Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm w sumie to już ostatecznie zmieniam zdanie , te kolumny na pewno kupię gdyż są super ! W zagranicznych testach wyczytałem że bas nie jest za mocny a idealnie dobrany mocą a koncerty gitarowe to czysta poezja w tej cenie :) Co do wzmaka to już w zasadzie się zdecydowałem ale doradźcie mi tylko który lepszy . Chciałbym kupić gramofon tej samej firmy co wzmak aby to ładnie wyglądało wię napiszcie mi jaki gramek będzie do 500 zł lepszy tj, z której firmy :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

no, te już mogą być :), oba mają to co trzeba, cena w normie, trudno mi radzić który wybrać, ale oba powinny zagrać :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

AUDIOLAB 8000A; jest na allegro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez janolux

AUDIOLAB 8000A; jest na allegro. Nie moja aukcja

Ukryta Zawartość

Przeczytaj kilka postów wstecz- Odpowiedź dla Tomasza-pianisty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez janolux

Co do wzmaka to już w zasadzie się zdecydowałem ale doradźcie mi tylko który lepszy . Chciałbym kupić gramofon tej samej firmy co wzmak aby to ładnie wyglądało wię napiszcie mi jaki gramek będzie do 500 zł lepszy tj, z której firmy :)

Ten Technics 820 to przysłowiowy kolos na glinianych nogach o przygnębiającym i męczącym brzmieniu. Już lepsze to Sony ES, ale one grają powolnie i ciemnawo i się mocno grzeją.

Pozdro,

Yul

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Heavy Metal albo się załamał, że mu podrzucamy tak licho/chudo wyglądające wzmaki, albo uznał żeśmy niespełna rozumu więc i tak wziął sobie jakiegoś Technicsa :)

Spoko, młody jest , ma całe audiofilskie życie przed sobą :)

To mówisz radmruś, że masz radmora skrobniętego pod metal?

Ale pod każdy rodzaj, czy jakiś konkretny? A masz pod jazz- małe składy z lat 60-tych?

Na czym w ogóle ma polegać skrobnięcie wzmaka tegoż pod dany rodzaj muzyki i jakie masz podstawy ( wykształcenie/doświadczenie) by kategorycznie uważać efekt dłubniecia za wart zainwestowania pieniędzy?

Do słuchania np. Budki Suflera czy nawet jazzu, wykonań chóralnych używam zdecydowanie model 5100. Niem wzmacniacza do wszystkiego ...

Metalu słuchał sporadycznie i raczej ballady. W czarnym 5102 siedzą 2N3055 Tungsramy a w 5100 siedzą Toshiby, reszta to Motorole - są w wzmacniaczu napięciowym i korekcyjnym, oczywiście oryginalne... żadnej chińszczyzny i innych wyrobów tranzystoro-podobnych - broń cie Panie Boże ! Tranzystory mają znaczny wpływ na brzmienie, owszem decydującym czynnikiem jest sama konstrukcja danego wzmacniacza - jak jest kiepska to i nawet złote kabeki nie pomogą.

Ten czarny ma nieco mocniejsze trafo - co zaowocowało innym brzmieniem. Troszkę wpuklone brzegi z nieco schowanym środkiem. Gitary jak i perkusja dają czadu, wokal jest nieco schowany. Konturu raczej na nim nie używałem, no bo i poco - poco drażnić sąsiadów.... . Drobne modyfikacje są możliwe i czasem konieczne - radmory mają tendencje do zamulania, tym bardziej ze nowe to one też nie są.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Radmruś

Ten czarny ma nieco mocniejsze trafo - co zaowocowało innym brzmieniem.

To znaczy? Tak z 50 watów? Bardzo się pomyliłem?

Pozdro,

Yul

Ja tam darze radmory wielką sympatią, ładnie to gra, może nie "dobrze w sposób właściwy", ale ma jakiś swój charakter. Swego czasu słuchałem 5102. Ten czarny ciekawy, ale znacznie bardziej wole srebrne:)

Ładne sprzęty, pozdrawiam.

<br />

Z tego co mi wiadomo radek ma skromne 25 W. Czyli na dzisiejsze czasy z jakieś 120 -150 pociągnie.... Nie mam pojęcia jak te " W " kiedyś liczyli...<br />

Ale rzeczywiście jakieś dobre Jumo albo DALI Euphonia MS5 mi się mażą... -:)<br />

Myślę że radek by szczególnie na tych ostatnich zagrałby pełną piersią.<br />

pozdrawiam

<br />

Z tego co mi wiadomo radek ma skromne 25 W. Czyli na dzisiejsze czasy z jakieś 120 -150 pociągnie.... Nie mam pojęcia jak te " W " kiedyś liczyli...<br />

Ale rzeczywiście jakieś dobre Jumo albo DALI Euphonia MS5 mi się mażą... -:)<br />

pozdrawiam

Radmor ma transformator 25 W??? Nie no, bez jaj...

Radmor ma transformator 25 W??? Nie no, bez jaj...

RADMOR 5102 ma trafo 130W. Zasilanie jest rzetelnie zaprojektowane, w końcu zakład produkcji militarnej z dobrym zapleczem technicznym w tamtym czasie.

Jak zwykle najserdeczniej,,,

<br />

pozdrawiam

Alleluja!!!

A co za głośniki Jumo? Ja słyszałem o Jamo. Jumo nie znam i nie słyszałem.

Ręce i nogi się uginają. Wiwat Heretycy.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

RADMOR 5102 ma trafo 130W. Zasilanie jest rzetelnie zaprojektowane, w końcu zakład produkcji militarnej z dobrym zapleczem technicznym w tamtym czasie.

Jak zwykle najserdeczniej,,,

A nie no, to co innego - klasa! 130 W...ho,ho!

Pozdro,

Yul

Alleluja!!!

A co za głośniki Jumo? Ja słyszałem o Jamo. Jumo nie znam i nie słyszałem.

Ręce i nogi się uginają. Wiwat Heretycy.

Hosanna!!!

Może Jumbo? Dżambodżet? :)

Pozdro,

Yul

P.S. Ręce i nogi się uginają...w drugą stronę! Cały Radmruś!, cały On!

Edytowane przez Yul

Jak ktoś jest zainteresowany z Trójmiasta posłuchać jednego z najstarszych eksponatów ( produkt w pełnej wersji 5100 1976 /77) i udostępnił by dobre zespoły głośnikowe, chętnie bym przyjął takie zaproszenie w okolicach 8-9 lipca. Także podpięte tyły ...! Ambiofonia / ambifonia - nigdy nie wiem jak to się pisze - to jest fantastyczne! W tyci późniejszych modelach już tego czegoś nie uświadczysz.... coś pięknego. Czysto bez szumów i z przestrzenią. Musze z nim do serwisu na drobny przegląd i ponowne zaplombowanie. Wgniata w fotel, ten skromny amplituner nie tyle idealnie wzmacnia co bardziej przekazuje klimat - a to potrafią tylko klocki z kilka-kilkanaście tyś zł........ . A tu miłe zaskoczenie, stara odrapana Radmoryna i grafcio Daniel G-1100 fs potrafią miło zaskoczyć.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Toscę to ja nawet miałem. Z korektorem oczywiście :) Podpięte pod Altony 70 chyba, które z racji braku miejsca wylądowały na leżąco na meblościance pod samym sufitem. Taaaa, sąsiedzi mnie lubili :)

Od jakiegoś czasu staję się melomanem oraz coraz bardziej starym zmęczonym człowiekiem - z tego to powodu muzyka którą słucham już nie jest słyszalna na całej klatce schodowej i u moich kochanych sąsiadów. Bardziej rozkoszuje się zawartością, brzmieniem i tym czymś co ma do zaoferowania winyl. Czasem sąsiad z piwem w ręku grzecznie retorycznie skomentuje czy głośniej k. się nie dało... :) po czym grzecznie sobie siadamy i słuchamy nowości za 5 kr. za sztukę - tyle że troszkę ciszej. Taka historia z jednego dnia.

Zaczęło się niewinnie - znalazłem stary gramofon na strychu - czekał tam na mnie chyba ze 25 latek... Gramofon jak i wzmacniacz są starsze o demie i muszę przyznać że kiedyś ludzie umieli lepiej doceniać wartość obcowania z muzyką, brzmieniem i tym wszystkim co związane z tworzeniem dobrego klimatu. Artysta był artystą, komputer i wyrafinowana reżyserka nie psuła tego co najlepsze. Słuchając starszych wydań wyczuwa się klimat, z nowszymi wydaniami bywa różnie.

Ten Technics 820 to przysłowiowy kolos na glinianych nogach o przygnębiającym i męczącym brzmieniu. Już lepsze to Sony ES, ale one grają powolnie i ciemnawo i się mocno grzeją.

Pozdro,

Yul

a może coś takiego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a może coś takiego?

Ukryta Zawartość

Sam wzmacniacz ma pewien potencjał, to jest wersja bez regulatorów barwy, filtrów, itp. niepotrzebnych do niczego gadżetów. Gdyby nie to że użytkował go jakiś troglodyta lub troglodyci (to drugie bardziej prawdopodobne) i poobrywał mu gałki, podrapał obudowę i wyłamał jedno z wyjść głośnikowych (o czym sprzedajacy nie napisał). Natomiast kolumny to zwykłe, hipermarketowe mózgotrzepy. Lepiej jeszcze poszukać.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Witajcie;)

Natchnęło mnie i chciałbym kupić sobie gramofon. Mam u siebie Pianocrafta e810. Na sprzęt chciałbym wydać do 500 zł na sam początek. Nie chcę na razie większych sum na to przeznaczać bo zwyczajnie nie ma do czego podpinać wyższej klasy sprzętu. Myślicie, że przedwzmacniacz też by się przydał do tego zestawu? Nie znam się za bardzo na gramofonach więc każda rada będzie cenna:)

Witaj

Niestety raczej nie zmieścisz się w tym budżecie. Sam używam gramofonu z tym zestawem i niestety ale musisz:

zakupić przedwzmacniacz gramofonowy, gdyż pianocraft nie posiada wbudowanego.

Koszt sensownego pre gramofonowego, to około 600 zł

możesz oczywiście kupić jakieś tanie za 150 zł ale sensu to nie ma, bo generalnie będzie to grało tak sobie.

Poza tym gramofon (używany to wydatek minimum kilku stówek)

Możesz kupić kupić coś za 100-150 zł ale zagra to tak sobie więc raczej się zniechęcisz niż zapalisz do analoga.

Uzbieraj drugie tyle, polecam bo warto.

A mógłbyś polecić jakiś zestaw nawet w wyższym budżecie? Myślę, że z kasą bym jakoś wyrobił się, po prostu nie chcę kupić czegoś drogiego co nie będzie mogło się wykazać przy moim sprzęcie.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Oj tam się nie da: http://allegro.pl/przedwzmacniacz-gramofonowy-phono-analogis-gratis-i2385224387.html

http://allegro.pl/grundig-ps-3500-i2379542410.html

Nie znam tej wkładki, nie wiem czy jest sprawna,ale to nie koniec wydatków- do tego myjka do płyt, szczotki, lupa, waga jubilerska do pomiaru nacisku igły na płytę, folie antystatyczne, okladki foliowe zewnętrzne...

Edytowane przez frywolny trucht

Panowie który lepiej kupić przedwzmacniacz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi