Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo + Monitor Audio - jakoś mnie nie przekonuje

Radauskas

Rekomendowane odpowiedzi

największa głupota to kupić nędzny amplituner kina domowego + 2 kolumny i słuchać na tym muzyki, pieniądze wywalone w błoto

co do MA to coś w tym jest, one mają całkiem wyraźną górę, choć mają ją nieco "zmiękczoną", ostre CCC zamieniają się w delikatniejsze CSS, pisząc tak na chłopski rozum ;)

nie każdemu się to musi podobać, jak dużo ostrego cykania to Paradigm lub Klipsch

Odpowiem ci tak.W dobrych amplitunerach zwykły DTS czy nawet DD,brzmi dużo lepiej niż HD w tych słabych amplitunerach..Nie zły tor audio mają Blu-ray np.Philips bdp-9500 ,7600,7500,,można je kupić bardzo tanio,myśle że dekoder HD w BDP 9500 jest i tak lepszy niż w np Onkyo 309,509,Yamaha371,471.Fajne wyjscie to np LG BDP-390 i jakiś starszy Marantz,Denon,Pioneer,Yamaha,Cambridge,Arcam.Amplitunery wymienione prze zemnie grają dobrze.LG ma dekodery fajnie wygląda,jest szybki,czyta wszystko i zdobył nagrode roku2009-2010,Choć ja do tych nagród nie przywiązuje uwagi.Sam miałem dwa takie modele i dawały radę.

Panowie z salonów polecają co mają na stanie,a tak na prawde nie wiele mają i wiedzy i do zaproponowania.MM,Saturn RTV-Euro i tego typu sklepy to najgorsze co może spotkać potencjalnego kupca,każdy tam gada co innego.Pracownicy nie wykwalifikowani,bez szkoleń,radził bym ci pojechać do jakiegoś specjalistycznego salonu,umówić się na odsłuch i coś wybierzesz.

podstawowe pytanie, gdzie reszta kolumn ?

jeśli nie wykorzystujesz w ogóle sprzętu do filmów to znowu wtopisz po raz kolejny, zyskując niewielki przyrost jakości jaki zapewne jest między tymi dwoma amplitunerami

najtańszy wzmacniacz stereo pokazałby większe różnice

radził bym ci pojechać do jakiegoś specjalistycznego salonu,umówić się na odsłuch i coś wybierzesz.

O takim salonie własnie mówie. Podłączymy tam 609 do kolumn MA i się zobaczy

podstawowe pytanie, gdzie reszta kolumn ?

Mam 5.1 i więcej nie będzie. A co ja poradzę, że z Onkyo właśnie ten 609 jest polecany ze względu na dźwięk,... parę kanałów będzie "na zapas" :)

Panowie z salonów polecają co mają na stanie,a tak na prawde nie wiele mają i wiedzy i do zaproponowania.MM,Saturn RTV-Euro i tego typu sklepy to najgorsze co może spotkać potencjalnego kupca,każdy tam gada co innego.Pracownicy nie wykwalifikowani,bez szkoleń,radził bym ci pojechać do jakiegoś specjalistycznego salonu,umówić się na odsłuch i coś wybierzesz.

No tutaj nie okreslal bym tego ta kjednym rzutem. Otóż spotkalem juz osoby w takich sklepach ktore mowily sensowniej od tych "specjalistow". co do zdania iz kazdy mowi co innego akurat mnie nie dziwi. Trudno zeb kazdy mial taki sam sluch :P A musze przyznac że i sprzet w tych sklepach z coraz wyzszej polki.

Generalnie podlacz swoje MA do tej 609 i zobaczysz czy ci odpowiada. Jesli nie to wyzej dopiero 809

Panowie z salonów polecają co mają na stanie,a tak na prawde nie wiele mają i wiedzy i do zaproponowania.

Darku nie wiem jakie salony odwiedzasz.Moje doświadczenia są skrajnie różne,odwiedziłem kilka profesjonalnych salonów i obsługa zawsze była na bardzo wysokim poziomie.

O takim salonie własnie mówie. Podłączymy tam 609 do kolumn MA i się zobaczy

Jak będziesz w salonie,to od razu przetestuj inne kolumny o ile będzie taka możliwość oczywiście.

oprócz Onkyo poproś o odsłuch na HK 2xx lub Marantz 5xx jeśli mają, a potem o wzmacniacz stereo dla porównania ;)

Mam 5.1 i więcej nie będzie. A co ja poradzę, że z Onkyo właśnie ten 609 jest polecany ze względu na dźwięk,... parę kanałów będzie "na zapas" :)

po tym za ile kupiłeś, wywnioskowałem ze masz tylko fronty

Za ampa + bd dałem ponad 2.000,-,.. a teraz 1000,-? Słabo. Razem z kolumnami dałem ponad 4.000,-

Ja na obecną chwilę uważam, że bardzo dobrym odtwarzaczem Blu-Ray jest "budżetowa" konsola PS3 w wersji slim. Poza pewnymi mankamentami takimi jak m.innymi brak możliwości (bez kombinacji) streamowania m2ts'ów czy mkv, oferuje ona naprawdę szybkie, nieosiągalne wręcz dla innych sporo droższych odtwarzaczy wczytywanie płyt BD, oraz dźwięk i obraz na bardzo dobrym poziomie. Miałem okazje testować niedawno Onkyo BDSP809 i wspólnie tutaj na forum doszliśmy do konkluzji gdzie wydawanie na BluRay'a kwotę 2800 !!! jest co najmniej nie uzasadnione. A jeśli chodzi o amplituner to jak najbardziej nie warto "żydzić" na nim bo efekty będą właśnie takie jak u autora tego postu. Sam w domu przewałkowałem już dwie Yamahy jednego Denona i dwa Onkyo. Został mi teraz Onkyo 5007 i dopiero on gra na wysokim poziomie porównywalnym do wzmacniaczy stereo średniej klasy, więc uważam że warto zainwestować w nieco lepszy ampik. Abstrachując już od tego co kupił kolega, chciałem przestrzec innych przed kupowaniem gotowych komplecików kina domowego w Media expertach tudzież innych sklepach dla idiotów. Sprzedawane tam kolumny M-Audio, jakieś Onyksy czy badziewne modele Yamahy albo Wharfedale'a po prostu rażą tandetą, wewnątrz kable od kolejki PIKO, po prostu szkoda kasy, lepiej pójść do sklepu specjalistycznego w którym personel nie jest z łapanki tylko pasjonuje się tym co sprzedaje - posłuchać, wydać ciut więcej na sprzęt lepszy, i wtedy na pewno pomimo chudszego portfela będzie zadowolenie

po tym za ile kupiłeś, wywnioskowałem ze masz tylko fronty

Parę MA BX5 kupiłem promocyjnie za 1990,- choć oficjalnie wszyscy mieli je rok temu za 2500,-

Pozostałe elementy kolumn mam ze starego zestawu eltaxa. Co do kina mi wystarczają.

No kolego ze studia 7 jest jedna znaczna roznica w cenie pomiedzy tymi Maudiami onyksami wharfedalami i innymi a dobrymi kolumnami o ktorych mowisz. Na pewno nie ma tu mowy o "ciut" bo dla wielu jest to 200-500% wiecej

No kolego ze studia 7 jest jedna znaczna roznica w cenie pomiedzy tymi Maudiami onyksami wharfedalami i innymi a dobrymi kolumnami o ktorych mowisz. Na pewno nie ma tu mowy o "ciut" bo dla wielu jest to 200-500% wiecej

Masz w 100% Rację !! - dlatego wolę nie mieć, poczekać, dołożyć w ratach i nie katować się później przez kilka lat czymś co całkiem nie "leży". Kiedyś dawno temu do mojego starego Forda Scorpio kupiłem sobie głośniki Magnat'a - już nie pamiętam dokładnie jakie, ale potem na tył chciałem przyoszczędzić i kupiłem o 200 zł tańsze Tonsile. No i było tak, że te 200 zł różnicy to w zębach bym zaniósł, żeby mi tylko wymienili te Tonsile na Magnaty.

Proponuję na Bi-Amp kolumn L/R.

Proponuję na Bi-Amp kolumn L/R.

Chyba moje MA BX5 nie pąciągną biampu. One mają 120 lub 130 W, a wzm. 609 chyba 160 na kanał. Chyba zrobiłbym im kuku tym biampem :)

Pozostałe elementy kolumn mam ze starego zestawu eltaxa. Co do kina mi wystarczają.

wyrzuc centralny i przekieruj sciezke (speaker setup) na fronty. zagra duzo lepiej niz plastikowe pudeleczko. A jak bedziesz miale pare zlociszy to poszukaj do powieszenia na tyl glosniki MA ..FX - za smieszne pieniadze mozna trafic. z lepszym ampli (duzo propozycji fajnych uzywek padlo w tym watku) niz obecnie bedzie sie dalo sluchac muzyki 5.1, przy filmach tez uslyszysz znaczna poprawe.

Chyba moje MA BX5 nie pąciągną biampu. One mają 120 lub 130 W, a wzm. 609 chyba 160 na kanał. Chyba zrobiłbym im kuku tym biampem :)

wyższa maksymalna moc jest bezpieczniejsza dla kolumn bo pasmo zniekształceń zaczyna się wyżej, inna sprawa że moc mocy nierówna, ta w amplitunerach to takie "nadmuchane" waty (odpowiednik może 50W z dobrego wzmacniacza)

Generalnie moc jaką akceptują głośniki nie powinna być mniejsza od mocy jaką podaje amplituner na kanał. Jest jedno pytanie: czy wspomniany 160 W na kanał - to jest w sutuacji, gdy wszystkie kanały są wysterowane, czy też gdy tylko dwa przednie? Wydaje mi się, że mamy tu do czynienia z tym drugim przypadkiem. Maksymalny pobór mocy tego modelu to 610 W (patrz: www.onkyo.pl). 7 x 160 = 1120. jak może dać tyle mocy na głośniki, skoro z sieci bierze ok. połowę tego?

A więc pratycznie przy 7 kanałach wysterowanych - moc w każdym z nich będzie rzędu conajwyżej 65 W. Czyli jesteś po bezpiecznej stronie. A jak chcesz być całkniem spokojny - to nie podkęrcaj wzmocnienia za bardzo. I tak nie wytrzymasz przy połowie tej mocy.

Wszystkie MA BX mają podwójne wejścia, a więc są przygotowane do Bi-Amp.

Studio7 ale teraz nie ma specjalnej roznicy miedzy 1612 a 1912 :/ to jest powazny problem.

TMQ musisz obie na to pytanie sam odpowiedziec, Wez tylko pod uwage ze sprzet uzywany byl nie wiesz przez kogo i w jaki spsob. Ja juz sie przejachalem na uzywkach kilka razy i teraz wole nie. Ale wybor nalezy do ciebie. Pytanie tez ok. starsze modele graly lepiej. Dla Ciebie - o ile lepiej. Czyli czy po odsluchaniu go stwierdzisz ok gra lepiej ale nie na tyle by rezygnowac z tego tamtego w nowych modelach. 5005 i 767 zapewnia ci na prawde przyzwoita jakosc. Wybral bym raczej Marantza bo ma pre out i zawsze mogl bym rozwinac to o jakis prosty wzmak. A i z funkcji nie rezygnuje

ale teraz nie ma specjalnej roznicy miedzy 1612 a 1912 :/ to jest powazny problem

Różnica jest taka, że 1612 nie jest 7.1, nie ma Ethernetu, brak też w nim konwersji HDMI, 1612 ma nieco słabszy wzmacniacz i o dwa wejścia HDMI mniej, brak wejścia Component, 1612 ma też nieco inny - mniej elegancki sposób wybierania źródeł. Niby nie wiele, dzisiaj możemy mówić o "nie specjalnych" różnicach jednak jutro a właściwie już teraz brak ethernetu i traconych w związku z jego brakiem korzyściach (m in. DLNA, AirPlay) moim zdaniem to wada. Siedem końcówek też dla wielu z nas na dzisiaj jest poza zasięgiem i finansowym i też żona nie zgodzi się na siedem kolumn w salonie, ale kto kiedyś pomyślałby o 5 kolumnach w pokoju - dzisiaj to standard. Coraz więcej produkcji udźwiękowionych jest właśnie w 7.1 (Transformers 3, Pirates of the carribean...) więc z czasem każdy będzie chciał coś takiego w domu mieć. Dla mnie poważnym problemem jest to, że księgowi w tych droższych modelach rezygnują z aluminiowych paneli, dwuwierszowych wyświetlaczy - niby to pierdoły ale dają poczucie, że wydane pieniążki poszły na coś solidnego.

Dziś zrobiłem doświadczenie. Podłączyłem pod swoje kolumny MA stary wzmcniacz stereo hi-fi AKAI z przed ok. 25-ciu lat. I muszę powiedzieć, że jeśli chodzi o basy to mój budżetowy ampli Onkyo ma ładnieszy, mocniejszy i czytelniejszy bas. Zaś góra u w obu wzmacniaczach podobna z lekkim wskazaniem na Akai. Ogólnie Onkyo brzmi lepiej. Myslę, że na mój "problem" złożył sie pechowy przypadek, że ani Onkyo 308 ani Monitor Audio BX5 górą nie grzeszą i dlatego tej góry mi brakuje. Jeśli jeden z elementów wymienie będzie lepiej,.. tylko który? :) Wymianę kolumn ogranicza mi ( oprócz kasy :) wysokość maks. 90 cm. bo taką mam wykutą dziurę w ścianie, w której jedna kolumna się częściowo chowa. Tak czy siak trzeba odwiedźć jakieś studio/sklep, poeksperymentować "na własne ucho" i coś wymienić.

Generalnie moc jaką akceptują głośniki nie powinna być mniejsza od mocy jaką podaje amplituner na kanał. Jest jedno pytanie: czy wspomniany 160 W na kanał - to jest w sutuacji, gdy wszystkie kanały są wysterowane, czy też gdy tylko dwa przednie? Wydaje mi się, że mamy tu do czynienia z tym drugim przypadkiem. Maksymalny pobór mocy tego modelu to 610 W (patrz: www.onkyo.pl). 7 x 160 = 1120. jak może dać tyle mocy na głośniki, skoro z sieci bierze ok. połowę tego?

A więc pratycznie przy 7 kanałach wysterowanych - moc w każdym z nich będzie rzędu conajwyżej 65 W. Czyli jesteś po bezpiecznej stronie. A jak chcesz być całkniem spokojny - to nie podkęrcaj wzmocnienia za bardzo. I tak nie wytrzymasz przy połowie tej mocy.

Wszystkie MA BX mają podwójne wejścia, a więc są przygotowane do Bi-Amp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czystego dźwięku mamy 2x105W dla 8 ohm , dla 4 ohm mamy 2x146W

przy 7 kanałach 7x77W

to ia tak całkiem sporo aby nagłośnić duże pomieszczenie

i swoją drogą , to lepiej mieć mocniejszy amplituner niż słabszy , który to na skraju swojej możliwości będzie generował zniekształcenie , a to one właśnie mogą uszkodzić kolumny

Ukryta Zawartość

lepiej mieć mocniejszy amplituner niż słabszy , który to na skraju swojej możliwości będzie generował zniekształcenie , a to one właśnie mogą uszkodzić kolumny

Najlepiej jest mieć dokładnie taki jak trzeba. Za słaby - grozi to, o czym piszesz. Za mocny - wiadomo co grozi.

Najlepiej jest mieć dokładnie taki jak trzeba. Za słaby - grozi to, o czym piszesz. Za mocny - wiadomo co grozi.

na zbyt mocnym szybciej poczujemy kiedy kolumny będą miały już dość bo membrany będą skakały jak dzikie , a cewki głośników będą się przegrzewały co wyraźnie będzie czuć dotykając membranę np głośnika basowego > będzie cepła na środku

na słabym będziemy kręcić do bólu bo będzie nam brakło mocy i to jest największy problem , bo nie wiemy kiedy nastąpią zniekształcenia

wlasnie!! wejscie component ktore u kionkurencj iwystepuje od nanizszeg modelu. slaowanie do HDMI jakie? skoro nie ma upscalera :> 7 kanałow ? kto je wykorzystuje? heh a mocniejszy wzmak opiera sie glownie na 2 dodakowych kanalach. Moc w stereo jest wieksza o 5-7W na kanal no na prawde nagla rewelacja :P hehehehe

Różnica jest taka, że 1612 nie jest 7.1, nie ma Ethernetu, brak też w nim konwersji HDMI, 1612 ma nieco słabszy wzmacniacz i o dwa wejścia HDMI mniej, brak wejścia Component, 1612 ma też nieco inny - mniej elegancki sposób wybierania źródeł. Niby nie wiele, dzisiaj możemy mówić o "nie specjalnych" różnicach jednak jutro a właściwie już teraz brak ethernetu i traconych w związku z jego brakiem korzyściach (m in. DLNA, AirPlay) moim zdaniem to wada. Siedem końcówek też dla wielu z nas na dzisiaj jest poza zasięgiem i finansowym i też żona nie zgodzi się na siedem kolumn w salonie, ale kto kiedyś pomyślałby o 5 kolumnach w pokoju - dzisiaj to standard. Coraz więcej produkcji udźwiękowionych jest właśnie w 7.1 (Transformers 3, Pirates of the carribean...) więc z czasem każdy będzie chciał coś takiego w domu mieć. Dla mnie poważnym problemem jest to, że księgowi w tych droższych modelach rezygnują z aluminiowych paneli, dwuwierszowych wyświetlaczy - niby to pierdoły ale dają poczucie, że wydane pieniążki poszły na coś solidnego.

Zapomnieliście jeszcze o tym że 1912 ma multEQ XT a 1612 nie.

wlasnie!! wejscie component ktore u kionkurencj iwystepuje od nanizszeg modelu. slaowanie do HDMI jakie? skoro nie ma upscalera :> 7 kanałow ? kto je wykorzystuje? heh a mocniejszy wzmak opiera sie glownie na 2 dodakowych kanalach. Moc w stereo jest wieksza o 5-7W na kanal no na prawde nagla rewelacja :P hehehehe

Moc to nie wszystko. Jak ktoś kiedyś powiedział że nie długość przyrodzenia ale umiejętność.... i.t.d.

Ja się nie zgadzam - to dwa całkiem różne urządzenia - niech dowodem będą te zdjęcia. Sam zaglądałem przez kratki i widzę dwa różne transformatory (sporo większy w 1912 co świadczy o rezerwie prądowej - o 100W większy pobór mocy) nie mówiąc już o sporych kondensatorach, których w 1612 nie zauważyłem. Oczywiście możemy sobie dywagować "jakie to słabe te amplitunery" ja oczywiście jak najbardziej polecam Arcam'a AVR600 czy Onkyo 5009 albo nawet Denona 4811 - tylko większość pytających tutaj ludzi nie stać na amplituner za 10 czy 20 tys, a różnice pomiędzy tanimi modelemi Denona, Onkyo czy Yamahy można potraktować w kategorii smaczku a nie przesiadki z roweru na TGV.

Ukryta Zawartość

post-23837-0-59568900-1326580033_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.