Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo + Monitor Audio - jakoś mnie nie przekonuje

Radauskas

Rekomendowane odpowiedzi

Masz racie z tym bo różnic nie ma prawie wcale ,taka polityka firmy.Produkują model najtańszy najniższy.Bardzo słaby ,potem za 300 pln już model wyższy z jakimś jednym,bajerem dodatkowo który że komo jest lepszy,nastepny model dokładają do 5,1 dwa kanały i twierdza że to już wysoka półka ,no i mają leszczy.Innaczej te droższe o 500 pln wcale by się nie sprzedawały.Ja twierdze stanowczo że każda masowa firma typu Yamaha,Denon,Onkyo,Harman robi to samo,a jak ktoś chce kupić coś przyzwoitego nowego to niech się rozgląda za modelami min z środkowej półki firmy,bo modele niskie i podstawowe to wtopa.Lepiej już kupić gotowe zestawy LG,Samsunga ,Sony i zostanie jeszcze na osobny wzmacniacz stereo.Niż kupywać te popierdziawki a potem zadawać dziwne pytania że brak basu,mocy jakie kable,kolumny.Nic sie z tym nie zrobi,pozostaje sprzedaż ze znaczną stratą i następny kino maniak nabrany w butelkę.Jak ja bym był sprzedawca to klienta bym starał się uswiadomić ,ale u nas nie aby tylko sprzedać.

Ja się nie zgadzam - to dwa całkiem różne urządzenia - niech dowodem będą te zdjęcia. Sam zaglądałem przez kratki i widzę dwa różne transformatory (sporo większy w 1912 co świadczy o rezerwie prądowej - o 100W większy pobór mocy) nie mówiąc już o sporych kondensatorach, których w 1612 nie zauważyłem. Oczywiście możemy sobie dywagować "jakie to słabe te amplitunery" ja oczywiście jak najbardziej polecam Arcam'a AVR600 czy Onkyo 5009 albo nawet Denona 4811 - tylko większość pytających tutaj ludzi nie stać na amplituner za 10 czy 20 tys, a różnice pomiędzy tanimi modelemi Denona, Onkyo czy Yamahy można potraktować w kategorii smaczku a nie przesiadki z roweru na TGV.

No halo ale drugie zdjecie umieszczone przez Ciebie NIE JEST Denonem 1912 :> Porównywałeś inne modele :P

No halo ale drugie zdjecie umieszczone przez Ciebie NIE JEST Denonem 1912 :> Porównywałeś inne modele :P

Może zdjęcie z innego kąta utwierdzi ciebie że na drugim zdjęciu to Denon 1912, tymczasem pierwsze zdjęcie ( to trochę skurczone) to jest Denon 1612. Żeby była też jasność - nie chcę się tu o coś wykłócać tylko "merytorycznie dyskutujemy":) i też cenię sobie twoje informację - bo nigdy nie ma tek że jest się "wszystkowiedzącym" po to przecież jest to forum - nie jestem też jakimś propagatorem marki Denon czy Onkyo, albo jeszcze innej - staram się obiektywnie patrzeć na otaczające mnie dookoła urządzenia - i z tego co obserwuję chociażby na tych zdjęciach - ja polecałbym każdemu klientowi dołożyć te 200-300 zł żeby jednak brał 1912. Jeśli chodzi o inne Ampli to pytasz o produkty Denona czy w ogóle innych marek ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę bardzo kolejny zawiedziony super Onkyo,może to autor wątku.

Ukryta Zawartość

Może zdjęcie z innego kąta utwierdzi ciebie że na drugim zdjęciu to Denon 1912, tymczasem pierwsze zdjęcie ( to trochę skurczone) to jest Denon 1612. Żeby była też jasność - nie chcę się tu o coś wykłócać tylko "merytorycznie dyskutujemy":) i też cenię sobie twoje informację - bo nigdy nie ma tek że jest się "wszystkowiedzącym" po to przecież jest to forum - nie jestem też jakimś propagatorem marki Denon czy Onkyo, albo jeszcze innej - staram się obiektywnie patrzeć na otaczające mnie dookoła urządzenia - i z tego co obserwuję chociażby na tych zdjęciach - ja polecałbym każdemu klientowi dołożyć te 200-300 zł żeby jednak brał 1912. Jeśli chodzi o inne Ampli to pytasz o produkty Denona czy w ogóle innych marek ?

Zgadzam sie z Toba tu nie chodzi o to zeby sie klucic nie nie. A mowilem ze to nie 1912 z jednej przyczyny. Zwrocie uwage na to:

denon_avr_1912.jpg

EL_AVR1912_E2_fr.jpg

i Wyglada na to ze to sa inne ampli

Ukryta Zawartość

Proszę bardzo kolejny zawiedziony super Onkyo,może to autor wątku.

Nie,.. to nie mój zestaw :) Trochę odpuściłem temat bo już sam nie wiem co zmieniać,.. jedni piszą MA BX5 mają mało góry,... inni, że ampli. do kitu. Chociaż nie,.. wszyscy piszą, że ampli do kitu :). Tylko, że czytam recenzje, opine i wychodzi, że wszytkie ampli Onkyo są do kitu. A się uparłem... :)

Ukryta Zawartość

Masz racie z tym bo różnic nie ma prawie wcale ,taka polityka firmy.Produkują model najtańszy najniższy.Bardzo słaby ,potem za 300 pln już model wyższy z jakimś jednym,bajerem dodatkowo który że komo jest lepszy,nastepny model dokładają do 5,1 dwa kanały i twierdza że to już wysoka półka ,no i mają leszczy.Innaczej te droższe o 500 pln wcale by się nie sprzedawały.Ja twierdze stanowczo że każda masowa firma typu Yamaha,Denon,Onkyo,Harman robi to samo,a jak ktoś chce kupić coś przyzwoitego nowego to niech się rozgląda za modelami min z środkowej półki firmy,bo modele niskie i podstawowe to wtopa.Lepiej już kupić gotowe zestawy LG,Samsunga ,Sony i zostanie jeszcze na osobny wzmacniacz stereo.Niż kupywać te popierdziawki a potem zadawać dziwne pytania że brak basu,mocy jakie kable,kolumny.Nic sie z tym nie zrobi,pozostaje sprzedaż ze znaczną stratą i następny kino maniak nabrany w butelkę.Jak ja bym był sprzedawca to klienta bym starał się uswiadomić ,ale u nas nie aby tylko sprzedać.

Ja ostatnio w szukałem service manual do mojego Denona AVR-1912. Chciałem się przygotować do dorobienia preout jak mi się gwarancja skończy. Niestety nie znalazłem. Ale znalazłem do modelu 1911 i do modelu 3312. No i co się okazało. W obydwu siedzą te same końcówki mocy inne jest tylko napięcie zasilające. Dodam tylko że ten pierwszy można kupić za 300 Euro a ten drugi za 850. Podejrzewam że w niższych modelach czyli 1612, 1912 i 1923 siedzą również te same końcówki mocy ale to jest jedynie moje przypuszczenie. Na pewno 1912 i 3312 mają te same końcówki mocy bo pisali o tym w Stereoplay

Ukryta Zawartość

Owszem są jeszcze inne różnice dla których warto wybrać ten droższy model n.p. 3312 ma preout i multEQ XT i wiele innych fajerwerków których nie ma w niższym modelu ale pytanie czy aż tak duża różnica w cenie jest uzasadniona. Kilka Watt więcej dla natężenia dźwięku nie robi żadnej różnicy.

Trochę inaczej wygląda sprawa miedzy modelami 5.1 i 7.1.

5.1 można w tej chwili znaleźć tylko w najtańszych modelach ale mimo to ja osobiście uważam że warto dołożyć do modelu droższego i kupić amplituner 7.1 mimo że używa się go w konfiguracji 5.1.

Dlaczego? W więc dlatego że większość amplitunerów gdy nie używa się dodatkowych dwóch kanałów można skonfigurować jako Bi-amping. Dwoma dodatkowymi kanałami napędza się wtedy głośniki wysokotonowe w kolumnach przednich pod warunkiem oczywiście gdy kolumny mają oddzielne wejścia na wysokie i niskie.

Można wtedy przy 5.1 napędzać przednie kolumny przy pomocy Bi-ampingu. Myślę że daje to więcej niż te kilka watt więcej w wyższym modelu.

Ukryta Zawartość

Zgadzam sie z Toba tu nie chodzi o to zeby sie klucic nie nie. A mowilem ze to nie 1912 z jednej przyczyny. Zwrocie uwage na to:

denon_avr_1912.jpg

EL_AVR1912_E2_fr.jpg

i Wyglada na to ze to sa inne ampli

1912 robione na rynek amerykański są inne i nie chodzi tu tylko o napięcie zasilania.

1912 robione na rynek amerykański są inne i nie chodzi tu tylko o napięcie zasilania.

Tak jak myślałem jedna to wersja na USA druga na Europę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No wlasnie tylko ciekawa sprawa bo u nas w sklepie widzialem tego bez galki "amerykanskiego" Pytanie czy Horn zakupil je z niewiedzy czy ze taniej? I Czym on sie rozni? Kiedys EIC zrobilo podobny manewr rzucajac 576 z rynku amerykanskiego. Tylko jego bylo trudniej poznac

No wlasnie tylko ciekawa sprawa bo u nas w sklepie widzialem tego bez galki "amerykanskiego" Pytanie czy Horn zakupil je z niewiedzy czy ze taniej? I Czym on sie rozni? Kiedys EIC zrobilo podobny manewr rzucajac 576 z rynku amerykanskiego. Tylko jego bylo trudniej poznac

Jestem w szoku widząc te fotki, w sumie można by powiedzieć że ten 1912 u góry to jakaś kpina jest, bo wygląda jak 1612 tylko napis ma inny, albo to jest jakiś photoshopowy fake (tylko po co ktoś miałby to robić). Zanim w sklepach pojawiła się seria **12 to od razu dostałem od Horna jako dystrybutor informacje prasową i na niej było zdjęcia 1912 wyglądającego tak jak ten na pierwszym zdjęciu. Jeśli to model amerykański, to trochę im współczuje - zawsze myślałem, że na USA robi się bardziej wypasione rzeczy ;)

Jestem w szoku widząc te fotki, w sumie można by powiedzieć że ten 1912 u góry to jakaś kpina jest, bo wygląda jak 1612 tylko napis ma inny, albo to jest jakiś photoshopowy fake (tylko po co ktoś miałby to robić). Zanim w sklepach pojawiła się seria **12 to od razu dostałem od Horna jako dystrybutor informacje prasową i na niej było zdjęcia 1912 wyglądającego tak jak ten na pierwszym zdjęciu. Jeśli to model amerykański, to trochę im współczuje - zawsze myślałem, że na USA robi się bardziej wypasione rzeczy ;)

Ukryta Zawartość

Zobaczcie jaki jest rozrzut modeli, jest ich nieco więcej jak u nas.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zobaczcie jaki jest rozrzut modeli, jest ich nieco więcej jak u nas.

Wygląda na to że ich 2112 to europejski 1912.

Ukryta Zawartość

Zakladam nowy watek odnosnie 1912. musimy sprawdzic czy oprocz roznic w wygladzie jest takze roznica W budowie. Jak mowie ja widziałem w sklepie 1912 wygladajacy jak 1612 z tad moja opinia o tym ampli.

• 1 miesiąc później...

Wątek wciąż żyje! :)

W jednym z salonów zaproponowano mi zakup zestawu Cambridge Audio ampli 551R i bd 651bd. Ponoć i jedno i drugie urządzenie bardzo dobrze radzi sobie z odtwarzaniem stereo. Cena zestawu po rabacie 6500,-. Żadnych opini i komentarzy w internecie,.. niestety.

A jeszcze tak podpytam w kwestii sprzętu, który mam ( przyp.: amplituner 5.1 Onkyo TX-SR308 i kolumny Monitor Audio BX-5 ). Czy lepsze kable mogą zrobić różnicę? Mam takie pewnie za 5 zł./m. A jakby zastosować lepsze,.. 40 zł./m.,.. jest szansa, że usłyszę różnice czy ampli jest za cienki?

musiałbyś zmienić amplituner na minimum Onkyo 6xx albo najlepiej Harman 2xx, Marantz 5xxx

inna opcja to prosty kabelek - dzielnik napięcia i to podłączyć pod obecny amplituner + jakiś używany wzmacniacz, taki do 500zł wystarczy

choć nawet jakbyś te 200zł wydał, które na kable chciałeś przeznaczyć, to również wystarczy do wzmacniacza który zagra o wiele lepiej od tego podstawowego Onkyo

A jeszcze tak podpytam w kwestii sprzętu, który mam ( przyp.: amplituner 5.1 Onkyo TX-SR308 i kolumny Monitor Audio BX-5 ). Czy lepsze kable mogą zrobić różnicę? Mam takie pewnie za 5 zł./m. A jakby zastosować lepsze,.. 40 zł./m.,.. jest szansa, że usłyszę różnice czy ampli jest za cienki?

nawet i takie za 20zł/1mb nie poprawią jakości dźwięku

jak już napisali koledzy tylko zmiana na wyźszy model , w Onkyo przynajmniej 609 - zagra całkiem przyzwoicie

sam mam ten ampli podłaczony w bi-amping za pomocą kabli 2x4mm2 ( na bas ) + 2x2,5mm2 ( na wysokie tony ) i jest całkiem przyzwoicie - polsie kable Technokabla i Bitnera z miedzi beztlenowej

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.