Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

No jak się na nie patrzy to plastik pęka, a ramię się wykrzywia :) Od samego patrzenia :) Przyjrzyj się przede wszystkim różnicom w budowie ramienia, porównaj mase urządzenia, ramienia, pewność obsługi z podstawową Regą lub Pro-Jectem. To są firmy które od najniżeszego modelu robią czekoladę, a to co planujesz kupić to produkt czekoladopodobny.

Gość rydz

(Konto usunięte)

No tak tylko ja mam ograniczony budżet około 800zł

Próbuj,może będzie twój.

Jest tu na forum wiele informacji na temat S-500 S-600.

http://allegro.pl/wspanialy-gramofon-telefunken-s600-hi-end-i2092832143.html

Mam i jestem zadowolony. Wkładkę czy igłę zawsze możesz sobie zmienić, dopasować bardziej pod swoje ucho. Z reguły od 350 do 600 zł starcza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No tak tylko myślałem o nowym sprzęcie bo do używanych jakoś nie jestem przekonany.

Akurat ten model psuje się raz na 25 lat. Mój jest jeszcze starszy i nigdy jeszcze się nie popsuł... Aczkolwiek czasami się można naciąć - jak to na Allegro. Co do porad kolegów, DOPISUJĘ SIĘ, nie kupuj plastikowego dziadostwa.

pozdrawiam

Gość vasa

(Konto usunięte)

Witam

mam takie proste pytanie - Czy to prawda ze lepsza droższa wkladka MM niz tansza MC (relatywnie oczywiscie) ?

Tania MC będzie LEPSZA niż droga MM .... Pod warunkiem, że masz świetną resztę toru.

W przypadku sprzętu budżetowego lub ze średniej półki dobra MM sprawdzi się lepiej.

Najtrudniej jest o dobre phono pre do MC, PhonoBox nie wystarczy.

Znacznie łatwiej jest obrobić 10x silniejszy sygnał z MM.

Jak to zwykle bywa prostych odpowiedzi brak a wszystko zależy od kasy :(

Co sądzicie o technics sl -b303

Ukryta Zawartość

Jeszcze mam pytanie taki gramofon jaką ma wkładkę krystaliczna ?

Bo coś czytałem że krystaliczne nie są za dobre

Ukryta Zawartość

Co sądzicie o technics sl -b303

potarguj się trochę o ostateczną cenę i myślę,że można brać jeśli jest w pełni sprawny.

w/w gramofon ma wkładkę MM (nie krystaliczną) mocowanie standardowe 1/2 cala, z góry zakładam ,że będzie do wymiany igła.

Jeśli nie masz wbudowanego przedwzmacniacza gramof. będzie Ci potrzebny zewnętrzny przedwzmacniacz gramofonowy

audiokarma.org

Mam w amplitunerze wejście PHONO, a jak mogę ocenić stan amplitunera patrząc i dotykając go. Da się tak czy trzeba koniecznie odsłuchać na nim płytę?

Na poważnie: stan amplitunera trzeba sprawdzić poprzez odsłuch. Co do igły, jeśli na nowej płycie słyszysz zniekształcenia na sybilantach, to igła do wymiany. Na pewno bardziej doświadczeni koledzy coś jeszcze doradzą.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Tak tylko w tym problem że ja jeszcze nie słuchałem na gramofonach i będzie mój to pierwszy gramofon .

musisz przesłuchać na spokojnie co najmniej kilkanaście płyt, ważne żeby były w miarę dobrym stanie, jeżeli po tym doświadczeniu przestaniesz sięgać po płyty cd, a zamiast tego zaczniesz węszyć w bliższej i dalszej okolicy za winylami, to znaczy , że jest ok. i zostałeś winylomaniakiem, jeżeli nie, to trzeba dalej kombinować. Pzdr.

excelvinyl winylmania blog szukaj

a jak bym kupił ten gramofon technics sl -b303 co ma wkładkę MM to do tej wkładki kupuje się jeszcze igłę czy jak to jest ?

Tor analogowy niestety trzeba od samego poczatku zbudowac poprawnie by sie nie zrazic do czarnej plyty,nie musi byc zaraz bardzo drogo lecz naped musi trzymac obroty ,talerz nie powinien miec luzu ,ramie sprawne lozyskowanie i skalibrowana wkladke najlepiej nowea lub przynajmniej z nowa igla by miec pewnosc ze nasze plyty nie beda orane jak ziemia plugiem to tyle odnosnie ,,drapaka,,.

Na koncu nalezy zadbac o konkretne pre ktore ma mozliwosc regulacji parametrow do wkladek co znacznie ulatwia zycie winylomaniaka (jest to jeden z najwazniejszych elementow systemu opartego o gramofon -bez niego nawet najlepsza wkladka czy gramofon nie rozwina skrzydel).

Ps. Macac to mozna dziewczyny (pod warunkiem ze nam na to pozwola) a nie amplituner:)

robix

a jak bym kupił ten gramofon technics sl -b303 co ma wkładkę MM to do tej wkładki kupuje się jeszcze igłę czy jak to jest ?

- już tam jest igła

excelvinyl winylmania blog szukaj

Dzień dobry!

Czy dla żółtodzioba w sprawach winyli jest to dobry wybór?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Boję się wszelkich problemów z ustawieniami i regulacjami, stąd automat i sprzedawca, który gwarantuje przegląd. Będzie to mój pierwszy gramofon.Słucham klasyki i jazzu na marantzu pm8003/cd6003 i phoebe III. Mam trochę winyli w spadku i korci mnie wypróbować czarnej płyty. Czy z którymś z pow. gramofonów i posiadanym sprzętem mogę oczekiwać poprawy jakości dźwięku w stosunku do płyt CD?

Czy zmiana wkładki polepszy dźwięk, a jeśli tak, to na jaką? Dużo pytań :)

Dziękuję za ewentualne rady licząc na wyrozumiałość wobec pytań laika.

Pozdrawiam

PS. A może ktoś zaproponowałby mi inny gramofon z aktualnej oferty allegro o podobnych parametrach i cenie? Musi być po przeglądzie - wstyd,ale ja się na tym w ogóle nie znam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aktualnie nie ma ciekawych gramofonów na allegro w przystępnych cenach.

Te 2 modele to sprzęty bardzo średniej klasy. Przegląd w gramofonie nic nie znaczy, tym się nie przejmuj, ma być sprawny,koniec kropka. Przemyślałbym na Twoim miejscu wybór gramofonu automatycznego, to zawsze jest zwiększone ryzyko zepsucia, a automat i tak nie przewróci płyty na drugą strone. Nie masz się co bać winyla i analogu, to jest proste, najgorzej przed kupnem gramofonu. Jeżeli chcesz żeby dźwięk faktycznie był lepszy niż z CD to obawiam się że 500 zł nie wystarczy. To dobrego dźwięku potrzebne są:

-Dobrej jakości płyty, nie jakiś "ruski szajs"

_dobra wkładka z dobrą igłą (uważam że minimum to ortofon om10 - jakieś 120-150zł)

-przedwzmacniacz - wbudowane pre często bywają tylko dla ozdoby

-gramofon - ma mieć ciężki talerz, cichy napęd, najlepiej żeby ważył swoje, separacja od drgań

Oprócz tego jest wiele innych czynników, chociażby ramie gramofonu, ale tym się narazie nie przejmuj. Jeżeli nie spieszy Ci się z kupnem to na Twoim miejscu zwiększyłbym budzet i polował na uzywanego thorensa (koszt od 600zł)Całość w miare dobrego toru analogowego musi niestety kosztować w okolicach 1000zł. Technics ma mocowanie wkładki tp4, do którego ciężko jest znaleźć nową wkładke, taki gramofon możesz skreślić na starcie.

I jedna uwaga - lepiej kupić gramofon od prywatnego właściciela a nie od handlarza.

Dzięki za odpowiedź.

Chciałem początkowo coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale sprzedawca słysząc o moich lękach nowicjusza radzi kupić Technicsa full automat. Jestem gotów wydać więcej, jeśli oferta jest tego warta. Chodzi mi też po głowie Pro-ject Debut III.

Ukryta Zawartość

A po czym można rozpoznać jaką wkładkę ma dany gramofon. Sprawdzam tego Technicsa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie widzę coś na temat wkładki że to tp4 .

No jak bym kupił taki gramofon bo też ciekawie wygląda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to skąd mam wiedzieć jaka do niego wkładka będzie pasować itp ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi