Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do Usher V-601

Jogi

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki wzmacniacz do Usher V-601

Witam

Proszę o informację jakie wzmacniacze wziąć pod uwagę.

Założenie jest takie: wydobyć maksimum możliwości z tych głośników :-)

Jakie są Wasze doświadczenia w konfiguracji wzmacniacz i te Ushery ??

Jeśli chodzi o cenę to nie ma to znaczenia :-), wiadomo że o high end nie chodzi, tylko o to żeby przy optymalnym rozwiązaniu uzyskać możliwie najlepszy efekt. Nowy lub używany też nie ma znaczenia.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/89966-jaki-wzmacniacz-do-usher-v-601/

Też jestem w trakcie wyboru wzmacniacza do tych monitorów. Mój zakup w drugiej połowie 2012.r

Z dotychczasowych informacji i postów, jeszcze przed odsłuchem zastanawiam się nad:

NAD 326 BEE lub NAD 356 BEE

Też jestem w trakcie wyboru wzmacniacza do tych monitorów. Mój zakup w drugiej połowie 2012.r

Z dotychczasowych informacji i postów, jeszcze przed odsłuchem zastanawiam się nad:

NAD 326 BEE lub NAD 356 BEE

Ja juz wiem że NAD'a 326 nie kupię bo porównałem go z 356 :-)

Na odsłuchu wszystko staje się jasne.

Ja juz wiem że NAD'a 326 nie kupię bo porównałem go z 356 :-)

Na odsłuchu wszystko staje się jasne.

Czyli model NAD 356 pod każdym aspektem jest lepszy od 326.

Jogi, czy ten droższy wzmacniacz pasuje do tych Usher.

Bardzo często Ushery łączymy ze wzmacniaczami NAD, wybór modelu NAD C356BEE moim zdaniem w pełni wykorzysta możliwości jakościowe kolumn. Można jeszcze posłuchać Twoich kolumn na wzmacniaczu REGA Mira 3.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Bardzo często Ushery łączymy ze wzmacniaczami NAD, wybór modelu NAD C356BEE moim zdaniem w pełni wykorzysta możliwości jakościowe kolumn. Można jeszcze posłuchać Twoich kolumn na wzmacniaczu REGA Mira 3.

Dzięki Q21

Z tą Mirą 3 to muszę podjechać kawałem ze 60km na odsłuch ale co tam :-)

Mam jeszcze pytanie bo pewnie nie raz zestawiłeś te kolumny ze wzmacniaczem lampowym - czy jest to w ogole dobry pomysł ?

pozdrowionka

Czyli model NAD 356 pod każdym aspektem jest lepszy od 326.

Jogi, czy ten droższy wzmacniacz pasuje do tych Usher.

Moim zdaniem Ushery V-601 w połączeniu z NAD C356BEE nabrały dopiero 'wiatr w żagle' natomiast z C326 to zaledwie 'dryfowanie' .

Może być prawdą ze te Ushery potrzebują sporo mocy jeśli tak jest to na pewno mocy o dobrej jakości :-)

Dzięki Q21

Z tą Mirą 3 to muszę podjechać kawałem ze 60km na odsłuch ale co tam :-)

Mam jeszcze pytanie bo pewnie nie raz zestawiłeś te kolumny ze wzmacniaczem lampowym - czy jest to w ogole dobry pomysł ?

pozdrowionka

Moim zdaniem Ushery V-601 w połączeniu z NAD C356BEE nabrały dopiero 'wiatr w żagle' natomiast z C326 to zaledwie 'dryfowanie' .

Może być prawdą ze te Ushery potrzebują sporo mocy jeśli tak jest to na pewno mocy o dobrej jakości :-)

były wątki o dobrej współpracy z lampami. Ja myślę o xindaku mt-3 lub yaqin 100B do tych usherków

• 4 tygodnie później...

były wątki o dobrej współpracy z lampami. Ja myślę o xindaku mt-3 lub yaqin 100B do tych usherków

Czy słuchałeś USHER V 601 z Xindak mt 3 - jeżeli tak to proszę o opinię

Ja myślę:

NAD 356 BEE

Xindak mt 3

Yaqin - odpada, forumowicze piszą, że brumi, piszczy, syczy i dobrze nie działa potencjometr.

Te kolumny uwielbiają lampę słyszałem je z kilkoma wzmacniaczami ale największe wrażenie zrobił na mnie grając z Primaluną Prologue One bodaj na EL34. Co do Xindak-a MT-3 to konstrukcyjnie bardzo dobra lampka tylko trzeba zainwestować w lepsze lampy i zagra naprawdę świetnie. Z fabrycznymi lampami gra w taki łagodny trochę rozmyty sposób, ale to dotyczy większości tanich wzmacniaczy. Po zakupie kupić lepsze lampy i będzie naprawdę dobrze.

• 1 miesiąc później...

Otóż od dwóch dni posiadam do poniższych monitorów wzmacniacz NAD 356 BEE. Wybór padł na NAD po przesłuchaniu kilku wzmacniaczy z przedziału cenowego do około 3000 zł.

Poniżej odpadły następujące wzmacniacze:

Yamaha AS-700

Cambridge Audio Azur 651 A

Creek Evolution 2 Integra

Marantz PM 7004

Xindak MT-3

Rotel RA-06

Xindak XA-6800R

Xindak XA-6200

Yaqin MS-20L

Możesz uzasadnić swój wybór bo czaiłem się na Xindaka xa-6200

Ten wzmacniacz z seryjnymi lampami mnie nie zachwycił choć zagrał dobrze. W stosunku do NAD 356 objawił się np. mniejszą dynamiką, prezentuje większy poziom szumów słyszanych z głośników.

• 3 tygodnie później...

Otóż od dwóch dni posiadam do poniższych monitorów wzmacniacz NAD 356 BEE. Wybór padł na NAD po przesłuchaniu kilku wzmacniaczy z przedziału cenowego do około 3000 zł.

Poniżej odpadły następujące wzmacniacze:

Yamaha AS-700

Cambridge Audio Azur 651 A

Creek Evolution 2 Integra

Marantz PM 7004

Xindak MT-3

Rotel RA-06

Xindak XA-6800R

Xindak XA-6200

Yaqin MS-20L

Witam ponownie.

Po prawie trzech tygodniach odsłuchów NAD 356 z Usher V 601, podjąłem decyzję o wymianie na inny wzmacniacz. Pojechałem jeszcze raz do salonu audio w którym kupiłem NAD 356.

Wybór padł ostatecznie na Creek Evolution 2 Integra.

Dlaczego (przede wszystkim dźwięk, kontrola basu, przestrzeń, szczegółowość itd.....

PS. Jest to ostateczny wybór.....

CREK pokonał nawet droższe np. Audiolab 8200

• 3 tygodnie później...

Mam Xindaka A06/C06, słyszał ktoś z tym sprzętem tych V-601ek ? Będą miały jakiś fajny wykop ?

Słucham głównie rocka i popu i przeważnie max do godziny 9tej (to już jak dla mnie wystarczająco głośno) no i to wszystko w 14m2.

Jeśli jednak nie te ushery to co polecicie do 3000zł do xindaka. Zależy mi by dźwięk był jak najbardziej gęsty, szczegółowy i by wydobyć ten analogowy charakter dźwięku z tego tranzystorka chodź podejrzewam, że do lampy mu daleko :)

Ze względu na metraż bardzo zależy mi na wzorowej kontroli basu no i max do 40Hz jak podejrzewam.

Miałem wcześniej Usher S-520 ale brakowało mi basu, był mały i było go mało, a jakiś konkretny pojawiał się dość żadko no i trochę brakowało szczegółów chodź poza tym wszystkim dźwięk był naprawdę ładny.

Jeśli chodzi o lampę to fantastycznie te kolumny zgrywają się z Primaluną Prologue One i to nie, że jest nieźle tylko jest w tym połączeniu wybitnie a słyszałem ten model z wieloma wzmacniaczami. Przestrzeń w tym połączeniu i poziom ogólnej miodności jest niesamowity jak na tak tanie kolumny. Niestety wzmacniacz kosztuje 2x tyle co kolumny, ale można powalczyć z jakimis tańszymi lampkami. Zakup już pewnie dokonany, ale może się kiedyś komuś przyda ta wiedza.

Naprawdę nikt nie słyszał tych Usherów z xindakiem ?

Niestety marcin1987 sam musisz dokonań odsłuchu zestawienia Xindak z Usher. Dlaczego, wybór prosty, każdy oczekuje coś innego w brzmieniu, dynamice, szczegółowości, precyzji itd... zestawu audio.

Parę postów wyżej pisałem co moim zdaniem jest odpowiednie do konfiguracji z USHER V 601.

PS. W salonie odsłuchowym gdy słuchałem tych monitorów z kilkoma wzmacniaczami, monitory te brzmiały w każdej konfiguracji inaczej co nie znaczy gorzej. Mnie osobiście najlepiej spodobało się połączenie Usher V 601 z Creek Evolution 2 (takie posiadam)

Dodam na koniec, iż jednemu panu w salonie spodobało się połączenie tych monitorów z Cambridge Audio Azur 651 A, a drugiemu z Audiolab 8200

yaqin 100B do tych usherków

Bardzo dobry wzmacniacz z lepszymi lampami bijący na głowę wymienione tu wszystkie NADy :)

Yaqin - odpada, forumowicze piszą, że brumi, piszczy, syczy i dobrze nie działa potencjometr.

I to są powielane mity.

Większej bzdury na temat tego wzmacniacza nie czytałem :)

Miałem i zrobiłem ( modyfikuję ) kilkanaście sztuk MC-100B .

Większość lamp brumi . nie jest to duże - słyszalne przy przyłożeniu ucha do głośnika wiec o co bicie piany ?

Piszcz , syczy ?

Chyba w ich łepetynach :)

Trzeszczącego potka nie spotkałem :)

Chociaż i tak go wymieniam na RK27 Alpsa.

Wzmacniacz ten ma wiele plusów.

Ale jeden ogromny - za pomocą lamp 6SN7 można sobie w dużym zakresie modyfikować brzmienie wzmacniacza bez wymiany jego samego.

Xindak XA-6200

bardzo słaby wzmacniacz.

Wystarczy mała modyfikacja NADa C320 czy 320BE za ułamek ceny tego wzmacniacza i będzie grał o wieeele lepiej niż ten 6200

Mam Xindaka A06/C06

Bez urazy.

To bardzo słaby zestaw.

Szkoda ze ludzie czytają testy i łudzą się że to będzie dobrze grało.

W tej kasie można duużo lepiej.

No tak zdaję sobie sprawę, że xindak A06 nie jest wyjątkowym wzmacniaczem. W niedalekiej przyszłości planuje go zmienić jednak CD zostawię. Może ktoś z was słuchał z lampką tych 601-ek ? Czy jest w ogóle jakaś interesująca lampa do 3000zł ? Zastanawiam się nad Xindak MT-3 lub nad V-10 ale ta druga już zdecydowanie za droga. Podajcie jakieś własne propozycje ale do ok. 3000zł oczywiście.

• 3 lata później...

Odświeżam temat.

Od ostatniego wpisu tutaj minęło już blisko 5 lat, a temat dla mnie stał się bardzo aktualny. Trochę, przez te lata, nowego sprzętu pojawiło się na rynku, a ja zapragnąłem zmian i postanowiłem poszukać nowego wzmacniacza tranzystorowego, z którym te kolumny stanowiłyby najlepsza synergię.

Założenia:

wzmacniacz wyłącznie tranzystorowy (wiem, wiem, że lubią lampę ale...chcę tranzystor)

bez zbędnego dla mnie DAC`a

Muzyka bardzo zróżnicowana od klasyki elektroniki aż po stary rock, budżet... powiedzmy do 6-7 kzł.

Co koledzy/branża proponujecie?

• 4 miesiące później...

Do poniższych monitorów polecam następujący kabel głośnikowy: Jantzen Audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

solidcore2x50-2x100.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.