Skocz do zawartości
IGNORED

Niski bas w malym pokoju

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba tak, wystarczy odsunac sie kawalek dalej niz 1m i juz cisza, jakby graly od 200Hz w góre :D

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Chyba tak, wystarczy odsunac sie kawalek dalej niz 1m i juz cisza, jakby graly od 200Hz w góre :D

Nie masz wyjścia jak zrobić próby z pulapkami basowymi.

Mogę tobie polecić firmę Acousticity z W-wy, młode chłopaki które znają się na rzeczy.

Produkują bardzo ciekawą pułapkę basową opartą na konstrukcji chyba firmy RPG z USA.

To jest trójkąt narożny i można z tego ustawić wieżę.

Standardowo ma to wymiar frontu 60x60 i front to specjalnie dobrana jakby membrana z grubej gumy a za nią jest powietrze, potem pas gęstej wełny i znów powietrze.

Każda taka kostka działa szerokopasmowo w zakresie basu ale żeby jeszcze wzmocnić działanie takiej wieży z tych kostek w różnych zakresach pasma to poszczególne kostki mają membrany o różnej grubości gumy przez co cała wieża działa w jeszcze szerszym zakresie basowym.

Jeśli masz w narożniku wysokość ponad 249cm a pewnie masz to wejdą 4 jedna na drugą, czyli w sumie w 2 narożniki 8 sztuk.

Cena za sztukę to chyba ok 700zł ale to musisz sam potwierdzić.

Plusem tego rozwiązania jest to że są bardziej skuteczne w stosunku do gabarytów niż inne np półwalce z gestych gąbek.

Prostu zajmują mało miejsca w narożnikach a działają jak wstawione tam wielkie pół czy ćwierć walce np o promieniu 1m.

Poza tym pomagają w basie a nie psują wysokich tonów jak gąbki.

Po zainstalowaniu jako bonus poprawia się dodatkowo przestrzeń i szerokość sceny. U mnie tak było.

Polecam tą opcje.

Ze względu na charakter basu w moim pokoju przerzuciłem sie na openbaffle obecnie na konkretnych 18calowcach w biampingu ale zanim wogóle usłyszałem odgrode widziałem chyba Twoje foto z odgrodami więc znasz temat lepiej odemnie.

Dla mnie sposób na takie numery z basem to przesunięcie się z trójkąta rownoramiennego o wiele bardziej do środka,nie między kolumny ale prawie,pewnie scena nie jest poprawna tylko nienaturalnie rozdmuchana na wszystkie strony świata ale w takiej pozycji bas ma przyjemny charakter a wrażenia przestrzenne są bardzo mocne.

Pokoju na siłe nie zmienie i cokolwiek będe budować zostane przy aktywnym basie oddzielnie zasilanym i korygowanym.

To chyba odgrody Luntka, on ma duzo Tannoy-i :-)

W bliskim polu nie da sie ich sluchac, gitary na wysokosci kolan i glosy z sufitu :-)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Nie jestem specjalistą, ale proponuje abyś ustawił kolumny na każdej ze ścian. Spróbuj na krótszej ustawić kolumny tam gdzie siedzisz, spróbuj na dłuższych ścianach. Miałem ten sam problem. Czarna dziura pochłaniała mi bas. Wszystko co ustawiłem na krótszej ścianie miało obcięty bas poniżej 100hz:P Trochę frustrujące. Natomiast jak ustawiłem sprzęt na dłuższej ścianie basu przybywało. Szczególnie tego średniego. Było go tyle, że kolumienki z 12cm wooferkami w obudowie zamkniętej grały pełnopasmowo... Ale kolumny z trzydziestką już mocno przesadzały z basem... To było w starym mieszkaniu i do tego w każdym z 3 prostokątnych pokoi.

Teraz po przeprowadzce jest całkiem na odwrót. Osobiście nie wiem dlaczego sie tak dzieje... Może ktoś z branży coś naskrobie. Zauważyłem, że materiał z jakiego są zrobione ściany, podłogi i sufity może mieć znaczący wpływ na charakterystykę. Choć tak na prawdę za dużo jest zmiennych, żeby to było w 100% potwierdzone.

W kazdym bądź razie życzę wygranej z pokojem panie czołgisto :) Może w przyszłości skorzystam z Twojego doświadczenia.

Ps zawsze można poszukać lepszego mieszkania :D

Postawiłem je 5cm od tylnej ściany kopią w klatę niemiłosiernie ale znowu potwornie dudnią, (coś przy okazji dzieje się w lewej kolumnie, broń boże żeby to nie był głośnik :-(

Myślałem nawet żeby tą lukę miedzy sufitem zapchać jakimiś gąbkami czy zalać pianką ale to niezbyt praktyczne.

Postawiłem je 5cm od tylnej ściany

Spróbuj ustawić tak jak wyliczy Ci kalkulator:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wyszło mi 135cm między kolumnami i po 85cm od bocznych ścian, niestety 134cm od tylnej ściany jest niemożliwe :(

Pomierzę jutro co i jak da się ustawić.

Wyszło mi 135cm między kolumnami

Chyba coś źle wpisałeś. Jak ustawiasz kolumny na dłuższej ścianie to będzie ten kalkulator:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może się przyda ;) można się pobawić z "ustawieniem" kolumn, wymiarami pomieszczenia. Dodatkowo grafika dosyć obrazowo przedstawia rozkład dźwięku w pomieszczeniu ;)

Ukryta Zawartość

Odwróciłem cały pokój, kolumny stoją teraz w tej części pokoju gdzie sufit jest o 30cm wyższy, jutro odsłuch.

Trochę czasu to zajęło, szafki, biurko, TV i cały sprzęt audio :)

Jest już dużo lepiej, 50-70cm od ściany jeszcze jakoś ujdzie ale 150 nie ma szans, zresztą te stare Tannoye często są dostawiane do tylnej ściany, też nie chce mi się wierzyć że zwykłe kolumny do domu muszą stać 150cm od tylnej ściany.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.