Skocz do zawartości
IGNORED

OLED; tajniki technologii LG White OLED !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

W porównaniu PDP/LCD: tak, jest lepsza. I to znacznie.

PDP/LaserVue - tu już bym się bardzo zastanawiał.

Jak wypadnie porównanie PDP/OLED lub PDP/CLED (Crystal LED) - nie wiemy, na to pytanie nikt na razie nie jest w stanie odpowiedzieć, gdyż tych nowinek żaden z nas jeszcze nie widział.

Pozdrawiam Cię Witku.

czy OLED i Crystal LED to nie to samo?

wydaje mi się, że nie. Z tego, co wiem to:

* OLED są to diody zrobione z jakichś substancji organicznych, które same z siebie emitują światło kolorowe (R, G, B). Żadne filtry w ich przypadku nie są potrzebne, gdyż światło w którymś z kolorów podstawowych pochodzi z samych diod.

* CLED natomiast są to tradycyjne diody (nieorganiczne) świeciące na biało i na każdą z nich nałożony jest odpowiedni filtr kolorowy (R, G, B).

W jednym i drugim przypadku samych diod musi być 1920 x 1080 x 3 = 6'220'800 na ekran.

Jeśli coś pokiełbasiłem - proszę znawców tematu o korektę.

wydaje mi się, że nie. Z tego, co wiem to:

* OLED są to diody zrobione z jakichś substancji organicznych, które same z siebie emitują światło kolorowe (R, G, B). Żadne filtry w ich przypadku nie są potrzebne, gdyż światło w którymś z kolorów podstawowych pochodzi z samych diod.

* CLED natomiast są to tradycyjne diody (nieorganiczne) świeciące na biało i na każdą z nich nałożony jest odpowiedni filtr kolorowy (R, G, B).

W jednym i drugim przypadku samych diod musi być 1920 x 1080 x 3 = 6'220'800 na ekran.

Jeśli coś pokiełbasiłem - proszę znawców tematu o korektę.

Panel Sony również jest typu OLED tyle tylko że białego i z odpowiednimi filtrami.

Tylko trochę pokiełbasiłeś. Są zarówno OLED białe z filtrami (zdaje się właśnie LG na to wpadło) jak i trójkolorowe. Białe są nawet chyba lepsze, bo każdy kolor się zużywa w tym samym tempie.

Panel Sony również jest typu OLED tyle tylko że białego i z odpowiednimi filtrami.

Ten z XEL-1 ?

Są zarówno OLED białe z filtrami (zdaje się właśnie LG na to wpadło) jak i trójkolorowe. Białe są nawet chyba lepsze, bo każdy kolor się zużywa w tym samym tempie.

Kto zatem lansuje OLED trójkolorowe? Samsug?

Crystal LED to miniaturowe diody LED. Nawet nie wiem czy są białe z filtrami, czy trójkolorowe (bo taka możliwość też jest).

Diody Led mogą być: nieorganiczne (arsenek galu i pochodne) lub organiczne (polifenylenowinylen), jakie są zastosowane w Sony?

Diody Led mogą być: nieorganiczne (arsenek galu i pochodne) lub organiczne (polifenylenowinylen), jakie są zastosowane w Sony?

Na wszystkie kolory? Czy też to są białe?

W Crystal LED jest typowa dioda nieorganiczna ... z tego co wiem.

podaj jakiś link bo nie chcę mi się wierzyć w krzem na szybie.

... znajdź link że Crystal LED to OLED :)

Poza tym ... kto powiedział że to "krzem na szybie"? Podłoże nie musi być szklane ... poza tym szyba to piasek, a piasek to krzem ... czyli nie wierzysz w szybę na szybie ... czy jak? Nie wiem jakich informacji oczekujesz ... napisz do SONY. NA chwilę obecną Crystal LED = nieorganiczne LED czyli nie jest to OLED .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

.... OLED konkurencją dla OLED ? ... no nic ... jak znajdziesz info że Crystal LED to OLED to daj znać :)

ps. przy okazji jest tam info że samsung ma kolorowe OLED (bez filtrów barwnych) - tylko nie wiem dla czego miałoby to być istotne dla jakości obrazu (jak z żywotnością, to inna sprawa)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

podaj jakiś link bo nie chcę mi się wierzyć w krzem na szybie.

Właśnie tym się różni technologia Sony, że matryca jest z "tradycyjnych" diod LED, a nie organicznych czyli OLED jak w Samsungu, czy LG. Niestety, w tej chwili, nigdzie nie mogę znaleźć linków do opisu tej technologii.

Ojjj teraz właśnie zerknąłem na linka, który wkleił Kyle. Tam jest to opisane.

Robi się ciekawie :)

Z lektury wpisów oraz przytoczonych linków nasuwają się (przynajmniej mnie) następujące wnioski:

* Najlepszą nową technologią jest 3-kolorowy Super OLED.

* Z definicji nie wymaga on żadnych filtrów kolorowych.

* Daje on najlepsze kolory, najlepszy kontrast i obraz jest najbardziej płynny.

* Niestety Super OLED nie jest nadal do końca dopracowany.

* W szczególności wielką niewiadomą jest trwałość takiej matrycy.

* Dlatego jako rozwiązana zastępcze proponuje się "prawie tak samo dobre" WOLED i CLED.

* Wymagają one jednak filtrów kolorowych.

Jak w piwie Żywiec: "prawie" czyni różnicę.

Obawiam się, czy nie zadziała tu Prawo Greshama-Kopernika: gorszy pieniądz wypiera lepszy. "Prawie tak samo dobre" WOLED/CLED z kolorowymi filtrami wyprą naprawdę dobry Super OLED.

Już raz taki scenariusz przerabialiśmy: to LCD (a nie PDP) zdominowały rynek.

Co o tym Waszmościowie sądzicie?

Z lektury wpisów oraz przytoczonych linków nasuwają się (przynajmniej mnie) następujące wnioski:

* Dlatego jako rozwiązana zastępcze proponuje się "prawie tak samo dobre" WOLED i CLED.

Obawiam się, czy nie zadziała tu Prawo Greshama-Kopernika: gorszy pieniądz wypiera lepszy. "Prawie tak samo dobre" WOLED/CLED z kolorowymi filtrami wyprą naprawdę dobry Super OLED.

Prorok jaki czy coooo. :D

Prorok jaki czy coooo. :D

Raczej realista. Przynajmniej się staram. Jeden przykład dowodzący działania Prawa Greshama-Kopernika w interesującym nas obszarze podałem. Na rynku w dniu dzisiejszym królują LCD, a nie plazma, a co jest lepsze - każdy widzi (nawet ja dostrzegłem).

Ogólnie stek bzdur, ale nawet nie chce mi się odpisywać na każdą z nich z osobna :)

Ogólnie stek bzdur, ale nawet nie chce mi się odpisywać na każdą z nich z osobna :)

Ach ta subtelna wytworność...

Widać nie masz nic do powiedzenia ad meritum i tylko nadrabiasz miną.

Ach ta subtelna wytworność...

Widać nie masz nic do powiedzenia ad meritum i tylko nadrabiasz miną.

To napisz dla czego ekran z filtrami oferuje gorszą jakość od wersji bez filtrów.

Przypomnę te bzdury byś się nie wypierał że cośtakiego wymalowałeś:

Dla czego on ma niby najlepszą płynność Twoim zdaniem? (moim zdaniem kolejna brednia)

@ Kyle

Skoro już jesteś taki pryncypialny i zasadniczy - to proponuję zmień sobie kodowanie polskich liter w Twoim komputerze, bo Twoje "O Mnie" wygląda tak oto:

S?ucham muzyki "r�?nej" (poza "disco w polu", techno, folkloru). Cenie sobie jako?? reprodukowanej muzyki, bo s?uchanie bogatego, przestrzennego, wci?gaj?cego d?wi?ku po prostu dostarcza wi?cej emocji. Jestem zwolennikiem nowoczesnych rozwi?za? kt�re s? w stanie dok?adniej odzwierciedla? nagrania.

ps. substytutem elokwencji starasz się nadrobić brak wiedzy technicznej

@ Kyle

Skoro już jesteś taki pryncypialny i zasadniczy - to proponuję zmień sobie kodowanie polskich liter w Twoim komputerze, bo Twoje "O Mnie" wygląda tak oto:

S?ucham muzyki "r�?nej" (poza "disco w polu", techno, folkloru). Cenie sobie jako?? reprodukowanej muzyki, bo s?uchanie bogatego, przestrzennego, wci?gaj?cego d?wi?ku po prostu dostarcza wi?cej emocji. Jestem zwolennikiem nowoczesnych rozwi?za? kt�re s? w stanie dok?adniej odzwierciedla? nagrania.

Było dobrze, nie moja wina że po przeniesieniu forum na inny silnik coś spaprali ... "MONdralo"

To napisz dla czego ekran z filtrami oferuje gorszą jakość od wersji bez filtrów.

Przypomnę te bzdury byś się nie wypierał że cośtakiego wymalowałeś:

Dla czego on ma niby najlepszą płynność Twoim zdaniem? (moim zdaniem kolejna brednia)

Przecież ja tego nie wymyśłiłem, tylko tak się doczytałem we wklejonym przez Ciebie linku oraz w innym słowie pisanym, gdzie się wspomina o tym, że "CLED is almost as good as Super OLED".

Przecież ja tego nie wymyśłiłem, tylko tak się doczytałem we wklejonym przez Ciebie linku oraz w innym słowie pisanym, gdzie się wpsomina o tym, że "CLED is almost as good as Super OLED".

To co czytasz, należy przepuścić przez filtr ... rozsądku. Co tam jest napisane? ... że Crystal LED jest prawie tak dobre jak Super OLED? To ja się pytam ... kto to napisał i dla czego skoro to napisał, to nie dodał pod jakimi wzgl. Super OLED jest lepszy?

ps. substytutem elokwencji starasz się nadrobić brak wiedzy technicznej

Po to aby wiedzieć, że 2 x 2 = 4 niekoniecznie trzeba od razu być profesorem matematyki.

Było dobrze, nie moja wina że po przeniesieniu forum na inny silnik coś spaprali ... "MONdralo"

Ciekawe dlaczego u mnie nic nie spaprali.

Za płynność ruchu na OLED, SOLED, Crystal LED odpowiada w 100% procesor ... nei matryca. Czas reakcji na tych wszystkich typach jest praktycznie doskonały. W tej chwili nie ma jakiegokolwiek dowodu na to że którakolwiek z wymienionych technologii ma lepsze kolory/płynność.

To co czytasz, należy przepuścić przez filtr ... rozsądku. Co tam jest napisane? ... że Crystal LED jest prawie tak dobre jak Super OLED? To ja się pytam ... kto to napisał i dla czego skoro to napisał, to nie dodał pod jakimi wzgl. Super OLED jest lepszy?

Gdzieś w tym słowie pisanym natknąłem się na wzmiankę, że Super OLED daje lepsze kolory, kontrast i płynność obrazów ruchomych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.