Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Tani gramofon, w przypadku używanych z lat 80-tych, wcale nie oznacza, że jest zły. Mój Kenwood jest wiekowy, a gra całkiem, całkiem... :)

Witam! Ponieważ chcę wymienić moją Fonice GS-464 na coś innego, mam pytanie - jak się mają Thorensy np. 160 czy 318 (takie się czasem pojawiają wiadomo gdzie) do Duali serii 701, 704, 721 czy 601 (pomijając rodzaj napędu)? Może ktoś miał okazję porównać?

Taka 318tka jest zapewne najdroższa z grupy, ale ma świetne ramiona (tp21), napęd. Ramiona umożliwiaja podłączeniewiększości wkładek. Duale maja bardzo lekkie ramiona nadające się do bardzo podatnych wkładek co je w znaczny sposób ogranicza.

Thorensy są również znacznie prostsze w budowie co wpływa na ich niezawodność - mało automatyki, cięgien etc.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

[...]

Thorensy są również znacznie prostsze w budowie co wpływa na ich niezawodność - mało automatyki, cięgien etc.

Jedyne na czym mi zależy z automatyki to podnoszenie ramienia w dowolnym momencie (choć bez tego się teraz obchodzę) i automatyczny "auto stop" (bez powrotu ramienia rzecz jasna). TD-160 chyba tego nie ma, 318 zdaje się ma.

Witam

Na początku chciałem się przywitać - jestem nowy na tym forum ;)

Do sedna. Pragnę poszerzyć swoje domowe audio o gramofon. Oczywiście męczy mnie pytanie - nowe czy używane.

Co do nowych to biorę pod uwagę następujące opcje:

DENON DP-300F;

Pro-Ject Debut III;

THORENS TD158

Wiem, że to budżetowe modele ale na takie na razie mnie stać ;)

Jest jeszcze temat używki. W lokalnym lombardzie znalazłem DUAL 714Q za 130pln ! Ma obcięte wszystkie kable,

połamane zawiasy od pokrywy, sprzedający nie daje gwarancji, że jest na chodzie. Mam warsztat RTV, który podejmie się

przeglądu, ewentualnych napraw - tylko czy warto, na ile może być zajechany ;/ ??

Zaznaczam, że nie jestem audiofilem ;)

Jeszcze jedno pytanko - sprzęt do jakiego bym to podpinał to Technics SA-EX 140 z wejsciem PHONO.

Zakres przenoszonych częstotliwości PHONO - 30Hz-15kHz

Czułość i impedencja wejsciowa PHONO - 3mV/47

Czy ten preamp w tym technics'ie wystarczy czy będzie trzeba predzej czy później coś dokupić ?

pozdr

Michał

Gość rydz

(Konto usunięte)

<< Poradzę Ci byś na początek sprzedał Amplituner SA-EX 140,zakupił starszego Nada np3020i,3240PE,dopiero próbować z gramofonem.

<< Pozdrawiam.

<< Poradzę Ci byś na początek sprzedał Amplituner SA-EX 140,zakupił starszego Nada np3020i,3240PE,dopiero próbować z gramofonem.

<< Pozdrawiam.

- no rydzu udzieliłeś bardzo "cennej" rady - ja natomiast uważam, że na początek Technics w zupełności wystarczy, co do gramofonu to na Dual w takim stanie szkoda kasy, Celeb84 - na Allegro na pewno znajdziesz lepszy sprzęt w granicach 1000 zł - kieruj się wagą.

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość rydz

(Konto usunięte)

<< No cóż,podłączenie gramofonu do SA-EX 140 raczej zniecheci do słuchania czarnych placków,ale może nieeee:)

Kiedyś miałem SA-EX 120brrrrr:)

Edytowane przez rydz

Rozumiem, że te nówki sobie odpuścić ?

excel

coś byś proponował konkretnego z allegro ?

Chodzi o maksymalną wygode i prostote w użytkowaniu

Kierowanie się wagą to jeden z mitów. Prawda jest taka, że jest kilka dobrych, sprawdzonych modeli, i nazwe tych modeli znajdziesz w tym wątku.

Gość rydz

(Konto usunięte)

<< Pioneer PL- 300A,o 20tej koniec aukcji,nie będzie chętnego skontaktuj się ze sprzedającym,ponegocjuj cenę minimalną i brać:))

i zmień amplituner:))

<< Pozdrówka.

Kierowanie się wagą to jeden z mitów. Prawda jest taka, że jest kilka dobrych, sprawdzonych modeli, i nazwe tych modeli znajdziesz w tym wątku.

Tym bardziej, że taka waga 7 kg (patrz post no 650), to ni w kij, ni w oko. Albo mass-loader (ale wtedy sam talerz wąży 2 razy więcej), albo gramofon z miękkim zawieszeniem (wówczas często mniej niż 7 kg). Czasem gramofon jest lekki, a gra świetnie (np. Funk Firm - ok. 4 kg). Jak kiepski gramofon dociążymy jakimiś blaszyskami czy matami, to wcale nie ma gwarancji, że zagra od tego lepiej.

Preamp w Technicsach serii SA-EX to absolutnie porażka, jak zresztą cała ta seria. Wiem, miałem, oddałem za darmo i nic a nic nie żałuję. Zmienić koniecznie.

OK - to co byscie polecili na szybko z amplituner tak do 500 PLN ?

Co do gramofonu to bardzo mocno skierowałem się ku Pro Ject debut III

Witam serdecznie wiem ze temar byl walkowany wiele razy ale ja krotko i na temat bedzie to moj pierwszy gramofon nie jestem audiofilem lubie polskiego rocka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

warto ? kupowac ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hm... Nie, facet jest zawodowym sprzedawca ( nic w tym zlego ) ale ma 34 jednoznacznie negatywne opinie . Uwzgledniajac lek kupujacych z mala liczba transakcji przed komentarzami odwetowymi to b duzo . Kolejny plus ujemny to fraza ; " Opisywać działania sprzętu nie ma sensu , zainteresowani wiedza o co chodzi ". Swiadczy o arogancji i braku zrozumienia swojej roli jako sprzedajacy . A jak ktos jest zainteresowany i nie wie o co chodzi jak Ty np to co ? A opisanie dzialania wieloletniego uzywanego gramofonu zawsze ma sens , szczegolnie jesli byl poddawany zabiegom reanimacyjnym . Trzecia sprawa - cena , Jest po prostu za wysoka . Mozesz rozwazyc kupno jesli a/ gramofon mozesz osobiscie odebrac na miejscu co oczywiscie wiazaloby sie z krotkim chociazby odsluchem jakiej znanej Ci plyty b/ renegocjujesz cene c/ dostaniesz gwarancje rozruchowa na 3-7 dni . Gramofonow nie brakuje , nie spiesz sie . W koncu to Twoja kasa .

Hm... Nie, facet jest zawodowym sprzedawca ( nic w tym zlego ) ale ma 34 jednoznacznie negatywne opinie . Uwzgledniajac lek kupujacych z mala liczba transakcji przed komentarzami odwetowymi to b duzo . Kolejny plus ujemny to fraza ; " Opisywać działania sprzętu nie ma sensu , zainteresowani wiedza o co chodzi ". Swiadczy o arogancji i braku zrozumienia swojej roli jako sprzedajacy . A jak ktos jest zainteresowany i nie wie o co chodzi jak Ty np to co ? A opisanie dzialania wieloletniego uzywanego gramofonu zawsze ma sens , szczegolnie jesli byl poddawany zabiegom reanimacyjnym . Trzecia sprawa - cena , Jest po prostu za wysoka . Mozesz rozwazyc kupno jesli a/ gramofon mozesz osobiscie odebrac na miejscu co oczywiscie wiazaloby sie z krotkim chociazby odsluchem jakiej znanej Ci plyty b/ renegocjujesz cene c/ dostaniesz gwarancje rozruchowa na 3-7 dni . Gramofonow nie brakuje , nie spiesz sie . W koncu to Twoja kasa .

Jeżeli już negujesz ten gramofon jako dobry, właściwy zakup to należałoby wskazać cechy które powinien posiadać przyszły gramofon. Chodzi o typ napędu, ramię, wkładkę, wskazać różne możliwości przyszłych regulacji dopasowane do indywidualnych potrzeb. Ogólnie, na co kupujący ma zwrócić uwagę przy wyborze gramofonu. Najprościej jest negować. Prawda ? Ale zadać sobie trochę trudu i podpowiedzieć coś konkretnego to już boli ?

Jeżeli już negujesz ten gramofon jako dobry, właściwy zakup to należałoby wskazać cechy które powinien posiadać przyszły gramofon. Chodzi o typ napędu, ramię, wkładkę, wskazać różne możliwości przyszłych regulacji dopasowane do indywidualnych potrzeb. Ogólnie, na co kupujący ma zwrócić uwagę przy wyborze gramofonu. Najprościej jest negować. Prawda ? Ale zadać sobie trochę trudu i podpowiedzieć coś konkretnego to już boli ?

Nie boli na pewno czytanie ze zrozumieniem . Mlodziencze , przeczytaj moj post jeszcze raz powoli mozna nawet dwa razy . Zadal pytanie o konkretna aukcje na allegro i odpowiedz sie do tego odnosi . To twoja aukcja ? Na marginesie mam kilka gramofonow i Daniela tez . Byl to moj pierwszy gramofon i jest ze mna juz prawie 30 lat .

Edytowane przez Mieciek

właściwy zakup to należałoby wskazać cechy które powinien posiadać przyszły gramofon.

żeby się tego dowiedzieć, należy przeczytać wątek w którym piszecie :)

najłatwiej jest, założyć odzielny i zapytać o czy ten gramofon może być ... itp tak łatwo to nie ma

a żeby nie było OT, to gramofon z aukcji nie jest żadną okazją, kolega Mieciek wyjaśnił dlaczego

Edytowane przez Waluch

audiokarma.org

Witam,

Z racji tego, że dostałem od znajomej kilka płyt winylowych, szukam gramofonu za bardzo nieduże pieniądze (nie słuchałem muzyki odtwarzanej z płyt winylowych i nie wiem czy ten sposób odtwarzania muzyki będzie mi odpowiadał). Zastanawiam się nad sansui P-E370 za 80 zł oraz Unitra Fonica GS-467 lub G-8010 za około 100zł. Sansui ma dość mało popularne mocowanie wkładki (t4p). Unitry mają wkładki MF-104 lub jakiś polski zamiennik (do wyboru). Jeżeli lepiej wybrać model Unitry, to który z tych dwóch? Będę wdzięczny za opinie i rady.

Witam

jestem nowicjuszem jeśli chodzi o urzędzenia audio, wczesniej sie tym nie interesowałem,

Chciałbym podłączyć mojego

---laptopa z jednym wejściem na słuchawki i jednym na mikrofon,

---głośniczki creative:

z wejściami: - audio input - front(zielone, rear(czarne), Center/subufer(pomarńczowe. -aux (jedno białe)

---gramofon Sony PS-LX1 z wyjściami chinch (białe i czerwone)

Do sprzętu Sony "Audio/video media center" :

z wejściami chinch:

- Phono: in (białe i czerwone) - Tape: Rec out i in (białe i czerwone) - cd: in (białe i czerwone),

i gramofon SONY PS-LX1 z wyjściami chinch (białe i czerwone)

Cały problem w tym, że chciałbym to wszystko podłączyć do tego sprzętu Sony, największy problem z tym że nie wiem jak.

Prosze o pomoc;( czy jest to w ogóle możliwe?

Na wstępie chciałbym przywitać się ze wszystkimi użytkownikami serwisu audiostereo.pl. A więc - Witam!

Bedę pisał zwięźle i na temat. Od kilku tygodni moim jedynym marzeniem jest zakup gramofonu. Wszystko byłoby pięknie, gdybym wiedział cokolwiek o tych maszynach. Podkreślam, że nie mam żadnego pojęcia na ten temat. Wyczytałem tylko kilka informacji na temat przedwzmacniaczy, ale to zupełnie nie moja działka i nie wiem od której strony się za to zabrać. Chciałbym kupić zwykły, używany gramofon i zmieścić się w kwocie 120PLN. W pokoju mam głośniki Creative Inspire p5800 (wejście jack) i chciałbym, aby właśnie do nich go podłączyć. Wielu może się to wydawać dziwne, ale tak to wszystko sobie rozplanowałem i nie chcę zmieniać decyzji.

Podsumowując - bardzo proszę Was o pomoc w dobraniu zwykłego gramofonu, który zaspokoi niezbyt duże potrzeby początkującego. Proszę też o zwięzłe wypisanie tego co miałbym kupić i jak to wszystko miałbym poskładać w całość. Będę bardzo wdzięczny!

Pozdrawiam, Bartek.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Chciałbym kupić zwykły, używany gramofon i zmieścić się w kwocie 120PLN.

Cokolwiek co jeszcze! działa.

Grundig ps2500, za 100 zł da się kupić, napęd paskowy, antyskating, talerz aluminiowy, pitch, stabilne obroty. Za te pieniądze to rozsądny wybór, Używałem takiego przez rok.

Grundig ps2500, za 100 zł da się kupić, napęd paskowy, antyskating, talerz aluminiowy, pitch, stabilne obroty. Za te pieniądze to rozsądny wybór, Używałem takiego przez rok.

Wszyscy chcą gramofony po 120 zł. A za 125 zł może być?

Edytowane przez Yul

Witam

jestem nowicjuszem jeśli chodzi o urzędzenia audio, wczesniej sie tym nie interesowałem,

Chciałbym podłączyć mojego

---laptopa z jednym wejściem na słuchawki i jednym na mikrofon,

---głośniczki creative:

z wejściami: - audio input - front(zielone, rear(czarne), Center/subufer(pomarńczowe. -aux (jedno białe)

---gramofon Sony PS-LX1 z wyjściami chinch (białe i czerwone)

Do sprzętu Sony "Audio/video media center" :

z wejściami chinch:

- Phono: in (białe i czerwone) - Tape: Rec out i in (białe i czerwone) - cd: in (białe i czerwone),

i gramofon SONY PS-LX1 z wyjściami chinch (białe i czerwone)

Cały problem w tym, że chciałbym to wszystko podłączyć do tego sprzętu Sony, największy problem z tym że nie wiem jak.

Prosze o pomoc;( czy jest to w ogóle możliwe?

Dodaj zainwestowanie w pre -amp RiAA

Wszyscy chcą gramofony po 120 zł. A za 125 zł może być?

Po prostu źle zacytowałem poprzedni wpis. Od razu się czepiać?

Po prostu źle zacytowałem poprzedni wpis. Od razu się czepiać?

Aaa, to nie chcesz kupić gramofonu za 120 zł? Znaczy się masz już taki. Fajny?

Witam! Czy opłaca mi się kupić gramofon Numark TT1610 Professional i mikser Numark 950 za 375zl sprzęt ma około 3 lata.

I czy ten gramofon nadaje się do scratchy? jestem początkującym i nigdy nie próbowałem scratchowac lub mixowac.

Witam! Czy opłaca mi się kupić gramofon Numark TT1610 Professional i mikser Numark 950 za 375zl sprzęt ma około 3 lata.

I czy ten

gramofon nadaje się do scratchy? jestem początkującym i nigdy nie próbowałem scratchowac lub mixowac.

Pytanie raczej na forum DJ-skie

Tu raczej niewielu niszczy płyty w ten sposób:)

• Pokaż nowe odpowiedzi