Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki samochód?

grishnack

Rekomendowane odpowiedzi

czyli tak jak pisałem EURO5 spełniają, EURO 6 nie wiadomo więc co najwyżej auta z 2014 i niektóre z 2015 mogą mieć problem.

Niestety każda zmiana softu w serwisie to słabsze auta, właściciele benzyn turbo doskonale znają ten temat. (nie tylko VW)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Niestety każda zmiana softu w serwisie to słabsze auta

Otóż to... Nie sądzę, żeby było wielu chętnych spośród tych zaproszonych na darmową podmianę softu;-) Ja mam taki lekko piracki z Modpro i nie zamierzam go wymieniać.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

czyli tak jak pisałem EURO5 spełniają, EURO 6 nie wiadomo więc co najwyżej auta z 2014 i niektóre z 2015 mogą mieć problem.

A oszukańczy soft napisał Bosch i dostarczył VW w 2007 r.

Ci to mieli nosa już wtedy wiedzieli, że VW będzie miał problem z Euro6.

Problemy mają auta już od 2008r. Już w VW oszukiwał wszystkich dookoła.

Niestety każda zmiana softu w serwisie to słabsze auta,

No to można ich za to ścigać. VW w danych technicznych podał nie tylko normy toksyczności spalin ale też i moc.

I przywrócenie zgodności towaru z umową, musi się tyczyć obu parametrów, nie tylko jednego z jednoczesnym pogorszeniem drugiego.

No to można ich za to ścigać. VW w danych technicznych podał nie tylko normy toksyczności spalin ale też i moc.

I przywrócenie zgodności towaru z umową, musi się tyczyć obu parametrów, nie tylko jednego z jednoczesnym pogorszeniem drugiego.

gdybyś miał chociaż minimalne pojęcie o temacie to byś wiedział że cyferki się nie zmienia, co najwyżej charakterystyka a najbardziej driver wish o którym żadna specyfikacja nie wspomina.

A oszukańczy soft napisał Bosch i dostarczył VW w 2007 r.

Ci to mieli nosa już wtedy wiedzieli, że VW będzie miał problem z Euro6.

Problemy mają auta już od 2008r. Już w VW oszukiwał wszystkich dookoła.

Euro 6 obowiązuje od września 2014 !!
Gość Gosc

(Konto usunięte)

gdybyś miał chociaż minimalne pojęcie o temacie to byś wiedział że cyferki się nie zmienia, co najwyżej charakterystyka a najbardziej driver wish o którym żadna specyfikacja nie wspomina.

Przekonamy się.

Na razie we wszystkich materiałach czytam, że oszukańczy soft ograniczał emisję spalin, ograniczając jednocześnie moc silnika.

Euro 6 obowiązuje od września 2014 !!

Dokładnie.

Dlaczego więc VW już w 2007 roku zakupił u Boscha oszukańczy soft i zaczął go montować do swoich aut?

Przekonamy się.

Na razie we wszystkich materiałach czytam, że oszukańczy soft ograniczał emisję spalin, ograniczając jednocześnie moc silnika.

człowieku zacznij myśleć ! w specyfikacji auta masz podaną moc maksymalną, nie uśrednianą czy minimalną !

Dlaczego więc VW już w 2007 roku zakupił u Boscha oszukańczy soft i zaczął go montować do swoich aut?

skoro o tym wiesz to po co piszesz że od 2008 mieli problemy skoro normy euro spełniali ? Nie wiem, wróżką nie jestem.. testowali jak zrobić przekręt stulecia ? może w jakiejś gazecie Ci napiszą..
Gość Gosc

(Konto usunięte)

człowieku zacznij myśleć ! w specyfikacji auta masz podaną moc maksymalną, nie uśrednianą czy minimalną !

Taki specjalista a udaje kompletnie zielonego w temacie.

W danych technicznych samochodu masz podaną oczywiście maksymalną moc samochodu i maksymalny moment obrotowy. I oba te parametry podane w zależności od obrotów silnika.

I jestem na 100% pewien, że oszukańczy soft obniżał emisję szkodliwych substancji ingerując jednocześnie w moc i moment w danym zakresie obrotów.

Nie, masz ogólną charakterystykę (w dokumentacji), uśrednione na podstawie specyfikacji programowej, nie ma dwóch takich samych silników które w pomiarze wypadną tak samo. Możesz mieć 20 takich samych silników i 20 różnych kresek.

Oprogramowanie i jego wyliczenia to jest punkt wyjściowy, silnik nie musi tego osiągnąć.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

skoro o tym wiesz to po co piszesz że od 2008 mieli problemy skoro normy euro spełniali ?

Bo nie w samych normach tkwi problem.

Klienci i federacje konsumenckie będą ich skarżyć na podstawie ,, niezgodności towaru z umową''.

I to już w autach od 2008 do którego VW wkładał oszukańczy soft. Inne parametry mieli na papierze w momencie zakupu auta a inne w rzeczywistości. I jeszcze celowo mieli zamontowany soft, który miał ich wprowadzać w błąd przy próbie sprawdzenia.

Nie o kreski chodzi a o zwykły zapis.

Np. 150KM dostępne od 3000 obrotów i 320Nm dostępne od 1500 obrotów.

Klienci i federacje konsumenckie będą ich skarżyć na podstawie ,, niezgodności towaru z umową''.

mogą ich ciągnąć za fakt większej emisji (mimo spełniania norm), ale czarno to widzę...

Inne parametry mieli na papierze w momencie zakupu auta a inne w rzeczywistości.

ale tak niestety ma wiele aut..

Nie o kreski chodzi a o zwykły zapis.

Np. 150KM dostępne od 3000 obrotów i 320Nm dostępne od 1500 obrotów.

1 przeczytaj uważnie co napisałem,

2 znajdź mi auta jakiekolwiek koncernu które spełniają te "zapisy".

3 VAG i tak zawsze dawał gifty więc teraz ma z czego ściągać.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

ale tak niestety ma wiele aut..

Oczywiście. Ale jak na razie tylko VW dał się złapać na stosowaniu specjalnego softu mającego na celu ukrycie oszustwa.

A my o czym innym tutaj rozmawiamy. O wątpliwości, czy po samej zmianie softu obniżajacego w niektórych wypadkach emisję spalin 40 krotnie (!), nie pogorszą się znacząco moc i moment obrotowy silnika dostępne od danego zakresu obrotów.

Moim zdaniem gdyby taki soft istniał i był możliwy do zastosowania w tych silnikach, to po jaką cholerę VW by stosował ten za który teraz zapłacą dziesiątki miliardów dolarów?

softu obniżajacego w niektórych wypadkach emisję spalin 40 krotnie (!)

względem normy ? i źródło informacji poproszę.

Moim zdaniem gdyby taki soft istniał i był możliwy do zastosowania w tych silnikach, to po jaką cholerę VW by stosował ten za który teraz zapłacą dziesiątki miliardów dolarów?

organicznie driver wisha to znaczny spadek dynamiki, moc zachowasz przy odrobinie szczęścia charakterystykę ale co z tego jak auto będzie jednym wielkim mułem.

O ile pamiętam Twoim zdaniem olej zużywa się w procesie "szatkowania".

Gość Gosc

(Konto usunięte)

http://www.spidersweb.pl/2015/09/volkswagen-afera.html

,,W procederze tym miało pomagać specjalne oprogramowanie dodatkowe silnika, które wykrywało pracę w warunkach zbliżonych do testów EPA, na czas ich trwania obniżając emisję wybranych substancji nawet kilkudziesięciokrotnie (mówiło się o 10- lub nawet 40-krotnej różnicy).''

http://tvn24bis.pl/tech-moto,80/afera-w-volkswagenie-co-dalej-z-silnikami-diesla,581217.html

,,Roman Dębecki, zastępca redaktora naczelnego "Auto Świat" wyjaśnił, że oprogramowanie użyte przez VW jest wyłączane w czasie normalnej jazdy po drodze.

- Inaczej silnik jest dużo słabszy i spala więcej paliwa.''

Niewykluczone, że właściciele aut VW w Stanach Zjednoczonych będą chcieli odszkodowań za to, że kupili auta reklamowane jako ekologiczne i mocne, a teraz okazały się, że to nieprawda.

- Szykują się zbiorowe pozwy. Sam VW nie wie jak rozwiązać ten problem. Można oczywiście zmusić ludzi, żeby przerobili swoje samochody na ekologiczne i jeździli czystymi ślimakami, ale oni nie będą chcieli tego zrobić, więc VW będzie miał problemy i to nie tylko z powodu kar rządowych, ale również ze strony klientów - powiedział Jeneralski i dodał, że afera w VW może rozwinąć się na kolejne marki.

,,W procederze tym miało pomagać specjalne oprogramowanie dodatkowe silnika, które wykrywało pracę w warunkach zbliżonych do testów EPA, na czas ich trwania obniżając emisję wybranych substancji nawet kilkudziesięciokrotnie (mówiło się o 10- lub nawet 40-krotnej różnicy).''

a co mnie EPA obchodzi, to tylko 500 tyś aut.

Co ty pieprzysz za głupoty?

To tym razem ja poproszę Cię o materiał źródłowy.

luty 2014 niestety, mój błąd musiałem źle zapamiętać więc w takim razie zwracam honor i przepasam za pomówienie.

Pożyjemy zobaczymy, w październiku wszystko powinno się wykluć a prawdziwy efekt zobaczymy dopiero po rankingach sprzedaży.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

jak mi się będzie baaardzo nudzić to poszukam,

Szukaj gdzie chcesz.

Ja Ci po raz kolejny napiszę, że wypisujesz wysane z palca bzdury. I choćbyś jak szukał i jak baaaardzo Ci się nudziło, to żadnej mojej wypowiedzi z taką ,, informacją'' nie znajdziesz. Gdybyś miał trochę przyzwoitości to po prostu byś przeprosił.

Ja Ci po raz kolejny napiszę, że wypisujesz wysane z palca bzdury. I choćbyś jak szukał i jak baaaardzo Ci się nudziło, to żadnej mojej wypowiedzi z taką ,, informacją'' nie znajdziesz. Gdybyś miał trochę przyzwoitości to po prostu byś przeprosił.

F5
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Myślę, że i tym razem interwencja rządu Merkel w jakiś sposób pomoże VW. Już raz była taka akcja, w której udzielono koncernowi niedopuszczalnej pomocy publicznej. To jest za duży podmiot, kluczowy dla gospodarki Niemiec, żeby mogła mu się stać krzywda.

Mam ochotę na 730i. Luksus,czasami zwijanie asfaltu ale czy ekonomia i naprawy na moja kieszeń? (Oczywiście względna ekonomia)
Lepiej wybierz S classe, chyba , że lubisz choinkę na desce ;)

Myślę, że i tym razem interwencja rządu Merkel w jakiś sposób pomoże VW. Już raz była taka akcja, w której udzielono koncernowi niedopuszczalnej pomocy publicznej. To jest za duży podmiot, kluczowy dla gospodarki Niemiec, żeby mogła mu się stać krzywda.
Tymczasem nasze stocznie....

Lepiej wybierz S classe, chyba , że lubisz choinkę na desce ;)

i mocniejszy silnik.

Tymczasem nasze stocznie....

dokładnie... ale może VW to klucz do upadku tego mocarstwa..

No pewnie. CL65 na raty i wypłatę w 4 dni zostawić przy dystrybutorze. Chyba Was coś....:) jestem pracownikiem a nie prezesem.

Wybrałem E36 coupe 328 bo jednak jest lekkie i pojedzie dobrze.Ale z drugiej strony powinienem się ustatkować z rodziną a nie szukać adrenaliny.

kup diesla :D :P

To akurat wiedziałem że z tym wyskoczysz:) może i są świetne jak się sprężarka włączy czy tam dwie,ale pewnie ewentualny serwis nie na moją kieszeń.

Albo kupię tą krowe mocną albo postaram się zmienić i jeździć ekonomicznie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.