Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Musisz prowadzić 3 odrębne wątki o tym samym? Nie wybierzemy za Ciebie gramofonu, jest mnóstwo informacji w w temacie, a Tobie najwyraźniej nie chce się zajrzeć do poprzednich stron.

Musisz prowadzić 3 odrębne wątki o tym samym? Nie wybierzemy za Ciebie gramofonu, jest mnóstwo informacji w w temacie, a Tobie najwyraźniej nie chce się zajrzeć do poprzednich stron.

ja proszę tylko o sugestie, a uwierz mi szukałem informacji o tych konkretnych gramofonach i to nie tylko na tym forum, i nie ma ich zbyt wiele. i proszę mi nie podawać mi tu linków do wyszukiwarki albo linków w stylu "jaki gramofon kupić" bo ja szukam info o tych obecnie dostępnych dualkach. jeszcze raz proszę o pomoc

a jak napiszę w 3 wątkach to może więcej osób odpowie, bo do tej pory na tym forum (i to nie tylko w temacie gramofonów) usłyszałem tylko "nie szalej, spokojnie, nie pisz w kilku wątkach"

KOREKTA!!

Mam 500 zł do dyspozycji

Słuchaj, jak ci doradzę jeden z poniższego "zestawu":

TECHNICS SL-B300

DUAL CS 415-1

DUAL CS 728Q

SABA PSP-1

PIONEER PL-12D

DYNAVOX DL-420

TECHNICS SL-Q300

TECHNICS SL-BD21

PIONEER PL-640

Technics SL-Q210,

ty go kupisz, ale w praktyce okaże się on kompletnym złomem, to mam ci oddać kasę czy nie?

Pozdro,

Yul

Błagam, nie pisz w trzech tematach naraz, tylko zmniejszasz szanse na to że ktoś się zainteresuje Twoim tematem. W tej kwocie z obecnie dostępnych gramofonów na al... proponowałbym thorensa 166, to jest tańsza wersja 160. Nie jest to jakaś świetna okazja, ale skoro tak się spieszysz z kupnem... Napęd paskowy, nawet niezłe ramie, dosyć ciężki talerz, subplater jest plastikowy, ale można znaleźć aluminiowy jak ze 160 na aukcjach za 20-50zł. Konstrukcja z zawieszeniem, mniej drgań. Daje możliwość rozbudowy i ulepszeń, co zawsze daje jakieś pole do manewru jeżeli znudzi Ci się brzmienie. Pamiętaj, że do gramofonu musisz doliczyć cene wkładki lub igły.

Gramofonów szuka się modelami, na forum naprawde znajdziesz nazwy modeli które warto szukać. Thorens 166 to solidny wybór. Tyle ode mnie, pozdrawiam i ponawiam prośbe z pierwszego zdania tego postu.

Witajcie,

Jako nowy użytkownik gramofonu mam następujące pytanie: posiadam gramofon (Pro-Ject z wkładką Ortofon 2M RED) podłączony do wzmacniacza wyposażonego w preamp (Denon). Czy jest sens zamontowania do tego układu dodatkowego preampa (Cambridge Audio 640P)? Czy w jakikolwiek sposób poprawi to jakość dźwięku całego układu? Czy zewnętrzny preamp wpinać w wejście AUX wzmacniacza?

Pozdrawiam

alkomacik

A jaki to denon? Na ogół jest istotna poprawa przy podpieciu osobnego przedwzmacniacza, wbudowane z reguły są średniej jakości, choć potrafią nieźle zagrać. Zewnętrzny preamp wpinasz do któregokolwiek gniazda, tylko nie wpinaj w phono:)

Witam wszystkich Unitromaniaków.Zakupiłem ostatnio gramofon Adam GS-424 z wkładką MF-105(sprawna),kupiłem też amplituner Pioneer VSX-921 .Sprzęt ten podłączyłem pod zestaw kolumn do kina domowego Yamaha NS-45E(taki symbol mają te największe ).Gramofon jest przerobiony na złącza typu (czincz), wszystko jest prawidłowo podłączone lecz gra cicho.Gramofon kupiłem na allegro , poprzedni właściciel twierdzi ze u niego było wszystko ok.Na pewno nie jest to wina wzmacniacza ponieważ wszystko w nim działa jak należy. Dlatego bardzo proszę o pomoc (podpowiedz) co może być nie tak lub co należy innego zrobić lub podłączyć.Wyczytałem w internecie że potrzebny jest przedwzmacniacz lecz jestem laikiem i nie za bardzo się orientuję co i jak. Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc.

Sygnał z gramofonu musi być wzmocniony przez przedwzmacniacz gramofonowy. Sprawdź czy w Twoim wzmacniaczu jest wejście phono - jeśli ta to podepnij gramofon do tego gniazda.

Witam. Zacznę pospolicie...Chciałbym zacząć kupować winyle. Nie mam doświadczenia z tego typu sprzętem, ale po szybkim researchu wiem, że potrzebuję 3 rzeczy: gramofon, amplituner i jakieś monitorki/kolumny. Do mojego PC posiadam zewnętrzną kartę muzyczną M-Audio Fasttrack II USB ( gram na gitarze ) i miłoby było podłączyć nowy sprzęt tak, żebym mógł słuchać zarówno mp3 z komputera ( grając na gitarze słyszeć dźwięk w kolumnach ) jak i winyli z gramofonu. Sprzęt nie musi być najwyższej klasy. Nie chcę podawać kwoty bo i tak jeszcze nie dysponuję odpowiednią gotówką, ale chciałbym się zorientować ile taka przyjemność będzie mnie kosztowała ( włącznie z eksploatacją ). Chciałbym się zmieścić ze wszystkim w 1000. Chcę po prostu złożyć dobrze grający i niezawodny sprzęt. Amplituner/kolumny nie muszą mieć dużej mocy, mieszkam aktualnie w małym mieszkaniu w bloku. Sprzęt może być używany. Dodam, że ma możliwość kupienia od znajomego Denon DP200 USB + Heco Victa 200 + jakis high endowy model wzmacniacza Harman/Kardon z lat 70. Denon kupiony w media rok temu, wszystko sprawne. Cena 1500 zł. Czytałem, że ten Denon nie ma możliwości wymiany wkładki, nie ma antyskatingu i regulacji nacisku igły ( a nowy kosztuje az 1200 ). Warto czy lepiej coś samemu złożyć? Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Witam, to mój pierwszy post na tym forum. Chcę kupić jakiś gramofon który by przyzwoicie grał, niestety nie znam się na tym. Prosił bym o jakieś propozycje i sugestie mile widziane linki do ogłoszeń lub aukcji. Przeglądając allegro takie mi przypadły do gustu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Toshiba mocno wykracza już po za zakładany budżet, ale może warto? Prosił bym o opinie na temat moich typów, czy warto w stronę jakiego ewentualnie się skłaniać a może w ogóle to są kiepskie typy. Na co zwrócić uwagę? może ktoś zna wady, zalety. Szczerze mówiąc wolał bym za sam gramofon dać do 500zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

też właśnie o nim myślałem bo natknąłem się czytając Forum, że ktoś polecał. Wiem, że to trudne pytanie ale czy wart tych pieniędzy za które jest wystawiony, czy może ktoś przesadził? Pytam bo jestem laikiem a może ktoś akurat się orientuje.

ja bym wybrał ten

Ukryta Zawartość

- ubiegłeś mnie :) - to samo miałem napisać :) dodam tylko, że jeżeli jest jeden pasek do stroboskopu to obroty są stabilizowane przez wewnętrzny generator kwarcowy, a gdy jest więcej pasków - obroty są synchronizowane częstotliwością sieci zasilającej.

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

też właśnie o nim myślałem bo natknąłem się czytając Forum, że ktoś polecał. Wiem, że to trudne pytanie ale czy wart tych pieniędzy za które jest wystawiony, czy może ktoś przesadził? Pytam bo jestem laikiem a może ktoś akurat się orientuje.

Ukryta Zawartość

Pisałem o SL-Q2 ale dodam jeszcze kilka słów.

Wiele gramofonów Technicsa na zdjęciach wygląda tak jak plasticzane a tak naprawdę wykonane z duraluminium pokryte lakierem dotyczy to też SL-Q2,silnik taki jak w SL 12xx ale nieco słabszy ciągiem , ramie bez regulacji wysokości i w części łożyskowania wykonane z plastiku co w niczym nie przeszkadza. Silnik tego gramofonu pracuje bardzo cicho i wiadomo sterowany przez quartz, talerz bez dodatkowego wytłumienia. Gramofon jest prosty i łatwy w obsłudze. Model z aukcji wygląda bardzo dobrze cena raczej jest do przyjęcia ale 550 pln to max.

Największa wada to mocowanie pokrywy do zawiasów, łatwo je ułamać.

Ponadto SL Q2 to dobry materiał na początek do tuningu oraz przygody z analogiem.

Ukryta Zawartość

A nie lepiej kupić nowy Audio-Technica LP-120 za niecałe 1 100zł?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Przecież ta AT jest dwa razy droższa, a do tego ma swoje wady (brumienie). Jedyna zaleta to to że jest nowy, ale skoro technics działa ponad 25 lat, to znaczy że będzie działał kolejne 25, więcgwarancją nie trzeba się przejmować.

4321 - zdjęcia zawsze przedstawiają produkt inaczej niż w rzeczywistości, ale moim zdaniem sl-q2 jakiś super porządny nie jest. Ale 500zł wart na pewno.

pzdr

A nie lepiej kupić nowy Audio-Technica LP-120 za niecałe 1 100zł?

Ukryta Zawartość

Po pierwsze jest z poza listy.

Po drugie cena jest pomnożona przez dwa.

Po trzecie kraj pochodzenia wiadomo na Ch.

Po czwarte używany a ten jest nowy.

Nowy znaczy: nosi piętno planowanego postarzania produktów, czyli do końca ochrony gwarancyjnej i koniec.

Warto obejrzeć :}

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Wszystkich. Chce kupic nowy gramofon do domowego uzytku. Interesuje mnie tylko nowy sprzet i w niezbyt wysokiej cenie powiedzmy do 800zl. Czym warto sie zainteresowac i poszukac. Myslalem nad Reloop RP-4000 M3D Ortofon OM ale w przeczytanych opiniach sprzet wypada slabo. Czy za w/w kwote moge znalezc cos przyzwoitego i niezbyt plastikowego. Do tej pory korzystam z leciwego Fryderyka. Licze na pomoc forumowiczow . Za rady typu "ten temat juz byl poruszany" lub "wyszukiwarka nie gryzie" dziekuje ale nie mam czasu na przeszukiwanie setek stron, szukam szybkiej porady kogos znajacego sie na rzeczy i gory za to dziekuje

OK, a więc z A. te mi wpadły w oko:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

plus używane Technicsy, których to zakup zawsze jest bezpieczny.

Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Nowy gramofon w tej cenie o odpowiedniej jakosci poprostu nie istnieje ,przykro mi bo pozostaje Ci tylko ten ,,srelopek,, o ktorym czytales ,ze marny.

Sa powyzej tysiaka podstawowe modele gramiakow ktore na poczatek moga byc ale szalu nie bedzie .

Jesli jeszcze nie miales okazji poczytac to milej lektury:

Ukryta Zawartość

robix

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Za rady typu "ten temat juz byl poruszany" lub "wyszukiwarka nie gryzie" dziekuje ale nie mam czasu na przeszukiwanie setek stron, szukam szybkiej porady kogos znajacego sie na rzeczy i gory za to dziekuje

:))

facet mnie właśnie rozwalił :)

Panowie, szukajcie mu teraz drapaka za 800zł i jeszcze mu kupcie i przynieście do pałacu bo księciunio nie ma czasu :)

Miłego poszukiwania...

Słuchaj, jak ci doradzę jeden z poniższego "zestawu":

TECHNICS SL-B300

DUAL CS 415-1

DUAL CS 728Q

SABA PSP-1

PIONEER PL-12D

DYNAVOX DL-420

TECHNICS SL-Q300

TECHNICS SL-BD21

PIONEER PL-640

Technics SL-Q210,

ty go kupisz, ale w praktyce okaże się on kompletnym złomem, to mam ci oddać kasę czy nie?

Pozdro,

Yul

No tak i jeszcze odszkodowanie będzie chciał.To troche wtopisz...kasy.

A swoją drogą to wszystko co tanie,to złom lub bliskoznaczne.

Witam. Potrzebuje szybkiej odpowiedzi. Gramofon Lenco L-69 USB w cenie 150zl - oplaca sie? Dobra firma? Potrzebuje tylko do zrzucania winyli na pendrive badz PC oraz do sluchania? Prosze o szybka odpowiez. pozdrawiam !

Lenco L-69 USB to 'pseudogramofon' bardzo niskiej jakości , oczywiście odtworzy zapisane na płycie winylowej informacje ale żeby odtwarzał muzykę to mu bardzo do tego daleko :)

audiokarma.org

Dopiero zaczynam z gramofonami, więc jeśli coś pokręcę nie śmiać się proszę:)

Pozyskałem sporą kolekcję płyt. Sprzedawca doradził mi zakup denona DP-300F. Czytałem, że ma wbudowany przedwzmacniacz. Ale kiedy podłączam do wyjścia aux w amplitunerze ONKYO TX-SR507, nie ma żadnego wzmocnienia. Głucho jak w ..., że nie wspomnieć o brzmieniu. Słabiutko. Może temat już był, ale proszę niech ktoś mądrzejszy ode mnie poradzi coś. Czy ten typ tak ma? Czy dokupić dodatkowy przedwznacniacz? Nie mam wyjścia Phono, więc nie bardzo wiem gdzie jeszcze można próbować podłączyć?

• Pokaż nowe odpowiedzi