Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Dopiero zaczynam z gramofonami, więc jeśli coś pokręcę nie śmiać się proszę:)

Pozyskałem sporą kolekcję płyt. Sprzedawca doradził mi zakup denona DP-300F. Czytałem, że ma wbudowany przedwzmacniacz. Ale kiedy podłączam do wyjścia aux w amplitunerze ONKYO TX-SR507, nie ma żadnego wzmocnienia. Głucho jak w ..., że nie wspomnieć o brzmieniu. Słabiutko. Może temat już był, ale proszę niech ktoś mądrzejszy ode mnie poradzi coś. Czy ten typ tak ma? Czy dokupić dodatkowy przedwznacniacz? Nie mam wyjścia Phono, więc nie bardzo wiem gdzie jeszcze można próbować podłączyć?

ła

Witam gramiaka nie podłancza się pod wejście aux,tylko wejście tzw phono się do tego nadaje,tak że potrzebujesz osobnego preampa gramofonowego lub piecyka z takowym wejściem tzw phono ot i cała filozofjia,tylko uważaj to wciąga.

daro-driver >>>> Narazie to musisz ,,wciagnac,, troche wiedzy lub czytac uwazniej :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolego wcisneli Ci niestety gowniany gramofon na dodatek za pieniadze ktorych nie jest kompletnie wart (trzeba bylo najpierw popytac kogos kto sie zna a nie tym handluje) i bylo to pewnie w MM ehh...

Jesli wierzyc w opis to mozesz go podlaczyc do AUX bo ma pre (marnej jakosci ale ma) tyle ze sygnal wyjsciowy 2,5mV to niestety o wiele za malo zeby bylo glosno jak z CD ale grac powinno (sprawdz bo z tylu jest przelacznik ktorym sie go uruchamia lub odlacza moze jest akurat w pozycji off).

Oczywiscie nie wierz w to co pisza o tej wkladce ze jest wysokiej jakosci bo to akurat stek bzdur (ona poprostu jest nic wiecej)

robix

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez robix
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Mam ten gramofon, oczywiście kupiony w sklepie nie dla idiotów. Tutaj mozna poczytać między innymi moje przygody:

http://www.audiostereo.pl/denon-dp-300f-jaka-wkladka_34717.html

Po pierwsze ten model można podłączyć i pod phono i pod aux, bo ma tzw korektor, którego przełącznik znajduje się pod talerzem. Każdorazowo jak się zmienia podłączenie trzeba go sobie przełączyć. Naprawdę źle gra jak jest w złej pozycji. Zdejmujemy matę, obracamy talerz aż w wycięciu pojawi się ów przełącznik. Dużo lepiej- przynajmniej u mnie- gra po podłączeniu do phono, ale wtedy wszystko w rękach wzmacniacza/amplitunera. Podejrzewam, że amplituner kina domowego szału nie zrobi.

Po drugie dźwięk jest rzeczywiście cichy, małodynamiczny- w porównaniu z CD- przy czym w linku przeczytasz, że wkładka gramofonowa, jaka jest na wyposażeniu powinna być traktowana jako uruchomieniowa, zło konieczne. Ludzie zalecają wyrzucenie jej natychmiast. Tak się przymierzam by też to zrobić :)

Po trzecie na pewno ów gramofon potrzebuje trochę czasu by się "otworzyć". I tak było u mnie. Poprawa po trzech tygodniach grania jest wyraźna, ale do hi-endu jeszcze troszkę :) Ogólnie na fabrycznej wkładce grają lepiej stare perelowskie płyty, nieco jazgotliwe, rozjaśnione,gramofon je ściemni i potrafi być naprawdę przyjemnie. Za to współczesne, również wydawnictwa premium, grają na nim ciemno. Tak sobie.

Edytowane przez frywolny trucht

Kiedyś był tańszy, chyba 1200. Teraz wszystko podrożało, oddać pewnie można jak coś się będzie psuło, ale większość nowych sprzętów jest robiona tak, żeby psuly się dzien po zakończeniu gwarancji;)

- ja jak kiedyś kupowałem przez pomyłkę Denona 29F w MM, to tknięty złym przeczuciem spytałem sprzedawcy co będzie jak mi się nie spodoba ? - dopisał mi na paragonie - zwrot gotówki w ciągu 7 dni i po tygodniu się go pozbyłem /600 zł./ - a ten co teraz mam, kupiłem na allegro za 500 i cieszę się winylem już prawie 3 lata :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

daro-driver >>>> Narazie to musisz ,,wciagnac,, troche wiedzy lub czytac uwazniej :)

Wiedzy mój przyjacielu to mnie nie brakuje,po prostu niedoczytałem że ten gramiak ma preampa.

Witam!

Czy w kwocie do +/- 4000-5000 zł da się kupić gramofon z porządną wkładką MM (np. Goldring 1042, Goldring 2400 czy Ortofon 2M Bronze), który konkurowałby z Pro-Jectem RPM-5.1 pod względem jakości i DESIGNU? Czy da się w tej kwocie kupić gramofon "nienudny" wizualnie (okrągły, owalny, w jakimś nietypowym kształcie)? Czy jak kogoś nie stać na gramofony Transrotor, Kuzma czy Acoustic Solid, to jest zdany na Pro-Jecta, czy są jeszcze jakieś inne alternatywy?

daro-driver >>> To wszystko nic w porownaniu co ja napisalem ,,wierz,, uff tez ide ,,wciagnac,, troche wiedzy...

robix

Chattab >>> Szukaj a bedzie Ci dane :) przecie nikt nie odwali za Ciebie tej roboty !

Edytowane przez robix

Witam!

Czy w kwocie do +/- 4000-5000 zł da się kupić gramofon z porządną wkładką MM (np. Goldring 1042, Goldring 2400 czy Ortofon 2M Bronze), który konkurowałby z Pro-Jectem RPM-5.1 pod względem jakości i DESIGNU? Czy da się w tej kwocie kupić gramofon "nienudny" wizualnie (okrągły, owalny, w jakimś nietypowym kształcie)? Czy jak kogoś nie stać na gramofony Transrotor, Kuzma czy Acoustic Solid, to jest zdany na Pro-Jecta, czy są jeszcze jakieś inne alternatywy?

Goldring 1042 kosztuje 1000, więc poszukaj gramofonu za 4000, który odpowiada Ci pod względem designu.

excelvinyl winylmania blog szukaj

>>>robix

Przeca szukam, wierzaj mi :-) Allegro odświeżam codziennie po dwa razy (rano i wieczorem). Ceneo i Skąpiec. Wszystkie znane mi internetowe sklepy ze sprzętem (m.in. Q21, Audio Forte, RMS, Audiopunkt). Sklepy stacjonarne w Katowicach (MegaHZ, Top Hi-Fi, Audio Styl, Studio Hi-Fi). Wszędzie albo same nudne "kanciaki", albo sprzęt typowo dla DJ-ów, albo kosmiczne produkty audiofilskie (typu Transrotor) - które są wprawdzie piękne, ale kosztują kosmiczne pieniądze! Chyba jednak nie ma alternatywy dla Pro-Jectów RPM w tym przedziale cenowym.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

NOTTINGHAM ANALOGUE

Albo bierz tego (za 4k z ramieniem to super cena)

http://audiofast.pl/main.asp?idm=8&ids=61&idsu=1214&r=0&wersja=0

albo na eBayu poluj na Spacedacka (trafiają się używki w Twoich pieniądzach)

Edytowane przez masza1968

NOTTINGHAM ANALOGUE

Albo bierz tego (za 4k z ramieniem to super cena)

Ukryta Zawartość

albo na eBayu poluj na Spacedacka (trafiają się używki w Twoich pieniądzach)

O właśnie! Ładny, tylko firma nic mi nie mówi absolutnie. Z Nottingham to mi się kojarzy wiadomo kto (swoją drogą, tę ścieżkę dźwiękową też chciałbym mieć na winylu...) ;-)

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

O właśnie! Ładny, tylko firma nic mi nie mówi absolutnie. Z Nottingham to mi się kojarzy wiadomo kto (swoją drogą, tę ścieżkę dźwiękową też chciałbym mieć na winylu...) ;-)

Firma bardzo zacna i znana. Czołówka producentów niebudżetowego sprzętu.

Ta oferta z Audiofastu nad wyraz ciekawa, jak upust w zajawce wynosi 50%, to pewnie da się kupić i za 30% ceny. Ciekawe zatem skąd spadł ten gramofon szacownej firmy Nottingham Analoque.

Jeśli o "okazje" w firmie Audiofast chodzi, to polecam poczytać w wolnej chwili:

Ukryta Zawartość

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ta oferta z Audiofastu nad wyraz ciekawa, jak upust w zajawce wynosi 50%, to pewnie da się kupić i za 30% ceny. Ciekawe zatem skąd spadł ten gramofon szacownej firmy Nottingham Analoque.

Jeśli o "okazje" w firmie Audiofast chodzi, to polecam poczytać w wolnej chwili:

http://www.audiostereo.pl/zakupy-w-audiofascie_81160.html

Pozdro,

Yul

Swego czasu dzwoniłem do nich w jego sprawie. Mówili, że to sprzęt zostawiony w rozliczeniu od klienta i daja na niego pełną gwarancję. Moim skromnym zdaniem - bardzo warto.

Na Alledrogo niestety cienko z takimi fajnymi gramiakami jest a sledze od dawna ogloszenia wiec rozeznanie mam ,jesli juz sa ciekawe propozycje to natychmiast znikaja.

Ostatnimi czasy ku zmartwieniu kupujacych ceny gramofonow i wkladek oszalaly co jeszcze bardziej utrudnia sprawe :(

Jakis czas temu kolega ,,desino,, mial na sprzedaz piekny zestawik ktory przypadl by Ci do gustu czyli:

Acoustic Signature CHALLENGER+opcjonalne ramie Jelco z wkladka Benz Micro Gold , pre dzielone (niestety zapomnialem nazwy) koszt chyba 6000zl i to bylo granie naprawde na wysokim poziomie oraz designie o jaki pytasz.

Szukaj raczej na zagranicznych gieldach jest tego wiecej i czesto w mniej oplakanym stanie niz u nas (nie jest regula).

robix

witam

na wstępie pragnę się przywitać---a więc witam wszytskich i przy okazji życzę samych radości w nowym roku!

Jak juz wspomniałem udało mi sie kupić długo poszukiwany sprzęt. Jest to thorens 316, gramofon jest w ładnym stanie jednak zastanawia mnie czy plinta była odnawiana , wydaje mi sie że tak ponieważ ktoś dorobił nogi + brakuje naklejki z przodu.

Czy jakiś fachowiec może pomóc to stwierdzić? i ogólnie ocenić po zdjęciach stan gramofonu(wizualany oczywiście)?

Z góry dziekuje za pomoc.

zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodatkowo chciałbym pobawić sie z wymianą kabli ramienia ale jak narazie nie wiem jak się do tego zabrać..

Jest to moja pierwsza przygoda z analogiem i sukcesywnie będę opisywał moje upgrady oraz wszelkie perypetie.

pzdr!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Serdecznie,

Kilka tygodni temu zakupiłem Gramofon jak w temacie. Na próbę podłączyłem go pod to co miałem w domu tzn.

Dwa głośniki Sony oraz Amplituner Diora WS 502. Oprócz trzasków, które tłumaczę sobię słabym sprzętem wzmacniającym.

Pojawił się problem spowalniania płyt trzez w/w Gramofon. Sprzedajacy (allegro) zapewniał, iż sprzęt jest sprawny.

Ale czy moje przypuszczenie, że pasek jest zużyty są słuszne.

Pozdrawiam

Witam,

Planuje zakup gramofonu

moj wzmak to Cyrus 3i(o lie ktos wie co to jest)- co mi mozecie polecic to niego?? cena do 2500zl

dzieki

Wszędzie albo same nudne "kanciaki", albo sprzęt typowo dla DJ-ów, albo kosmiczne produkty audiofilskie (typu Transrotor) - które są wprawdzie piękne, ale kosztują kosmiczne pieniądze! Chyba jednak nie ma alternatywy dla Pro-Jectów RPM w tym przedziale cenowym.

Chattab jak szukasz "fikuśnego" drapaka to zobacz link który dołączam do postu. Cena 960£. Niestety tylko import, bo nie ma dystrybutora w PL.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Chattab jak szukasz "fikuśnego" drapaka to zobacz link który dołączam do postu. Cena 960£. Niestety tylko import, bo nie ma dystrybutora w PL.

Ukryta Zawartość

Fajowy. Pytanie tylko czy za tym "funkiem" idzie też jakość, czy jest to taki "funk" dla "fun(k)u"? Na zastanawianie się, kręcenie nosem i wybrzydzanie mam czas do marca. Może do tego czasu trafi się jakaś fajna okazja. Martwi mnie tylko jedna rzecz. Ceny patefonów poszły do góry i ani myślą spadać. Naprawdę jest na nie taka moda/popyt, że sprzedawcy zacierają ręce i robią interes swojego życia? Kursy walut się wahają, złoty raz pikuje, raz się umacnia, a przykładowo taki Pro-Ject RPM-5.1 jest wyceniony na 2990 zł i ani drgnie. Żadnej promocji świąteczno-noworocznej, żadnej wyprzedaży, żadnej ciekawej oferty. 2990 i basta!

Jeżeli nic się w tej materii nie zmieni, jedyną szansę dla siebie widzę w jakiejś gratce z rynku wtórnego - zadbany i szanowany sprzęt od audiofila/melomana, który postanowił przesiąść się szczebelek wyżej. Coś takiego jak Challenger+, o którym wspomniał robix. Swego czasu wpadło mi też w oko pewne ogłoszenie: "Goldenote Bellavista Signature z ramieniem B-7 Titanium oraz wkładką Baldinotti + przedwzmacniacz Ahaja (dual mono) + kable Sonus Oliva + płyty + dodatki". To wszystko za 6000 zł. Ale nie wykazałem się wystarczającym refleksem ani nie dysponowałem taką gotówką. Cały czas więc ciułam i wypatruję tej jedynej okazji.

Ukryta Zawartość

>>>Chattab,

Kupowanie RPM-5.1 za katalogową cenę to przesada. Jak się potargować, to kupisz taniej, tym bardziej, że będziesz jeszcze potrzebował do vinylu tego i owego oprócz samego gramofonu. Może wyjść zatem z tego korzystny deal.

Test Funk Firm'a był w Hi-fi Choice, marzec 2010, warto przeczytać.

Ukryta Zawartość

Używane gramofony - jak najbardziej, byleby nie na zasadzie: tego biorę w ciemno, bo akurat mam tyle, a na forum piszą ze może być dobry (bo tak gdzieś przeczytali). Trzeba się ruszyć i samemu sprawdzić.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Zamiast "ciułania" może kupno w systemie ratalnym?

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Witam Serdecznie,

Kilka tygodni temu zakupiłem Gramofon jak w temacie. Na próbę podłączyłem go pod to co miałem w domu tzn.

Dwa głośniki Sony oraz Amplituner Diora WS 502. Oprócz trzasków, które tłumaczę sobię słabym sprzętem wzmacniającym.

Pojawił się problem spowalniania płyt trzez w/w Gramofon. Sprzedajacy (allegro) zapewniał, iż sprzęt jest sprawny.

Ale czy moje przypuszczenie, że pasek jest zużyty są słuszne.

Pozdrawiam

Tak istnieje taka możliwość że pasek zużyty jednak to działa też w drugą stronę jak będzie za krótki to taż ma prawo kręcić wolniej.

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Witam,

Planuje zakup gramofonu

moj wzmak to Cyrus 3i(o lie ktos wie co to jest)- co mi mozecie polecic to niego?? cena do 2500zl

dzieki

ktos wie??????????????????????

ktos wie??????????????????????

Znajdź co najmniej 3 drapaki w tej cenie które ci się najbardziej podobają wizualnie i wklej linki do nich albo podaj ich nazwy wraz z osprzętem towarzyszącym (ramię, wkładka). Na pewno znajdzie się rzesza osób, które wskażą ten jedyny ;-)

chodzi mi o to co najlepiej zagra z cyrusem! a nie co najlepiej bedzie wygladalo!

wide sami znawcy na tim forum niech wasz slag jasny trafi

• Pokaż nowe odpowiedzi