Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Sony FA-3ES prąd/napięcie na obudowie?

Przemek13

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Posiadam wzmacniacz jak w temacie - gra i w sumie nie ma się do czego przyczepić, ale...

Może zabrzmi to jak majaczenia ale po podłączeniu go do zasilania (wystarczy wtyczka w ścianę - nie muszę włączać przyciskiem POWER wzmacniacza) wyraźnie czuję mrowienie w opuszkach palców kiedy przesuwam nimi po obudowie wzmacniacza. Co więcej, owo mrowienie pojawia się również na obudowie CDka XE-900QS - który to stoi na wzmacniaczu ale do sieci podpięty nie jest. Podłączenie/odłączenie CD do ściany efektu owego nie daje - więc winny jest wzmacniacz. Zaznaczam, że nie piję nadmiernie, raczej jak każdy normalny facet. Co więcej, podczas przesuwania palcami po obudowie i przy jednoczesnym wyjęciu wtyczki z gniazdka w ścianie mrowienie zanika - wygląda na to że coś prądowonapięciowego przełazi mi na obudowę :/ Próbowałem podłączenia poprzez listwę ACAR - bez rezultatu, nadal mrowi...Co to kurka jest? :) Mam się zacząć bać, coś izolować, postawić obok gaśnicę?

Proponowałbym już więcej nie przesówać palcami po obudowie,za kolejnym razem może sie to skończyć tragicznie.Prawdopodobnie przewód zasilający jest uszkodzony gdzieś od wpustu do włącznika sieciowego,sam włącznik też jest podejrzany.Można w tej sytuacji wypiąc przewód sieciowy między wyłącznikiem a trafo i podłączyć inny z wtyczką na próbe,wtedy bedzie wiadomo.

.....

Po odwróceniu wtyczki w gniazdku w ścianie bez włączenia wzmacniacza - faktycznie nie mrowi. To już sukces. Ale połowiczny, bo po włączeniu POWER - mrowi - ale zdecydowanie mniej niż przy wyłączonym POWER i wtyczce ponownie odwróconej.

???

We wzmacniaczu kabel zasilający idzie sobie do takiej płytki przy włączniku gdzie rozdziela się na dwie gołe żyły i wpada we wsuwkę (coś jak ze stacji dyskietek 3.5 cala) - ta wsuwka wchodzi w gniazdo w owej płytce. Do tej zaś płytki kolejną wsuwką wchodzą dwa kable z włącznika wzmacniacza.

@Przemek13

Bez urazy, ale z Twojego opisu wynika iż nie jesteś elektronikiem.

Poszukaj takiego, nawet amatora, zanim zrobisz krzywdę wzmacniaczowi, albo co gorsza sobie, lub innemu domownikowi.

A póki co wzmacniacz odłącz od sieci.

Nie widzialem schematu tego wzmacniacza, ale moze jest tam kondensator ktory laczy przewody sieciowe ( 230V ) z masa, i ten kondensator ma przebicie. Moze jest jakies przejscie w innym miejscu, moze styka/dotyka gdzies elektrycznie do masy, moze jest jakies przebicie w transformatorze ( ja bym stawial na to ). Ale napewno nie jest to normalne, i napewno zanim sie bedzie uzywac tego wzmacniacza to niech zajrzy do tego jakis odpowiedzialny fachowiec,

Cześć,

Posiadam wzmacniacz jak w temacie - gra i w sumie nie ma się do czego przyczepić, ale...

Może zabrzmi to jak majaczenia ale po podłączeniu go do zasilania (wystarczy wtyczka w ścianę - nie muszę włączać przyciskiem POWER wzmacniacza) wyraźnie czuję mrowienie w opuszkach palców kiedy przesuwam nimi po obudowie wzmacniacza. Co więcej, owo mrowienie pojawia się również na obudowie CDka XE-900QS - który to stoi na wzmacniaczu ale do sieci podpięty nie jest. Podłączenie/odłączenie CD do ściany efektu owego nie daje - więc winny jest wzmacniacz. Zaznaczam, że nie piję nadmiernie, raczej jak każdy normalny facet. Co więcej, podczas przesuwania palcami po obudowie i przy jednoczesnym wyjęciu wtyczki z gniazdka w ścianie mrowienie zanika - wygląda na to że coś prądowonapięciowego przełazi mi na obudowę :/ Próbowałem podłączenia poprzez listwę ACAR - bez rezultatu, nadal mrowi...Co to kurka jest? :) Mam się zacząć bać, coś izolować, postawić obok gaśnicę?

Wystarczy uziemić albo w najgorszym wypadku z zerować gniazdko w ścianie i powinno być ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.