Skocz do zawartości
IGNORED

Ceny sprzętu a jakość

Leszek B

Rekomendowane odpowiedzi

No dzięki Zbig.Taki talent się marnuje.Unia Europejska lubi jak się ją wychwala i lubi na to wydawać pieniądze,piniądze nie swoje tylko podatnika.No to sponsoruje Parady Miłości i inne takie tam.Naprawdę mozesz zrobić niezłą kasę

Co do andronów to faktycznie już nie chce mi się pisać w tym wątku,bo to i tak nic nie da.Tresura medialna zrobiła swoje.

To jest tak jak bym wyciągnął ze 126p napakowanego wielkimi głośnikami ,gościa i kazał posłuchać umnie w domu muzyki.Wyśmiał by mnie-to pewne(jak to dobrze że w świecie audio nie ma demokracji).

• Redaktorzy

Faktycznie, to forum nie jest miejscem na dyskusje na ten temat. Na koniec chce sie tylko usprawiedliwic - zastosowalem skrot myslowy, jednak moim celem byla nie sugestia usuniecia kontrdyskutanta z forum, ale wskazanie mu sojusznikow. Wydalo mi sie zabawne, ze nie zdaje sobie biedak sprawy, dla kogo tak sie wysila. Jesli jego wysilki przyniosa owoce, i do Unii nas nie przyjma, mam nadzieje ze widok dziekczynnych procesji LPR-u, i pijanego ze szczescia w trzy dupy marszalka Leppera uzmyslowi mu, do czego przylozyl reke. To tyle, wiecej o miejscu Polski w Ameryce pisal nie bede.

Dla nas Unia to będą Niemcy. Resztę obchodzimy co najwyżej jako rynek zbytu. Zastanówcie się drodzy audiopolitofile, w jaki sposób Niemcy miałyby odzyskać ziemie utracone w II Wojnie Światowej? Przecież nie wywołają trzeciej. Sposobem jest Unia Europejska. Oczywiście Unia, jako organizm rządzony przez urzędników przy pomocy księżycowej ekonomii upadnie bardzo szybko. My pozostaniemy bez ziem zachodnich i bez wschodnich, to będzie czwarty rozbiór. Być może jest to czarnowidztwo, być może dawne pachołki Rosji wyrosły na wielkich, wizjonerskich mężów stanu, ale ja śmiem w to wątpić. Nakazywali ongiś kochać Związek Radziecki i najlepszy system wszechczasów. Dziś to samo dotyczy Unii i kapitalizmu....... Wróćmy lepiej do audiofilizmu. Wesołych Swiąt Wielkiej Nocy życzę wszystkim forumowiczom " Nie rzucim ziemi skąd nasz ród... -- Rota-- Maria Konopnicka.

Gość andrea29 ->Leszek B

(Konto usunięte)

1. Czy w świecie audio nie ma demokracji - nie wiem. / Zobacz, ilu dziś kocha Hyperiony, a czy ktoś rozpisuje się tu np. nt. RLS'a Phobos ?/

2. Polityki na pewno nie. / Zazwyczaj audiofile wolą rozmowy o muzyce, sprzęcie, pismach audio, recenzjach, zagadn. techn.i rozterkach budżetowych, komputerowych, koncepcjach sprzętowych i in. kolcach. Ale może się mylę ?/

Pozdrawiam.

Zbig. Ile par obudów do kolumn zaprojektowałeś w swoim życiu? Ile zwrotnic?. Znasz się na przetwornikach?. Widziałeś kiedyś porządną stolarkę za mniej niż 15 tys ?

Po co się droczyć o słówka?. Wiemy wszyscy jak wygląda polityka wielkich firm branży audio - obniżanie kosztów produkcji przy jednoczesnym podwyższaniu cen. Cena ProAc to cena reklamy w głupawych kolorowych gazetach.

Na większości kolumn nie słychać 40 % informacji zarejestrowanych na płycie. Mnie to nie odpowiada więc szukam innych rozwiązań. Na szczęście nie ma przymusu słuchnia miernych zestawów.

Nikt nie zaprzeczy, że garnitur najlepiej leży wtedy, kiedy jest szyty na miarę. Buty zaś najwygodniejsze są od szewca. Dobre rzemiosło zawsze stoi wyżej od masowej produkcji. Kolumny nie są tutaj wyjątkiem. Można je dopracować pod każdym względem lepiej.

KTO JEST ZA MNĄ ?

Mam pytanie.Odtwarzacz cd Ancient Audio Lektor w jakiejś wersji kosztuje chyba coś ok. 12tyś

zł.Czy gdyby kosztował 6tyś. zł ,tak na początek,byłby bardziej konkurencyjny czy tylko tak trochę?

o tym jak sztuczne i nadmuchiwane są ceny u szczególnie polski dystrybutorów niech zaświadczą konkretne przykłady. Dvd yamaha 530 z dnia na dzień z 1499,- na 999,-; amp rx-v 630 z 2799,- na 2299,-. E.I.C swój onkyo tx-sr 600 ma za 2999,- a następnego dnia za 2499,-.producenci i dystrybutorzy jeżdzą po kliencie jak po dojnej krowie. powstaje pytanie czy klient bedzie mimo wszystko zadowolony kiedy kupuje swietny sprzęt i jest przeświadczony że za sensowną cenę a na doslownie! nastepny dzień ten sam produkt jest 500,-! tanszy. To jakie są zatem prawdziwe wartości tych zabawek. Az boje się pomyśleć

Gość Bunker

(Konto usunięte)

Ceny sprzętu nie można uzasadniać tylko i wyłącznie kosztem zastosowanych w nich elementów. Jest jasne, że płacimy znacznie więcej niż "jest w środku". Ale nie można się temu dziwić. Firma inwestuje w rozwój, badania nowe technologie i klient ponosi następnie tego koszty. Do tego wszystkiego dochodzą cła, podatki no i oczywiście marże dystrybutora, który także ma swoje koszty - serwis, reklama itd. No ale tak już to działa. Jako przykład podam osobiste doświadczenia jakie miałem z producentami sprzętu z Ameryki. Swego czasu interesowałem się SIM AUDIO i BLUE CIRCLE ( szanowane i znane za oceanem wytwórnie sprzętu Hi-end). Ze względu na brak przedstawicielstwa w Polsce jedni zaproponowali mi 50% upustu z ceny katalogowej a drudzy 30%. Sami widzicie ile się przepłaca. Kto potrafi niech sam sobie robi sprzęt. Na pewno bedzie taniej. Ale ja nie umię.

Kategorycznie sprzeciwiam się pierwszemu przykładowi Zbig.Handel i produkcja jest zjawiskiem dynamicznym a nie statycznym-wiadomo są miesiące hude albo bardziej hude.

Oczywiście przyjmuję Twój uproszczony model .

Nie zgadzam się z ilością 100szt sprzedanych par w ciągu miesiąca.Skąd wziąłeś taką liczbę u małego producenta?Moja wersja to:przy założeniu że mają to być kolumny za te 1000zł myślę że sprzedaż w ciągu miesiąca mogłaby wynieść ok.10,w porywach do 15szt w miesiącu.

Zakładając że jakimś cudem mogło by to być 20szt to przy pozostałych założeniach mamy przychód 50złx20=1000zł,słownie tysiąc złotych i to przed grabieżą fiskalną.

Mam jeszcze jedną uwagę, ile jest ukrytego podatku w zakładanych komponetach za 500zł(30%,40% a może 50% podatku).Z tego widać, mały producent w tym systemie może sobie co najwyzej pogwizdać.Długo, zbyt długo nie będzie zagrożeniem dla dużego producenta(czytaj:mającego ceny hi-endowe). A im dłużej mali producenci bedą na "straconej pozycji" tym dłużej będziemy żyli z mitem ceny hi-end.

Trzeba jeszcze dodać że istotna jest jeszcze kondycja finansowa przecietnego Kowalskiego-

zwracałem uwagę że Nasze opiekuńcze państwo konfiskuje uczciwie pracującemu ok 80% dochodów.

Chcę jeszcze dodać że przy obecnym systemie sprawowania władzy poprawa może być ,ale nie musi, za 50-100lat.Czy ktoś ma czas aby czekać?

W temacie 806 co jakiś czas pojawał się wpis pana Yody.Chciał za wszelką cenę pokazać że ma lepsze zrobione przez siebie kolumny.Zadałem mu pytanie ile te kolumny by kosztowały gdyby podjął się produkcji i to oficjalnie.Do tej pory nie ma odpowiedzi.

Ale chcę o czym innym.Dzisiejsze "postępowe" kraje bawią się w uprawianie socjalizmu.

Socjalizm to etatyzm państwowy,birokracja i setki przepisów paraliżujących nasze życie,czyniąc je koszmarem.Państwo opiekuńcze jakim jest Polska to państwo kosztowne.Państwo,żeby komuś dać ,najpierw musi komuś zabrać.

Nowoczesny sposób rabowania obywateli to podatki,w szczególności pośrednie,UKRYTE W CENACH TOWARÓW.Podatek jest częścią własności obywatela,dochodem ,który Rząd i Sejm mu go konfiskują.Cło,akcyza czy Vat to instrumenty socjalizmu europejskiego(w USA nie ma podatku Vat).Podatki te płacą głownie najbiedniejsi,bo tych jest najwięcej.

Socjalizm jest zalegalizowaną kradzieżą !Twórcy socjalizmu chcą z Naszego i nietylko,zrobić jedno wielkie biuro,a obywateli uczynić jednym wielkim petentem.System podatkowy,system kas fiskalnych,tony PIT-ów,służą jedynie do kontrolowania grosza obywatela,by dokładnie spenetrować nasze kieszenie.Blisko 80% naszych zarobków bezlitośnie zawłaszcza aparat państwa.

Czy w takich warunkach można robić dobrze i tanio?Nie ma się co dziwić że firmy uciekają z Europy,tam gdzie taniej.Eeeeech....

Więcej informacji:

www.upr.org.pl

www.nczas.com

www.kapitalizm.republika.pl

Gość marcim do Leszka B

(Konto usunięte)

Leszku. Znam p. Waszczyszyna - mieszka niedaleko:). Kilka lat temu bywałem nawet u niego, gdyż zajmował się na początku kolumnami. Pierwsze porządne wzmacniacze cenił nie więcej niż 6 tys. Teraz 16 tys. Reklama kosztuje. Odtwarzacz Lektor osobiście odsłuchiwałem jeszcze w wersji prototypowej . Cena nie jest adekwatna do jakości. Ale jakość jest wysoka. I co z tym zrobić? Można mówić: " tylko dźwięk się liczy" ale zawsze potem się pyta : za ile ten dźwięk?". I to jest kolejny powód dla którego sam się wziąłem do roboty. Znalazłem też ludzi o wysokich umiejetnosciach ale nie mających firm. To hobbyści i pasjonaci nie płącący vatów, podatków, nie opłacają reklam w gazetach itd...... Tylko się trzeba trochę rozejrzeć - podjechać tu i tam. Wielu to amatorzy ale w końcu się trafia.

Prawda inna niż oficjalna a jednak kole.

Chcę jeszcze raz zaznaczyć że nie mam nic wspólnego ani z Samoobroną ani z LPR których to wrzucam do jednego worka z SLD,PSL,po trochę PO I PIS,jedni bardziej czerwoni inni mniej.

Gdyby ktoś przeczytał ten wątek ,to już o tym pisałem -sympatyzuję z UNIĄ POLITYKI REALNEJ

(UPR).Oczywiście jak zaznaczałem temat początkowy był inny ale jak to w dyskusjach bywa temat ślizga się po czym tylko da.Jak do tej pory nikt nie był w stanie zmierzyć się z moimi argumentami.

Przed zakończeniem tego wątku dodam jeszcze jeden argument.

W wyniku dostosowywania się do Unii E NASZ WZROST GOSPODARCZY ZACZĄŁ GWAŁTOWNIE

MALEĆ A BEZROBOCIE GWAŁTOWNIE WZROSŁO(porównajcie te parametry w Polsce sprzed 7lat i dzisiaj - jakoś 7 lat temu zacął się nadobre proces " dostosowawczy" no i mamy efekt.

Czy wiecie że unici zabraniają stosowania gniazd bananowych,uznają audiofili za durniów którzy nie wiedzą gdzie się je wtyka.

Albo ,rolnicy w Unii chowają na strychach (przed kontrolującymi urzędasami) kozy,bo musieliby przejść specjalne przeszkolenia żeby je chodować.Ale to wolni ludzie w wolnym kraju.Tego nie było nawet za komuny.

Oczywiście pewnie niedługo w radosnej twórczości urzędniczej wyjdzie nakaz aby producenci kolumn głośnikowych wyłożyli sobie podłogę i ściany kafelkami,tylko problem czy porowatymi

czy gładkimi(z jednej strony problem utrzymania czystości a z drugiej utrzymania równowagi)

Dobra,kończę ten wątek ku uciesze wielu.

ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT

Gość eurosceptyk

(Konto usunięte)

Dawno TV nie oglądałem ale dzisiaj... Jakiegos bzika na punkcie UE dostali. Nawet w prasie z reklam agituja. Ciekawe kto za te reklamy płaci...(ja stawiam na to ze podatnicy) . Tym czasem fajno wierszyk... Nie. nie napisałem, znalazłem tylko. Ale IMHO zgodny z prawda...

Oto copy/paste:

Niegdyś – DAWNIEJ – na Zachodzie

Kapitalizm mieli w modzie:

BYŁO u nich rozwojowo –

Dziś jest skutek: – kolorowo.

I dlatego odruchowo,

Ciągnie nas do blasku –

Skłonniśmy głosować ZA...

Chociaż rozwojowo BYŁO,

To już właśnie się skończyło,

Bo dziś mają tam socjalizm –

Biurokrację i paraliż...

Gospodarka się zawali.

To jest kwestia czasu...

...Szkoda, że nie dnia!

Jan Gładkow

• Redaktorzy

A kolega to w Polsce, czy tam siedzi? Bo ja wlasnie tam, i na zalew socjalizmu nie narzekam. A jak socjalizm wyglada, to tez przerabialem, i jestem w stanie swietnie go rozpoznac. Wiec moze by tak nie powtarzac glupstw za innymi, tylko wziac sie do roboty?

Myślę że jestem bliższy prawdy niż Ci się zdaje.

Dowód?

Ktoś na forum napisał że producent Audio Academy sprzedał 100 par kolumn.

To by się zgadzało ponieważ w grudniu kupowałem kolumny i mają nr seryjny coś ok 0081.

Zakladam że kolumny są w sprzedaży 2lata.Z grubsza 100par przez 24 miesiące =4,16 czyli 4-5 szt na miesiąc.Zakładam że Lódz nie jest zbyt małym miastem.

Ktoś powie że te kolumny są droższe.W swym poprzednim wpisie wziałem na to poprawkę.

Stwierdzam że chyba zbyt optymistycznie.

Obawiam się, że zupełnie nie zrozumiałeś mojego wywodu. Chciałem tylko na prostym przykładzie wytłumaczyć, dlaczego bardziej wyrafinowane produkty muszą mieć wyższe marże, co jest powszechnie znanym prawem ekonomii, które będzie obowiązywało, dopóki Ministerstwo Kultury nie załatwi wytwórcom hi-endu preferencyjnej stawki VAT 0% i dopłat.

To ile głosników sprzedał AA nie ma tu nic do rzeczy. Nawiasem mówiąc, sprzedaje je nie tylko w Łodzi. Poza tym, nie wiemy czy już zyskuje czy jeszcze traci. Ale nie mam zamiaru urządzać tu wykładów nt. zwrotu z inwestycji czy granicy zyskowności przedsięwzięcia.

Znany niemiecki koncern elektroniczny Grundig AG złożył w poniedziałek wniosek o ogłoszenie niewypłacalnosci.-www.e-upr.org/index.php?action=show&object=article&id+2443

Grundig kaputt! www.e-upr.org

A to jeden z komentarzy:

"Wprowadzić socjalizm na Saharze-po paru latach piachu zabraknie!!!,upadek Grundiga pokazuje utopijny system gospodarczy :jednolite wysokie podatki(vat,akcyza,pit,cit,zus....) i inne debilne przepisy (m.in. normowanie hałasu i natężenia oświetlenia w korycie świni,pieńki plastikowe nie drewnianew sklepach mięsnych,i inne głupoty których nie wymyśliłaby osoba chora psychicznie)no i mamy efekt!.Czekamy na następne !Socjalizm upada na naszych oczach.W ciekawych czasach żyjemy."

Gość eurosceptyk

(Konto usunięte)

Eeee tam! ten hałas to rozpadająca się gospodarka UE wydaje...

Skoro Waszym zdaniem ta UE tak wspaniała jest, to dlaczego Szwajcaria jakoś nie chce do nie przystąpić. To przecież najbodgatszy kraj na świeciecie (przed Japonią i USA) Juz kilka referendów nawet robili a oni ciągle nie i nie...

A ze jeszcze nie widać skutków socjalizmu? Przecież karaje europy zachdniej przez kilkadziesiat lat po wojnie były kapistaliczne (wtedy kiedy robili dobre stero) . Dopiero w latach 80 zaczeły ewoluować w kierunku socjalizmu i gospodarki centralnie sterowanej (z Brukseli) Jeszcze wszystkiedgo co wypracowali w kapitaliźmie nie zmarnotrawili. Ale poczekajcie kilka lat a zobaczycie.

p.s. A do pracy faktycznie warto się wziaść. Zamiast liczyć na cuda po wstąpieniu do UE.

Znany niemiecki koncern elektroniczny Grundig AG złożył w poniedziałek wniosek o ogłoszenie niewypłacalnosci.-www.e-upr.org/index.php?action=show&object=article&id+2443

Grundig kaputt! www.e-upr.org

A to jeden z komentarzy:

"Wprowadzić socjalizm na Saharze-po paru latach piachu zabraknie!!!,upadek Grundiga pokazuje utopijny system gospodarczy :jednolite wysokie podatki(vat,akcyza,pit,cit,zus....) i inne debilne przepisy (m.in. normowanie hałasu i natężenia oświetlenia w korycie świni,pieńki plastikowe nie drewnianew sklepach mięsnych,i inne głupoty których nie wymyśliłaby osoba chora psychicznie)no i mamy efekt!.Czekamy na następne !Socjalizm upada na naszych oczach.W ciekawych czasach żyjemy."

• Redaktorzy

Przepraszam za ciagniecie zbednej dyskusji, ale wydaje mi sie ze nie nalezy tracic zadnej okazji, zeby komus podrzucic troche prawdy. Otoz mielismy tu juz wypowiedzi kolegi, ktory sugerowal ze nieprzyjecie Polski do UE zrobi z nas zaraz drugie USA. Teraz kolejny czlowiek dobrej niewatpliwie woli ma na celowniku Szwajcarie. Otoz zakladajac caly czas dobra wole kolegow, tzn. ze zaden z Was nie jest aktywista Ligi Nazistowskiej, ani z drugiej strony lepperowcem (ktore to organizacje maja na widoku zupelnie inne cele, niz wiekszosc populacji), prosilbym pokornie: mniej naiwnosci. To przeciez naprawde kupy sie nie trzyma. A trzeba doprawdy mnostwo mlodzienczego zapalu i wspomnianej naiwnosci, zeby porownywac nas do Szwajcarii. Chlopaki, pomyslcie.

Hmm, zrobilo sie forum gospodarczo-polityczne. Pozwolcie ze dorzuce pare slow zza oceanu. Mieszkam w Kanadzie, kraju bardzo socjalistycznym, zeby nie powiedziec komunistycznym, ale byloby to tzw przegiecie paly. Placimy ( niechetnie) duze podatki ale kraj jest moim zdaniem bardzo dobrze zorganizowany. Wiekszosc mieszkancow jest "przywiazana do ziemi" czyli splaca przez pol zycia hipoteke a zatem wylazi ze skory zeby wydajnie pracowac. Kazdy jest ladnie oblozony pozyczkami ktore sa na bardzo niski procent ( samochody od paru lat kupuje sie na czesto na 0%). Przy tym ludzie generalnie sa zdyscyplinowani i ciesza sie tym co maja. Czesto tesknimy za Europa i jej kultura i fantazja ale siedzimy tutaj bo zycie jest latwiejsze i spokojniejsze - czasem moze za spokojne...

Co to znaczy "wyrafinowane produkty muszą mieć wyższe marże".

Konkurencja -ta prawdziwa-szybko by się z takimi marżami rozprawiła.

Co do VAT-u,nie lepiej go zlikwidować,tak jak akzyzę i inne instrumenty socjalizmu.

Dopłaty?Czy jakieś Ministerstwa coś produkują,czy coś wytwarzają?Skąd biorą pieniądze na

finansowanie czegokolwiek?Ano z mojej ,Twojej i innych kieszeni.

Kiedy to zrozumiecie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.