Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny + wzmacniacz do 3000zł

code

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Na początku przyszłego roku planuję złożyć sobie pierwszy "poważny" zestaw stereo, dlatego też muszę co-nieco rozeznać się w temacie.

Do tej pory interesowałem się głównie sprzętem portable, dlatego będę wdzięczny za wszelką pomoc i rady.

Granica cenowa: 3000zł, oczywiście dobrze, gdyby dało się mniej.

Wolę raczej sprzęt nowy niż używany, no chyba, że naprawdę będzie coś wartego uwagi.

Pokój ok. 25m2. Docelowo muzyka ma grać z PC, mam zripowane CD-ki do formatu .flac, karta dźwiękowa Audiotrak Prodigy HD z wyjściami chinch, do której chciałbym podłączyć wzmacniacz. Taki zestaw byłby używany tylko i wyłącznie do muzyki.

Czego słucham? Tu jest problem, musi być w miarę uniwersalny - głównie rock progresywny (floydzi, porcupine tree) i pochodne, metal progresywny (tool), rock klasyczny, troszkę brzmień elektronicznych, trip-hop, ambient, dużo kawałków wokalnych.

Cenię sobie dźwięk raczej neutralny, ale dosyć muzykalny - nie suchy, dobrze, żeby przy mocniejszych rockowych kawałkach dawał kopa, dosyć mocniej zaakcentowane niskie tony (gitara basowa, kontrabas i perkusja!), lekko wycofania średnica, optymalna, nie kująca w uszy góra i ładnie zaakcentowane wokale (głównie damskie:). Raczej neutralno-ciemna strona mocy.

To chyba wszystko, doradzi mi ktoś coś? Od czego zacząć? W co celować?

https://www.audiostereo.pl/topic/89570-kolumny-wzmacniacz-do-3000z%C5%82/

Prawie niemożliwe jest kupić nowy sprzęt w tych pieniądzach do tak dużego pomieszczenia. Tu jest okazja :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale trudno to nazwać "ciemnym" dźwiękiem. Raczej żywym i dynamicznym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 miesiące później...

Odkopuję temat, bo nadal aktualny. Troszkę rozeznałem się w temacie i moje typy aktualnie to:

ROTEL RA-1060 lub 04

NAD 316 lub 326 ewentualnie używany 356

MARANTZ 5004 / 6004

z kolumn

MA BX5/BX6

Dali Zensor 5

może coś z Magnata lub Paradigm

Kwota z 3000 na zestaw rośnie do 4000 lub 5000MAX jeśli dałoby się od razu do tego dobrać jakieś nie gorsze CD. Czy ktoś jest jeszcze w stanie coś polecić?

A może używany Audiolab 8000SE (zakup w ciemno...) i do tego jakieś kolumny?

Dobrze by było, gdyby sprzęt znajdował się w ofercie sklepu sklep-albatros.pl bo tam będę wybierał się na odsłuchy.

Sam kupowałem w tym sklepie w Gdyni. Polecam. Bardzo miła i profesjonalna obsługa. Ja słucham podobnej muzy i zakupiłem u nich NAD 316 plus KEF C7. Bardzo ładnie gra zwłaszcza przy wokalach damskich, chillout i Pink Floydach właśnie przy takiej muzie jakiej słuchasz.

Dzięki, bardzo cenna uwaga. Kefów w ogólnie nie brałem pod uwagę, ale ponoć do ostrzejszych kawałków - progrock czy progmetal się nie nadają.

A mam takie pytanie jeszcze, z racji, że nigdy nie byłem na odsłuchach - czy za to się coś płaci, bo widziałem, że na allegro sklepy sprzedają 'odsłuchy'. Czy jest jakiś limit czasowy? Przynoszę swoje CDki? Czy można negocjować ceny, bo najtańsi to nie są. :)

Dzięki, bardzo cenna uwaga. Kefów w ogólnie nie brałem pod uwagę, ale ponoć do ostrzejszych kawałków - progrock czy progmetal się nie nadają.

A mam takie pytanie jeszcze, z racji, że nigdy nie byłem na odsłuchach - czy za to się coś płaci, bo widziałem, że na allegro sklepy sprzedają 'odsłuchy'. Czy jest jakiś limit czasowy? Przynoszę swoje CDki? Czy można negocjować ceny, bo najtańsi to nie są. :)

W Albatrosie za odsłuchy nic się nie płaci tylko trzeba się wcześniej umówić na termin, bo sala odsłuchowa może być zajęta i powiedzieć jakiego sprzęt chcesz odsłuchiwać bo w danym momencie może nie być w sklepie i trzeba sprowadzić z magazynu. Czasu limitowego nie ma. Możesz przynieść swoje cd-ki ja tak zrobiłem. Negocjować można zawsze napewno przy zakupie będziesz zadowolony.

W Albatrosie można odsłuchać w salce,ale przy kolumnach nisko budżetowych raczej Ci wepchną odsłuch na sklepie.Ja również proponował bym Ci Oli 40,wiem że ostatnio mieli te kolumny,gdyż jedna para poszła do mnie:).Moim zdaniem wypadają dużo lepiej od tych Kefów,a cena za komplet to 2195 pln.

Myślę że raczej większego problemu z dopasowaniem tych kolumn do wzmacniacza nie będzie. Myślę że podstawowy model Denona dałby radę. Choć wiadomo że im lepszy wzmacniacz tym lepiej brzmią kolumny.

kolumny grają dość "bezpiecznie", nie będzie problemu z ostro grającymi wzmacniaczami więc wybór może być dość szeroki, choć stawiałbym na coś bardziej dynamicznie grającego bo kolumny grają dość spokojnie w zakresie średnicy i góry... z bardziej budżetowych wzmacniaczy może coś z HK/Yamahy/Denona/Advance'a, chyba że nie musi być nowy, to można pokusić się o sprzęt dużo wyższej klasy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.