Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko że ten gramofon to nie automat. Automatyczne jest w nim (jeśli chodzi o obsługę oczywiście) tylko podniesienie ramienia po dojechaniu do końca płyty.

Hmm,to chyba o tym kolega właśnie wspomniał...

;)

...stara i zużyta automatyka płata czasem nieoczekiwane figle, typu przejazd niepodniesioną igłą przez całą płytę. :-/

Źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Copyright © Audiostereo.pl

...drążę temat,bo sam myślę o 206 lub Onkyo Cp-5000...

:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez daras66

Hmm,to chyba o tym kolega właśnie wspomniał...

O automatyce mówimy gdy następuje automatyczny powrót ramienia na podpórkę po skończeniu odtwarzania. Ewentualnie możliwy jest najazd ramienia na początek płyty i i rozpoczęcie odtwarzania. Ten Akai tego nie robi.

Hej

Chciałbym zakupić gramofon i jako że jestem kompletnie zielony w tym temacie zwracam się o pomoc. Przestudiowałem wcześniejsze wpisy na forum i myślę nad zakupem nowego sprzętu aby nie trafić na jakąś lipę na allegro. Jakie zestawy moglibyście polecić w cenie do 2000 zl i np droższy do 2500 zl. Ze sprzętu posiadam kolumny Sony SS-NX1 i chciałbym je wykorzystać, mam nadzieję że się nadadzą. Jeżeli chodzi o muzykę to słuchałbym głównie reggae ewentualnie troche hip hopu.

Pozdrawiam

O automatyce mówimy gdy następuje automatyczny powrót ramienia na podpórkę po skończeniu odtwarzania. Ewentualnie możliwy jest najazd ramienia na początek płyty i i rozpoczęcie odtwarzania. Ten Akai tego nie robi.

w akai 306 wraca, wiem bo mam takiego. nie najeżdża natomiast na początek.

Witam! Czytam forum już od paru dni. Chce kupić moj drugi gramofon. Pierwszy to rozlatany artur:) Mam wzmacniacz DENON PMA-320 i dosyć duże kolumny chyba amerykanskiej produkcji ACOUSTIC RESPONSE 150watt. Używam tego zestawu z CD i jestem zadowolony dzwiękiem, wszystko gites. Teraz pytanie: Wzmaczniacz ma wejsc PHONO ale czy to phono da ładne brzmienie? Czy lepszy będzie preamp o wartości ok 300zl? Gramofonu jeszcze nie kupiłem. Cały czas studiuje wasze forum, o to będę pytał póżniej :)

A tak BTW...

Koledzy najlepiej orientujący się w temacie...

Może tak założyć osobny temat w stylu "Gramofony na które warto spoglądać..."

i tam wpisywać modele,które faktycznie są warte zachodu(mówię tu o technicznej stronie),nie linki do konkretnych aukcji tylko same nazwy,np. Technics SL-1210....

a stan danego egzemplarza to już każdy "ewentualny" pytający sam sobie oceni i ew. podejmie ryzyko zakupu...

;)

Zauważcie,że zainteresowanie "plackami" wzrasta...

:)

Edytowane przez daras66

Może tak założyć osobny temat w stylu "Gramofony na które warto spoglądać..."

moze lepiej nie, sa na forum tacy ktorzy na UBERGRAMOFON spoglądac nie chca wcale a niewątpliwie warto ;) i tak dalej, jedni lubią diesle inni tylko benzyna, taki temat to bylby jeden bajzel

moze lepiej nie, sa na forum tacy ktorzy na UBERGRAMOFON spoglądac nie chca wcale a niewątpliwie warto ;) i tak dalej, jedni lubią diesle inni tylko benzyna, taki temat to bylby jeden bajzel

Nieprawda...

Temat bez żadnych komentarzy,"wycieczek do propozycji" danego użytkownika i wszystko gra...

wystarczy samemu sobie wrzucić na luz i się zastanowić:

...chcę pomóc ,to piszę i daję swoje propozycje...

...nie chcę...to niech inni pomagają...

proste,jak budowa cepa

:D

na audiostereo nic nie jest proste, niektorzy nawet o cepa by sie poklocili

"prawadziwy farmer to uzywa tylko cepa z angielskiego dębu i ze skorzaną pochewką z półdupca prowansalskiej swini, takic cep z OBI czy castoramy to tylko wiesniak ze słomą w bucie wziałby do reki" itd

Witam

Posiadam gramofon Omnitronic BD 1390 (wkładka AT 3600) podłączony do głośników Microlab FC 530. Gramofon ma standardowo wbudowany przedwzmacniacz. Czy przełączenie gramofonu na phono i dodanie osobnego przedwzmacniacza za około 300zł (np Azur 540 P) da o wiele lepsze efekty w brzmieniu? Czy może zamiast tego wymienić wkładkę na jakąś za około 300zł? Czy brzmienie zmieniłoby się znacząco na lepsze i wyraźniejsze?

Pozdrawiam

polecam wymianę wkładki oraz zakup pre z tańszych to np

Ukryta Zawartość

z droższych np CA 640P

Jeśli wymienisz tylko jeden element ,drugi będzie go ograniczał i poprawy znaczącej nie będzie

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

polecam wymianę wkładki oraz zakup pre z tańszych to np

Ukryta Zawartość

z droższych np CA 640P

Jeśli wymienisz tylko jeden element ,drugi będzie go ograniczał i poprawy znaczącej nie będzie

A czym się różni 540P od tego polecanego przez Ciebie? duża różnica?

Ukryta Zawartość

A czym się różni 540P od tego polecanego przez Ciebie? duża różnica?

roznica jest na tyle duza,ze jesli wciagniesz sie w winyle i w przyszlosci zdecydujesz na zakup lepszego gramofonu to ten CA 640 spokojnie mozesz sobie zostawic.

540 obsluguje wkladki MM a 640 zagra i MM i MC no i generalnie ma lepsze bebechy :D

tu kliknij

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Borat

Witam,

Jestem nowym uzytkownikiem tego forum, a takze nowicjuszem w swiecie analogu. Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad kupnem mojego pierwszego gramofonu, ale tak jak wspomnialem jestem zielony w tym temacie. Jedyna moja wiedza opiera sie na opiniach, podpowiedziach oraz recenzjach opublikowanych na forach. Wiadomo jednak, ze opinii jest tak wiele jak i uzytkownikow.

Upatrzylem sobie ostatnio zestaw od ktorego moglbym rozpoczac moja przygode, ale postanowilem podpytac sie bardziej doswiadczonych uzytkownikow.

Budzet jaki chce przeznaczyc na caly zestaw (gramofon+amplituner+glosniki) to ok. 1000zl. Zauwazylem juz, ze nie jest to duza suma, ale wydaje mi sie zelepsze to niz nic :)

Odnosnie gramofonu podoba mi sie ten o to model :

Ukryta Zawartość

Ewentualnie cos takiego

Ukryta Zawartość

Jezeli wkladki które są tam zamontowane są w miare świeże to chyba dobra cena.Wiecej pochlebnych recenzji widzialem na temat duala 601, ale tak jak wspominalem moje pojecie na ten temat jest znikome...

Odnosnie amplitunera w oko wpadl mi ten oto model:

Ukryta Zawartość

Pozostaje kwestia glosnikow... sprawa trudna. Po pierwsze ze wzgledu na pozostaly budzet, po drugie, trzeba najpierw dobrac amplituner. Moge dodac tylko, ze pokoj w ktorym bedzie odsluchiwany sprzet jest nie wielki..

Ukryta Zawartość

Te kolumny wydaly mi sie ciekawe (oprocz koloru, ktory nei pasuje do reszty) ale tak jak mowilem nie mialem wczesniej do czynienia z takim sprzetem i prosilbym o jakies opinie i porady na temat.

z gory dziekuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to musi być amplituner? nie lepiej zwykły wzmacniacz? Chyba szukałbym używanych kolumn, takie tanie stx to troche słabizna. Kiedyś miałem podłaczony ten wzmak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do polskich tonsili ZG40(cena okło 250-350 zł) i grało naprawde nieźle, to jedna z bardziej zaawansowanych kolumn z polskiej produkcji. Jeżeli masz miejsce w pokoju to chyba kupiłbym właśnie te kolumny (chyba oporowość 6 omów, o ile dobrze pamiętam)Nawet się zgrywały z tą yamaszką (można ją dostać taniej, nawet za 250),wbudowany przedwzmacniacz na początek na pewno wystarczy. Czyli wyszłoby 500-650 na wzmak i kolumny. Na dualach się nie znam, w tym budzecie mozesz jeszcze popatrzeć na pioneera pl 12, ale najlepiej jak wypowie się ktoś z doświadczaniem ze starymi gramofonami.

Ukryta Zawartość

mat123

Dual 601 to niezły gramofon. Wkładka M20 jest moim zdaniem bardzo dobra, pytanie tylko w jakim stanie jest igła. Tylko że cena jest jak na ten model zbyt wygórowana. Jeśli chcesz Duala, to można kupić lepszy model za mniejsze pieniądze.

"tomasz_pianista"

czy bedzie duza roznica w jakosci dzwieku lub mocy pomiedzy tym amplitunerem a wmacniaczem? chodzi mi o to, ze przydaloby mi sie radio, a jak narazie budzet mnie ogranicza odnosnie kolejnych segmentow mojego sprzetu...

Co do glosnikow problem jest w tym, ze pokoj jest maly wiec szukam czegos o maksymalnej wysokosci 30-35 cm (sprzet musi stac na polce)

"seniortelefono"

Odnosnie amplitunera- czy moglbys podac jakas alternatywe dla tego modelu?

"seniortelefono"

Odnosnie amplitunera- czy moglbys podac jakas alternatywe dla tego modelu?

chodzilo mi oczywiscie o gramofon...

To szukaj jakiś kolumn podstawkowych, używanych, skoro mają być na półce to lepiej żeby otwór bass reflex był z przodu. Np. JBL e20, wharfedale 9.1 albo te nowsze, heco victa 300,tannoy m2, ewentualnie firmy elac,dali itp. STX niestety odstają jakością. Z reguły jest tak, że używane, kilkuletnie kolumny, czasem jeszcze z gwarancją kosztują 50-60% ceny nowych, więc znajdź nowe modele kolumn które Ci się podobają do ceny np.800-900zł i możesz odsłuchać w sklepie i potem szukaj aukcji na allegro/ebay i zapłacisz 350-500zł, a sprzęt będzie już z wyższej półki.Poszukaj tematów o podstawkowych, jest ich sporo. Nie znam tego marantza, ale z reguły jest tak że wszystkie "integry" są troche słabsze w poszczególnych kwestiach. Ja nie słucham radia,ale gdyby mi na tym zależało to kupiłbym jednak osobny tuner za 50-100 zł, to raczej tani sprzęt, a pewnie zagra lepiej. Ale jednak dodatkowa stówa w plecy. Ogólnie radze się nie spieszyć z wyborem, wszystko dokładnie przemyśleć, czasami lepiej jest kupić od razu porządniejszy sprzęt niż wymieniać STX po 2 latach:)

mat123

Z tego co jest teraz na allegro:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każdy z nich ma niezłą wkładkę i w każdym może być igła do wymiany :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sugeruję zainteresować się STX model MX-140 lub podłogówki FX-300. Odmiennie od bajkopisarzy jestem posiadaczem tych kolumn podstawkowych STX i szczerze polecam. Porównywałem z wielomna markowymi chińskimi produktami JBL, Monitoraudio, wharfedale itd. Jak jesteś cokolwiek w temacie to wystarczy zapytać sprzedawcę czy możesz zobaczyć produkt od wewnątrz. tzn zobacz jak wygląda profesjonalnie zrobiona zwrotnica oraz przetworniki w STX a jak wygląda zwrotnica (a właściwie jej brak) w chińskich markowych zestawach. Reklama i doradztwo jest złudne o czym możesz się na własne oczy oraz uszy przekonać.

Dzieki za odpowiedzi,

Z gramofonow podoba mi sie ten dual 504, bylbym sklonny go zakupic.

Co do glosnikow, prawdopodobnie skusilbym sie na stx f-110 (polecane "mx" troche odstraszaja mnie cena jak na poczatek) przystepna cena i wielkosc. W malym pokoju powinien byc dobry dzwiek.

Pozostaje wzmacniacz + tuner, lub amplituner... moze jakies propozycje?

Krótko i treściwie - warto inwestować w linna lp12 z ramieniem basik z około 2700? czy lepiej szukać jakiegoś thorensa? Wiem że bylo kilka tematów o sondeku, natomiast chciałbym się dowiedzieć czy ten gramofon w budzecie 3000 zagra lepiej niż inne w tym przedziale cenowym:)pozdrawiam

Cena dobra. Jeśli stan jest OK, to można śmiało kupować. Basik to najprostsze z ramion Linn'a i sprawdzi się raczej z MM-kami. Ważny jest też zasilacz. Starsze gramofony mają zasilacz Basik (jeden, duży czerwony przycisk) lub Valhalla (mniejszy przycisk z jedną czerwoną diodą). Każdego Sondek'a można rozbudować do "dzisiejszej" wersji.

Napęd valhalla, stan idealny, odbiór osobisty. No nic, jeszcze się pozastanawiam:)gdyby ktoś miał jesszcze jakieś opinie to będe wdzięczny.

Prosiłbym o jakieś opinie na temat tego właśnie gramofonu lub o polecenie jakichś innych dostępnych obecnie na rynku gramofonów w cenie do 1000 zł (max 1200). Cały mój problem polega na tym że po przesiedzeniu przed ekranem komputera dobrych kilku godzin i przeszukaniu dziesiątek tematów o gramofonach nadal jestem w martwym punkcie. Gramofony które uznałem ze godne uwagi są albo poza moim budżetem albo niedostępne, zaś do części gramofonów (np. owego marantza) nie udało mi się znaleźć wystarczająco dużo informacji i opinii. Interesuje mnie ciepłe analogowe brzmienie (słucham głównie rocka typu Led Zeppelin, Pink Floyd czy Queen) oraz to żeby gramofon w miarę ładnie się prezentował (tzn, nie miał dj-skiego wyglądu, a jakby miał drewnianą obudowę to by było wgl. świetnie). W grę wchodzi oczywiście również (a może przede wszystkim) sprzęt używany. Jeśli chodzi o sprzęt który już posiadam to jest to :

Technics SA-GX390 (posiada wejście phono)

kolumny TONSIL Aria 50

Poprzedni gramofon jaki posiadałem to Unitra GS-460 Bernard po ojcu i muszę przyznać że całkiem podobał mi się ten sprzęt, więc nie mam jakichś strasznie wygórowanych oczekiwać jeżeli chodzi o dźwięk. Niestety wszystko zaczęło się w nim psuć więc stwierdziłem że pora go wymienić na coś lepszego.

Bardzo proszę o pomoc i oszczędzeniu mi kolejnych godzin siedzenia przed komputerem.

Niedawno skusilem sie na zakup technics sl1210mk2. Utargowalem cene do A$300. To jest ponizej 1000zl. Mozesz zainteresowac sie tym gramofonem. Podobno w Polsce jest ich sporo we wtornym obiegu.

Teraz planuje pierwsza modyfikacje. Odlutuje druty od orginalnego trafo, wylutuje mostek prostowniczy i zamienie konda na plytce na sikorela. Nowe trafo 80VA 2x15v (30V potrzebne) toroid wstawie do osobnego pudelka plus mostek na 8A soft recovery diodach i filtry. Wyjscie DC przez gniazdo XLR. Z gramofonu przez dziure po kablu sieciowym pociagne kabel a wtykiem XLR podlutowany do wejscia na glownej plytce. Moze doloze plytke stalowa pod talerz jako dodatkowy ekran. To wszystko.

Na MM ten gramofon gra calkiem dobrze bez modyfikacji i trzyma obroty bez problemu. Zawieszenie ramienia ma bardzo dobre lozyska ale niestety jest aluminiowe wiec z MC bedzie gorzej ale przynajmniej wszelkie zaklocenia od trafo znikna.

pozdrawiam,

Edytowane przez vik

Witam. Mam zamiar kupic sobie gramofon. Myśle o Denonie DP-29F ma on wbudowany przedwzmacniacz. I tu moje pytanie: czy ten gramofon moge of razu podłączyć do zwykłych głośników ze starej wieży? ( z racji tego ze ma przedwzmacniacz ) Czy będzie to działać poprawnie? Czy musze jeszcze coś kombinować? Może pytanie dość dziwne ale nie znam się na tym a od dawna chce mieć gramofon : ) Proszę o odpowiedź z góry dzieki. Pozdrawiam. Damian

Gramofon - przedwzmacniacz - wzmacniacz - kolumny. Tak to działa. Może da się podłączyć przedwzmacniacz do kolumn, ale to raczej w ogóle nie zagra..

czy ten gramofon moge of razu podłączyć do zwykłych głośników ze starej wieży?

potrzebujesz zwykłego wzmacniacza z wejściem 'czincz' do którego podłączysz gramofon a następnie kolumny

audiokarma.org

• Pokaż nowe odpowiedzi