Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Widziałem, moim zdaniem warto było za nie i tyle dać

co nie zmienia faktu ,że poszły dość drogo , myślałem ,że będzie taniej

audiokarma.org

Mam wzmacniacz Magnat MA800. Chciałbym do tego podłączyć gramofon.

Reasumując poszukuję gramofonu + wkładka.

Nie wiem, czy do tego potrzebny jest przedwzmacniacz ???

Co możecie zaproponować?

Czy jeszcze na jakieś pytania powinienem sobie odpowiedzieć przed zakupem?

Myślałem o nowym, jako że to wybitnie mechaniczne urządzenie (niecyfrowe).

Skoro się nie znam na tym, to może lepiej nie wybierać używanego?

Budżet? 3.000 brutto to absolutne maksimum.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Magnat MA800 ma wbudowane Pre i to zarówno do wkładek MM jak i MC,problem Pre-ampa cię nie dotyczy.

Pozostaje zakup gramofonu,nie wiem czy opłaca się zakup nowego,np Xniwax zamieścił link do Thorensa w poscie nr1533.

Gdyby technicznie Thorens był perfect,może też udałoby się coś urwać z ceny,chyba warto,sporo kasy zostałoby w kieszeni na dobrą wkładkę.

Trzeba wziąć pod uwagę także bardzo dobre opinie wystawiane sprzedającemu.

Poczytaj też temat ,Gramofon Ad Fontes.

Edytowane przez rydz

Dokladnie tak jak pisze rydz ,poczytaj o AD Fontes a byc moze okazac sie to strzalw dziesiatke za ta kwote.

W przypadku tego gramofonu nie ma mowy o kompromisach a i dowiesz sie wszystkiego co niezbedne by wejsc w temat analogu mozliwie bezbolesnie a to wieeeelka zaleta :)

Pisalem to juz wczesniej ,ze grono uzytkownikow AD Fontes'a bedzie rosnac bo za kwote ktora Andrzej za niego wola trudno bedzie szukac konkurenta (narazie bazuje na opiniach kolegow poniewaz nie dane bylo mi posluchac pieknisia).

robix

Gość rydz

(Konto usunięte)

Robix,wiesz co mnie przeraża trochę?gdy zdecyduję się osobiście na zakup AD-Fontes,to przyjdzie mi czekać,czekać i czekać:)

Konstruktor nie robot:)

Już tyle czasu,a jeszcze nie kupiłęm gramofony.Czytam gramofon za 500 zł to poprostu tylko jest i inne.Teraz zastanawiam się czy Technics 1200 to do suchłania płyt czy dla Dj?

Witam, mam od kilku dni Denona DP 21F. Miałbym prośbę jeśli ktoś posiada ten model prosiłbym o fotkę ramienia (od tyłu najlepiej). Czegoś mi tam brakuje bo jest tylko nagwintowany otworek w wadze.

wrzuć fotkę jak to u Ciebie wygląda

sądzę ,że może to być miejsce na dodatkową wkręcaną przeciwwagę

audiokarma.org

Tak też mi się wydaje, tylko chciałbym mieć jakiś obraz jak ona może wyglądać. Może bym sobie dorobił. Aparat mam w rozsypce to fotki nie wrzucę, a telefonem nie ma sensu.

Witam,

Pozwolę sobie zarzucić temat podobny do kolegi kptsovva.

Otóż stałem się "szczęśliwym' posiadaczem marantza TT420, niestety ktoś po barbarzyńsku pozbawił go tylnej części ramienia wraz z przeciwwagą. W związku z tym postanowiłem porwać się z motyką na księżyc i spróbować przywrócić go do życia. Czy któryś z szanownych kolegów mógłby mi pomóc np. dzieląc się danymi brakujących elementów.

Z góry dziękuję

pokaż na zdjęciu czego tam może brakować

możliwe ,że będę miał przeciwwagę , tylko będzie ona z Hitachi 50S, ale może podejdzie

audiokarma.org

Potrzebuję pomocy , ale najpierw chcę donieść że stałem się przypadkowym właścicielem modelu:

Thorens TD 150 MK II.

Myślałem że to będzie kolejny gramiak który mnie nie zadowoli , o dziwo po założeniu wkładki Audiotechniki zagrało tak fajnie że muszę poświecić mu więcej uwagi .

Mam prośbę aby ktoś z Was wkleił zdjęcia swojego egzemplarza abym mógł widzieć czy z moim jest wszystko ok, proszę o wskazówki , zaznaczam że nie mam doświadczenia w ustawianiu itd.

Co muszę kupić aby samodzielnie metodą prób i błędów dojść do zadowalających efektów ?

Od czego zacząć?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4738-0-91039800-1335384264_thumb.jpg

post-4738-0-85771000-1335384272_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Musisz kupić wagę do ustawiania nacisku.

I wydrukować szablon do ustawiania wkładki.

Na początek wystarczy :)

Witam

Pomóżcie proszę.

Który gramofon: Dual 1209, 1219 czy AkaI AP-100C - jest lepiej zrobiony, jest trwalszy, lepiej zagra ?

Wkładka Shure M75.

Czym się różnią Duale 1209 i 1219 ?

Potrzebuję pomocy , ale najpierw chcę donieść że stałem się przypadkowym właścicielem modelu:

Thorens TD 150 MK II.

Myślałem że to będzie kolejny gramiak który mnie nie zadowoli , o dziwo po założeniu wkładki Audiotechniki zagrało tak fajnie że muszę poświecić mu więcej uwagi .

Mam prośbę aby ktoś z Was wkleił zdjęcia swojego egzemplarza abym mógł widzieć czy z moim jest wszystko ok, proszę o wskazówki , zaznaczam że nie mam doświadczenia w ustawianiu itd.

Co muszę kupić aby samodzielnie metodą prób i błędów dojść do zadowalających efektów ?

Od czego zacząć?

Chciałbym do zestawu dokupić lepszą wkładkę co proponujecie???

audiomagia.blogspot.com

Jakie masz pre gramofonowe ?

Jaka kwota przeznaczona na wkładkę ?

audiokarma.org

Wyświetl postUżytkownik MAG dnia 26.04.2012 - 09:24 napisał

Jakie masz pre gramofonowe ?

Jaka kwota przeznaczona na wkładkę ?

Pre jeszcze nie mam - jakieś sugestie???

Ile trzeba przeznaczyć na wkładkę aby wydobyć maximum możliwości oczywiście bez specjalnych zapędów audiofilskich:)

Jeśli wkładka za 100zł gra nieźle za 400zł dobrze, to ile wniesie wkładka za 1000zł ?

Nie chcę przesadzać chcę zachować rozsądek:)

audiomagia.blogspot.com

Jeśli nie masz wbudowanego pre we wzmacniacz, powinieneś kupić pre zewnętrzne.

O pre napisano dużo na forum, ile osób tyle opinii CA 640P , Phonobox , Yaqin MS-22B , z tańszych DJ ART PRE - proponuję poczytać opinie na forum

Na początek możesz kupić np Ortofona 2M RED, AT120E, Ortofona 510 mk2

audiokarma.org

wrzuć fotkę jak to u Ciebie wygląda

sądzę ,że może to być miejsce na dodatkową wkręcaną przeciwwagę

Poniżej fotka ubytków

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nazteku, wrzuć zdjęcie na zewnętrzny serwer np tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , bo nie wyświetla u mnie powyższego

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Żebyś miał większe zaufanie że kupujesz sprawdzony towar:)Coś a'la pierwszy właściciel samochodu, licznik nie kręcony:)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Po co sprzedawcy na Allegro piszą, że wyprzedają prywatną kolekcje?

Zacierają/perfumują w ten sposób fetor niemieckiego śmietnika.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Acha, dzięki, myślałem, że to próba obejścia jakowyś przepisów allegro czy podatkowych.

To też jest prawdopodobne.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Taka ciekawostka w kwestii badania nacisku igły na płytę:

Próba1:kręcę przeciwwagą tak by uzyskać 1,8 g- czyli ramię najpierw idealnie poziomo, zerujemy skalę i kręcimy.

sprawdzenie wyniku na elektronicznej wadze jubilerskiej ( 24zł na Allegro)- pokazuje wynik 2,02g

Próba 2: wychyłowa waga Ortofona, ustawiam nacisk na 1,7 ( w połowie między 1,5, a 2g na podziałce).

sprawdzenie wyniku na elektronicznej wadze jubilerskiej ( 24zł na Allegro)- pokazuje wynik 2,09g !!!

Próba 3 wychyłowa waga Ortofona, ustawiam nacisk na 1,5 ( 1,5 jest na podziałce).

sprawdzenie wyniku na elektronicznej wadze jubilerskiej ( 24zł na Allegro)- pokazuje wynik 1,73g

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Dla zobrazowania próby 2:

de1r.jpg

de2ll.jpg

Wygląda na to, że kręcenie przeciwwagą i ważenie Ortofonem w górnych granicach dopuszczalnego nacisku grozi niezłym przeciążeniem wkładki.

Stąd może to siadanie naszych 2M Red-ów? To nie chińskie podróby, to sam Ortofon sprytnie wykoncypował jak skrócić żywot wkładek do pół roku :)

• Pokaż nowe odpowiedzi