Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa DAC w oparciu o PCM1792/PCM1794 oraz PCM2707

Cooler1989

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Będę miał trochę wolnego czasu, dlatego postanowiłem zabrać się za projektowanie mojego pierwszego DACA. Chciałbym, aby urządzenie opierało się na wymienionych w tytule podzespołach - ponieważ takie już zamówiłem. Niestety z pośpiechu wystąpiło niedopatrzenie. Dołączając się do zamówienia kogoś innego żeby wyszło taniej, nieopatrznie kupiłem PCM1792(kontrolowany programowo. Dopiero potem zauważyłem że jest model tego DAC'a sterowany sprzętowo. O taki właśnie mi chodziło. Tu pojawia się pierwszy cel pojawienia się tego postu:

1. Czy mogę zbudować DAC'a na USB z użyciem PCM1792 w taki sposób, abym nie musiał wykorzystywać żadnego MCU?

Czyli inaczej: czy po podłaczeniu zasilania PCM1782 jest gotowy do użytku bez żadnych konfiguracji. Czytałem dokumentację techniczną i nie dostrzegłem żadnych przeciwwskazań. Domyślnie ma format I2S 24-bitowy, a pozostałe funkcje też nie powinny przeszkadzać. Np MUTE jest nieaktywny itp...

2. Drugim celem tego postu jest chęć uzyskania pomocy od bardziej doświadczonych ode mnie forumowiczów zarówno w projekcie schematu, PCB jak i innych aspektach technicznych. To będzie moja pierwsza zaprojektowana płytka. Z tym z kolei wiąże się trzeci cel postu: Nie wiem czy będę w stanie w domowych warunkach wykonać PCB do której będę w stanie przylutować scalak PCM1794, który jest w opakowaniu SSOP28, a więc ma odstęp między środkami nóżek równy 0.65mm. Alternatywą jest zamówienie płytki. Problem jest jednak cena takiego przedsięwzięcia.

3. Musiałbym znaleźć kilku chętnych na taką samą PCB. Widziałem, że było już kilka takich akcji (Dlatego może już macie swoje DAC'i). Chciałbym wiedzieć czy ktoś jest zainteresowany. Jeżeli chciałby wykorzystać PCM1794, to myślę, że nie będzie problemu z zaprojektowaniem płytki uniwersalnej(np mozna zaprojektowac dla 1794 i rozewrzec sciezki w miejscach gdzie doprowadzany jest interfejs cyfrowy. Osoby z 1794 wstawią sobie zworki a z 1792 pokombinują z MCU, jeżeli będzie potrzebny - patrz pytanie 1). Montaż najlepiej w SMD, ale nie tych najmniejszych elementów, żeby dało się polutować.

Ceny netto przykłądowych PCB o rozm 80x80mm:

1 - 51,14 87,92

10 - 36,7 47,13

50 - 27,92 36

100 - 26,82 34,61

Pierwsza kolumna to ceny dla grubości 35um a druga dla 70um(nie wiem czy do audio nie lepiej grubszej). Ja osobiście mógłbym zaoszczędzić na tym tylko ok 25 (35 um)lub 54 zł (70um) na płytce.

4.Nie wiem jeszcze w czym zaprojektować PCB. Macie jakieś rady? Eagle? KiCAD?

5.Jeżeli chodzi o schemat, to się do niego niedługo zabieram. Będę starał się projektować według zaleceń producenta układów. Wzorując się na innych projektach (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) doszedłem do wniosku, że będzie pomocna rozbudowana sekcja zasilania. Myślę że wpłynie to pozytywnie na jakość dźwięku. W torze analogowym chciałem wykorzystać wzmacniacze do słuchawek TPA6120 i jakieś przed wzmacniacze. Tor analogowy można zrobić osobno, jeżeli zbiorowe zamówienie się powiedzie.

6. Fajnie by było, żeby ostateczna wersja nie była duża i dała się zasilać z USB w laptopie. Da się tak zaprojektować?

7. Mam nadzieję, że to będzie dobrze grało, jak chwalą w wyżej podanym linku. Co o tym myślicie?

Podsumowując: docelowy DAC na USB ma się składać ze scalaków PCB2707 oraz PCM1794/PCM1792. Chcę zapewnić wszystkie elementy do poprawnego działania tych układów. Czy są chętni do zbudowania podobnego urządzenia?

Jestem nowy na forum i jeżeli chodzi o projektowanie PCB, dlatego proszę o umiarkowaną krytykę i jak najwięcej rad, i pomocy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam wszystkich.

Będę miał trochę wolnego czasu, dlatego postanowiłem zabrać się za projektowanie mojego pierwszego DACA. Chciałbym, aby urządzenie opierało się na wymienionych w tytule podzespołach - ponieważ takie już zamówiłem. Niestety z pośpiechu wystąpiło niedopatrzenie. Dołączając się do zamówienia kogoś innego żeby wyszło taniej, nieopatrznie kupiłem PCM1792(kontrolowany programowo. Dopiero potem zauważyłem że jest model tego DAC'a sterowany sprzętowo. O taki właśnie mi chodziło. Tu pojawia się pierwszy cel pojawienia się tego postu:

1. Czy mogę zbudować DAC'a na USB z użyciem PCM1792 w taki sposób, abym nie musiał wykorzystywać żadnego MCU?

Czyli inaczej: czy po podłaczeniu zasilania PCM1782 jest gotowy do użytku bez żadnych konfiguracji. Czytałem dokumentację techniczną i nie dostrzegłem żadnych przeciwwskazań. Domyślnie ma format I2S 24-bitowy, a pozostałe funkcje też nie powinny przeszkadzać. Np MUTE jest nieaktywny itp...

2. Drugim celem tego postu jest chęć uzyskania pomocy od bardziej doświadczonych ode mnie forumowiczów zarówno w projekcie schematu, PCB jak i innych aspektach technicznych. To będzie moja pierwsza zaprojektowana płytka. Z tym z kolei wiąże się trzeci cel postu: Nie wiem czy będę w stanie w domowych warunkach wykonać PCB do której będę w stanie przylutować scalak PCM1794, który jest w opakowaniu SSOP28, a więc ma odstęp między środkami nóżek równy 0.65mm. Alternatywą jest zamówienie płytki. Problem jest jednak cena takiego przedsięwzięcia.

3. Musiałbym znaleźć kilku chętnych na taką samą PCB. Widziałem, że było już kilka takich akcji (Dlatego może już macie swoje DAC'i). Chciałbym wiedzieć czy ktoś jest zainteresowany. Jeżeli chciałby wykorzystać PCM1794, to myślę, że nie będzie problemu z zaprojektowaniem płytki uniwersalnej(np mozna zaprojektowac dla 1794 i rozewrzec sciezki w miejscach gdzie doprowadzany jest interfejs cyfrowy. Osoby z 1794 wstawią sobie zworki a z 1792 pokombinują z MCU, jeżeli będzie potrzebny - patrz pytanie 1). Montaż najlepiej w SMD, ale nie tych najmniejszych elementów, żeby dało się polutować.

Ceny netto przykłądowych PCB o rozm 80x80mm:

1 - 51,14 87,92

10 - 36,7 47,13

50 - 27,92 36

100 - 26,82 34,61

Pierwsza kolumna to ceny dla grubości 35um a druga dla 70um(nie wiem czy do audio nie lepiej grubszej). Ja osobiście mógłbym zaoszczędzić na tym tylko ok 25 (35 um)lub 54 zł (70um) na płytce.

4.Nie wiem jeszcze w czym zaprojektować PCB. Macie jakieś rady? Eagle? KiCAD?

5.Jeżeli chodzi o schemat, to się do niego niedługo zabieram. Będę starał się projektować według zaleceń producenta układów. Wzorując się na innych projektach (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) doszedłem do wniosku, że będzie pomocna rozbudowana sekcja zasilania. Myślę że wpłynie to pozytywnie na jakość dźwięku. W torze analogowym chciałem wykorzystać wzmacniacze do słuchawek TPA6120 i jakieś przed wzmacniacze. Tor analogowy można zrobić osobno, jeżeli zbiorowe zamówienie się powiedzie.

6. Fajnie by było, żeby ostateczna wersja nie była duża i dała się zasilać z USB w laptopie. Da się tak zaprojektować?

7. Mam nadzieję, że to będzie dobrze grało, jak chwalą w wyżej podanym linku. Co o tym myślicie?

Podsumowując: docelowy DAC na USB ma się składać ze scalaków PCB2707 oraz PCM1794/PCM1792. Chcę zapewnić wszystkie elementy do poprawnego działania tych układów. Czy są chętni do zbudowania podobnego urządzenia?

Jestem nowy na forum i jeżeli chodzi o projektowanie PCB, dlatego proszę o umiarkowaną krytykę i jak najwięcej rad, i pomocy.

Witam

Gratuluję tak ambitnego projektu, jak na pierwsze budowane urządzenie.

Sam również myślałem o zaprojektowaniu DACa i chętnie podpiąłbym się pod projekt. Rozważałem zastosowanie PCM1794, jestem pod wrażeniem parametrów kości.

Jeśli chcemy użyć tych kości, uważam, że nie ma sensu zasilać ich z USB, bo może to zepsuć efekt końcowy.

Po co Koledze jeszcze PCM2707?

Ukryta Zawartość

Po co Koledze jeszcze PCM2707?

Używam PCM2707, bo chciałem DAC'a podłączyć pod USB. To moje docelowe źródło dźwięku cyfrowego. Samo PCM179x nie obsługuje protokołu USB. Chodzi mi o coś podobnego do tego projektu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Takim czymś byłbyś zadowolony dexter44? Jakie Ty planowałeś źródło dźwięku?

Sam również myślałem o zaprojektowaniu DACa i chętnie podpiąłbym się pod projekt. Rozważałem zastosowanie PCM1794, jestem pod wrażeniem parametrów kości.

Projekt można kształtować pod kątem PCM1794, ale jak pisałem w temacie: chciałbym, żeby była też możliwość wykorzystania PCM1792 bo taką kość mam i nie mam kasy na drugą (Mogę się zamienić jak ktoś zechce. Oddam PCM1792 za PCM 1794 i wtedy nie będzie problemu). Dowiedziałem się, że te kości sterowane programowo, po resecie są już w odpowiednim stanie. Są w trybie stereo i korzystają z formatu I2S. Różnią się tylko funkcjami na pinach sterujących. Piny związane z dźwiekiem i zasilaniem są kompatybilne do układów sterowanych sprzętowo, więc nie powinno być problemu z uwzględnieniem obu kości PCM1794 i PCM1792.

Jeśli chcemy użyć tych kości, uważam, że nie ma sensu zasilać ich z USB, bo może to zepsuć efekt końcowy.

A można wykorzystać obydwa źródła? Tzn, jeżeli nie ma zasilania z sieci, to korzystać z Vbus?

Niedługo zamieszczę jakiś schemat to nie będzie tyle wątpliwości.

Ukryta Zawartość

Cel szczytny aczkolwiek na początku kupiłbym płytke projektu Waldiego [1] (może ma jakąś albo można otworzyć zamówienie nowe) - same złożenie może nie być najprostsze jak nie masz doświdaczenia. Szczególnie, że wydaje się, że projekt jest identyczny w założeniach.

[1]

Ukryta Zawartość

Jak już złożysz to będziesz wiedział czy Ci odpowiada taki system/dźwięk, ew możesz "po drodze" projektować sobie jakieś prostsze rzeczy w eagle.

Ukryta Zawartość

Racja! PCM2707 obsługuje tylko do 16bit/48kHz, lepiej używać np. TENOR TE7022L - obsługuje do 24bit/96kHz.

Pewnie, że lepiej. Nie wiem niestety gdzie taki układ znaleźć, a jeżeli już bym znalazł to jest pewnie dużo droższy od PCM2707.

Co do eagle to nie mam licencji, więc nie wiem czy zaczynać w nim pracować. Myślałem bardziej o jakichś darmowych rogramach typu KiCAD...

Jako że trochę siedzę w DACach, robie projkty.

Powiem ci, że wybrałeś sobie na start bardzo trudny projekt.

Oczywiście kości z rodziny PCM179x (oprócz 1793 i 1798, ale ze starszych serii) to świetnie grające układy.

Tyle abyś osiągnął z nich dużo trzeba sie postarać nie tylko o dobrą aplikacje, (tu jest co do myślenia) ale przedewszystkim o tor analogowy, a to trochę jest zabawy.

Z samą zaplikowaną "grającą" kością nic nie zrobisz.

Chodzi oto by, pierwszy człon w którym przeprowadzana jest konwersja prąd/napięcie z wyjścia DACa był dobrze zaaplikowany, pod uwagę należy wziąść zastosowany wzmacniacz operacyjny którego parametry ja szumy czy pasmo są mało istotne, ale istotna jest szybkosć jak i np. wejściowe prądy polaryzujące, offset. Odpowiednie prowadzenie masy.

Potem po tym należy wykonać odpowiednio filtracje częstotliwości pozaakustycznych (różnych śmieci i ich harmonicznych, które emitują kości D/S) i układ wyjściowy, do tego dobrze by filtry miały chociaż w mairę dobrą charakterystykę fazową i następowało odpowiednie dopasowanie miedzy stopniami.

Chodzi oto że z kości PCM1792 można wiele uzyskać. Co do pracy w systemie hardware'owym, to również ta kość będzie działać bezproblemowo, warunek to dokładne ustawienie domyślnego systemu danych jakie akceptuje ten DAC przez układ odbiornika.

O PCM2707 zapomnij, szczerze. No nie jest układ którym można sie zainteresować, oprócz przyjmowania danych do 48k/16 puszczając na przykład sygnał z 44,1k (z plików formatu CD) bardzo kiepsko upsampluje (wbudowana właściwość) sygnał do 48k.

Brzmienie tego scalaczka to katastrofa i nie ma sensu łączenia go do tak dobrego daca. no po co, co prawda zagra pod USB, ale po to żeby mógł zagrać ok. 10% swoich możliwości ?

Co do PCB, podstawa to masa, jeszcze raz masa i zasilanie. Każdy scalak i projekt jest inny i tu nie ma ogólnej rady.

Ważne wskazówki, by w obsarze masy analogowej było zasilanie analogu i masa sygnału oraz tak by nie "wracała" się zakłócona masa względem czułych pinów jak na odsprzeganie napięcia referencyjnego. Należy też brać pod uwagę z której bedzie łączona.

Podobnie jest co do cyfry.

Powtarzam PCM179x to ciężka do zaaplikowania kosć, jeśli ktoś czyniąc tu pierwsze kroki.

Ale najważnejsze byś miał satysfakcje że projekt zadziała, to już większosć sukcesu ;-)

CZy płytka będzie jednowartowwa czy dwu ?

Dobrze że próbujesz działać sam w własnym zakresie, jednak najperw musisz wykonać prototyp i osłuchać go, sprawdzić czy wszytko ok, nic nie nie przegrzewa.

Potem porównać najlepej względem czegoś lepszego. Jeśli sie sprawdzi to możesz wystąpić ze zbieraniem zamówienia.

Niestety, raczej nikt nie zgodzi ci się na projekt "w ciemno", który niewidomo jak zagra, no i czy w ogóle pojdzie za pierwszym razem.

Jesli chcesz zrobić to tanio, to gólnie nie ma dróg na skróty, ale można sporo zaoszczedzić właśnie na PCB ręczną metodą.

Tyle, że tu są własnie elementy SMD, w dodatku dużo trudniej sie lutuje takie scalaczki, bo są niesamowicie czułe na przegrzenie.

Ale kibicuje temu projektowi, bo mało jest na forum ludzi którzy pragną cokolwiek tworzyć.

Nie zaryzykuje ten, co nic nie robi...

Pozdrawiam

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Projekt w ciemno to do końca nie jest. Moją intencją było zebranie kilku chętnych którzy się znają i takich, którzy mniej się znają, ale zawsze wniosą do projektu większą liczbę zamówień( nie spodziewam się też wielkich zamówień już 10-20 płytek obniża cenę). Osoby, które się znają na temacie mogą brać aktywny udział w projektowaniu. Tyle tylko, że z tego co mówisz nie można do końca wywnioskować czy to będzie dobrze grało?

Co do wyciągnięcia 100% z PCM1792 to nie miałem takich zamiarów. Chciałbym, żeby DAC grał na poziomie, powiedzmy kart dźwiekowych za 500 zł i niósł satysfakcję, że zrobiłem go sam ( przy własnej realizacji takiego projektu można sie trochę nauczyć). Jeżeli chodzi o sekcję zasilania to planowałem naśladować schematy w dokumentacjach technicznych. Np z wykorzystaniem wzmacniacza słuchawkowego TPA6120. W załączniku załączam schemat.

Jeżeli chodzi o ułożenie ścieżek, to nie mam zielonego pojecia jak ono wpływa na jakość sygnałów rozchodzących się w miedzi.

Wracając do układu PCM2707. Nie do końca zrozumiałem dlaczego nie jest to dobry wybór? Chodzi o to, że postać sygnału PCM(I2s w tym wypadku) ma zbyt niskie parametry(16bitów/48kHz)? Czy o coś więcej. Nie ma wiele układów, które potrafią obsłużyć szybkosc na poziomie 96kHz z dokaldnością do 32 bita.

Może zaznacze, że nie mam zapału audiofilskiego. Żeby wam zobrazować sytuacje to powiem więcej: kable USB za kilka tysięcy złoty mnie śmieszą i nie rozumiem ich wpływu na jakość sygnału. (Tak na marginesie - macie jakieś źródło wiedzy tlumaczace jaki wpływ ma jakośc kabla USB na dźwiek? ) Może to jest na boku, a może własnie nie, bo do tego mogę zadać pytanie: Cyfrowa część mojego projektu, a więc obsługa USB i przekaształcenie dźwięku do postaci PCM1794 jeżeli będzie działała to nie wymaga większej filozofii? Bo to pytanie gryzie się trochę z twoją wypowiedzią, Robertus. Mówiłeś, że PCM2707 źle brzmi. W moim projekcie on nie ma brzmieć. On ma tylko zamieniać z jednej postaci cyfrowej (protokół USB) na inną ( I2S). Więc nie do końca rozumiem. Pomijając szybkość/długość słowa przetworników, gdzie tam może być źródło zakłóceń/zniekształceń?.

I jakie alternatywne(tanie) źródła dźwięku napędzające PCM1794 proponujecie?

Płytka z założenia ma być dwuwarstwowa. Nie jest to konieczność

A schemat sekcji analogowej ma wyglądać mniej więcej tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Ale to nie jest narzucone na projekt. Zależy mi głównie na tej płytce z układami, z którymi będzie problem z lutowaniem(1794,2707). Sekcję analogową można zrobić juz samemu na własnej płycie testując różne konfigurację. Więc będą to ściezki dla sygnałów cyfrowych oraz układy zasilające.

Ukryta Zawartość

Jako źródło zastanawiałem się nad SPDIF światłowodem, albo wygodniej od razu z USB. Jednak przetworniki z USB na I2C wykorzystujące w pełni potencjał PCM1794 są bardzo drogie. M.in. dlatego najpierw chciałem posłuchać jakiegoś DACa zrobionego na tych kościach i wtedy zadecydować czy zrobić go samemu.

Co do zasilania, to nie wiem jeszcze jak rozwiązać problem wykrywania przez komputer szybkości transmisji. Chodzi o rezystory 1.5k między Vcc a przewodami DATA. Tak jest w FullSpeed. W LowSpeed sa rezystory 15k między DATA a GND. Wie ktoś jakie rozwiązanie co do szybkości, zastosowane jest w USB2.0 albo 3.0? Bo jeśli będą te rezystory, to i tak łączymy zasilanie DACa z Vcc przez rezystory, czyli to nie miałoby sensu...

Mam jeszcze jeden egzamin, dlatego jeszcze nie rozpocząłem żadnych konkretnych prac. Konfiguracja dwóch głównych układów miała by wyglądać tak jak na schemacie w załączniku. Można by z tego zrobić taką uniwersalną płytkę dla obsługi serii PCM179x przez układ PCM2707. Pisząć "obługę" mam na myśli dostarczenie sygnału cyfrowego. Bo wydaje mi się że nie stoi na przeszkodzie, żeby wlutować tam inne układy z serii PCM179x ponieważ część jest kompatybilna jeżeli chodzi o funkcje nóżek. DACi z tej serii można podzielić na sterowane programowo i sprzetowo. Dla sprzętowo sterowanych wystarczyłoby zewrzeź zworki Z1 i Z2, a dla prorgramowo sterowanych tam trzebaby podłączyć MCU. Co nie jest konieczne bo powinno działać w trybie I^2S po restarcie. Schemat koncentruje się głównie na cyfrowych sygnałach. Zasilanie i część analogowa została celowo pominięta.

Część analogową można indywidulanie bądź razem zaprojektować. To by się uzgodniło.

Jak na razie nie widzę duzego zainteresowania projektem. Z tego względu oraz z faktu iż zacząłem przyznawać wam rację, że to dość ambitny projekt jest możliwość, że trochę go odroczę. Aby sprawdzić się w terenie, chciałem posłuchać samego DACa. Projekt polegałby na stworzeniu działającego układu :zasilanie, DAC, i na poczatek byle jaki tor analogowy, żeby sprawdzić czy to działa. Do tego celu użyłbym innego DAC'a firmy Cirrus Logic. Może będzie to CS4398. Problem z tym, że nie mam źródła cyfrowego dźwięku. Najłatwiej( nawet w prowizoryczny sposób) mógłbym takie użyskać, żeby sprawdzić jak to brzmi? Osobiście myślałem o wlutowaniu się w jakąś niedrogą kartę dźwiekową. Może być jednak problem z synchronizacją zegarów. Możecie mi coś poradzić.

Ostatnio miałem okazji posłuchać na słuchawkach denona rcd m37. Spodobało mi się jak on gra. Głównie słucham muzyki z laptopa, albo jakichś mobilnych grajków ( telefon, mp3, ale bez aspiracji audiofilskich), dlatego zrobił na mnie pozytywne wrażenie. Jak miałby się ten sprzęt do układów, które ja próbuje stworzyć w domowych warunkach(PCM1792+PCM2707 oraz CS4398)? Tory analogowe będę testował, ale załóżmy, że dobrany byłby na średnim poziomie. Można takie coś porównać? Bo nie znalazłem zdjęć 'wnętrzności' tego denona.

pod uwagę należy wziąść zastosowany wzmacniacz operacyjny którego parametry ja szumy czy pasmo są mało istotne, ale istotna jest szybkosć jak i np. wejściowe prądy polaryzujące, offset

Co jak co, ale uważam, że pasmo na konwersji IV, lub w ogóle zaraz za DAC, jest istotne...

System gra dobrze, albo nie....

Tradycyjny kubełek zimnej wody.

Nie wiem jakie kolega ma doświadczenie w budowaniu ukłądów elektronicznych ale po powyższych wpisach mogę dość smiało stwierdzić że raczej malutkie.

Po pierwsze (tak prócz elementów, zasadniczo zakup elementów jest ostatnim elementem budowy) trzeba mieć chęc, OK mamy takową. Teraz trzeba mieć wiedzę i ciut doświadczenia.

Poźniej dajemy sobie założenia do projektu tj co chemy uzyskać co na wejsciu i co na wyjściu.

Jeśli coś takeigo mamy budujemy schemat urządzenia, jeśli jest potrzeba analizujemy poszczególne obwody (obliczenia i takie tam).

Jesli mamy wstępny schemat obwody analogowe dobrze zasymulować. I sprawdzić czy to wszysko ma prawo działać tak jak to było w nszych założeniach .....

Jeśli schemat jest OK i nie ma błedów można przystąpić do projektowania PCB. Program jaki użyjemy nie ma tu specjalnego znaczenia (dziś) ale musimy się nim umieć posługiwać, jak każdym narzędziem.

Przy projektowaniu PCB musimu to robić z wiedzą ... prowadzenie mas to jakaś 1/20 wiedzy :)

itd ....

Później można kupować elementy ....

A ty ... zaczynasz że masz elementy :)

póżniej pyasz coś o ukłądy czy to czy tamto oraz jaki soft do projektowania PCB :)

Czarno to widzę

Najpierw wyskrob jakis schemat później bedziemy duskutować :)

Najpierw wyskrob jakis schemat później bedziemy duskutować :)

Właśnie coś tam skrobie. Układy kupiłem, bo było wiele projektów DIY i gotowych urządzeń w sprzedaży opartych na komplecie PCM1792/PCM2707. Kupiłem bo miałem okazję. I może masz rację, że tak się nie robi, ale to nie jest projekt, który jest budowany na potrzeby rynku. Chodzi o to, że jestem przyzwyczajony budować rzeczy z tego co mam, a nie kupować nowe na potrzeby projektu.

Nie ma wielu chętnych, więc będę zmuszony sam wytrawić płytkę. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak będę miał jakieś znaczące postępy to poprosze o wasze porady.

Nie ma żadnych problemów związanych z zasilaniem samego PCM2707 z Vbus? Chyba zrobię dwa wyjścia audio. Jedno z 2707 a jedno 1794. Zasilanie części analogowej i cyfrowej 2707 zamierzam zasilać z USB, a 1794 z zewnątrz za pośrednictwem jakichś LDO. Czy to jest dobry pomysł (chodzi o te dwa sposoby zasilania)?

Mam wstępny schemat. Nie uwzględnia on jeszcze zasilania, bo nie wiem jakich użyję liniowych regulatorów. Zasilanie rozpatrzyłem na razie tylko dla kości obsługującej USB, która również ma wbudowany przetwornik C/A. Zasilam osobno z USB ponieważ rozważam wykorzystanie sygnału cyfrowego I2S bądź SPDIF(może dodam jakies jumpery do wykorzystania również trybu SPDIF)z pinów JP5 do innych potrzeb, innych przetworników C/A.

Jeżeli chodzi o rodzinę PCM179* to umożliwiłem wykorzystanie zarówno tych członków rodziny sterownych programowo jak i sprzętowo (nie wiem czy wszystkich). Wyprowadziłem złącza do sterowania uC, które można zewrzeć do masy bądź do Vdd w przypadku sterowania sprzętowego.

Na końcu skopiowałem z dokumentacji technicznej sekcję wzmacniaczy operacyjnych podłączonych do wyjść różnicowo-prądowych PCM179*. Użyto tam dwóch opampów NE5534AD i jednego LT1028 na kanał. Przedstawiłem tylko jeden kanał. Drugi oczywiście będzie wyglądał tak samo. Nie znalazłem LT1028 w bibliotece eagle'a dlatego użyłem czegoś podobnego. To "coś podobnego" nie miało wyprowadzonego pinu nr 5 do kompensacji częstotliwościowej dlatego na razie dodałem go sztucznie. Jak przejdę do projektowania PCB to będę się martwił dokładnymi modelami układów na schemacie i na płytce.

Czekam na sprzężenie zwrotne z uwagami dotyczącymi załączonego w poście schematu w formacie pdf:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co to jest ?

Przebombiłeś datasheet bez żadnego pojęcia :)

Jak na razie masz jakiś bliżej nie zorientowany ukłąd labolatoryjny :)

Z którego wilekiego porzydku nie będzie

Niestety to się do niczego nie nadaje :)

Za dużo byków aby nawet tu coś poprawiać :)

czy ja się mylę ?

A co to jest ?

Przebombiłeś datasheet bez żadnego pojęcia :)

Jak na razie masz jakiś bliżej nie zorientowany ukłąd labolatoryjny :)

Z którego wilekiego porzydku nie będzie

Za dużo byków aby nawet tu coś poprawiać :)

To może zaczniej od samego PCM2707, jako, że on jest układem, na którym opiera się wszystko, a przy nim nie ma tak wielu elementów. Wzorowałem się na podobnych istniejęcych projektach oraz (głównie) na przykładowych aplikacjach w dokumentacji technicznej o czym wspominałem.

Max-bit, jakie Ty masz doświadczenie i czy przeglądałeś dokumentację techniczną wyżej wykorzystywanych układów?

Może dziwić to, że wykorzystuje zasilanie z USB, ale to chyba nie jest wielki problem, a dodatkowy regulator liniowy nie zaszkodzi. Nie wiem tylko jak do części analogowej samego PCM2707 dać napięcie 5V. Prosto z Vbus?

wejściowe prądy polaryzujące, offset.

To akurat jest mało ważne.

szumy czy pasmo są mało istotne

To jest najważniejsze.

pasmo definiuje ilość nfb na wysokich częstotliwościach. Szybkość WO to właśnie pasmo. Ilość szumu można policzyć na karce papieru i przekonać się że szumy WO mają znaczenie. Ograniczenie SR częściowo można obejść pre-filtrem na wyjściu DAC.

Prowadzenie masy tutaj filozofii nie ma jednolity plane i wsio. Najważniejsze jest rozmieszczenie wszystkiego na płytce.

Polecam lekturę:

Ukryta Zawartość

Można się ograniczyć do rozdziału poświęconego mixed signal

Dzięki tym kilku prostym regułom udało mi się wyciągnąć z AD1955 20bit żywej rozdzielczości :)

Panowie zabieracie się jak zwykle od końca.

Nie widzę sensu zresztą budowy tego w takiej postaci. PCM27 po I2s ma jitter na poziomie ns który i tak uwali dynamikę wypasionego

dac. Niewiele stracisz jak wykorzystasz wyjścia analogowe PCM27 :)

Rozwiązania są 2 (2 proste)

1. asynchroniczny konwerter częstotliwości próbkowania.

2. WM8804 przez który pościsz spdif z PCM27

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

I tak prosto mówiąc, przy szybkich sygnałach, jak WO będzie miał wąskie pasmo, to na jego wejściu wcalenie będzie masy (wirtualnej) tylko potencjał wynoszący Uwy/wzmocnienie przy danej częstotliwości. A nie po to stosujemy konwersję aktywną...

Zresztą potencjał zawsze jakiś tam jest, bo nie ma WO idealnego. Kwestia jest tylko jak duży.

System gra dobrze, albo nie....

Niewiele stracisz jak wykorzystasz wyjścia analogowe PCM27 :)

Rozwiązania są 2 (2 proste)

1. asynchroniczny konwerter częstotliwości próbkowania.

2. WM8804 przez który pościsz spdif z PCM27

To spróbuje wykorzystać te analogowe wyjścia PCM27 ;P Zauważcie, że to mój pierwszy priojekt. Zmienię więc główne założenia. Wykorzystam tańszy przetwornik CS4398 dostępny w tme.pl za ok 30 zł. Ma większą dynamikę niż PCM27. PCM1792 zostawię sobie na następny porządniejszy projekt (miejmy nadzieję, że zyskam trochę doświadczenia). Wtedy uwzglednię więcej czynników wpływających na dźwięk. Teraz zmienię przetwornik na CS4398 i umożliwię zmianę jakimiś zworkami na sygnał SPDIF.

Proszę o wstępną ocenę i uwagi dotyczące mojego schematu szczególnie w okolicy PCM2707. Naprawdę jest tak źle jak mówił max-bit?

Postaram się zmienić niedługo schemat tym razem z CS4398. Porównam wyjścia analogowe CS4398 z standardowym PCM2707. Głównym moim problemem jest na razie sama poprawność działania całego układu, a nie jakieś mżonki audiofilskie :P Nimi zajmę się w drugiej kolejność, a w ostateczności w następnym projekcie :)

Naprawdę jest tak źle jak mówił max-bit?

Nie

Jest znacznie gorzej, sorry ale jeszcze tak durnego schematu nie widziałem.

Czy Ty rozumiesz język w jakim napisana jest nota katalogowa PCM2707 ?

Moja rada minimum

Przeczytaj na tym forum wszystkie wpisy nt. PCM2705 06 07, przy okazji popatrz na tamte schematy.

Jeszcze raz notę katalogową.

Dopiero zrób poprawny schemat.

I Ty się dziwisz ze nikt nie jest zainteresowany?

Po Twoim pierwszym wpisie widać ze jesteś kompletnie zielony.

Myślę że nawet kolega Kuty vel Nikifor ma większe doświadczenie ;)

Moja rada minimum

Przeczytaj na tym forum wszystkie wpisy nt. PCM2705 06 07, przy okazji popatrz na tamte schematy.

Jeszcze raz notę katalogową.

Dopiero zrób poprawny schemat.

Przeglądałem inne schematy i nie wiem dalej o co wam chodzi. Nie różniły się one znacznie od mojego. Może zamiast wymyślać jak słabo jestem doświadczony ( a jestem co zaznaczałem od początku ) każdy napisałby choćby jeden największy błąd jaki uważa, że zrobiłem. Wszyscy chętni do krytyki, ale nikt nie podał nawet jednego przykładu mojego zaniedbania na schemacie.

Za waszą radą przeczytam dokumentację techniczną i będę przeglądał inne wątki, ale będzie mi łatwiej jeżeli powiecie co jest źle.

Wszystko :)

Ale jakbyśmy napisali co to byśmy za ciebie zrobili schemat :) a to nie w tym cel .

Zresztą już na starcie ludzie ci piszą ze łaczenie PCM1792 i 2707 to mniej więcej jak wstawianie silnika 5 l silnika do kaszla.

Po prostu nie ma to żadnego sensu.

To że masz te elementy to fajnie ale po prostu nikt tu ręki nie przyłoży ażeby wyskrobać (no po prostu za ciebie) schemat a później PCB dla sportu.

Może lepej poszukać poszukać albo oprzec sie na ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mozna po prostu kupić interfejs ... dostosować i dorobić do tego tą PCM-kę.

Chłopaki w innym wątku nat tym tenorem pracowali wieć jak podpytasz to ci pewnie zprezentują oprogramowanie sterujace i datasheet.

Ale chyba i tak masz za małe doświadczenie aby to zrobić :)

Brutalnie i tak kupinie gotowca na ebay-u taniej cie wyjdzie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zresztą już na starcie ludzie ci piszą ze łaczenie PCM1792 i 2707 to mniej więcej jak wstawianie silnika 5 l silnika do kaszla.

Sugerowałem się istniejącymi produktami (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oraz innymi projektami DIY. Dlatego nie pomyślałem, że to jest takie duże marnotrawstwo możliwości PCM1794.

Chłopaki w innym wątku nat tym tenorem pracowali wieć jak podpytasz to ci pewnie zprezentują oprogramowanie sterujace i datasheet.

Chciałbym wykorzystać ten układ, najprawdopodobniej opierając się na gotowym projekcie, bądź nieznacznie go zmieniając, ale gdzie go można dostać?

W ostateczności, kolejny raz zmieniam założenia - już ostatni raz i wykorzystam tylko PCM2707 podobnie jak w projekcie z elektroniki praktycznej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Skoro już mam ten układ to wykorzystam go do nauki obsługi eagle'a i wytwarzania płytek domowym sposobem. Potem zastanowię się nad innym podejściem do wykorzystania CS4398 lub PCM1794.

Jest sens wykorzystywać Vbus przez stabilizator i zasilać układ w trybie self-power czy lepiej w takim wypadku zrobić to bezpośrednio podłączając PCM2707 do Vbus? Z dokumentacji wynika, że układ ma lepsze własności w trybie self-power, ale jeżeli takie rozwiązanie jak podłączenie stabilizatora zapewniłoby tą lepszą dokładność, to dlaczego nie zrobiono tego od razu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest sens wykorzystywać Vbus przez stabilizator i zasilać układ w trybie self-power czy lepiej w takim wypadku zrobić to bezpośrednio podłączając PCM2707 do Vbus? Z dokumentacji wynika, że układ ma lepsze własności w trybie self-power, ale jeżeli takie rozwiązanie jak podłączenie stabilizatora zapewniłoby tą lepszą dokładność, to dlaczego nie zrobiono tego od razu?

Tego nie ma w notach więc Ci podpowiem.

Jest sens ale przy zewnętrznym zasilaniu (nie z USB), w przypadku zasilania z USB daj te 5V do PCM-ki przez koralik ferrytowy, kombinując nic nie zyskasz.

PCM-ka wewnętrznie pracuje na 3,3V ma wbudowany stabilizator i wątpię by jakikolwiek zewnętrzny stabilizator zrobił lepszy prąd z tego USB.

No to żeście sprowadzili chłopaka na ziemie, może nie potrzebnie.

Po pierwsze cooler po mojemu taki dac pod USB ma sens w przypadku separacji galwanicznej. W komputerze najgorsze jest zasilanie z zasilacza impulsowego, dodatkowo zaszumione wszystkimi elementami czy to pc'ta czy laptopa a nie DAC'i więc jeśli chcesz zrobić coś co będzie działać to o.k. ale jak chcesz żeby to działało lepiej jak realtek to powinieneś nad tym przede wszystkim pomyśleć.

Na pewno pochwalić trzeba twój zapał. Moja rada jest następująca. Cokolwiek byś zrobił rób to modułowo. Jeśli ma to być dac pod usb, zrób moduł tylko z pcm27xx, zróbić to z możliwością zasilania z usb i zasilacza zewnętrznego, to żaden problem. Osobno bierz się za zasilacze, dac'i pod i2s, odbiorniki spdif, i konwersje i/u. Da ci to duże możliwości kojarzenia sprzętu, zmniejszy koszt nieudanych projektów i zwiększy szanse na frajde kiedy układ zadziała.

Jeśli robisz tego DAC'a do pc'ta,zastanów się czy nie lepiej użyć spdif. Nawet jeśli twój pc nie ma takiego wyjścia, prawdopodobnie taką możliwość ma karta dzwiękowa czy płyta główna.

Spokojnie możesz robić prototypy sam. Oczywiście trzeba trochę wprawy, żeby wytrawić coś pod ssop, ale to nie aż takie trudne. (przetestowane), tyle że na pcb jednostronnym. Oczywiście nie próbuj lutować takich rzeczy cyną :)

Sam już parę lat gram na takim przez siebie spreparowanym dac'u na 1794 i dir9001. Podłączam to optycznie pod tani odbiornik SAT i jestem bardzo zadowolony :)

Dzięki za wsparcie januss73 :)

Cokolwiek byś zrobił rób to modułowo. Jeśli ma to być dac pod usb, zrób moduł tylko z pcm27xx, zróbić to z możliwością zasilania z usb i zasilacza zewnętrznego, to żaden problem. Osobno bierz się za zasilacze, dac'i pod i2s, odbiorniki spdif, i konwersje i/u.

Prototypy modułowo to był mój pierwszy pomysł, ale myślałem, że przesyłanie na odległość(nawet nie wielką) takich sygnałów jak występują w interfejsie I^2S może sprawić problemy. Dlatego chciałem zrobić jak najkrótsze ścieżki. Ale to może być dobry pomysł.

Spokojnie możesz robić prototypy sam. Oczywiście trzeba trochę wprawy, żeby wytrawić coś pod ssop, ale to nie aż takie trudne. (przetestowane), tyle że na pcb jednostronnym.

Oczywiście nie próbuj lutować takich rzeczy cyną :)

A czym to lutować?

Przeprowadzałem już testy nakładając maskę na laminat używając elementu w obudowie SSOP. Trochę zabawy z pisakiem w okolicy scalaka, a dalej się zrobi grubsze ścieżki i nie powinno być z tym problemu (narazie nie trawiłem tylko testowałem termotransfer). Będę musiał jednak znaleźć sposób na dwustronne płytki, bo to jednak znacznie ułatwia sprawę.

Teraz pracuje nad schematem 2707 zasilanego z zewnątrz, bo jak domyślił się janus73, zależy mi na tym, żeby to grało lepiej od mojej integry w laptopie. Nie musi być na początek ogromny skok jakości dźwięku, żebym nie doznał szoku :P Myślę więc, że na początek starczy 2707. Później mogę też wykorzystać go jako źródło sygnału SPDIF.

Wracając do wykorzystania CS4398. Mógłbym wykorzystać kartę dźwiękową PCI. PCI jak wiadomo ma dużą przepustowość dlatego tanio można kupić kartę dźwiękową o próbkowaniu do 96kHz/192kHz. Sam kupiłem kiedyś za trochę ponad 20 zł Creative SB0570. Wykorzystano tam DAC Wolfsona WM8768 napędzany procesorem CA0106. Można by użyć tego jako moduł dostarczający dźwięku w postaci PCM o częstotliwości 96kHz. Wyprowadzono pozłacane pady wszystkich 4 sygnałów używanych w transmisji I^2S.

Czy to dobry pomysł?

Wracając do wykorzystania CS4398. Mógłbym wykorzystać kartę dźwiękową PCI. PCI jak wiadomo ma dużą przepustowość dlatego tanio można kupić kartę dźwiękową o próbkowaniu do 96kHz/192kHz. Sam kupiłem kiedyś za trochę ponad 20 zł Creative SB0570. Wykorzystano tam DAC Wolfsona WM8768 napędzany procesorem CA0106. Można by użyć tego jako moduł dostarczający dźwięku w postaci PCM o częstotliwości 96kHz. Wyprowadzono pozłacane pady wszystkich 4 sygnałów używanych w transmisji I^2S.

A skąd weźmiesz muzyke o tak gęstym strumieniu? :)

Ja nie wierze w hajendowe samoróbki. Poprawnie zaprojektowany DAC gra poprawnie, a hajendy zaczynają się dopiero, kiedy te poprawność psujemy transformatorami, pasywną konwersją, czy lampami. Zrobiłem sobie DAC'a głównie po to, żeby sensownie podłączyć sprzęt RTV pod leciwy wzmacniacz. Wiadomo, że analogowe wyjścia z takiego sprzętu pozostawiają wiele do życzenia, podobnie jak te z komputera.

Trochę zabawy z pisakiem w okolicy scalaka, a dalej się zrobi grubsze ścieżki i nie powinno być z tym problemu (narazie nie trawiłem tylko testowałem termotransfer)

Troche nie rozumiem, po co ci pisak do termotransferu? W takiej płytce najważniejszy jest termotransfer. Zapomnij o żelazku :)

A lutować takie maleństwa trzeba oczywiście pastą do smd.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.