tego dokupić lepszą wkładke np. ORTOFON BLACK ?

to ma być pierwszy gramofon, nigdy wcześniej nie miałem z takim sprzętami doczynienia

Pozdrawiam adam.

• 2 tygodnie później...

Witam!

Czy zna ktoś preamp yaqin ms-22b mm Riaa?

Jakieś opinie na jego temat?

"Zły dzwięk zabija dobrą muzykę"

Ku

Witam Wszystkich. od pewnego czasu planuje zakup gramofonu, wzmacniacza lampowego i kolumn.

Na całość chcę przeznaczyć 15tyś z czego 5tyś. na gramofon

czy zakup PRO JECT 2XPERIENCE CLASSIC SB DC będzie dobrym wyborem czy może lepiej kupić coś tańszego np. DEBUT CARBON i do tego dokupić lepszą wkładke np. ORTOFON BLACK ?

to ma być pierwszy gramofon, nigdy wcześniej nie miałem z takim sprzętami doczynienia

Pozdrawiam adam.

Ten pierwszy z Ortofonen Bronze wystarczy plus dobre pre , dla Ciebie to proponuje nowy - skalibrowany !
  • 2 tygodnie później...

Cześć wszystkim. Planuję zakup gramofonu. Prześledziłem dziesiątki tematów na forum - głowa spuchła. :)

Najpierw chciałem coś nowego (AudioTechnica LP120, Rega P1, Denon, Project debut III), ale po przeczytaniu któregoś z kolei tematu "jaki gramofon" zacząłem się skłaniać ku czemuś starszemu, a ponoć o wyższej jakości. Szukałem Thorensów 160, 318, szukałem Telefunkena S500/600. Niestety ceny jaki podawaliście za te sprzęty kilka lat temu wzrosły o 100%...

Takie coś znalazłem - co myślicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapytałem też w temacie Telefunken S500, mam nadzieję, że nie dostanę bana za dublowanie posta. ;)

Ukryta Zawartość

Tak, miałem przez chwilę Technicsy 1210, ale do grania, nie do słuchania, no i miałem (mam) Bernarda ze strychu ;)

Wiem, że muszę się wiele nauczyć, zdaję sobie sprawę...

Tak, miałem przez chwilę Technicsy 1210, ale do grania, nie do słuchania, no i miałem (mam) Bernarda ze strychu ;)

Wiem, że muszę się wiele nauczyć, zdaję sobie sprawę...

Mimo że serwisowany , że ma świetne Orto to ten Telefunken mnie nie przekonuje tym bardziej jego cena . A jaki stan łożysk czy nie mają luzów a jak antyskating działa idealnie tego brak w opisie skoro resztę zmian wymienił ? Edytowane przez Bartek Bartoszewski

Cena jest jak jest. Na ebayu tylko jedna sztuka, wizualnie gorsza i wysyłka z Austrii..

Co CIę w nim nie przekonuje? Ewentualnie co w tej cenie szukać? Thorensa 165? Ceny podobne.

Tele to świetne granie ale kapryśny jak najgorsza baba , miło pięknie a za chwilę szmatą w łeb :-) . Zawsze to powtarzam do kupna używanych gramofonów trzeba mieć cierpliwość by trafić rodzynka - nic od razu . Chyba powinieneś bardziej docenić Technicsa 12xx a do niego można z czasem dodać lepsze ramię np Sme :-)

Edytowane przez Bartek Bartoszewski

Technicsa już nie mam, a w tak zwanym międzyczasie odkąd miałem to ceny zwariowały i ładne egzemplarze zaczynają się od 2500...

W budżecie jaki teraz chcę przeznaczyć na gramofon mogę albo kupić coś takiego jak ten Telefunken z założeniem, że spędzi u mnie długie lata, będę do niego sukcesywnie dokupywał preampy, wkładki, reperował, albo wydam te pieniądze na jakąś Audio Technicę, która się nie zepsuje, ale jak w końcu zdecyduję się na coś lepszego to taki Telefunken będzie już po 2000 ;)

Zasadniczo taki tu widzę trend na tym forum - jak ktoś chce kupić nowy gramofon do powiedzmy 2000 to odradzacie bo to nie gra i szkoda tyle kasy na nowy słabo grający sprzęt, w który trzeba będzie zainwestować aby grał przyzwoicie. Jak już się ktoś przekona (jak ja np), żeby kupić to co polecacie starego to pojawiają się głosy, że trzeba mieć doświadczenie i należy liczyć się z kosztami. :)

No więc koszty i tak będą, a ja doświadczenie wolę zdobyć na czymś co mnie potem będzie cieszyć latami, a czego nie będę musiał wymieniać za dwa lata. Taki mam tok rozumowania, ale jeśli macie inne sugestie to z chęcią wysłucham.

Jeśli Ci się podoba ten gramofon, to go kup. Nie przejmuj się zniechęcającymi opiniami. Trafisz dobrze - będzie bez problemów. Trafisz źle, będziesz musiał się pomęczyć. I tak innej drogi nie ma, bez względu na to jaki gramofon kupisz. A od czegoś trzeba zacząć :-)

Gramofon to nie reaktor jądrowy, z reguły prawie wszystko da się samemu naprawić.

Przeczytałem cały wątek o S500 i trochę mnie strach obleciał. ;) Wszystko pięknie, ale zdolności manualne i wiedzę o elektronice to ja mam żadną, a tam co rusz jakieś naprawy...

Zastanawiałem się jeszcze nad Audio Technica LP120, bo nowa, niedroga z gwarancją. Pewnie bym po chwili wymienił wkładkę na AT120, albo 440, wypruł preampa i założył zewnąteznego itp itd. Tyle, że przy nim z kolei straszą mnie filmiki z YT, na których prawie w każdym jest problem z antyskatingiem...

Sam już nie wiem - im więcej czytam tym mętlik w głowie większy. :)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Zix1 poszukaj lepiej Thorensa 3xx , o części łatwo nie są drogie jak coś a co najważniejsze solidny i niezawodny . Najlepiej 320 lub 321 :-)

Edytowane przez Bartek Bartoszewski
Gość rydz

(Konto usunięte)

A ja obstawiam na funkena , 6 lat intensywnego użytkowania , trzy awarie duperelkowate w postaci przepalonych żaroweczek , czy kondensatorek robiący zwarcie i to wszystko .Samo ramię którego golas na ebay chodzi circa 100-200 euro i montowane jest z powodzeniem na innych napędach .

Bartek , sam chyba z niego korzystasz ?

Co do żaróweczek , spaliła mi się jakiś już czas temu jedna z trzech podświetlających sensory , może jakiś namiar gdzie taką kupić .

Pozdrówko .

Edytowane przez rydz

Rydz pewnie dobrze trafiłeś ze swoim Tele , masz też wiedzę i znajomości :-) . Mam teraz jedno Orto , ogólnie miałem sporo S 500 czy 600 jednak większość ramion jak i gramofonów była trafiona - dlatego od Tele to ja z daleka :-)) .

Gość rydz

(Konto usunięte)

Rydz pewnie dobrze trafiłeś ze swoim Tele , masz też wiedzę

Widać tak , a uczy się człowiek przez całe życie . Wymieniłem niedawno okablowanie i zapomniałem sprawdzić co tam siedzi pod sensorkami za żaróweczka , nie chce mi się go rozkręcać . :)

Edit , Thory nie młodsze od tele tu też loteria :)

Edytowane przez rydz

Thorens jednak drożdży wyraźnie. W moim budżecie top 160,165,166...

Żałuję, że nie wziąłem tego S600, ale może tak miało być.

Myślę teraz poważnie czy nie wziąć AT LP120, do tego wkładka AT120, albo 440 i na raczej przez jakiś czas skupić się na kupowaniu płyt.

Thorens jednak drożdży wyraźnie. W moim budżecie top 160,165,166...

Myślę teraz poważnie czy nie wziąć AT LP120, do tego wkładka AT120, albo 440 i na raczej przez jakiś czas skupić się na kupowaniu płyt.

Bardziej dozbieraj trochę kasy , częściej przeglądaj alledrogo i odpuść At .
Gość rydz

(Konto usunięte)

Trzeba cierpliwym być , teraz nie ma a za jakiś czas będą 2-3 , często obserwuję aukcję i wiem jak jest . :)

Napisz do czego gramofon będzie podłączony .

Szału nie ma. Mam stary amplituner Pioneer VSX808RDS i kolumny Pioneer CS-997. Man też jeszcze mniejsze kolumny B&W Series 200.

To w następnej kolejności będę z czasem zmieniał, ale chciałbym już zacząć słuchać.

A takie?

Thorens TD146 MK VI RARE

Ukryta Zawartość

THORENS TD 165 SPECIAL

Ukryta Zawartość

THORENS 165! Special

Ukryta Zawartość

THORENS TD 166 MK 2 + STANTON TH 680 - SUPER STAN

Ukryta Zawartość

THORENS TD 166 MK II ŁADNY KLASYK

Ukryta Zawartość

318,320,321 to już jednak inny prxedzial cenowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi