Skocz do zawartości
IGNORED

ARCAM rDAC upgrade

muda44

Rekomendowane odpowiedzi

<<<Raczej najgorszy. Szum to tylko jeden parametr. cóż z tego że mało szumi jak duża impedancja wyjściowa i na dodatek zależna od obciążenia będzie wszystko psuła. (Na niej pojawi się spadek napięcia w takt poboru prądu i ten przebieg będzie wielokrotnie większy niż ten szum i groźniejszy bo skorelowany z sygnałem czy tym co dzieje się w cyfrówce) Dodać do tego należy tłumienie tętnień zależne od prądu obciążania i długaśną odpowiedź impulsową.

Taki zasilacz jest dobry jak pobór prądu jest stały.>>>

Respekt dla kolegi za te święte słowa , wystarczy supper opis w AV i już wszyscy pieją z zachwytu nad zasilaczem. a jego główną zaletą jest niski szum własny.

do autora wątku :

na diyaudio jest grupowe zamówienie na Salas shunt BIB

proponowałbym kupić i złożyć z bardzo dużym radiatorem , posłuchać , a wtedy zależności od rezultatu zmieniać kondensatory w układzie.

Zaletą BIB shunta jest , iż dla tak niskich napięć wyjściowych możesz zastosować led-y jako źródła napięcia odniesienia (małe szumy) i filtrację kondami MKP

przy dużym poborze prądu max rDaca (600mA) impendancja będzie niska w szerokim spektrum

Taki zasilacz jest dobry jak pobór prądu jest stały.

Na pewno tak. Chociaż nie nie myślę, żeby tak "narozrabiał" jak pisze raven.

Co do LT1764 jako prestabilizatora to również wydaje się najlepszym dotychczasowym wariantem - prosty i nic lepszego nie trzeba do takiego urządzenia. Nawet dobry układ shunta to będzie już przerost nakładów nad efektami.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ale ten LT nie jest na 6V

Jest wersja ADJ.

Na pewno tak. Chociaż nie nie myślę, żeby tak "narozrabiał" jak pisze raven.

Włącz symulator lub/i oscyloskop :)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Raven ma rację co SuperTeddyego, ale... wszystko zależy od tego jak zmienia się ten pobór prądu i na ile możemy ograniczyć wpływ tych wzmian. Ja (w V-DACu) próbowałem kilka regulatorów (STRa mam kilka sztuk, Salasa też) i ostatecznie zostałem przy 3 STRach (analogówka + analog kości DAC). Czarne tło jakie daje, jest nie do pobicia. A niewielkie zmiany napięcia, spowodowane zmianami poboru prądu są jak widać niewielkie w obec PSRR analogówki. Od biedy zawsze można zbiasować stopień analogowy w A klasę.

Jak ktoś chce, to można połączyć jedno z drugim STR jako referencja napięcia dla Salasa. Sam nie próbowałem, ale powinno być dobrze...

PS. Ja mogę tylko dodać jeszcze że np. wymiana zasilacza zewnętrznego w przypadku V-DACa to śmiech na sali. Jak już to trzeba oddzielnie zrobić analogówkę, oddzielnie cyfrówkę i przede wszystkim pominąć impulsowe przetwornice DC, służace do uzyskania ujemnego napięcia dla analogówki. Wiem, że wątek jest o rDAC ale piszę to po to, aby nie robić nic na pałę, tylko zajrzeć do środka i wtedy nawet proste rozwiązania ale odpowiednio zastosowane dadzą lepszy efekt niż choćby najlepszy regulator.

System gra dobrze, albo nie....

DAC wolfsona ma chyba jak pamiętam 70dB PSRR na 20khz do tego trzeba doliczyć PSRR lokalnego stabilizatora. Dobre WO też mają podobne PSRR na 20khz i ponad 100dB na 50HZ-100HZ. Warto mieć to na uwadze :) kilkuset-kilkudziesięciu uV szumu i tętnień robią się setki-dziesiątki nV.

Tłumienie tętnień mocno natomiast maleje dla wyższych częstotliwości i stab nie odfiltruje śmieci z kiepskiego zasilacza impulsowego.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Ufff, tyle OsCon to dobrze nie wróży i pewnie będzie tragedia :(

Esoteric stosuje OSCONy nawet w analogówce :)

Dlaczego ma być tragedia ?

Zawsze jak dawałem w filtrowaniu cyfrówki te kondensatory to była poprawa.

Czyli co ?

Zostajemy przy LINEAR TECHNOLOGY - LT1764ET ?

Reklama reklamą ale rDACA którego słuchałem na pożyczonym zasilaczu był prawdopodobnie ( tyle co było widać przez otwory w obudowie ) kopią zasilacza Teddy Pardo i różnica z fabrycznym zasilaczem była wyraźna . Co nie znaczy że na takim LT będzie gorzej.

Barmanekm

STR to skrót Super Teddy Reg ?

Pewnie że najlepiej by było zrobić wewnętrzne osobne stabilizatory i zasilacze .

Ale miejsca brak.

Myślę że dobry zasilacz zewnętrzny + filtracja na lepszych kondach wewnętrznych ( OSCON i SILMIC przy opampach ) + lepsze kondy w sygnale da już naprawdę dużo :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

są i na 200V i soft recovery, gromadzą też najmniejszy ładunek w złączu dlatego są najcichsze.

Hicior. :) Szczególnie jak na Schottky. :)) Podobne napięcia złączowe i szybszy czas przełączania mają np. MUR120, a identyczny UF4004. Nie wiem po co dioda na trzy ampery do DACa.

Co do OSCONów - jest ich kilka rodzajów. Do audio mało które są fajne. Podobno najlepsze SG, ja zakończyłem fascynację nimi na SP.

Ukryta Zawartość

muda44,

skoro chcesz się bawić na maksa to nie prościej będzie zrobić po prostu DAC Waldka na tych kościach?:

Ukryta Zawartość

bez kombinowania z zasilaczem...

Ukryta Zawartość

@Muda44

Tak SuperTeddyReg. Ja w moim V-DAC'u w przyszłości planuję przerobić po prostu wejście zasilania. Dać tam jakieś złącze na kilka kabli i resztę rozprowadzić w samym DAC'u przy zastosowaniu oryginalnej obudowy. Przerobienie wejścia to nie problem, bo "płytę czołową" w V-DACu stanowi stalowa blaszka 1mm.

Aktualnie gram bez obudowy... tak to jest jak za dużo rzeczy w tym samym czasie się robi. Jak to zrobić w rDACu nie mam za bardzo pojęcia bo nigdy go nie widziałem na żywo z bliska.

michelangelo

SP które kupiłem to ta sama klasa , tylko nowsza seria SG

EMiL

rDACa już mam .

Wiem co miałem , słuchałem i to w jakich pieniądzach a jak gra ta mydelniczka.

barmanekm

A nie lepiej od razu wsadzić wszystko w większa obudowę ?

A może masz jeden regulator lub PCB na zbyciu ?

Michelangelo milczy co do swojej oferty , Tomanek1 też wcięło ...

Ja zrobię STRa a może i z ciekawości inny do porównania.

Przeraża mnie tylko to mini SMD , PCB wielowarstwowe i moja lutownica do rynien.

Strach to ruszyć :)

Michelangelo milczy co do swojej oferty , Tomanek1 też wcięło ...

Ja zrobię STRa a może i z ciekawości inny do porównania.

To nie jest wątek handlowy, ale OK. cała elektronika zajmuje 2 płytki 47x77mm. Cena 349zł brutto za komplet. Dostarczam informacje odnośnie potrzebnego trafa, jak co podłączyć, itp. na maila. Wystawiam fakturę VAT. Wysyłka kurierem za 24zł. Odbiór osobisty możliwy w Krakowie.

Mam płytki do STRa tylko i to nie wiem czy jedną czy dwie. Zasilacz TeddyPardo działa na jednej, ale tak jak pisałem szkoda zachodu. Poprawa jest, ale po co się bawić w półśrodki. Zresztą PCB możesz zamówić bezpośrednio u TeddyPardo (chyba 6EUR/szt), Salasa potrzebuję.

Nie wiem o czym Ty piszesz. Mój jest nieoryginalny? Siedziałem nad schematem prawie 3 dni, optymalizacja na żywym organizmie trwała parę tygodni.

Zasilacz Teddy Pardo kosztuje 1100zł, mój 300zł mniej. Ja uważam, że mój schemat jest lepszy niż Teddy'ego. Płytki wymagają jedynie podpięcia transformatora i połączenia ze sobą. Wysokość wewnętrzna obudowy 60mm wystarczy z luzem.

Jeśli ten wątek ma być o gruntownych przeróbkach, to przyłączam się do pomysłu, żeby zrobić całego DACa od nowa, no chyba że USB i opcja WiFi to mus. Kupowanie DACa za ponad 1000zł celem zrobienia w nim rewolucji to posunięcie nieoptymalne ekonomiczne. Obsadzone płytki ambitniejszych DACów kupuje się taniej, o projektach DIY nie wspomnę.

Wiem co miałem , słuchałem i to w jakich pieniądzach a jak gra ta mydelniczka.

Po grzebaniu we wnętrzu wcale niekoniecznie rDAC będzie Ci się podobał bardziej:)

cała elektronika zajmuje 2 płytki 47x77mm. Cena 349zł brutto za komplet.

Obawiałem się, że będzie drożej niż TeddyPardo i niestety jest drożej...

Michelangelo

Spokojnie :)

Wklej jakąś fotę.

Nie neguję Twojego zasilacza .

Ułatwi to decyzje potencjalnym zainteresowanym.

Nie mi oceniać czy warto czy nie.

Miałem na myśli że zasilacz Teddy Pardo kosztuje :

Ukryta Zawartość

Czyli 50 Euro.

Zostaje na trafo , mostek i konda do filtracji. Oraz obudowę.

100zł powinno starczyć pod warunkiem zastosowania zwykłej , taniej obudowy .

Jest dużo osób które potrafi coś zlutować i podmienić elementy.

Ale zaledwie garść takich co potrafią czy chcą z rożnych względów zrobić coś od podstaw.

Mi się akurat już nie chce :)

A co do ekonomi.

rDACa kupiłem za 1500zł.

Jeżeli zrobię kompletny STR + kondy które wymieniam wyjdzie z 300zł

I w zależności co dam w sygnale na wyjściu możemy doliczyć do 100zł.

Tak wiec 1900zł to chyba jest logiczne posuniecie.

Pewnie że zawsze można lepiej i jeszcze lepiej i jeszcze ciut :)

Ja na razie na tym poprzestanę.

Ukryta Zawartość

Mam zdjęcie w telefonie, tylko zgrać nie ma czym. ;) Na jednej płytce jest Graetz z diod, elektrolity i pierwszy stopień stabilizacji, na drugiej drugi stopień. Każdy stopień ma jeden tranzystor mocy już na radiatorze. To są gotowe do pracy moduły. Te dwa elektrolity na jednej z płytek kosztują 15~30zł w detalu za sztukę. Do 15zł zeszłoby się przy hurtowym zamówieniu. Co do ceny - jestem obecnie zajęty różnymi projektami, więc jeśli mam takie zadanie skolejkować między innymi, to nie może ono być mniej opłacalne. W razie dekoniunktury pewnie sam się zgłoszę z rabatem. ;) Mogę spuścić np. 30zł jeśli włożę sporo tańsze kondy, w sumie killery w swojej klasie cenowej, tylko że nie ręczę, że efekt soniczny będzie taki, jak z tymi lepszymi.

Kupowanie DACa za ponad 1000zł celem zrobienia w nim rewolucji to posunięcie nieoptymalne ekonomiczne.

Równie nie ekonomicznym posunięciem jest zakup zasilacza za tysiaka do daca za 1.5 tysiaka .

Ja jednak proponował bym zacząć od rozwiązań najprostszych i najtanńszych.

Wklej jakąś fotę

Ja tam wolał bym zobzczyć ładne pomiary potwirdzające wyższość tego rozwiązania nad lt1794 za 3 dychy.

PS

Taniej wyjdzie już zakup regulatora z prądowym sprzężeniem zwrotnym jak np hypex-a HxR12

Równie nie ekonomicznym posunięciem jest zakup zasilacza za tysiaka do daca za 1.5 tysiaka .

To są rozwiązania dla ludzi kupujących gotowe urządzenia w estetycznej obudowie, a nie kity dla majsterkowiczów czy "tunerów".

Ja jednak proponował bym zacząć od rozwiązań najprostszych i najtanńszych.

To kup sobie 2 sztuki LM350 i połącz w kaskadę. Tłumienie tętnień ma 68dB na układ. Wydatek poniżej 10zł. Po co aż 3 dychy za LT?

Wcześniej podałem link do schematu rdACA

Jest tam stopień wyjściowy w którym po drodze sygnału jest kond 100uF/16V

Gdybam co tam wadzić .

Najlepiej poliporpylen , który nie wejdzie.

Pozostają elektrolity.

Teraz sprawa wartości pojemności.

Po co aż 100uF ?

Czy nie wystarczy 4,7 - 10uF ?

W takim miejscu w jednym z CDków dałem 2,7uF i na podmianę 10uF

Akurat bardzo dobre polipropyleny i nie stwierdziłem spadku ilości basu.

Dopiero przy 220nF spadek był słyszalny.

Wiadomo że wszystko zależy od impedancji wejściowej następnego stopnia.

Jak uważacie.

Jaka pojemność będzie rozsądna ?

Przy pojemnościach około 3uF jest szansa wsadzić Mundorfy na 250V

W ogóle takie dywagacje mają mały sens. Co z tego jak użyjemy mega-zasilacza jak wewnątrz są już zwykłe układy, ze wszystkimi swoimi wadami i zaletami (prostota i cena). Owszem lepszy zasilacz da poprawę względem oryginalnego, ale mało keidy jest warty swojej ceny. Chyba, w urządzeniach co mają wejścia zasilania tak skonstruowane, że napięcie to od razu jest podawane na wrażliwe układy. Nie wiem jak jest w rDACu, ale patrząc na wejście tak nie jest. Lepiej dać na wejście jakikolwiek zasilacz - nawet na LM317 (będzie lepszy od standardowego) a w środku pomontować jakieś miniregulatory dobrej klasy (Tent, Hypex) cokolwiek. Efekt będzie na pewno lepszy od zewnętrznego regulatora choćby za kilka tysięcy.

Tak w RDAC'u też jest przetwornica wewnątrz działająca na wysokiej częstotliwości 120kHz lub 900kHz. Omin ją i wtedy usłyszysz różnice. Niestety albo inna obudowa, albo przerobienie wejścia. Wierz mi, że się opłaci. Za 1000PLN miałbyś sprzęt sporo wyższej klasy. Ja tak właśnie przerobiłem V-DAC'a po czym pozbyłem się CD-ka NADa 545, a i 565 też nie grał lepiej (też miałem u siebie). Wcześniej V-DAC grał na poziomie pomiędzy 515 a 525. Zresztą widziałeś na zdjęciu (Muda44). Niestety trzeba już przerobić wejście DC.

To są rozwiązania dla ludzi kupujących gotowe urządzenia w estetycznej obudowie, a nie kity dla majsterkowiczów czy "tunerów".

OK zdaje sobie spr. że to musi tyle kosztować przy produkcji jednostkowej aby było opłacalne.

To kup sobie 2 sztuki LM350 i połącz w kaskadę. Tłumienie tętnień ma 68dB na układ. Wydatek poniżej 10zł. Po co aż 3 dychy za LT?

W sumie nie głupi pomysł :) LT mam jednak nieco mniejsze szumy i znacznie lepszą odp impulsową :)

Wcześniej podałem link do schematu rdACA

Jego lektura jeszcze bardziej utwierdziła mnie w przekonaniu że inwestycja w super zasilacz w tym wypadku raczej nie przyniesie oczekiwanych rezultatów a przynajmniej nie będą one watrę zainwestowanej gotówki. Nawet zasilacz na LM317 może okazać się wszystkim czego tutaj potrzeba. Lepiej dołożyć do lepszego DAC-a.

Dziękuję za linka. Moje ciekawość dotycząca drugiego układu WM8805 została zaspokojona :) Pełni on dość oryginalną role zegara dla USB :)

Po co aż 100uF ?

Po to że producent nie ma pojęcia kto i co do daca podłącza i po to aby zminimalizować zniekształcenia jakie elektrolity mogą produkować w przypadku obecności na nich napięcia. Dodatkowo te elektrolity są włączone w pętle nfb wzmacniacza operacyjnego aby dodatkowo zredukować ich wpływ.

Nie wiem czy ich wymiana na lepsze pomoże. Myślę że możesz je dość bezpiecznie nawet zewrzeć. Offset DC nie powinien przekraczać kilku mV kilkunastu mV.

Gdy by jednak okazał się zbyt duży zawsze możesz włączyć MKP o mniejszej pojemności na zewnątrz gdzie ich wymiary nie będą wadzić :)

Tak w RDAC'u też jest przetwornica wewnątrz działająca na wysokiej częstotliwości 120kHz lub 900kHz.

Z tego co widzę na 900k. Niskie napięcie +-5V też nie ułatwia życia WO.

OK zdaje sobie spr. że to musi tyle kosztować przy produkcji jednostkowej aby było opłacalne.

Święta prawda. Też sobie myślałem, aby zabawić się w jakieś zasilacze etc. licząc sensowny koszt pracy, aby się opłacało, do tego koszty podzespołów jednostkowe... i taki Teddy w ładnym opakowaniu wyjdzie z 800-900PLN. A samemu nawet z opakowanie z trafem Audio, można się zmieścic w 300PLN.

Cena Micheangelo jest zupełnie normalna, albo się robi samemu albo się kupuję gotowe i płaci. Jakby takich się sprzedawało ze 100 miesięcznie, to można by było zejść z 50% spokojnie, ale nie manufakturowej robocie.

->barmanekn

<<<Raven ma rację co SuperTeddyego, ale... wszystko zależy od tego jak zmienia się ten pobór prądu i na ile możemy ograniczyć wpływ tych wzmian. Ja (w V-DACu) próbowałem kilka regulatorów (STRa mam kilka sztuk, Salasa też) i ostatecznie zostałem przy 3 STRach (analogówka + analog kości DAC). Czarne tło jakie daje, jest nie do pobicia>>

Pamętasz jaki j-fet zastosowałeś w swoim STP regulatorze (był to SK363BL czy inny ?

Po to że producent nie ma pojęcia kto i co do daca podłącza i po to aby zminimalizować zniekształcenia jakie elektrolity mogą produkować w przypadku obecności na nich napięcia. Dodatkowo te elektrolity są włączone w pętle nfb wzmacniacza operacyjnego aby dodatkowo zredukować ich wpływ.

Nie wiem czy ich wymiana na lepsze pomoże. Myślę że możesz je dość bezpiecznie nawet zewrzeć. Offset DC nie powinien przekraczać kilku mV kilkunastu mV.

Gdy by jednak okazał się zbyt duży zawsze możesz włączyć MKP o mniejszej pojemności na zewnątrz gdzie ich wymiary nie będą wadzić :)

Na wejściu wzmacniacza nie mam kondensatora.

Jest potencjometr z którego sygnał trafia na siatkę sterującą ECC83

Raczej za duże ryzyko dać to bez konda.

MKP na zewnątrz raczej odpada.

No niech to jakoś wygląda :)

Jest szansa na wstawienie do środka MKP.

Można by je przykleić do górnej ścianki obudowy i dolutować dłuższe druty.

I po złożeniu wlutować przewody.

Chociaż ja raczej wstawię tam Black Gate N

Ale muszę jeszcze zrobić próby czy 4,7uF starczy. Bo ich ceny nie należą do lekkostrawnych :)

Pomyśleli z tym sprzężeniem. Faktycznie taki kond a raczej jego jakość mniej wpłynie na sygnał.

Ale nie ma co ukrywać że jednak wpłynie.

Wiem, że do tego dac`a można spokojnie podłączyć np. LM317 lub kaskadowo 2xlm317 lub jeszcze inaczej. Jest też możliwość zrobić coś co nie ma najniższej impedancji wyjściowej ale jak Teddy powinno mieć niezłe parametry

Ukryta Zawartość

Bardzo prosta i fajna koncepcja. Przy okazji - czy jest jakaś polska nazwa tego układu?

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Mam pytanie troche z innej beczki. Orientuje się ktoś po co na wyjściu są te podwójne shotky diody?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie troche z innej beczki. Orientuje się ktoś po co na wyjściu są te podwójne shotky diody?

Zab. przeciwprzepięciowe.

Przy okazji - czy jest jakaś polska nazwa tego układu?

Obawiam się że nie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.