Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od pewnego czasu czytam różne fora o gramofonach i staram się zrozumieć jak najwięcej aby nie zadawać zbędnych pytań. Jednak po zdobyciu dwóch gramofonów (czysty przypadek, kupiłam jeden i w tym samym dniu dostałam drugi) nabywam coraz więcej wątpliwości mimo, że staram się czytać jak najwięcej.

Posiadam Unitrę GS-464 z oryginalną wkładką Mf-101. Udało mi się wyczytać, że wkładka jest do wymiany i polecana byłaby jakaś z serii MM, nie wiem czy dobrze zrozumiałam.

Płyta na talerzy b. mocno faluje, jak wyczytałam łatwo da się to wyeliminować. Poza tym sprzęt jest całkowicie sprawny.

Drugi gramofon to Dual 1254 HS 132 z dwustronną igłą TKS 670. Z tego co wyczytałam jest on lepszy od Unitry chociażby ze względu na pochodzenie, jednak przystwarza mi on więcej problemów.

Igła nie trafia w płytę - czytałam temat na forum, gramofon trze rozkręcić, podokręcać i nasmarować i powinno działać.

Płyta również faluje, ale jest to znikome w porównaniu do Unitry, nie wiem czy to też należy wyeliminować.

Nie wiem, której igły używać, z tego co wiem jedna jest do grubo-rowkowych, czyli strych płyt, druga do drobno, i takie płyty właśnie posiadam (lata 60-70). Zakładam, że ta "stożkowa" jest do tych pierwszych, a druga "prosta" do nowszych? Czy lepiej od razu tą wkładkę wymienić?

No i najbardziej niepokojąca sprawa. Unitra bez podłączenia do radia i głośników nie wydaje żadnych dźwięków, delikatnie porusza się na płycie. Z Duala jednak, spod samej igły "gra" muzyka, nie wiem czego jest to przyczyna (wzmacniacza wbudowanego, igły..) i czy jet to normalne. Jednak dźwięk ten przeszkadza w dogodnym obiorze muzyki. Myślałam, że po podłączeniu głośników będzie on wyeliminowany jednak tak nie jest.

Zastanawiam się też nad wymaganiami do odsłuchu mono/stereo, nie wiem czy oba można odtwarzać tą samą igłą. Posiadam parę perełek i aż boję się je uruchomić.

Jako, że Unitra to pamiątka rodzinna, razem z radiem i głośnikami, a Dual to zakupiony sprzęt z allegro z niewiadomą liczbą użytkowników zastanawiam się czy jest sens się nad nim zastanawiać, czy nie lepiej sprzedać, a poszukać coś ciekawszego.

Z góry przepraszam za serię podstawowych pytań, i dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Przede wszystkim witam wszystkich jako nowy użytkownik forum. Zwracam się do was z pytaniem apropo wymiany wkładki w gramofonie pro ject debut III. Chcę zamienić standardowego ortofona OM 5E na ortofona 2M red. I tutaj pytanie odnośnie samej wymiany. Czy ta wkładka nada się do tego ramienia ? Jest trochę cięższa od OM 5, więc czy muszę kupić dodatkowe obciążenie ramienia ? No i w końcu czy sama wymiana to trudna operacja ?(Jako "audio techniczny" laik, nie chciałbym czegoś uszkodzić.) Z góry dziękuję za odpowiedź.

Przede wszystkim witam wszystkich jako nowy użytkownik forum. Zwracam się do was z pytaniem apropo wymiany wkładki w gramofonie pro ject debut III. Chcę zamienić standardowego ortofona OM 5E na ortofona 2M red. I tutaj pytanie odnośnie samej wymiany. Czy ta wkładka nada się do tego ramienia ? Jest trochę cięższa od OM 5, więc czy muszę kupić dodatkowe obciążenie ramienia ? No i w końcu czy sama wymiana to trudna operacja ?(Jako "audio techniczny" laik, nie chciałbym czegoś uszkodzić.) Z góry dziękuję za odpowiedź.

Nie zrównoważysz prawidłowo Ortofona 2M Red w ramieniu 8,6 Pro-Jecta za pomocą standardowo dostarczanej z gramofonem przeciwagi, bo jest ona za lekka, a wkładka za ciężka. Masz 3 dwa wyjścia:

1) dokupić w Voice cięższą przeciwagę do ramienia 8,6 (cena około 45 zł),

2 a) kombinować jeśli szkoda Ci 45 zł, tzn. nie zakładać na ramię wichajsterka do podnoszenia ramienia znad płyty, tylko dokręcić wkładkę wprost do headshella. To odciąży troszkę headshell, może z biedą da się wtedy to zrówoważyć, ale przeciwaga będzie daleko od pivotu, co nie jest prawidłowe. Pozbycie się tego wichajsterka to jednoczesne zmniejszenie się grubości headshella, dodatkowo trzeba wtedy uważać przy przykręcaniu wkładki, bo wkręty które z nią dostarczył producent mogą się okazać zbyt długie. Nie można ich wkręcać w otwory we wkładce na siłę, bo się ją uszkodzi,

2 b) kombinować j.w., tzn. dociążyć czymś przeciwagę,

3) poszukać trochę lżejszej wkładki MM.

Wymiana wkładki to: a) demontaż starej i b) montaż nowej. Przy demontażu trzeba uważać aby nie rozwalić igły wkładki (osłonka!) i nie pozrywać kabelków połączeniowych. Przy montażu trzeba się nauczyć kalibracji ramienia i wkładki. Da się to zrobić, każdy się jakoś tego nauczył...

Pozdro,

Yul

Edytowane przez Yul

Dzięki bardzo. A orientujecie się może czy w Poznaniu działa ktoś kto oferuje takie usługi ? - wymiany wkładki ramienia/jakiś serwis gramofonów ?

Dzięki bardzo. A orientujecie się może czy w Poznaniu działa ktoś kto oferuje takie usługi ? - wymiany wkładki ramienia/jakiś serwis gramofonów ?

Kiedyś w Poznaniu była fajna wiara w sklepie Intrady/Hi-End Corner na ul. Szewskiej. Dawno tam nie byłem, ale ci którzy tam wówczas pracowali byli kompetentni i raczej by pomogli.

Pozdro,

Yul

Co panowie sądzicie o modelu Thorensa TD 280? Dosyć popularny ale chyba kiedyś mi się obiło o uszy, że raczej nie warty uwagi.

Wiesz że dzwonią tylko w którym kościele?

TD280 to taki sobie gramofon. Radzę szukać TD160 z różnymi literkami albo lepiej TD3xx lub wyżej TD5xx tylko że te ostanie to inne pieniądze i inna bajka.

pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Dzięki za pomoc. Jeszcze pytanie - taka przeciwwaga jest wystarczająca do 2M red ? (na debut III)

Jaka?

O kurde zapomniałem wstawić linka ... O

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To chyba to, choć zdjęcie na tej stronce przedstawia przeciwagę do ramion 9, 9c i 9cc. Ta cięższa przeciwaga do Debuta to powinien być artykuł o numerze: 1940 875 001, opisana jako Counterweight-1, 75 g. Debut i 1.Xpression mają taki sam pręt przeciwagi, ten na który się je wkręca.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yul

Witam.

Potrzebuję małej pomocy w uruchomieniu Duala 1256.

1. Do jakiej regulacji służy śruba zaznaczona na zdjęciu?

2171497.jpg

2. Co jeszcze powinienem wiedzieć uruchamiając ten gramofon? Regulacje antiskating, docisku, obrotów już wiem jak zrobić.

Włączałem go na jakiejś płycie na której mi nie zależy i zauważyłem, że ramię nie wraca po zakończeniu odtwarzania (podnosi się i za chwilę opada w tym samym miejscu). Po wciśnięciu STOP jest podobnie. Nie zawsze też ustawi się na krawędzi płyty po wciśnięciu START, czasem obniży się pomiędzy krawędzią płyty, a podpórką. Coś może być w nim uszkodzone? Może tylko wymaga regulacji albo wyczyszczenia/przesmarowania?

3. Regulacja antiskating. Niby wiem jak to regulować ale nie kumam dlaczego jest osobna na igieł sferycznych i eliptycznych.

4. Chciałbym wymienić igłę, bo nie znam jej przeszłości i nie chcę poniszczyć płyt. Czy igła z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) będzie ok?

Ukryta Zawartość

Tam wszystkie te przeciwwagi mają ustawione jedno, to samo zdjęcie. Ta, którą wstawiłem powinna być ok, tak ?

Tam wszystkie te przeciwwagi mają ustawione jedno, to samo zdjęcie. Ta, którą wstawiłem powinna być ok, tak ?

Tak, tam wszystkie zdjęcia przedstawiają tę samą przeciwagę, co nie znaczy, że jak zamawiasz inne, to zawsze dostajesz tę ze zdjęcia. Przeciwaga "01" wygląda identico jak ta co ją masz aktualnie (skala nacisków na przedniej ściance plastikowego pokrętła, a nie na jego boku), tylko czarny ciężarek przeciwagi jest trochę grubszy. Jak masz wątpliwości, to zapytaj mailowo pracowników sklepu przed zakupem.

Pozdro,

Yul

Witam,

Mam do Was wielką prośbę. Chciałabym kupić dobrej klasy gramofon, ale niewiele wiem na ich temat. Na początek chcę kupić jeden (w niedalekiej przyszłości drugi, ale nie stać mnie na dwa na raz). Chcę by był to dobry do miksowania jak i do normalnego słuchania, żeby miał funkcję podłączenia do laptopa i do MCP, żeby wycinać sample z winyli. Najlepiej żeby miał trzy prędkości 33/45/78.. To takie moje wymagania, co do reszty nie wiele się znam więc proszę doradźcie czy ma paskowy, czy nie, automatyczny czy nie itp. Interesują mnie też rady odnośnie igieł (żeby była dobra i jeśli się złamie łatwo dostępna), slipmat (jakie najlepsze), obudowania, wzmacniacza, jak i również jakie głośniki będą najlepsze. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś inne sugestie też chętnie przeczytam.

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam Marzena.

Witam!

Od dobrego miesiąca przeczesuję forum w celu wgłębienia się w temat czarnych płyt :)

Kiedyś, jeszcze w czasach liceum wygrzebałem starą Unitre z piwnicy, grało to całkiem dobrze lecz po jakimś czasie stary sprzęcior odmówił posłuszeństwa. Teraz, kończąc studia zostałem mile zaskoczony, dostałem w prezencie nowy gramofon Omnitronic BD 1520 (wkładka AT 3600..). Wiem wiem, mercedes to to nie jest ale przede wszystkim ma spory ciężar, więc myślę że na początek coś na nim ugram. Dokupiłem preamp Art Dj Pre II i teraz zabieram się za kupno wkładki. Budżet - okolice 200zł. Sugerując się również co tutaj przeczytałem zastanawiam się nad:

- Ortofon om 10 e, dostępny teraz u wamata za 120 zł, tyle że nie mam regulacji VTA, a czytałem że seria om to dosyć "wysokie" wkładki, więc nie wiem czy się nada

- Grado Prestige Black, można dostać za lekko ponad 200zł,

Pytanie, czy warto do tego gramofonu pchać coś lepszego, poczekać trochę i dozbierać do choćby ortofona 2m red?

Słucham dużo funku, jazzu i soulu, całkiem spora kolekcja w piwnicy więc trochę szkoda żeby się marnowała (tym bardziej szkoda ją sprzedać!)

Na koniec, wiem wiem że duża większość użytkowników ma w swoich "garażach" porsche, bentleye i inne cacka a ja pytam o części do fiata, więc będę wdzięczny za każdą opinię ;) I mam nadzieję że za parę lat będę mógł się po ścigać z wami jak dorobię się lepszego sprzętu!

Witam serdecznie, od nie dawna jestem posiadaczem gramofonu Akai Ap-d2 z wkładką Audiotechnici(nie znam dokładnego modelu),

gramofon mam podpięty pod wzmacniacz Unitry PW 3015, przy użyciu adapteru 2*RCA>>DIN5>>wzmacniacz.Uziemienie podpięte do wzmacniacza.Problem jest taki że podczas słuchania, głośniej strasznie buczy(jakby cały czas bas był maksymalnie wykręcony)buczenie jest bardzo głośne, występuje również podczas przerwy miedzy utworami, ale tylko przy wyższym natężeniu dźwięku(powyżej połowy potencjometra na wzmaku).Efekt buczenia potęguje odkręcenie większej ilości basu, i włączenie podbicia, zmniejsza się natomiast, w momencie delikatnego uniesienia gramofonu do góry(stoi na półce z płyty, buczenie znika wtedy całkowicie) oraz po odkręceniu potencjometra balansu na jeden z głośników(jest wtedy bardzo znikome).Zastanawiam się czy wpływu na to nie ma przejściówka chinch-din po jest ona w bliskiej odległości od jednego głośnika po rozpięciu go, słychać sprzęganie w tym właśnie głośniku.Dodam tylko, że od razu po podłączeniu wszystko było ok, problem wystąpił po ok 10-15 minutach odtwarzania i już pozostał, wykluczam więc wstępnie źle podpiętą masę przy ramieniu.Proszę o pomoc bo nie mam już pojęcia co to może być.pozdrawiam.

Witam, jako że jestem laikiem, bardzo proszę o pomoc. Znalazłem ostatnio gramofon grundiga (ps 3000), niestety nie ma do niego głowicy. Nie mogę też znaleźć jej na portalach aukcyjnych. Jakie jest rozwiązanie?

pilas, co rozumiesz przez słowo " głowica " ? czy chodzi o headshell czy o samą wkładkę ?

audiokarma.org

Pilas

Poszukaj od Philipsa AF777 - rozumiem, że chodzi o headshell, czyli część gdzie mocuje się wkładkę.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi czy ten gram jest coś wart?

Ukryta Zawartość

czytałem na jednym niemieckim forum, że ten model był robiony tam gdzie Telefunken i ma podobną jakość wykonania/brzmienia. Tylko szkoda, że bez igły. na allegro igły do tej wkładki (AT11) nie widzę (model igły 200-D7C).

Ukryta Zawartość

m00nr4k3r, wart, 200zł z wysyłką gratis, myślę ,że będziesz z niego zadowolony

igłę powinieneś dobrać, jak nie na alle, to na ebay

audiokarma.org

m00nr4k3r

Jeżeli zdecydujesz się na ten gramofon to przed kupnem zapytaj czy wszystko sprawne i uzyskaj takie zapewnienie najlepiej na piśmie załączone do gramofonu lu w mailu. Czasem bywa tak że cwaniaki specjalnie wyrzucają i psują igłę. Powód prosty zanim kupujący zorganizuje nową i sprawdzi gramofon to minie czas przewidziany na reklamację a cwaniak pozbył się niesprawnego gramofonu którego czasem nie opłaca się naprawiać.

A swoją drogą to dziwne że taki sprzedający nie postara się nawet o najtańszą wkładkę. Przecież na tyle trupów ile on przerzuca to wkładka jakaś powinna się znaleźć nie mówiąc o kupnie najtańszego zamiennika za grosze.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Universum 6000 był robiony z tego co czytałem przez Japończyków. Niestety nie pamiętam przez którą konkretnie firmę.

Całkiem niezły gramofon. Rzeczywiście jakość wykonania bardzo dobra. Silnik jest tak wielki i ciężki, że wystaje poza obudowę od spodu :-)

Edytowane przez seniortelefono

no i po ptokach :/ przeczytałem wasze odp. teraz, odświeżyłem aukcję z zamiarem kupienia a tam aukcja zakończona.. może ktoś stąd ;) no cóż. czekam dalej na okazję..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ciekawe, DD za 90zł :D

Ukryta Zawartość

o i po ptokach :/ przeczytałem wasze odp. teraz, odświeżyłem aukcję z zamiarem kupienia a tam aukcja zakończona.. może ktoś stąd ;) no cóż. czekam dalej na okazję

tylko nie rób jak ja zawsze,nie szukaj teraz na siłę byle co byle było.bo to się zawsze źle kończy.

gramiak dla poczatkujacego:

Ukryta Zawartość

edit: cena jest troche za wysoka (pokrywa do naprawy + igla do kupienia). po malej negocjacji powinno byc ok

gramofon za 120 zl:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jeckylandhide

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Witam!

Od dobrego miesiąca przeczesuję forum w celu wgłębienia się w temat czarnych płyt :)

Kiedyś, jeszcze w czasach liceum wygrzebałem starą Unitre z piwnicy, grało to całkiem dobrze lecz po jakimś czasie stary sprzęcior odmówił posłuszeństwa. Teraz, kończąc studia zostałem mile zaskoczony, dostałem w prezencie nowy gramofon Omnitronic BD 1520 (wkładka AT 3600..). Wiem wiem, mercedes to to nie jest ale przede wszystkim ma spory ciężar, więc myślę że na początek coś na nim ugram. Dokupiłem preamp Art Dj Pre II i teraz zabieram się za kupno wkładki. Budżet - okolice 200zł. Sugerując się również co tutaj przeczytałem zastanawiam się nad:

- Ortofon om 10 e, dostępny teraz u wamata za 120 zł, tyle że nie mam regulacji VTA, a czytałem że seria om to dosyć "wysokie" wkładki, więc nie wiem czy się nada

- Grado Prestige Black, można dostać za lekko ponad 200zł,

Pytanie, czy warto do tego gramofonu pchać coś lepszego, poczekać trochę i dozbierać do choćby ortofona 2m red?

Słucham dużo funku, jazzu i soulu, całkiem spora kolekcja w piwnicy więc trochę szkoda żeby się marnowała (tym bardziej szkoda ją sprzedać!)

Na koniec, wiem wiem że duża większość użytkowników ma w swoich "garażach" porsche, bentleye i inne cacka a ja pytam o części do fiata, więc będę wdzięczny za każdą opinię ;) I mam nadzieję że za parę lat będę mógł się po ścigać z wami jak dorobię się lepszego sprzętu!

Z całą odpowiedzialnością polecam na początek Grado Prestige Black. Grałem na tej wkładce i ujeła mnie sposobem prezentacji płynącej muzyki. Zauważona również przez redakcję AV z pewną pozycją w klasie D.

Z całą odpowiedzialnością polecam na początek Grado Prestige Black. Grałem na tej wkładce i ujeła mnie sposobem prezentacji płynącej muzyki. Zauważona również przez redakcję AV z pewną pozycją w klasie D.

Dzięki wielkie za opinie! W tym miesiącu planuje zakup i sam jestem ciekaw jaka będzie różnica.. ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi