Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Warto pozbyć się adama i kupić ten gramofon, aczkolwiek nie jest to jakaś świetna oferta. Pytanie czy warto wymieniać shure'a v15III na średniawą AT:)

Akurat cena tego 160 na obecne standardy nie jest lichwiarska co juz nadmienil masza.

To bardzo dobry gramofon i zapewni nabywcy wiele przyjemnosci pod warunkiem ze jest sprawny.

robix

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Shure V15III to kultowa wkładka. Zamienić ją na AT440 to jak wylać 30letnie wino z dobrego rocznika i nasłonecznionego zbocza winnicy i do butelki nalać "Czaru kombajnisty".

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Dla jednych kultowa, dla innych przeciętna.

Na szczęście, dla tych którzy ją słyszeli jest wkładką kultową.

Oczywiście w odpowiedniej dla niej aplikacji.

Edytowane przez masza1968

Miałem ją na lekkim ramieniu Duala 704 z oryginalną igłą. Grała dobrze, jak dobry Shure, np M91. Bez rewelacji. Jej "kultowość" jest mocno przesadzona. I nie jest to tylko moje zdanie.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Miałem ją na lekkim ramieniu Duala 704 z oryginalną igłą. Grała dobrze, jak dobry Shure, np M91. Bez rewelacji. Jej "kultowość" jest mocno przesadzona. I nie jest to tylko moje zdanie.

Ja też ja miałem długo. Na Sondeku z ramieniem SME3009III. Grała na poziomie AT-O9 czyli bardzo dobrze.

I nie jest to tylko moje zdanie :)

De gustibus non est disputandum.

I niech tak zostanie :-)

Ouuu! :)

Czyżby Cię Yulu coś ugryzło znienacka?

De gustibus non est disputandum.

I niech tak zostanie :-)

Czyżby Cię Yulu coś ugryzło znienacka?

Nie, skądże. Zakrztusiłem się tylko, jak przeczytałem drugie zdanie z posta 1491. Całkiem jak bym na jakiejś radzie pedagogicznej co najmniej siedział...:)

ten mi się spodobał, i cena przystępna...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ten ma fajne barokowe nogi :) i o nim właśnie można powiedzieć, że cena z d.... tzn z kosmosu. A ludziska licytują jednak. I z defektem.

http://allegro.pl/gramofon-marantz-6300-vintage-swiatowej-klasy-i2245992502.html

Ten ma fajne barokowe nogi :)

Prawdziwie barokowe nogi to Tina Turner miała:-) Te nogi i kabel zasilający od pralki podniósł cenę o 1000zł :-)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Pewnie koleżeńska pomoc, ciekawe na ile ten gramofon jest obciążony wiejskim tuningiem. Tzn co w nim jest oryginalne?

Spodobał Ci się przez założoną wkładke zapewne?:)

nie znam jej i nic nie umiem na jej temat powiedzieć, poza tym, że ma fajną nazwę :) ale gramofon wygląda na mało używany i za tę cenę byłby wg mnie idealny dla początkującego, no i dostawa gratis - aż dziwne, że go nikt jeszcze nie kupił.

excelvinyl winylmania blog szukaj

Ten ma fajne barokowe nogi :) i o nim właśnie można powiedzieć, że cena z d.... tzn z kosmosu. A ludziska licytują jednak. I z defektem.

Ukryta Zawartość

Masza znalazł najbardziej krotochwilny gramofon ostatnich lat! Jeszcze by się gipsowy krasnal i jelonek oraz żabka do kompletu przydały :)

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

nie znam jej i nic nie umiem na jej temat powiedzieć, poza tym, że ma fajną nazwę :) ale gramofon wygląda na mało używany i za tę cenę byłby wg mnie idealny dla początkującego, no i dostawa gratis - aż dziwne, że go nikt jeszcze nie kupił.

Zamiast solidnej, sprawdzonej, wysokiej jakości konstrukcji manualnego TD160 proponujesz automat DD, w którym ma się co psuć. O wkładce nie wiesz nic.

Po czym poznajesz, że jest mało używany?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Marantz ów jest bardziej frywolny ode mnie :)

Gdyby docisk był rzeczywiście w kształcie jelenia na rykowisku można by było startować od 3 tys :)

Witam,

Słuchajcie chciałbym żebyście mi poradzili w kwestii doboru kolumn do zestawu Dual CS522 + Yamaha A-560, pomieszczenie około 35m2, muzyka przeróżna. Póki co podpięty tylko gramofon do wzmaka, ale z czasem pewnie jakiś CD się trafi. Chciałbym zmieścić się w 300 PLN ( no 400 złociszy jak byłoby warto/okazja ). W tej cenie i sprzętem nie spodziewam się audiofilskiego dźwięku i myślę tu raczej o używkach. Ale chcę żeby to jakoś brzmiało a czasem i głośno grało :). Macie jakieś typy? Wszelka pomoc/rada mile widziana.

Edytowane przez aXess
Gość rydz

(Konto usunięte)

Witam,

Słuchajcie chciałbym żebyście mi poradzili w kwestii doboru kolumn do zestawu Dual CS522 + Yamaha A-560, pomieszczenie około 35m2, muzyka przeróżna. Póki co podpięty tylko gramofon do wzmaka, ale z czasem pewnie jakiś CD się trafi. Chciałbym zmieścić się w 300 PLN ( no 400 złociszy jak byłoby warto/okazja ). W tej cenie i sprzętem nie spodziewam się audiofilskiego dźwięku i myślę tu raczej o używkach. Ale chcę żeby to jakoś brzmiało a czasem i głośno grało :). Macie jakieś typy? Wszelka pomoc/rada mile widziana.

Używane,do negocjacji.

http://tablica.pl/oferta/koda-sl-600-f-IDS49j.html

Nowe.

http://allegro.pl/kolumny-stereo-podlogowe-koda-av51f-8-om-2kol-wwa-i2253710329.html

na pewno, ale grają fajnie ,mam trochę mniejsze w sypialni , tu jest 25cm na midbasie o ile się nie mylę

audiokarma.org

Witam,

Jestem tu nowy :) i zupełnie zielony w sprawach "gramofonicznych" . Ostatnio znajomy puścił mi "budkę suflera" na wyciągniętym z piwnicy gramofonie (chyba "adam") i bardzo spodobała mi się barwa dźwięku z winyla. Od tego czasu chodzi mi po głowie zakup gramofonu stereofonicznego w bardzo budżetowej cenie (max 300 pln), gdyż groszem niestety ostatnio nie "pachnę". Gramofon ma być podpięty pod wieżę technicsa składającą się z :

-amplifier sa gx 230 (wim, wiem - nic specjalnego)

-CD SL-PS50 (prawie nieużywany przeze mnie)

-deck rs-b765 (używany stale - uwielbiam kasety)

-kolumny dynamic sound 40w (zabytek fajny, lecz gorzej z dźwiękiem) + jakieś philipsy od wieży zintegrowanej (w planach zmiana na ??? - znowu wszystko rozbija się o kasę)

Słucham głównie rocka, ew metalu oraz klasyki (grieg, mozart, czajkowski...) . Zastanawiam się nad zakupen tego czegoś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ktokolwiek wie coś o tym?)

lub

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

ew.

Ukryta Zawartość

a może

Jakieś inne propozycje w tej chaniebnej cenie?

Z góry bardzo dziękuję za rady i pomoc

Pozdrawiam

Max

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Kolejna rozterka ma. Pośród nabytych na allegro płyt od jednego z użytkowników na 4 zamówione 3 należą do moich najlepszych i zarazem najgorszych. Taki paradoks. Płyty w stanie idealnym, prościutkie, w świetle dziennym zero rys, nawet powierzchniowych, w świetle lampy coś tam mozna trafić, ale umówmy się, że często dostaje w gorszym stanie nowe pyty w MM ( chodzi tylko o powierzchniowe zatarcia na szczęście, ale trafiają się dość krzywe płyty). Trudno mieć więc pretensję do sprzedawcy, chyba, że zaczniemy słuchać. Wielokrotnie czytałem na tym forum o smażeniu i teraz poznałem co to znaczy. Dwukrotne, porządne mycie nic nie wniosło.

Ciekawostką jest natomiast to, że dźwięk na tych płytach nalezy do najlepszych jakie posiadam. Ennio Moricone- The Mission chciałem tutaj wrzucić do płyt, które trzeba mieć koniecznie :) Zastanawiam się, czy to smażenie tak wyostrza słuch i ma się wrażenie nieprawdopodobnego otwarcia się dźwięku, czy rowy styrane tak poprawiają wszystkie aspekty dźwięku ( poza przykrym skwierczeniem). Płyty brzmią dynamicznie, czysto, przestrzennie, zupełnie jakbym nagle zmienił swój sprzęt na dwa razy droższy. Taki cud. Co już zupełnie ciekawe jedna strona, jednej z tych płyt prawie nie skwierczy i dźwięk nie jest już taki dobitny, wydaje się bardziej zawoalowany( Kate Bush- Hounds od love). Trzecia smażąca płyta to Peter Gabriel- So.

Co robić? Reklamować? Czy czas na metodę Rydza- drapak kuchenny :)

Edytowane przez frywolny trucht
  • Pokaż nowe odpowiedzi