Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

A możesz mi ktoś wytłumaczyć czego się może nie udać lub napisać konkretnie a nie jakieś teksty rzucać nie każdy ma od razu do wydania nie wiadomo ile pieniędzy na sprzęt wiem że są tu audiofile ale nie wylatuj mi z tekstem

Oj boli głowa,boli,może jednak zrezygnuj z gramofonu.

Jeśli nie chce mi pomóc to po prostu się nie wypowiadaj.

Rozmawiałem z gościem w sklepie muzyczny że da rade tak zrobić.

Podpinanie gramofonu do głośników komputerowych nie ma sensu. Gość w sklepie muzycznym powie Ci wszystko, żeby tylko sprzedać.

Uwierz, nie warto. Albo bawimy się w gramofon, bo mamy taki kaprys, żeby coś się kręciło, albo sukcesywnie kompletujemy sprzęt stereo. Nie ważne, jaki budżet, trzeba wszystko zaplanować. Chesz wydać 1500zł na gramofon, a będzie to grało gorzej niż wav.z komputera. Do tego musisz kupować płyty. Bez sensu.

Pomyśl o używanym wzmacniaczu, używanych kolumnach do swojego pokoju, nawet 1500zł powinno wystarczyć. Kup wzmacniacz z wbudowanym pre. Potem poczytaj o gramofonach, Budżet się skurczy po wydatkach na wzmacniacz, więc będzie trzeba poszukać używanego gramofonu. Jakiego? Znajdziesz na forum. Wyjdziesz na tym dużo lepiej, za równo pod kątem finansowym, jak i dźwiękowym. Jak Ci się nie spodoba, to sprzedasz bezstratnie. A jak kupisz pro-jecta, to potem będziesz miał problem, żeby go sprzedać nawet za 50% ceny.

pzdr

Gość rydz

(Konto usunięte)

Gościa w sklepie muzycznym obchodzi to tyle co zeszłoroczny śnieg,obyś coś kupił!

Jak będziesz miał wzmacniacz i solidne kolumny to napisz.

Tomaszu razem w jednym czasie pisaliśmy,twoje weszło pierwsze.:)

Oj boli głowa,boli,może jednak zrezygnuj z gramofonu.

Jeśli nie chce mi pomóc to po prostu się nie wypowiadaj

Bardzo nieładnie kolego,jeżeli piszę zrezygnuj,w takim układzie jaki masz,to tak jest!

Edytowane przez rydz

A jak kupisz pro-jecta, to potem będziesz miał problem, żeby go sprzedać nawet za 50% ceny.

Srutu-tutu-pęczek-drutu. Miałem PJ, sprzedałem i nie było tak źle.

Każdy kupiony w sklepie sprzęt w odsprzedaży nie wychodzi fajnie, i nie tylko dotyczy to Pro-Jecta. Nie te czasy, że kupując "malucha" w "salonie" sprzedawało się go z przebitką razy 3.

Ale tu jest nagonka na Thorensa z lat 70. XX wieku, ok, można i tak

Edytowane przez burz

No dobra ale ja chce kupić na razie gramofon nowy bo z używanym to jest cieżko trzeba jechać osobiście a za miesiąc dwa kupił bym wzmacniacz i kolumny przez ten czas nic się nie stanie jak podłącze pod głośniki komputerowe

To co proponujecie z nowych za 1500zl

A wzmacniacz i głośniki kupie używane

Edytowane przez PanMarianek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nie lepiej stargować z tego jeszcze 200zł i mieć to samo?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to bym próbował kupić za 1100-1250zł, chyba jest jeszcze na gwarancji. Takie powinny być ceny tych gramofonów. 50-60% ceny nowego, za więcej się nie sprzeda. Nie wiem, czy jest tu jakaś nagonka na cokolwiek, po prostu warto komuś wytłumaczyć co dostaje za 1500zł. Nie musisz jechać osobiście w przypadku gramofonu na gwarancji, tylko wytłumacz sprzedającemu jak ma zapakować gramofon, chyba napisałem o tym w FAQ.

Nie ma znaczenia czy kupisz Debuta, czy RP1, te gramofony są niemal identyczne. Anniversary nie widziałem, ma cięższy talerz niż te dwa wcześniejsze. Ja osobiście, gdybym musiał kupić nowy, wybrałbym RPM 1.3, ponieważ jest to lepsza konstrukcja, silnik osobno. Tylko musisz postawić ten gramofon na czymś solidnym. Ale przede wszystkim rozważyłbym używki, rozumiem, że możesz mieć obawy przed gramofonem z lat 70', dlatego zamieściłem aukcje prawie nowych modeli.

Ja swojego debuta sprzedałem za 50% ceny+dorzuciłem pare płyt w gratisie. Co prawda, jak kupowałem gramofon był tańszy niż teraz, ale i tak byłem w plecy jakieś 250-300zł. Gdybym kupił teraz i sprzedał, to straciłbym 550-700zł. Dużo

pzdr

Jeszcze kilka aukcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu trzeba dużo stargować

Cierpliwość popłaca, czasem trzeba poczekać, aż pojawi się coś ciekawego.

Tyle ode mnie, żadnych innych gramofon za 1500zł na rynku nie ma.

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Problem polega na tym, że Pro-Ject, Regi są gramofonami manualnymi, gdzie cała cena poszła na parę rzeczy istotnych dla dźwięku. Nie mają wbudowanego pre, tak bys mógł podłączyć pod głosniki komputerowe. Wbudowane pre mają dziś plastikowe gramiaki z pełną automatyką ramienia i często z wejściem USB do zgrywania muzyki. Ba, są często o połowe tansze od rzeczonych Pro-Jectów i Reg. Jak myślisz jak coś ma kupę bajerów, jest dwa razy tańsze, to kosztem czego się to odbywa? Ano kosztem dźwięku. I to nie jest mała róznica.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten właśnie mogę odebrać osobiście bo jest nie daleko opyla się jechać

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Potarguj trochę z nim na boku. Będzie kasa na pre-amp gramofonowy za kilka stówek i bedziesz mógł podłączyć pod kolumienki komputerowe :)

Wyjaśnij kwestię gwarancji, jeśli nie fabrycznej, to uruchomieniowej od sprzedającego.

Patrząc na ten kurz to mam wrażenie, że właściciel mało dbał o sprzęt...

Sprawdź ramię, czy nie ma luzu na łożyskach i czy plastikowy trzpień do nakręcania przeciwwagi nie telepie się luźno (w ogóle nie powinien). Zerknij też na windę, czy nie opada za szybki. Sprawdź również łożysko talerza (nie może być luzu) i stan paska napędowego oraz ringu, na którym wisi silnik (do transportu musisz go przykręcić!!!).

Z talerza pod filcem może się łuszczyć farba, ale akurat to nie ma znaczenia:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten właśnie mogę odebrać osobiście bo jest nie daleko opyla się jechać

Ten gramofon kosztował 999zł jakieś 2 lata temu, wersja bez lakieru. 800zł to śmieszna cena, z tą wkładką nie zapłaciłbym więcej niż 550zł. Egzemplarz już raczej na pewno bez gwarancji.

pzdr

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Carbon jak mu zabrać 2M Red i Carbon z nazwy też dziś może kosztować 1100zł. Różnica cenowa dziś zaś jest kwestią czasów, ale to już wiadomo. Nie tylko Pro-Ject podnosi ceny.

Kurz może oznaczać, że człek nie dbał- bo nie używał. Samo sie zakurzyło, na wariata strzelił parę zdjęć bo wpadł na pomysł, że opchnie i kupi sobie żyrandol, albo dołoży do DAC-a. Nie wiemy.

Wg mnie wygląda na używany i to mocno. A że nie dbał, to kolejny minus. Poza tym jeśli nie jest wersja se, to ma talerz o mniejszej średnicy (nie 30, a 28 cm) -,więc trzeci minus.

Cena jest jaka jest, ale wkładka cieniutka raczej, więc dodatkowa inwestycja się szykuje... no nie wiem, jeśli ma być Pro-Ject, to wolałbym dać kapinkę więcej za używkę naprawdę zadbaną i z węglowym ramieniem.

Na przykład:

Ukryta Zawartość

tylko przesyłka zdecydowanie za droga, można wybrać kuriera za 18 zł. No i facet ma negatywy...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez burz

Podsumowując nowego gramofonu raczej nie kupie oglądałem inne modele nie tylko Pro-Jecta do każdego mam daleko a nie chce kupować gramofonu z dostawą do domu tylko odbiór osobisty ale niestety wszędzie jest daleko więc ta opcja odpada.

Wiec chce kupić nowy gramofon nie konieczne Pro-Ject czekam na wasze propozycje ja już trochę poczytałem ale chce zobaczyć co mi zaproponujecie z nowych gramofonów do 1500zl.

Resztę sprzętu dokupię w najbliższym czasie.

Wybór jest chyba prosty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

plus rabat 10 proc. dla forumowiczów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez burz

Ja skorzystałem z rad kolegów i kupiłem rzeczonego rpm 1.3 z 2m red i jestem zadowolony (choć jego wyglądem i prostotą byłem zaskoczony , tak samo jego dzwiękiem, zafundowałem mu podstawę z podwójnej sklejki na kolcach - gra bardzo przyzwoicie jak dla mnie

tylko do pełni szczęścia jak juz koledzy pisali niezbędny jest pramp i cała reszta

pozdr

Tak na start może być, a do tego cała otoczka tzn. inne akcesoria to również koszty i wcale nie małe, że o płytach nie wspomnę, ja dopiero zaczynam więc doświadzczenia z innymi gramofonami nie mam

a co do pełni szczęścia to nie tyle co nowy ale lepszy wskazany byłby

pozdr

Edytowane przez art72

mam pytanie jaką wkładkę polecacie do takiego zestawu Thorens td-318 ( ramię tp21), preamp NUDA.

Moje typy to Orotofon Bronze lub Goldring 1012 .

Słuchana muzyka to rock klasyczny

Edytowane przez piotrek_poz

znaczy obecnie zmieniłem gramofon na taki jak podałem i w nim jest wkłada ortofona omb 10 ale uszkodzona wiec i tak do wymiany

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

poniewaz roznie jest z aktywnoscia forumowiczow, ktorzy ten sprzet mieli poteoretyzuje troszke. a co :)

potraktuj to niezobowiazujaco, moze po prostu uda mi sie kogos madrego aktywowac, bo sie wkurzy na to co piszę :)

na ile poznalem preferencje ahaji to on lubi cieply i mokry dzwiek z duza glebia. pierdykniecie na dole i duza srednica, wkurza go project bo gra detalicznie,górą, ale tez za to szybko. no i nie jest DIY, ale to nie ten temat.

tak gra tez jak sadze stary thorensiak.

ortofon serii 2M gra lekko cieplo, ale akurat Bronze jest szczegolowy i jasny. goldring 1024 dosc neutralny, acz syntetyczny.

no i teraz kwestia co chcesz osiagnac w tym rocku- synteza szybkosc- 2M Bronze najlepszy, lekkie odciazenie dzwieku gramofonu i pre ahaji- goldring. jasno i z mniejszym dociazeniem dolu gra AT 440ML i to moze najnizszy wymiar kary jesli chcesz szybkiego, jasnego, dynamicznego grania, a twoj sprzet zrekompensuje dol :)

na zdrowie :)

Panowie co będzie lepszym rozwiązaniem w torze - wykorzystanie preampa wbudowanego w Denon PMA-510AE czy zewnętrzny preamp Cambridge Azur 540p ? a może chwalone maleństwo ART DJ Pre II ?

Witam wszystkich,

chcę kupić gramofon, będzie to mój pierwszy taki zakup, dostałem trochę winyli od wujka i szczerze powiedziawszy nie jestem w temacie a że nie mam za dużo kasy nie chce jej dodatkowo utopić w coś co nie będzie spełniać moich oczekiwań. Nie jestem wybredny, chciałby po prostu od czasu do czasu posłuchać sobie winyli, kolega mi zaproponował Pro-Ject Debut III ale podobno dużo z tym zabawy w ustawianiu? możecie coś polecić? będę bardzo wdzięczny za pomoc.

A nie możesz od kolegi pożyczyć tego debuta i samemu posłuchać, czy Cię to rajcuje?

Natomiast zabawa z ustawianiem jest tylko przy montażu wkladki, potem po prostu zmieniasz płyty...

mam pytanie jaką wkładkę polecacie do takiego zestawu Thorens td-318 ( ramię tp21), preamp NUDA.

Moje typy to Orotofon Bronze lub Goldring 1012 .

Słuchana muzyka to rock klasyczny

Thorogood słuchał na zestawieniu thorens 3xx+ortofon bronze i myśle, że był zadowolony. To bardzo solidna wkładka.

to chyba moje preferencje odpowiadaj Ahaji :) fajnie gdyby dźwięk był dość ciepły , raczej nie specjalnie analityczny. Bo goldringa 1012 na ebayu można dostać za 950 zł , a bronze ortofona na allegro za prawie identyczną ceną. Czy może ktoś ma jakies inne typy ?

Wydajesz swoje pieniądze, nikt za Ciebie decyzji nie podejmie.

Dla mnie jest za dużo 'za' w przypadku 2M Bronze żebym się musiał zastanawiać.

BTW.

Od 1042 to wolę znacznie tańszą Nagaokę JT555. Ale o tym pewnie też gdzieś pisałem.

Detali w jednym jak i drugim przypadku w zupełności wystarczy, obie też posiadają muzykalność co jest dość obce 1042. W porównaniu do nich oczywiście.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Nad tą Nagaoka JT 555 tez się długo zastanawiałem i chyba wybór padnie na nią i cenowo tez fajnie wychodzi

• Pokaż nowe odpowiedzi