Skocz do zawartości
IGNORED

Audiosystem - Audio Physic

zyzio

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy po uchu,

Wszystkim na forum polecam jedno podejście: W kwestiach audio ufajcie tylko i wyłącznie swoim uszom.

Jestem posiadaczem starych Yar tych AudioPhysic'a i mimo, że dostrzegam ich wady dostrzegam i zalety. Kilka lat temu dałem za nie 5.500 i nie żałuje ani złotówki. Ale zanim kupiłem poszedłem słuchać. Czy zostałem nabity? A co to znaczy? Dam przykład:

W swoich Yarach uszkodziłem głośniki średniotonowe (podczas zabaw z systemem odłączyłem blaszki łączące terminale i na średniotonówki szło główne obciążenie. Uszkodzenie objawiało się tylko w rezonujących basach w postaci delikatnego charkotu, ale mnie wnerwiało.By oszczędzić postanowiłem wymienić przetworniki sam. Okazało się, że są to podstawowe modele Pirelli już nawet nie produkowane ale ich następca kosztuje 100 zł. 200 zł i ryzyko drobnego niedopasowania ze zwrotnicą... Zaryzykowałem. Okazało się, że był to strzał w blisko środka tarczy!!! Euforia. Samo zadowolenie. Fuks!!!

Zaraz potem przyszła kalkulacja... kolumny mają 2xPirelli po 100 i Vifę za 400. To by było jakieś 1200PLN. Skrzynie ze stolarką jakieś 1000 PLN, zwrotnice zakładam około 200 w sumie.Czyli koszt materiałowy kolumny 2400 PLN. Sprzedano mi za 5500. Czy to wydaje się Wam ździerstwem? Dla mnie nie. Kolumny nie schodzą w milionach egzemplarzy. Konkurencja jest spora. Manufaktura musi wykarmić pracowników nawet jeżeli to tylko stolarze, spec od budowy skrzyń i elektronik. Do tego transport do dilera i jego marża.

Na ubraniach w marketach przycina się 95% (tak, tak, zdziwieni?). Wasze spodnie za 200 kosztują sklep 10zł!!! Wnioski wyciągnijcie sami.

Co do jakości AudioPhysic’ów... Szczerze polecam te kolumny!!! Ale zanim kupicie posłuchać i porównać bezpośrednio z konkurencją!!! Nic na pamięć!!!

Dyskusja jest hmmm... głupia. W audio nic nie jest tanie. Ale nie ma też cudów. Jak czytam samo wychwalanie takich Panów jak Kenny, którzy skąd inąd podkradzione konstrukcje przerabiają na własną modłę i porównują je do referencyjnych klocków za 30 tysięcy to zmusza mnie to do refleksji, że grunt to ufać tylko swojemu uchu a nie bredniom.

Niedawno nabyłem odtwarzacz JPlay. Dobry kawałek softu. Idzie w dobrym kierunku. Kosztował 500zł. Dużo? Mało? Jak na świat audio, świat kabli za 10.000 z metra to chyba nie. Kupiłem. Różnica jest subtelna ale jest. Czytając natomiast fora słyszę że to skok milowy!!! Proszę!!!

Panie Zyzio, chyba Pan branże pomylił. Sprzedawca żałujący kieszeni kupujących. Rozumiem, że Audio system nie dał oczekiwanej zniżki i na klientach nie da się na tych kolumnach zarobić.

Pozdrawiam Wszystkich,

Wrenth

Panie Zyzio, chyba Pan branże pomylił. Sprzedawca żałujący kieszeni kupujących. Rozumiem, że Audio system nie dał oczekiwanej zniżki i na klientach nie da się na tych kolumnach zarobić.

O czym ty do mnie piszesz ? :D Ja mam Paradigmy Signature S8 i nie w głowie mi AP ani jakiekolwiek handelki :-)))) Poza tym zajebisty wpis jak na pierwszy post na forum pan uskuteczniasz, popłakałem się :-))))

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Ależ da się zarobić jak się ich nie porówna z innymi :-) niestety po porównaniu nikt ich już nie chce:-) Ja na takiego klienta nie trafiłem bynajmniej. Powiem więcej specjalnie trzymam kolumny pewnej znanej marki która dostała masę nagród tylko po to żeby pokazywać na ich przykładzie jakie inne mniej znane grają lepiej a pisemka się nad nimi rozpływały, brakowało skali ocen. Jak ktoś przyjdzie z gazetą w ręku i chce dokładnie je to sprzedaje albo wybierze po wyglądzie.

Na pocieszenie Yary jeszcze grają przyzwoicie gorzej jest z wyższymi modelami od Sitary w górę.

Audiozakupy

napisze jedno , chłopaki z lubuskiego mieli fajny watek póki sie do niego nie wmieszałej ze swoimi handelkami

to co robisz dalej to nic innego tylko nastepne handelki

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

cir zapytaj lepiej chłopaków z lubuskiego zamiast pieprzyć farmazony. Wszyscy spotykamy się regularnie tylko w dupie mamy to forum i nie chce nam się o większości spotkań nawet wspominać.

Audiozakupy

napisze jedno , chłopaki z lubuskiego mieli fajny watek póki sie do niego nie wmieszałej ze swoimi handelkami

to co robisz dalej to nic innego tylko nastepne handelki

Przecież on ma "Branża"...napisane.To chyba nie jest dziwne,że uprawia...handelki.

cir zapytaj lepiej chłopaków z lubuskiego zamiast pieprzyć farmazony. Wszyscy spotykamy się regularnie tylko w dupie mamy to forum i nie chce nam się o większości spotkań nawet wspominać.

Tutaj z kolei aż błyszczy inteligencja.

Audiozakupy.

No i co się dąsasz?

Że głupoty piszesz i ja to widzę?

Jak masz w dupie to forum, to nie czytaj i nie pisz. Logiczne?

Ale skoro aktywnie uczestniczysz, to masz to forum w głowie.

Chyba, że twoja dupa i twoja głowa to jedno.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Audiozakupy, gdy czytam twoje wpisy to zaczynam żałować tego, iż wojowałem z chłopakami o to by branża mogła pisać w wątkach merytorycznych.

Stary Audiofil miał jednak rację - branża powinna mieć bana na te właśnie wątki.

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

modrzew47 mam 402 posty przez prawie 2 lata Ty 7902 po niecałych 3 kiepsko mi idzie to handlowanie na forum dość leniwy jestem porównaj moją aktywność do innych osób z branży na forum i wyciągnij wnioski kto tu handluje

Tutaj z kolei aż błyszczy inteligencja.

modrzew pamietam jego wpis gdzie jako profesjonalny sprzedawca napisał iz nigdy w zyciu nie powie i nie napisze ze czyjes kolumny sa do dupy co najwyzej nietrafiaja w jego gusta :)

cóż jednak kop od dystrybutora zabolał

modrzew47 mam 402 posty przez prawie 2 lata Ty 7902 po niecałych 3 kiepsko mi idzie to handlowanie na forum dość leniwy jestem porównaj moją aktywność do innych osób z branży na forum i wyciągnij wnioski kto tu handluje

jasne a kazdy wpis jest tylko o tym co mam w sklepie :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

No tak,ale ja nie mam"Branża"w opisie.Na marginesie,jestem ciekaw kto słucha rad lub opisów branżystów,chyba tylko...idiota.

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

jasne a kazdy wpis jest tylko o tym co mam w sklepie :)

Naprawdę ? Nie wiedziałem :-) Ostanie wpisy są przykładowo o A600E Xindaka mam go w domu nie w sklepie i kupiłem używanego i co teraz ?

modrzew47 a kto czyta testy z gazet gdzie przy każdym niemal teście jest w ramach wdzięczności reklama dystrybutora testowanej marki ? Chyba tylko idiota! A kto czyta opinie ludzi z forum którzy chwalą to co mają bo nic innego nie słyszeli? Chyba tylko idiota!

Naprawdę ? Nie wiedziałem :-) Ostanie wpisy są przykładowo o A600E Xindaka mam go w domu nie w sklepie i kupiłem używanego i co teraz ?

modrzew47 a kto czyta testy z gazet gdzie przy każdym niemal teście jest w ramach wdzięczności reklama dystrybutora testowanej marki ? Chyba tylko idiota! A kto czyta opinie ludzi z forum którzy chwalą to co mają bo nic innego nie słyszeli? Chyba tylko idiota!

Więcej miałem sprzętu w domu niż ty masz i miałeś w sklepie.Moja rada,nie prowokuj.

Testy z gazet i twoje opinie są tożsame a ci co je czytają,to ci sami.Pa.

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Faktycznie moja opinia i Pana Stryjeckiego odnośnie AP Tempo jest bardzo zbieżna. Przykładów bym mógł podać więcej ale wątek jest o AP :-) Oczywiście są na forum osoby o dużej wiedzy i to co napisałem wyżej nie było kierowane do Ciebie, ale na forum jest całe mnóstwo opinii kreowanych przez osoby, które nie mają za wielkiej wiedzy, ale są fanatykami danych marek.

Oczywiście, że czytają przecież nie bez powodu wątek przeniesiono :-) Mają większy wpływ na moderację niż myślicie. To jedna wielka rodzina. W końcu za testy się płaci :-)

Akurat wszyscy żyjemy w podobnym świecie, i nie uważam, by te reguły funkcjonowały jedynie w audio. Tak więc większośc ludzi zdaje sobie dokładnie sprawę na jakich zasadach się ten, jak i inne, handel odbywa.

Teraz dużo głupio naiwnych ludzi nie ma. Są jedynie tacy, co się nie mogą oprzeć własnym "emocjom" - alena tym żeruje całych handel, od stringów po porszaki.

O czym ty do mnie piszesz ? :D Ja mam Paradigmy Signature S8 i nie w głowie mi AP ani jakiekolwiek handelki :-)))) Poza tym zajebisty wpis jak na pierwszy post na forum pan uskuteczniasz, popłakałem się :-))))

Oczywiście przepraszam Zyzia. Zdanie było kierowane do Pana Audiozakupy, ale on sam to zauważył.

Uzupełniając, którko wątek opowiem wam o innym sprzedawcy, który ostatnio znajomemu sprzedał "wystawowego" AudioLaba.

Pacjent podłączył na odsłuch podłączył mu same trzydrożne konstrukcje. Fokale, Cantony i Elac'i.

Audiolab starał się jak mógł ale dopiero na 12 godzinie w miarę można było tego słuchać. Scena płaska. Kiepsko.

W końcu na 3-drożnych Jamo wyszło tak, że mogło się to podobać. Znajomy sprzęt kupił.

Na kolumny go już nie było stać więc podłączył do jakiś popierduch Kody gdzie na 8 było już bardzo głośno. Ale dzięki temu znalazł przyczynę "dobrej ceny".

Okazało się, ze przedwzmak ma uszkodzony potencjometr i jedna kolumna gra ciszej a nawet "startuje" później niż druga!!!!

Potencjometr do wymiany oczywiście.

Jaki z tego morał. Może za bardzo uogólnie ale bezpiecznei jest "Nie ufać sprzedawcom". Trzeba ich słuchać z przymrużeniem oka i pamiętać, że ich głównym celem jest zysk. Nie mieć pretensji bo to jest ich praca.

Po prostu !!!!Ufajcie tylko swoim uszom!!!!

Uprzedzając reakcję. Audiozakupy nie mam zamiaru toczyć z Toba sporu. Ale Twoje posty z założenia są mało wiarygodne.

Nawet jak jesteś prawdziwym fanem audio to skąd mamy wiedzieć, która strona w danej chwili pisze na forum: fan czy sprzedawca.

Myślę, że prywatnie w relacji jak kumpel do kumpla dużo dobrych rzeczy bym się od Ciebie dowiedział. Ale Twój najazd na dobra markę był i jest tak ostry że w tym przypadku wiem że to właśnie sprzedawca pisał. Sprzedawca, który swoje handlowe niepowodzenie w negocjacjach z Audiosystemem postanowił uzewnętrznić. To widać jak na dłoni. Audiophysic dobry czy zły? Nie ważne. Jednym się podoba innym nie. Jedni kupią inni nie. Przydało by się Panu trochę więcej pokory, bo z natury zawodu Pan ma sprzedawać to co się innym podoba a nie tylko to co podoba się Panu.

Pozdr,

Wrenth

Nic dodać nic ująć. Żenujący poziom. I wysokie mniemanie o sobie. Szkoda słów. Teraz nie żałuję, że nie dostałem listy produktów z oferty promocyjnej, mimo zapytań na maila. Jeszcze bym coś kupił od kogoś co ma to forum w d....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.