Skocz do zawartości
IGNORED

KINO do ok.2500 zł (+/- 500)

vita41

Rekomendowane odpowiedzi

Lepsze dla kogo? Takiej odpowiedzi nie uzyskasz, no niestety cojest kryterium lepszosci glosnikow? Jesli uprzesz sie na Denona to spokojnie mozesz wziasc 1612 dzwiekowo to to samo a tanszy. Ale ogolnie skierowal bym swoja uwage w inna strone. Marantz, Onkyo, Yamaha

Ja bym brał 1912. 1612 ma multEQ a 1912 multEO XT który ma filtry 8 razy większej rozdzielczość dla przodu, centralnego i głośników tylnych.

A zapomniałbym o jeszcze jednym. W 1912 możesz nieużywane wyjście stosować do Bi-ampingu. Już z tego powodu brałbym 1912.

Mam prośbę o pomoc w doborze sprzętu do kina domowego. Chodzi o amplituner z głośnikami. Pokój niewielki w bloku (5mx5m) w dodatku przechodni. Siedzonko pod samą ścianą, więc głośniki tylne byłyby bardziej „ponad” niż „za”. Kwota do 2 tys. zł. Wolę nowy sprzęt – sparzyłem się na używanym soniaczku, który po dwóch latach odpłynął do „krainy Disneya”. Preferencje: 50% eNka, głównie filmy z satki (w DD2.0 ale i zdarzają się też w DD 5.1), 30% koncerty i filmy z bluraya i 20% muzyka w stereo. Aha i jeszcze dwójka dzieci w domu, a filmy oglądam nocą, często na słuchawkach (przez Was poleconych – rewelka!!),ale również bez słuchawek - więc zależy mi na tym żeby fajnie to grało cicho w nocy ;-)) ale i głośniej w dzień.

Dziękuje z góry i przepraszam jeśli jakieś głupoty powypisywałem.

Te funkcje sprawdza sie w kinie, Gdzie z kolei lepiej wypadnie Onkyo 609... Mimo że nie ma Multi EQ XT.

Nie słyszałem Onkyo 609 to trudno mi się na jego temat wypowiadać ale miałem przez rok Onkyo 608 i Denon 1912 w porównaniu z Onkyo to ze dwie klasy lepiej jeżeli chodzi o kino. O wiele bardziej precyzyjna scena(pod tym wzglądem to Denon jest chyba ze cztery klasy lepszy od Onkyo) i ma bardzo dobrą przestrzeń czego brakowało Onkyo w którym pozorne źródła dźwięku były mocno rozmazane i brakowału mu przede wszystkim głębi sceny. Poza tym próbowałem różnych konfiguracji głośników i Onkyo sprawdzał się w zasadzie tylko bez subwoofera z subwooferem i satelitami niestety efekt był mizerny. Słychać było że bas gra z subwoofera. W Denonie jest w zasadzie na odwrót czyli efekty są lepsze z subwooferem przy czym bez subwoofera Denon radzi sobie i tak lepiej niż Onkyo bez subwoofera. Podejrzewam że wynika to z tego że 608(609 chyba też) ma tylko 2EQ który w ogóle nie koryguje subwoofera a jak wiadomo wpływ pomieszczenia dla basu jest największy. Dlatego szczerze odradzam Onkyo 608. Jak jest z Onkyo 609 nie wiem. Ja po złych doświadczeniach z Onkyo 608 609iątki bym nigdy nie kupił. Przerost formy nad jakością audio. Jedyne co mi w Denonie brakuje to wyjście preout ale jak mi się gwarancja skończy to sobie je po prostu dorobię.

Zresztą mam obydwa amplitunery w domu jednocześnie to mogłem sobie bezpośrednio porównać. Onkyo spakowany czeka na wysyłkę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No to ciekawe stwierdzenia, jeszcze sie z tym nie spotkalme ze w kinie Denon jest 2 klasy wyze jale ok. Twoje zdanie.

Denon 1912 to nie przerost formy nad trescia? :)

Jedynie moja opinia na temat dwóch amplitunerów które dobrze poznałem. Jak ci się moja opinia nie podoba nie mój problem.

25m2 to calkiem dobry pokoj do naglosnienia. glosniki przednie stojace?

Jeśli będą stojące to nie wejdzie subwoofer. Taki urok pokoju - niestety. Ale jeśli przód da dość basu - to aż tak bardzo na subie mi nie zależy.

A moze cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) rozwiazaloby problem malo ustawnego, przechodniego pokoju?

Ukryta Zawartość

Kwota do 2 tys. zł.

no to SZROT odpłynąłeś

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

szrot, jest tylko mały problem - fajka chce przeznaczyć kwotę 2000 PLN, a to o wiele za mało, aby wyhaczyć ten zestaw KEF-a

No faktycznie, ale myslalem o uzywanym, w idealnym stanie. Taki mozna "wyhaczyc" za 1500-2000 zł

A Yamaha z Kodami???:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym brał 1912. 1612 ma multEQ a 1912 multEO XT który ma filtry 8 razy większej rozdzielczość dla przodu, centralnego i głośników tylnych.

A zapomniałbym o jeszcze jednym. W 1912 możesz nieużywane wyjście stosować do Bi-ampingu. Już z tego powodu brałbym 1912.

Właśnie się dowiedziałem że w modelach 1912, 2312 i 3312 siedzą te same końcówki mocy i modele poza innymi funkcjami różnią się jeżeli chodzi o końcówki mocy jedynie napięciem zasilania.

Cytat.

Der Denon AVR 1912 ringt der Redaktion schon allein deshalb Hochachtung ab, weil er die gleichen frisch getunten (nur nicht ganz so üppig versorgten) Transistorendstufen wie der große Bruder 3312 mitbringt.

Źródło

Ukryta Zawartość

Już z tego powodu lepiej wybrać 1912.

A tu porównanie Onkyo 609 i Denon 1912.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamaha 371 lub Onkyo 538(308) z Quadral 5000

Dzięki wszystkim za pomoc. Kolumny wybrane. Poczytałem myślę że że te QQ 5000 będą optymalne :-))

Problem z ampli: Onkyo 308 czy Yamaha 371/471?? Budżet możemy lekko przekroczyć. Który z tych ampli będzie uniwersalniejszy pod tymi kolumnami - biorąc pod uwagę moje preferencje. Yamaha chwali się też Silent Cinema - jest to coś warte?

I jeszcze jedno pytanie dot. yamahy: czym tak naprawdę różnią się modele 371 od 471 poza tym że 471 ma usb a 371 nie ma!?

Jeszcze raz dzięki!

pozdr

371 jest nowszy od Onkyo 308 i ma kalibracje glosnikow. Dzwiek podobny.

Wyglada na to ze 371 i 471 oprocz USB roznia sie tez nieznacznie zasilaczem. Na stronie audioklanu jest ze min. moc wyjsciowa w 471 jest wyzsza o 5W na kanał.

371 jest nowszy od Onkyo 308 i ma kalibracje glosnikow. Dzwiek podobny.

Wyglada na to ze 371 i 471 oprocz USB roznia sie tez nieznacznie zasilaczem. Na stronie audioklanu jest ze min. moc wyjsciowa w 471 jest wyzsza o 5W na kanał.

Ja jeszcze znalazłem takie cuda "oratorsko-marketingowe", z tekstu nie wynika - czy to różnica między modelami czy twórca tekstu reklamowego chciał go urozmaicić:

1) "Model RX-V371 nie posiada portu USB do obsługi iPoda, ale wyposażony jest w intuicyjny interfejs użytkownika znany z droższych modeli „SCENE” -

Ukryta Zawartość

2) "Zarówno Yamaha RX-V471, jak i Yamaha RX-V571 wyposażone zostały w niezwykle przejrzysty graficzny interfejs użytkownika (GUI), który pozwala na prostą i intuicyjną konfigurację urządzenia." -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"SCENE" to sa te guziki ktore daja mozliwosc szybkiego wyboru zrodla i przyporzadkowaniu mu danego dzwieku, zrodla itp. GUI to natomiast menu ekranowe. 308 je ma 371 przyznaje szczerze nie wiem

"SCENE" to sa te guziki ktore daja mozliwosc szybkiego wyboru zrodla i przyporzadkowaniu mu danego dzwieku, zrodla itp. GUI to natomiast menu ekranowe. 308 je ma 371 przyznaje szczerze nie wiem

Właśnie chyba nie ma.

Dzięki za pomoc wezmę 471 z qq 5000. O około 500 zł przekroczę budżet, ale co mi tam.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

Witam,

Proszę o rade odnośnie amplitunera, mianowicie szukam ampli do 1500zł, z jednym ważnym warunkiem - wysokość wnęki w której ma być wynosi 158mm. Przejrzałem wiele modeli i z tego co widzę podchodzi Yamaha 371/471/571 i niektóre Onkyo.Czy możecie mi coś jeszcze polecić? Do amplitunera mają być podpięte JBL Cinema 500, czy np RX-V371 będzie miała wystarczającą moc? Dziękuję za pomoc.

Nie słyszałem Onkyo 609 to trudno mi się na jego temat wypowiadać ale miałem przez rok Onkyo 608 i Denon 1912 w porównaniu z Onkyo to ze dwie klasy lepiej jeżeli chodzi o kino. O wiele bardziej precyzyjna scena(pod tym wzglądem to Denon jest chyba ze cztery klasy lepszy od Onkyo) i ma bardzo dobrą przestrzeń czego brakowało Onkyo w którym pozorne źródła dźwięku były mocno rozmazane i brakowału mu przede wszystkim głębi sceny. Poza tym próbowałem różnych konfiguracji głośników i Onkyo sprawdzał się w zasadzie tylko bez subwoofera z subwooferem i satelitami niestety efekt był mizerny. Słychać było że bas gra z subwoofera. W Denonie jest w zasadzie na odwrót czyli efekty są lepsze z subwooferem przy czym bez subwoofera Denon radzi sobie i tak lepiej niż Onkyo bez subwoofera. Podejrzewam że wynika to z tego że 608(609 chyba też) ma tylko 2EQ który w ogóle nie koryguje subwoofera a jak wiadomo wpływ pomieszczenia dla basu jest największy. Dlatego szczerze odradzam Onkyo 608. Jak jest z Onkyo 609 nie wiem. Ja po złych doświadczeniach z Onkyo 608 609iątki bym nigdy nie kupił. Przerost formy nad jakością audio. Jedyne co mi w Denonie brakuje to wyjście preout ale jak mi się gwarancja skończy to sobie je po prostu dorobię.

Zresztą mam obydwa amplitunery w domu jednocześnie to mogłem sobie bezpośrednio porównać. Onkyo spakowany czeka na wysyłkę.

Tu się z kolegą zgodzę. Onkyo sprzedajemy tylko w sklepie internetowym lub jak ktoś przyjdzie do nas do salonu typowo po Onkyo i nie chce słuchać. Natomiast jeżeli ktoś już porównuje Onkyo 609 z Denonem 1912 to 99% bierze Denona. Onkyo ma świetny marketing który skutkuje, denon natomiast broni się po prostu dobrym produktem.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Jeśli będą stojące to nie wejdzie subwoofer. Taki urok pokoju - niestety. Ale jeśli przód da dość basu - to aż tak bardzo na subie mi nie zależy.

sub wcale nie musi stac przy frontowej kolumnie. u mnie doskonale sprawdza sie lokalizacja za miejscem odsluchu

Horn ma gorszy marketing? No ja akurat ie uwazam jakoby 1912 bylo dobrym produktem :P

Denon na forach nie ma żadnego marketingu tzn ich pracownicy nie wciskają nic na siłę. Ja pisze jak jest, jak się ludzie na odsłuchach dziwią że denon zagrał lepiej od onkyo bo przecież na wszystkich forach piszą że onkyo lepsze.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Denon na forach nie ma żadnego marketingu tzn ich pracownicy nie wciskają nic na siłę. Ja pisze jak jest, jak się ludzie na odsłuchach dziwią że denon zagrał lepiej od onkyo bo przecież na wszystkich forach piszą że onkyo lepsze.

Ja mam informacje troche inne. Z potwierdzonego zrodla. Oni dostaja kase za kazdego posta moj drogi :) Nie mowie o Tobie ale jakos dziwnym trafem na forach takze czesciej polecany jest Denon i to nie tylko tutaj. Wiadomo sa rzetelne porady sa tez takie ktore jak sie czyta to rece opadaja. Na szczescie ttaj jest ich mniej ale na konkurencyjnym jest dramat

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.