Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Drogi Tancerzu, zapytałem z nadzieją że nabyłeś tego Yaqin'a, lub miałeś okazję dobrze posłuchać. Opisałbyś wrażenia z jego pracy w systemie i swą ocenę, którą z przyjemnością porównałbym z moim z nim (Yaqin'em) doświadczeniem.

Witam wszystkich

Postanowilem sprobowac Vinylu... :-) tak mozna by najkrocej ujac sytuacje.

Przyznaje ze jestem w analogu kompletnym poczatkujacym, w osotatni piatek pierwszy raz mialem okazje posluchac w pokoju odsluchowym jak brzmi czarna plyta - spodobalo sie, zwlaszcza jazz vocal.

Szukam teraz jakiegos fajnego gramofonu z dobra wkladka.

To co mialem okazje posluchac to:

Rega RP1 oraz RP3 + Elas (niebieska) wkladka + NAD PP2i + Kimber Hero interconnect na Kef Q500 + Krell S300 - taka konfiguracja calkiem przypadla mi do gustu.

Sluchalem tez innych Phono tzn Music Fidelity oraz Clear Audio - CA odpadlo na dzien dobry, a MF ok ale bardziej podchodzi mi NAD.

Na ten moment tak naprawde troche sie waham jeszcze biorac pod uwage cene - REGA RP3 + NAD +Elas wkladka bylaby ok ale to jakies 1000e wychodzi czyli ciut duzo, biorac pod uwage ze nie wiem tak naprawde jak bedzie Vinyl u mnie na dluzsza mete wygladal.

Mam rowniez do wyboru na ebayu:

- Thorens TD160 lub TD290 lub inne TD - jest ich relatywnie duzy wybor i cos da sie wylowic do 300e;

- Luxman PD-291 + Ortofon Super OM 20 -to mi wpadlo tez w oko; mysle ze do 300e da sie nabyc;

Prosze o porade co myslicie o wyzej wymienionych modelach, a moze jest cos innego za czym warto by sie rozejrzec.

Na co szczegolnie powinienem zwrocic uwage?

Aha moj wzmacniacz to Unison Secondo + KEFy IQ90 + Kimber 8TC kabelki

Czekam na odpowiedzi i rady od doswiadczonych milosnikow czarnego krazka

Pozd

Jasiek

Jaka to wkładka, bo wkładki "Elas" Rega nigdy nie robiła. Może być Bias albo Elys.

Tysiąc euro za gramofon klasy podstawowej z równie bazowym przedwzmacniaczem i mocno średniej jakości wkładką, to moim zdaniem dość gruba przesada. Postaraj się posłuchać jeszcze innych firm, niech się w tym sklepie jeszcze trochę wysilą.

Taniej kupisz urządzenia używane, bo starzyzna jest generalnie sporo tańsza. Spokojnie można się rozejrzeć za używanym pre gramofonowym, bo te rzeczy raczej się nie psują i wolniej zużywają niż np. wzmacniacze mocy czy zintegrowane. Gramofon, jeśli ma być używany, wymaga sprawdzenia jego stanu technicznego, bo wcisną Ci wyekspolatowanego rzęcha za 300 euro, tak jak niejednemu już wcisnęli. Lepiej byłoby też gdybyś taki gramofon mógł sam sobie bezpiecznie przewieźć do domu, bo poczta, jak i kurierzy, masakrują dość skutecznie takie wrażliwe urządzenia. Wkładka powinna być fabrycznie nowa.

Pozdro,

Yul

Edytowane przez Yul

hm

w monachium bo tu mieszkam - Rega RP3 nowa sam gramofon to 780e + Elys wkladka 200e + NAD PP2i=99e

czyli plus minus 1000e

W

Polsce Rega RP3 2600zl czyli jakies 600e ale skomplikowane jest dla mnie jej sprowadzenie, choc mozliwe, rozwazam

A jakie modele uzywane polecacie? na co rzucic okiem na ebay.de

pozd

Jasiek

w monachium bo tu mieszkam - Rega RP3 nowa sam gramofon to 780e + Elys wkladka 200e + NAD PP2i=99e

Jasiek, straszną drożyznę masz w Niemczech.

Sprowadzenie sprzętu z PL może faktycznie być problematyczne, na pewno łatwiej będzie z ojczyzny Regi. Zobacz sklep

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , kupowałem u nich różne duperele i nigdy nie było najmniejszego problemu. Jeszcze do niedawna w dobrej cenie były nowe, wyprzedażowe P3-24, ale już zdaje się wyszły. 200 euro za Elys to też sporo. Możesz rozważyć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , który u mnie sprawdził się wspaniale - na wielu forach przeważa opinia, że gra znacznie lepiej od wkładek Regi, które jakoś nie cieszą się dobrą opinią, może poza Aphetą. Za wkładką Regi przemawia mocowanie na trzy śrubki, czyli nie przejmujesz się kalibracją wkładki, poza ustawieniem siły nacisku i antyskatingu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

hm

czyli plus minus 1000e

W

Polsce Rega RP3 2600zl czyli jakies 600e ale skomplikowane jest dla mnie jej sprowadzenie, choc mozliwe, rozwazam

A jakie modele uzywane polecacie? na co rzucic okiem na ebay.de

pozd

Jasiek

Ciekawe za ile można kupić w Niemczech gramofon np. Clearaudio, model Concept? Jest już w nim na wyposażeniu niezła wkładka MM (Concept), skalibrowana przez producenta. Gramofon ma chyba także interkonekt na wyposażeniu. Do tego jeszcze jakieś (być może używane) pre gramofonowe oraz jedna para interkonektów do podłączenia się do wzmacniacza, i system analogowy masz postawiony. Reszta kasy na płyty i akcesoria do ich pielęgnacji.

Pozdro,

Yul

Witam wszystkich

Postanowilem sprobowac Vinylu... :-) tak mozna by najkrocej ujac sytuacje.

Przyznaje ze jestem w analogu kompletnym poczatkujacym, w osotatni piatek pierwszy raz mialem okazje posluchac w pokoju odsluchowym jak brzmi czarna plyta - spodobalo sie, zwlaszcza jazz vocal.

Szukam teraz jakiegos fajnego gramofonu z dobra wkladka.

To co mialem okazje posluchac to:

Rega RP1 oraz RP3 + Elas (niebieska) wkladka + NAD PP2i + Kimber Hero interconnect na Kef Q500 + Krell S300 - taka konfiguracja calkiem przypadla mi do gustu.

Sluchalem tez innych Phono tzn Music Fidelity oraz Clear Audio - CA odpadlo na dzien dobry, a MF ok ale bardziej podchodzi mi NAD.

Na ten moment tak naprawde troche sie waham jeszcze biorac pod uwage cene - REGA RP3 + NAD +Elas wkladka bylaby ok ale to jakies 1000e wychodzi czyli ciut duzo, biorac pod uwage ze nie wiem tak naprawde jak bedzie Vinyl u mnie na dluzsza mete wygladal.

Mam rowniez do wyboru na ebayu:

- Thorens TD160 lub TD290 lub inne TD - jest ich relatywnie duzy wybor i cos da sie wylowic do 300e;

- Luxman PD-291 + Ortofon Super OM 20 -to mi wpadlo tez w oko; mysle ze do 300e da sie nabyc;

Prosze o porade co myslicie o wyzej wymienionych modelach, a moze jest cos innego za czym warto by sie rozejrzec.

Na co szczegolnie powinienem zwrocic uwage?

Aha moj wzmacniacz to Unison Secondo + KEFy IQ90 + Kimber 8TC kabelki

Czekam na odpowiedzi i rady od doswiadczonych milosnikow czarnego krazka

Pozd

Jasiek

nie wiem, czy zauważyliście, że

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) napisał wczoraj ten post w zakładce stereo, tytułu wątku nie pamiętam , ale coś o gramofonie, dziś zauważyłem, że wątek jarosława został zlikwidowany, a posty przeniesione do tego wątku. Nasuwają się w związku z tym pytania:

- czy zakładka stereo jest tylko dla wielbicieli cd i cyfry ?

- czy gramofon to nie stereo ?

- czy umieszczenie wątku o gramofonie w zakładce stereo to jakieś straszne fopaux, że wymagało aż interwencji moderatorów ?

moim zdaniem wątek o gramofonie w zakładce stereo, byłby bardzo cenny, bo pozwoliłby wielu użytkownikom przejrzeć na oczy, pardon na uszy.

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

- czy umieszczenie wątku o gramofonie w zakładce stereo to jakieś straszne fopaux, że wymagało aż interwencji moderatorów ?

moim zdaniem wątek o gramofonie w zakładce stereo, byłby bardzo cenny, bo pozwoliłby wielu użytkownikom przejrzeć na oczy, pardon na uszy.

Zapewne nie jest to żadne przestępstwo, jednak moderator (moim zdaniem słusznie) przeniósł zapytanie do zakładki analog, dając pytającemu większe szanse na uzyskanie zadowalającej go porady.

Zapewne również nie zdawał sobie sprawy, że przeszkodzi to Twej zacnej osobie w krzewieniu prawdy o jedynie słusznym źródle dźwięku jakim jest gramofon analogowy:-)

Jak zwykle niezwykle serdecznie pozdrawiam W.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

W zakładce stereo powinien zostać jakiś ślad. Coś w stylu "temat przeniesiony do zakładki analog" bo nie każdy jest na tyle obyty w forumowych zawiłościach, żeby się domyślić, ze temat z jakiegoś powodu może usunięto, a nie tylko przeniesiono.

jaroslawkonopka

Rzuć okiem na ebay.de na Thorensy: TD318 (ramię tp21); TD320; TD321. Jeszcze lepiej ale i drożej to seria 500.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Hejka<br />

<br />

Cena za ClearAudio Concept (przynajmniej oficialna) to okolo 1000-1300e<br />

Uzywany mi wpadla w oko za 880e<br />

<br />

Troche droga impreza jak na poczatek, wydaje mi sie.<br />

<br />

Co myslicie o Thorensach TD160 lub wyzsze modele?<br />

<br />

pozd<br />

<br />

Jasiek<br />

<br />

<br />

<br />

Ciekawe za ile można kupić w Niemczech gramofon np. Clearaudio, model Concept? Jest już w nim na wyposażeniu niezła wkładka MM (Concept), skalibrowana przez producenta. Gramofon ma chyba także interkonekt na wyposażeniu. Do tego jeszcze jakieś (być może używane) pre gramofonowe oraz jedna para interkonektów do podłączenia się do wzmacniacza, i system analogowy masz postawiony. Reszta kasy na płyty i akcesoria do ich pielęgnacji. Pozdro, Yul

Hejka

Znalazlem Thorensa TD318 MK2 z TP21 i wkladka OMB5 za okolo 210e uzywka z mozliwoscia 2tygodni oddania bez podania powodu

Myslicie ze warto?

pozd

Jasiek

jaroslawkonopka

Rzuć okiem na ebay.de na Thorensy: TD318 (ramię tp21); TD320; TD321. Jeszcze lepiej ale i drożej to seria 500.

Jeśli możesz potestować to jasne. Kroci nie wydasz, a gramofon zacny. Wkładka OMB to kiepska sprawa, ale zostanie ci na dużo lepszą.

Seria 3xx thorensa jak najbardziej. TD160 wymaga lekkiego wkładu, chociaż można kupić "zrobione" modele, np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem gramofony z zawieszeniem w tym budzecie grają dużo ciekawiej niż te bez zawieszenia, czyli np. rega, pro-ject.

Wkładka omb5 to tylko coś co poprawnie odtworzy płytę, ale nie da Ci pełnego obrazu co potrafi gramofon i ramie.

Ukryta Zawartość

Hej

Tak tego TD160 "zrobionego" juz widzialem ale on sie skonczy mocno ponad 400e a to troche za duzo chyba jak na strzal na poczatek

Czy te TD3... jak TD318 sa z zawieszeniem?

mam takie cos na oku i zastanawiam sie:

Ukryta Zawartość

dajcie znak sygnal

jasiek

Ukryta Zawartość

Tak, seria 3xx ma udoskonalone zawieszenie w stosunku do 160. Zawieszenie dają solidną separacje od drgań, a to bardzo ważne w analogu. Ogólnie oba te gramofony mają sporo cech wspólnych, ale 3xx to nowsze gramofony i są doskonalsze, stabilniejszy silnik, lepsze ramiona montowane oryginalnie. 200 euro to niezła cena za ten gramofon, obecnie rzadko są sprzedawane za mniej niż 1000zł.

Ten z linku wygląda w porządku, niestety nie szprecham po niemiecku, więc nie wiem co tam jest w opisie. Tylko będzie trzeba wkładke wymienić, przez pare miesięcy można pograć na tym ortofonie, ale wkładki już z nieco wyższej półki dają dużo lepszy dźwięk i więcej detali. I paskudna mata na tym thorensie, to też bym wymienił:)

Hej

Ile warto by dac za ten sprzecik, 175e byloby ok?

Z mozliwoscia oddania przez 2 tygodnie

jasiek

Tak, seria 3xx ma udoskonalone zawieszenie w stosunku do 160. Zawieszenie dają solidną separacje od drgań, a to bardzo ważne w analogu. Ogólnie oba te gramofony mają sporo cech wspólnych, ale 3xx to nowsze gramofony i są doskonalsze, stabilniejszy silnik, lepsze ramiona montowane oryginalnie. 200 euro to niezła cena za ten gramofon, obecnie rzadko są sprzedawane za mniej niż 1000zł.

Ten z linku wygląda w porządku, niestety nie szprecham po niemiecku, więc nie wiem co tam jest w opisie. Tylko będzie trzeba wkładke wymienić, przez pare miesięcy można pograć na tym ortofonie, ale wkładki już z nieco wyższej półki dają dużo lepszy dźwięk i więcej detali. I paskudna mata na tym thorensie, to też bym wymienił:)

Zakladam ze juz gonabylem

Jaka dobry swietna wkladka wtedy?

Lubie jasna przestrzenna muzyke, vocal jazz,sinatra etc

pozd

jasiek

Zależy za jaką cene. Rozumiem, że narazie tylko wkładki MM wchodzą w gre.

Co do wkładek - każdy ma swój gust, mi podobają się ortofony, są naturalne, z resztą nawet omb5 pokaże o co chodzi z tym brzmieniem. Jest seria 2m, ostatnio dosyć droga, albo 510/520/530/540.

Ciężko cokolwiek doradzić, póki nie masz gramofonu, przedwzmacniacza i nie wiesz jak gra i co chciałbyś zmienić. Najpierw kup, posłuchaj na wkładce która jest w zestawie i wtedy zobaczysz co ewentualnie chciałbyś zmienić w brzmieniu.

A'propos wkladek - czy moge kazdego Ortofona wlozyc do tej 318?

Jak skomplikowany jest ten zabieg - podmieniam i juz czy trzeba cos jeszcze kalibrowac?

pozd

Jasiek

Zależy za jaką cene. Rozumiem, że narazie tylko wkładki MM wchodzą w gre.

Co do wkładek - każdy ma swój gust, mi podobają się ortofony, są naturalne, z resztą nawet omb5 pokaże o co chodzi z tym brzmieniem. Jest seria 2m, ostatnio dosyć droga, albo 510/520/530/540.

Ciężko cokolwiek doradzić, póki nie masz gramofonu, przedwzmacniacza i nie wiesz jak gra i co chciałbyś zmienić. Najpierw kup, posłuchaj na wkładce która jest w zestawie i wtedy zobaczysz co ewentualnie chciałbyś zmienić w brzmieniu.

Możesz włożyć każdą wkładke z mocowaniem 1/2 cala, czyli praktycznie wszystkie współczesne wkładki. Kalibracja to rzecz bardzo prosta, jak już będziesz miał gramofon:

Ukryta Zawartość

Każdy sobie poradzi, wszystko należy robić ostrożnie, powoli i dokładnie.

Ukryta Zawartość

Dobrze zagra 2M Bronze, Nagaoka JT555. Jak skalibrować/ustawić masz podane wyżej w linku.

Więcej o Thorensach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moglibyście mi polecić jakiś przedwzacniacz do tego gramofonu:

Ukryta Zawartość

i Pianocrafta? Wcześniej polecono mi Cambridge Audio 640P, ale nie można już go nigdzie dostać;/ Nie chciał bym wydawać na niego więcej niż 600zł.

Ukryta Zawartość

Czesc

Jeszcze mam jedno pytanie:

jak sie maja do siebie gramofony: REGA RP3+Elys i Thorsten TD318

Czy warto ten stary nabyc czy jednak sprobowac REGE?

pozd

Jasiek

Jak kupisz za 200eu to i tak będzie niezła cena, ale zawsze warto się potargować.

Jak masz 1000 -1500EU na nowy gramofon to warto takiego Thorensa. Zdecydowanie.

hej

nic nie zrozumialem

Rega RP+Elys jakies 1000e a Thorens TD318 200e

Ktorego warto kupic - forsa jest

pozd

jasiek

• Pokaż nowe odpowiedzi