Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki samochód?

grishnack

Rekomendowane odpowiedzi

W przypadku zachodnich koncernow to sie robi przez podstawione firmy....

Pisze z firmowego komputera i wielki brat patrzy mi na klawiature, wiec nie wymienie nazw, ale probuj wygooglowac co nieco o Gwinei Rownikowej i historii wydobycia tam. Kto zaczal, komu sprzedal, gdzie znaleziono kase prezydenta panstwa (i ile), o co SEC pytal kilka firm....

Siedzialem tam od 2001 do 2008, pod koniec juz sie nauczyli (tzn Gwinejczycy), poza tym juz sie odkuli - i ucywilizowali to troche, ale poczatki to byla maniana.

Czy po fachu to nie wiem - "gornikiem morskim" jestem ;), dla takich duzych (najwiekszych) zza oceanu.

Wierze!

Dlatego też uważam, że dla dobra publicznego powinno się zakazać stosowania opon sezonowych. Wtedy starania producentów zostałyby skierowane na wyprodukowanie takiej opony która byłaby sprawna w każdych warunkach.

My tu gadu-gadu I wykrakalem. Do jutra w nocy u mnie ma spasc 20cm. A ja wlasnie wrocilem z roweru, piekny sloneczny dzien 16C. I znowu nie mam zimowek zalozonych.

W przypadku zachodnich koncernow to sie robi przez podstawione firmy....

Pisze z firmowego komputera i wielki brat patrzy mi na klawiature, wiec nie wymienie nazw, ale probuj wygooglowac co nieco o Gwinei Rownikowej i historii wydobycia tam. Kto zaczal, komu sprzedal, gdzie znaleziono kase prezydenta panstwa (i ile), o co SEC pytal kilka firm....

Siedzialem tam od 2001 do 2008, pod koniec juz sie nauczyli (tzn Gwinejczycy), poza tym juz sie odkuli - i ucywilizowali to troche, ale poczatki to byla maniana.

Czy po fachu to nie wiem - "gornikiem morskim" jestem ;), dla takich duzych (najwiekszych) zza oceanu.

Na platformie? Ja po wiertniczym na AGH.

W rowerze? ;)

Che, che nie w aucie. Nie mam felg z zimowkami tylko same opony wiec musze jechac do zakladu.

Ja z tankowcow przeskoczylem na FPSO, jestem po przyzakladowej szkole zawodowej Polskich Linii Oceanicznych (czyli po owczesnej Wyzszej Szkole Morskiej w Gdyni).

Dobra. Czyli przy 'nafcie'. A w jakich regionach teraz przebywasz? Ja z Calgary nadaje. Poza tym to bylo moje marzenie po studiach pracowac na 'Petrobalticu' (prace magisterska pisalem o tej platformie). Pewnie jakbym nie wyjechal to bym tam pracowal.

Pracuje w pieknej /;) / Nigerii - na szczescie w rotacji 4 na 4 tygodnie, wiec udaje sie odetchnac polskim powietrzem co miesiac.

Zaraz nas pogonia za ten ropno-geopolityczny OT.

Dla uratowania twarzy napisze - nie kupujcie Forda. Nikt tego w polskich ASO nie umie naprawiac.

Pracuje w pieknej /;) / Nigerii - na szczescie w rotacji 4 na 4 tygodnie, wiec udaje sie odetchnac polskim powietrzem co miesiac.

Zaraz nas pogonia za ten ropno-geopolityczny OT.

Dla uratowania twarzy napisze - nie kupujcie Forda. Nikt tego w polskich ASO nie umie naprawiac.

W sumie nie my to zaczelismy. Pzdr

Czesc pewnie idzie w walucie - nie da sie utrzymac panstwa prowadzac tylko i wylacznie "barter", z czegos trzeba latac dziure budzetowa: gotowka jak znalazl. (Mam na mysli Nigerie - maja spore niedobory w budzecie).

Poza tym nie wiem w jakiej walucie przyjmuja "co laska" Afrykanscy decyzyjni:

Taka dygresja: Gwina Rownikowa, rok 2001: trzy polaczenia lotnicze z Europa w tygodniu:

- dwa do Madytu (eks kolonia hiszpanska, spora grupa rowno-gwinejczykow w Hiszpanii)

- jeden do Zurychu.

Za odgadniecie dlaczego akurat do Zurychu nagrod nie bedzie.... ;)

Nowe wiadomości o W205:

- Head-Up Display na przedniej szybie,po raz pierwszy w tej klasie

- automatyczne rozpoznawanie fotelika z dzieckiem na przednim fotelu pasażera. Teraz dezaktywacja airbaga pasażera będzie zależna od wagi osoby na tym fotelu oraz wskazań czujników "objętości".

- aluminiowe przednie błotniki, pokrywa maski i bagażnika, dach oraz drzwi. Ogółem aluminium będzie stanowić aż 48% konstrukcji. Obecnie 9%.

- nowe zawieszenie na 4 lub 5(!) wahaczach. Po raz pierwszy w tej klasie możliwość zamówienia zawieszenia pneumatycznego w opcji.

- pierwsze dostawy: czerwiec 2014

2015-Mercedes-Benz-C-class-interior-104-626x382.jpg

Jaguar nie może dłużej biernie obserwować konkurencji A4/Seria 3/Klasa C i szykuje na 2015 premierę modelu XS.

Będzie on mniejszy od XF i ma stawić czoła wymienionym wyżej Niemcom.

Rama 100% aluminiowa, silniki wyłącznie czterocylindrowe, benzynowe i wysokoprężne, producent zapowiada ultraniską emisję CO2 a jednocześnie prędkości aut w granicach 300km/h(!.

Będzie się działo! :)

Pierwsze rendery to czyta spekulacja - nikt nie ma pojęcia jak XS będzie wyglądać.

2016-jaguar-xs.jpg

Inne nowości: koniec Serii 1 Coupe. Ta trochę pokraczna wersja doczekała się dużo bardziej proporcjonalnego następcy.

Witamy Serię 2!

Flagowy model tej serii to na razie 235i. Sześciocylindrowa trzylitrowa rzędówka z podwójnym doładowaniem o mocy 321KM wystrzeliwuje to małe autko do 100km/h w 4.8s (z ośmiobiegowym automatem, 5,1s w manualu). Prędkość maksymalna - taka sama jak w M5 (w obu przypadkach ograniczona elektronicznie ;) ). Cena 34250 funtów.

Fani BMW nie posiadają się zapewne z radości - to prawdziwa mała rakieta.

40f36__bmw-m235i-fotos-espia-3-1024x603.jpg

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

infografika_kupno_samochodow_2013.jpeg

Co ciekawe, łatwo zauważyć można, że kupujący samochody w salonach najczęściej wybierają marki japońskie i koreańskie. Ci, którzy mogą sobie pozwolić jedynie na auto używane, zdecydowanie wybierają propozycje niemieckich producentów.

To pewnie dlatego, że najwięcej używanych "ciągnie się" od sąsiada z zachodu. A Niemcy wolą kupować swoje i to ma odzwierciedlenie w niemieckim rynku aut używanych, na którym zaopatrują się i Polacy.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

A mi sie zdaje ze jakby w Polsce zylo sie lepiej to by bylo wiecej nowych BMW, Mercedesow czy Audi. A tak kazdy wybiera po kosztach VW albo KIA. Cena przede wszystkim.

?👈

...........................

Będzie się działo! :)

Pierwsze rendery to czyta spekulacja - nikt nie ma pojęcia jak XS będzie wyglądać.

.................................

Wszystko już było- ot takie "samochodopodobne".

Tu coś nowego :)

peugeot_moovie.jpg

A mi sie zdaje ze jakby w Polsce zylo sie lepiej to by bylo wiecej nowych BMW, Mercedesow czy Audi. A tak kazdy wybiera po kosztach VW albo KIA. Cena przede wszystkim.

No na pewno nowe rejestracje różnią się u nas i w Monaco. :)

Fani BMW nie posiadają się zapewne z radości - to prawdziwa mała rakieta.

Powiedzialbym ze 'letnia' rakieta raczej chociaz 5 sek do setki to jest b. szybko ale rakiety to tak 4 lub szybciej. Jak dla mnie to to jest rakieta na kazda pore roku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Niestety u mnie niedostepna bo juz dawno by w garazu stala.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To pewnie dlatego, że najwięcej używanych "ciągnie się" od sąsiada z zachodu. A Niemcy wolą kupować swoje i to ma odzwierciedlenie w niemieckim rynku aut używanych, na którym zaopatrują się i Polacy.

Do tego dochodzi kwestia wiekszej dostepnosci czesci nie OEM (a to wazne biorac pod uwage wiek i stan samochodow uzywanych sprzedawanych u nas) - z czym w przypadku japonczykow i koreanczykow moze byc problem. Koszt serwisowania sporo wyzsze - malo zamiennikow na rynku.

Do tego dochodzi kwestia wiekszej dostepnosci czesci nie OEM (a to wazne biorac pod uwage wiek i stan samochodow uzywanych sprzedawanych u nas) - z czym w przypadku japonczykow i koreanczykow moze byc problem. Koszt serwisowania sporo wyzsze - malo zamiennikow na rynku.

Prawda! Potłukło mi się kedyś tylne światło w W211. W ASO ponad 200€, zamówiłem na ebay'u Made in Taiwan. Po zamontowaniu absolutnie niemożliwe do odróżnienia, cena - 40€.

Koszt serwisowania sporo wyzsze - malo zamiennikow na rynku.

Odpowiem na przykładzie mojego Forestera:

- przegub z pierścieniem ABS - 140 zł

- chłodnica - 167

- tłumik końcowy - 160

ostatnio był luz na tylnym stabilizatorze - guma w ASO 15 zł/szt. Części dostępne bez najmniejszych problemów. Fakt że nie ma wielu części ze śmietnika ale to chyba zaleta.

Przez dwa lata nic więcej się nie popsuło. Samochód z 2001 roku. To gdzie są te wysokie koszty serwisowania?

A bo pewnie te najdroższe są w modelu STI, a u konkurencji, w Evo?

A 300 KM jakiej marki jest tanie w utrzymaniu? Ludzie porównują ceny części podstawowych modeli z wersją STi. Niech wezmą wersję podobną mocowo (zakładając że jest).

Odpowiem na przykładzie mojego Forestera:

- przegub z pierścieniem ABS - 140 zł

- chłodnica - 167

- tłumik końcowy - 160

ostatnio był luz na tylnym stabilizatorze - guma w ASO 15 zł/szt. Części dostępne bez najmniejszych problemów. Fakt że nie ma wielu części ze śmietnika ale to chyba zaleta.

Przez dwa lata nic więcej się nie popsuło. Samochód z 2001 roku. To gdzie są te wysokie koszty serwisowania?

O kurde. To ja za swoje 20 letnie juz bmw place majatki.

Chlodnica zamiennik 200, wydech kompletny polmostrow 400, tuleje na wachacze przod lemforder 120, amory bilstein kpl 800, tarcze przod bilstein 270, fajki na swiece bosh 120, rura przeplywki - zwykly kawal gumy 150, listwa na dol drzwi - kawalek blaszki z guma 75zl, lambda zamiennik ngk 370zl. I to koszt samych czesci z neta, czyli najtaniej. W Aso minimum 3 do 6 razy tyle, a nawet wiecej. Np podlokietnik welurowy do fotela kierowcy 950zl.

?👈

O kurde. To ja za swoje 20 letnie juz bmw place majatki.

Chlodnica zamiennik 200, wydech kompletny polmostrow 400, tuleje na wachacze przod lemforder 120, amory bilstein kpl 800, tarcze przod bilstein 270, fajki na swiece bosh 120, rura przeplywki - zwykly kawal gumy 150, listwa na dol drzwi - kawalek blaszki z guma 75zl, lambda zamiennik ngk 370zl. I to koszt samych czesci z neta, czyli najtaniej. W Aso minimum 3 do 6 razy tyle, a nawet wiecej. Np podlokietnik welurowy do fotela kierowcy 950zl.

Masz jednak trochę więcej niż 125 KM. I samochód klasy premium. A ja wiejski dupowóz. I porównując go do innych dupowozów to jakoś nie wychodzi drożej w eksploatacji. Ubezpieczenie 470 zł w Krk. Fakt że pali więcej ale się nie psuje. Miałem równolegle Matiza, który jest podobno bardzo tani w eksploatacji. Przez dwa lata kosztował mnie więcej. W końcu jak poszła przekładnia kierownicza to się z ulgą pozbyłem paścia.

Skąd wy te ceny tak na pamięć znacie? Ja od 15 lat mam japońce ( Toyota i Mitsubishi) i w tym czasie wymieniałem tylko żaróweczki i parę razy klocki hamulcowe.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ja wszystko poprawialem po poprzednim wlascicielu niestety. Plus jeszcze moje widzimisie typu inne felgi, polerka lakieru itp i mi wyszlo ze dolozylem w jakies 2 lata 6tys, a mimo to jeszcze nie jest idealnie i tak jak bym chcial. Ale przynajmniej teraz ten samochod ma godnosc nosic emblemat BMW, a nie jak 90% szrotow w tym wieku.

?👈

Biorac pod uwage takie zaszlosci nie powinnismy kupowac niemieckich, japonskich, wloskich i rosyjskich - wiadomo panstwa Osi, najezdzcy okupanci itd . Francuskie i pochodne (Dacia) odpadaja - za to ze nic nie zrobili we wrzesniu 39, angielskie (niewiele ale jeszcze takie sa) tez - za wrzesien, za oddanie Polski w rece Stalina. Amerykanskie tez - za oddanie Stalinowi, za psujace sie F-16 i Shitlinery.

Zostaje tylko Maruti, Kia i Hyundai.... ewentualnie Jaguar bo juz Hinduski.

Ciesze sie ze moja rodzina to byli tacy pol-Niemcy (dziadek w Wermahcie te sprawy) i moge godnie jezdzic niemieckim samochodem. ;)

No bez jaj, w ten sposob mozna zanegowac wszystko....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.