Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

nawet z poprawnym odtworzeniem płyty nie ma nic wspólnego

Za produkowanie i dystrybucję takiego sprzętu w XXI wieku powinny być z urzędu stawiane prokuratorskie zarzuty i kara bezwzględnego więzienia od lat dwóch z obowiązkowym codziennym użytkowaniem tego w celi.

Ale kolega prosił, aby się nie wypowiadać.

Paweł, napisałem to tylko "gramofon" przejściowy, wiem że to tylko udaje sprzęt grający :) Wielkie dzięki wszystkim za odpowiedź ;) Jak się okazało ten sprzęt jest taki j**nięty że wyłączenie głośnika = wyłączenie wbudowanego wzmacniacza. ;) Na szczeście kolumny mam więc mogę powolutku zbierać na nowy, prawdziwy gramofon :)

powolutku zbierać na nowy, prawdziwy gramofon

na to nie trzeba zbierać. jeżeli rozmawiamy o poziomie dla absolutnie początkujących, to cokolwiek unitry KONIECZNIE z wkładką MM kosztujące na alle sto kilkadziesiąt zł postawi Cię o 50 lat bliżej rzeczywistości i pozwoli tanio się pobawić z dźwiękiem "do przyjęcia".

np coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Janusz Monaco

Właśnie chociażby o takie coś chodziło. Jednak dla niezamożnego 17 latka gramofon za 500 zł+ to "trochę" zbyt duży wydatek. :)

trzeba było zapytać zanim kupiłeś tę elte. nawet na forum jest na pewno wielu posiadaczy zbędnego taniego sprzętu. powodzenia w zabawie. :))

Witam serdecznie forumowiczów, zakupiłem ciekawy gramofon marki SONY PS-LX2 i niepokoi mnie jedna rzecz a mianowicie , podczas odtwarzania płyty obracający się talerz wydaje odgłosy stukania raz ciszej raz głośniej. jak się słucha głośno muzyki - nie ma to znaczenia , ale wydaje mi się, że tak nie powinno być a że jestem nowicjuszem gramofonowym proszę Was o pomoc w jakieś poglądowe diagnozy problemu.

Witam serdecznie forumowiczów, zakupiłem ciekawy gramofon marki SONY PS-LX2 i niepokoi mnie jedna rzecz a mianowicie , podczas odtwarzania płyty obracający się talerz wydaje odgłosy stukania raz ciszej raz głośniej. jak się słucha głośno muzyki - nie ma to znaczenia , ale wydaje mi się, że tak nie powinno być a że jestem nowicjuszem gramofonowym proszę Was o pomoc w jakieś poglądowe diagnozy problemu.

Czy widać że talerz "pływa", jakby sam z siebie "faluje"? Jeśli gramofon ma dobry i sprawny napęd, to jak popatrzysz na niego z boku, w płaszczyźnie talerza, to właściwie nie wiadomo czy talerz się obraca, czy stoi w miejscu.

Witam!

Czy ktoś miał może do czynienia z gramofonem Onkyo CP-1057F?

Ukryta Zawartość

Czy na początek zabawy z płytami będzie OK? Gramofon jest w idealnym stanie z wkładką AT-95. Czy ta wkładka to jest kompletne dno i trzeba ją od razu wymienić? Czy między nią a np. Ortofon 2M Red będzie duża różnica (na korzyść Ortofona)? Czy z opisu w linku powyżej wynika, z jakimi wkładkami może się dobrze zgrywać ten gramofon (cięższe, lżejsze - jakie?)?

Przepraszam, dużo tych pytań. Ale kto pyta, nie błądzi. A ja na razie błądzę.

Alternatywą (vintage) byłyby takie gramofony:

* Siemens RW 777 -

Ukryta Zawartość

* Palladium NSP-7000 -

Ukryta Zawartość

Wiem, że firmy i modele trochę mało "audiofilskie", ale podobają mi się takie wielkie, pancerne krążowniki. No i patrzę też na stan wizualny - musi być idealny bądź bliski ideałowi.

W grę wchodzi jeszcze pójście na łatwiznę i zakup Reloopa RP-6000LTD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jest to gramofon DJ-ski, ale to mi akurat w niczym nie przeszkadza. Jest nowy, ma przedwzmacniacz, pokrywę i wkładkę 2M Red.

Co radzicie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Co radzicie?..."

Kupić najładniejszy.

Tak po prostu? To wszystko?

Acha, byłbym zapomniał. Onkyo jest w wersji amerykańskiej na 110V (w komplecie jest przetwornica). Ma to jakiekolwiek znaczenie dla samej jakości dźwięku?

Edytowane przez Chattab

Tak po prostu? To wszystko?

No. Skoro Ci nie zależy specjalnie na dźwięku, tylko na wyglądzie i określonym stylu, to kupić taki który ma najładniejszy, Twoim zdaniem, i najbardziej stylowy wygląd. I po kłopocie.

No. Skoro Ci nie zależy specjalnie na dźwięku, tylko na wyglądzie i określonym stylu, to kupić taki który ma najładniejszy, Twoim zdaniem, i najbardziej stylowy wygląd. I po kłopocie.

Nie napisałem, że nie zależy mi na dźwięku, tylko że przykładam dużą wagę do wyglądu (jestem pedantem). Oczywiście, że mi zależy na dźwięku. Ale też nie chcę od razu zaczynać od gramofonu za kilka tysięcy.

,,Srelopek,, 6000 jest juz wystarczajaco dobry by z nim poobcowac (wszystkie regulacje poytrzebne do kalibracji) wyglad niczego sobie i najwazniejsze...gwarancja:)

Bedziesz mial taka namiastke ,,Golda,, i nie zwymiotujesz jak otworzysz przestlke co niestety moze grozic kupujac jakis zlom z drugiej reki nie majac doswiadczenia,tyle w temacie.

robix

Witajcie,

Chce kupić pierwszy gramofon,nie chce na niego wydać wiele ponieważ reszte pieniędzy chce przeznaczyć na płyty.

Dziś wpadł mi w oko oto taki gramofon

Ukryta Zawartość

Czy to będzie dość dobry wybór czy lepiej inny model,coś starszego?

Pozdrawiam Robert

post-38434-0-27308500-1332678502_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy to będzie dość dobry wybór czy lepiej inny model,coś starszego?

nie podoba mi się on, poza tym ta cena :) - na gramofon wydaj co najmniej 500, nie żałuj, bo będziesz wymieniał..pzdr.

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość rydz

(Konto usunięte)

http://allegro.pl/wieza-kenwood-vintage-ka-5700-kx-530-kd-3070-kt550-i2208356255.html

Target,znalazłem coś takiego w linku powyżej,jeżeli wszystko jest sprawne,zadbane to w cenie np wyjściowej brałbym bez zastanowienia.

ten rotel ma chyba tylko markę. z belt drivem nie sądzę, żeby był dobry. 500 zł to jest jakaś metoda, ale nie złoty środek. kryterium ceny, jak wiele rzeczy działa jednostronnie. tzn. nie kupisz nic dobrego poniżej, ale wiele szmelcu w tej cenie spotkasz, bo się ludzie cenią.

od około roku posiadam gramofon sanyo q 40,wymieniłem już w nim chyba wszystkie wkładki do 130zł dostepne na alleg..nowe.dzwięk był różny ale raczej nie był zbliżony do takiego jakiego szukam..jakościowo było różnie..

co teraz dalej poczynić?

zmienić gramofon?czy zainwestować w wkładkę powyżej 300zł?myśle tu nad "2m red"słuchałem ją na innych gramiakach i grała pięknie!

boje się że po zakupie gramofonu za około 400zł bedzie ta sama historia z wkładkami..pomocy..

Gość rydz

(Konto usunięte)

Lepsza wkładka pokaże czy są możliwości na lepszy dżwięk Sanyo,nie będzie poprawy,można szukać innego gramiaka,a może Pre?

a za czym się oglądać do tego gramiaka?wiem że jest tam mocowanie typu denon..czy każda wkładka 1/2 podejdzie?

sumiko shure,at kurcze jest tysiące tematów o tych wkładkach..a im więcej się czyta tym mniej się wie..posiadam jeszcze w domu wkładkę bez igły at71 czy jest sens kupować do niej igły i ją wyprubować?myśle też nad wkładką at zieloną(niewiem jaki to model)koszt około 150zł jest sens?

nad pre też myśle.a nawet jestem już zdecydowany!tylko na razie wolałbym kupić wkładkę a potem pre..

Gość rydz

(Konto usunięte)

Myślę że warto zainwestować w lepszą wkładkę do twojego Sanyo,np wkładki Sumiko Pearl czy Nagaoka MP-100 grają masywnie bez żadnego pitu-pitu.

od około roku posiadam gramofon sanyo q 40,wymieniłem już w nim chyba wszystkie wkładki do 130zł dostepne na alleg..nowe.dzwięk był różny ale raczej nie był zbliżony do takiego jakiego szukam..jakościowo było różnie..

co teraz dalej poczynić?

zmienić gramofon?czy zainwestować w wkładkę powyżej 300zł?myśle tu nad "2m red"słuchałem ją na innych gramiakach i grała pięknie!

boje się że po zakupie gramofonu za około 400zł bedzie ta sama historia z wkładkami..pomocy..

Tyle razy pisałem gramofon za 200-400 nie gra on tylko jest. Ludzie nie dawajacie wiary bzdurnym wpisom.

Napiszę jeszcze raz:

TOR ANALOGOWY ZA 1000 PLN NIE GRA ON TYLKO JEST TYLKO NIE WIADOMO PO CO.

BTW,

Ortofon 2M red też jest taki sobie, tylko w miarę poprawny.

Pozdrawiam,

Paweł

Edytowane przez paweljazz

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Tyle razy pisałem gramofon za 200-400 nie gra on tylko jest. Ludzie nie dawajacie wiary bzdurnym wpisom.

Napiszę jeszcze raz:

TOR ANALOGOWY ZA 1000 PLN NIE GRA ON TYLKO JEST ALE NIE WIDOMO PO CO.

BTw,

Ortofon 2M red też jest taki sobie, tylko w miarę poprawny.

Pozdrawiam,

Paweł

Paweł, nie znasz się. Excelowi np gra lepiej od cdków za pierdylion złotówek :)

Mam wrażenie, że chłopakom gra samo słowo "winyl" a nie konfiguracja.

Edytowane przez masza1968
Gość rydz

(Konto usunięte)

Napiszę jeszcze raz:

Ja nie wiem czy ten Sanyo jest za 200-400zł,słuchałeś go? wpierw trzeba założyć inne droższe wkładki by przekonać się czy jest lepiej,nie skreślać w ciemno!

czyli mam rozumieć że gramofon do 1000zł nigdy dobrze nie zagra?czyli co..cały mój plan analogowy poszedł się paść!

a jak kupie gramofon za 999,99zł to też bedzie dziadowski?

Dida niezupełnie. Moim zdaniem trzeba szukać sprawdzonych i uznanych konstrukcji. Ja w ten sposób kupiłem Planara i jest naprawdę fajnie. Ostatnio kuzyn przyniósł jakieś biedne Lenco, włożyłem tam wkładkę Ortofona i różnica względem tego, co z tej wkładki wyciągnęła Rega była bardzo duża.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Tak jak napisał Krzysiek jeżeli używane to trzeba szukać uznanych i sprawdzinych konstukcji. Może być Telefunken S500 lub 600, Goldring, Rega albo sprawdzone modele Thorensów. Oczywiście istnieje ryzyko że kupimy szrota, ale to jak w każdej dziedzinie bywa z rzeczami używanymi. Jednak na wynalazki typu Sanyo itp. raczej uwazałbym. Jeszcze jedna sprawa przysłowiowe 1kzł podałem pisząc o całym torze analogowym, nigdy nie napisałem że gramofon za 1kzł musi byc dziadowski. Przy odrobinie rozsądku i cierpilwości powtarzam CIERPLIWOŚCI można wokolicach 1000zł upolować calkiem poprawny gramofon. Jednak trzeba pamiętać o przedwzmacniaczu i o wkładce a są dodatkowe koszta i zaden sposób nie widzę możliwości zmieszczenia się w tysiącu zlotych. Niestety prawda czasem bywa bolesna.

Pozdrawiam,

Paweł

Dla przykładu nie wien jak skończą się te aukcje ale warto poobserwować żeby mieć jakieś rozeznanie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez paweljazz

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ten Sanyo to co? ostatni wypierdek mamuta jest? fakt że niższy model od q50 czy60,nie oznacza jeszcze że to szrot jakiś jest.

Dida,jak nie masz problemów technicznych z Sanyo to kup mu wkładkę za 500 stów i sprawdż,wypożycz może Preamp jakiś też.

Polować teraz na funkena,wywalić 6-7stówek na niewiadomy stan?

• Pokaż nowe odpowiedzi