Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw hi-fi do nowego mieszkania

underest

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników. Jakkolwiek jest to pierwszy mój wpis na forum, czytam je od dawna i ostatnimi czasy spędzam sporo czasu nad rozważaniami dotyczącymi sprzętu audio w mieszkaniu, jakie właśnie kupiłem (stan jest jeszcze developerski, więc mam jakieś 2-3 miesiące na wybór konkretnych komponentów zestawu) i nie ukrywam, że potrzebuję w tej kwestii porady osób bardziej doświadczonych.

Do wydania mam 20 000 pln i jest to budżet nieprzekraczalny (wykończenie mieszkania pochłonie przez najbliższe miesiące większość moich oszczędności). W tej kwocie chciałbym zmieścić

- sieciowy odtwarzacz plików, na który właściwie jestem już zdecydowany (Marantz NA7004)

- dwie podłogowe kolumny głośnikowe

- wzmacniacz (ze względów estetycznych chciałbym, aby był to również Marantz, poza tym czytałem dobre opinie o wzmakach tej firmy; liczę też na dobrą współpracę z NA7004)

- odtwarzacz CD

- listwa zasilająca, kable, gniazdka (?)

Mam, oczywiście, kilka pytań jako laik (do tej pory, nie posiadając nigdy własnego lokum, słuchałem muzyki przede wszystkim na słuchawkach oraz na głośnikach komputerowych ze średniej półki).

1) Jak wygląda kwestia połączenia funkcjonalności sprzętu stereo z kinem domowym. Chodzi o to, że przez 80% czasu sprzęt będzie służył do zastosowań muzycznych, jednak zależy mi też na komfortowym oglądaniu blu-ray (projektor), więc przydałby się głośnik centralny (umieszczony za ekranem projekcyjnym) oraz głośniki efektowe. I tutaj pojawia się moje pytanie - jak to wszystko ma być skonfigurowane, jeśli chcę, żeby przy słuchaniu muzyki grały tylko kolumny, a przy filmach wszystkie głośniki?

1a) Czy przy powyższej koncepcji niezbędny jest amplituner?

1b) To może głupie pytanie (kto pyta nie błądzi), ale czy profanacją będzie używanie jako odtwarzacza blu-ray PS3? Odczuję różnice jakości między dedykowanym blu-ray? Od razu mówię, że kompletnie nie jest mi potrzebna funkcjonalność nagrywania bd, ale jestem w stanie kupić odtwarzacz dla różnicy jakościowej obrazu/dźwięku.

Jeśli pomysł z PS3 jest totalnie głupi, utworzę osobny wątek w stosownym dziale dot. rekomendacji dedykowanego bd

2) Jakie kolumny głośnikowe? Słucham bardzo różnorodnej muzyki, ale zależy mi przede wszystkim na perfekcyjnych wrażeniach z odsłuchu klasyki/muzyki poważnej/filmowej ORAZ metalu we wszystkich odmianach. Najmniej będzie elektroniki, chociaż np. soundtrack z Tron Legacy (jako pierwszy z brzegu) też będzie słuchany. Ze względu na metal, kolumny muszą mieć czysty, głęboki bas. I tutaj od razu zapytam...

2a) czy potrzebuję oddzielnego suba? Szczerze mówiąc, wolałbym, aby bas w całości "ogarniały" kolumny, nie chcę "zagracać" salonu.

2b) jak wygląda sprawa z kinem domowym - zestawy głośnikowe do kina sprzedawane są zazwyczaj razem (5 czy 7 głośników + sub), w moim przypadku kolumny będą zakupione oddzielnie, z suba zrezygnuję, zostają dwa głośniki efektowe z tyłu i głośnik centralny - kupuję je oddzielnie? Jeśli tak, zapytam o konkretne modele w innym dziale, tutaj proszę tylko o potwierdzenie, czy dobrze rozumiem kwestie podłączenia.

3) Kwestia CD - czy stosuje się jeszcze odtwarzacze ze zmieniarką? Czy może zmieniarka jest osobnym urządzeniem?

4) Na ile ważna jest dobra listwa zasilająca? Czy np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) rzeczywiście ma sens? Ciężko będzie mnie przekonać do listwy za ponad 2k, ale z drugiej strony nie czułbym się pewnie, gdyby sprzęt był podłączony do listwy za 30 złotych. Wyczytałem na forum, że najlepiej (pod kątem jakości dźwięku) podłączyć wszystko bezpośrednio do ściany - jak wtedy z bezpieczeństwem sprzętu? Pamiętajcie, że mieszkanie jest nowe, więc zmiany w instalacji elektrycznej wchodzą w grę - czy powinienem rozejrzeć się za jakimiś specjalnymi gniazdkami?

5) Jaki polecacie wzmacniacz do w/w gatunków?

Na razie tyle, będę bardzo wdzięczny za każdą konstruktywną odpowiedź. Prosiłbym też, abyście zważając na moją niewiedzę, postarali się nie używać przesadnie dużej ilości fachowych akronimów, których mógłbym nie zrozumieć ;) Będzie to moja pierwsza "poważna" inwestycja w sprzęt audio i nie chcę popełnić głupich błędów.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/90194-zestaw-hi-fi-do-nowego-mieszkania/

Ja tylko chcę zwrócić uwagę bo ps3 mam, że konsola ma cały czas aktywny wentylator. Pewnie, że jak się ogląda głośno film to nie słychać ale ja dla luksusu to wolałbym coś cichszego. Ale jak się jeszcze chce pograć to dla mnie warto iść na kompromis.

Witaj,

wydaje mi się, że na początek musisz podjąć decyzję, jaki projekt instalacji systemu wykorzystasz a dopiero później będzie można wybierać konkretne modele urządzeń i kolumn.

Zacznijmy więc od początku. Z tego co piszesz to system będzie wykorzystywany do odsłuchów muzyki oraz do projekcji dźwięku wielokanałowego. W takim przypadku niezbędny będzie amplituner wielokanałowy. Drugą sprawą jest system kolumn - jeśli zależy Ci na dobrych efektach kinowych, subwoofer jest także niezbędny. Ostatnią sprawą jest źródło Blu-Ray - oczywiście szczególnie na początku możesz wykorzystać konsolę PS3 do tego celu.

Trochę konkretów - w Twojej sytuacji zbudowałbym system oparty na amplitunerze Marantz SR 5006, wspomagany stereofoniczną końcówką mocy Marantz MM7025 oraz odtwarzacz strumieniowy Marantz NA7004 oraz ewentualnie odtwarzacz CD Marantz CD6004 (lub model wyższy). Zastosowanie stereofonicznej końcówki mocy wpłynie bardzo pozytywnie na jakość dźwięku kanałów przednich czyli to na czym najbardziej zależy - na jakości dźwięku stereo. Taka konfiguracja pozwoli na uzyskanie bardzo wysokiej jakości dźwięku stereo oraz dźwięku wielokanałowego, nie będzie powodowała żadnych utrudnień w związku z przełączaniem, cały system będzie w pełni funkcjonalny.

W kwestii kolumn wybór zależy już od indywidualnych preferencji. Przykładowo system oparty na kolumnach Monitor Audio serii BX można uzupełnić o głośniki instalacyjne, montowane np. w ścianach (myślę tu o centralnym i ewentualnie głośnikach efektowych). Ale to jest kwestia odsłuchów.

Ostatnia sprawa to okablowanie i listwa zasilająca - to są także kwestie indywidualnego dobrania modeli pod konkretne kolumny i sprzęt. Przy konfiguracji klasy przedstawionej powyżej spokojnie wystarczy listwa np. Gigawatt PF-1.

Przejrzyj proszę moją propozycję, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

wydaje mi się, że na początek musisz podjąć decyzję, jaki projekt instalacji systemu wykorzystasz a dopiero później będzie można wybierać konkretne modele urządzeń i kolumn.

Zdecydowanie popieram :)

Zacznijmy więc od początku. Z tego co piszesz to system będzie wykorzystywany do odsłuchów muzyki oraz do projekcji dźwięku wielokanałowego. W takim przypadku niezbędny będzie amplituner wielokanałowy. Drugą sprawą jest system kolumn - jeśli zależy Ci na dobrych efektach kinowych, subwoofer jest także niezbędny.

Niestety, ogranicza mnie tutaj przestronność pokoju. Optowałbym jednak za kolumnami z potężnym basem (zapewne są takie :) ), bez osobnego suba. ALE, jeśli bylibyście w stanie wskazać mi jakiś stosunkowo niewielki, acz porządny w brzmieniu sub, ujmę go w projekcie szafki pod rtv (mogę w sumie obudować jakoś stojący na podłodze sub, o ile rzeczywiście kolumny nie sprawdzą się w odtwarzaniu basu). Poza tym, zestaw będzie służył przede wszystkim do muzy, więc dedykowany subwoofer nie jest kluczowy.

Ostatnią sprawą jest źródło Blu-Ray - oczywiście szczególnie na początku możesz wykorzystać konsolę PS3 do tego celu.

Trochę konkretów - w Twojej sytuacji zbudowałbym system oparty na amplitunerze Marantz SR 5006, wspomagany stereofoniczną końcówką mocy Marantz MM7025 oraz odtwarzacz strumieniowy Marantz NA7004 oraz ewentualnie odtwarzacz CD Marantz CD6004 (lub model wyższy).

Dziękuję za konkretne wskazania, poczytałem specyfikacje w/w i nasuwa mi się bardzo ważne pytanie - skoro ampli obsługuje dlna i z tego co czytam, strumieniowanie muzy z dysków sieciowych nie stanowi problemu (nie wiedziałem, że współczesne ampli mają takie funkcje), to właściwie po co mi NA7004? Czy przykładowy SR 5006 nie sprawdzi się równie dobrze? Bo z tego co rozumiem, zewnętrzny DAC nie jest potrzebny w takiej konfiguracji. Dodam, że jestem już posiadaczem dysku sieciowego/serwera multi-m Synology - czy nie jestem w błędzie, wnioskując, że podłączenie synology do ampli przez router zapewni te same funkcjonalności co NA7004?

Zastosowanie stereofonicznej końcówki mocy wpłynie bardzo pozytywnie na jakość dźwięku kanałów przednich czyli to na czym najbardziej zależy - na jakości dźwięku stereo. Taka konfiguracja pozwoli na uzyskanie bardzo wysokiej jakości dźwięku stereo oraz dźwięku wielokanałowego, nie będzie powodowała żadnych utrudnień w związku z przełączaniem, cały system będzie w pełni funkcjonalny.

Dodam w tym miejscu, że muzyki słuchać będę z kanapy oddalonej o nieco ponad 2,5 m do kolumn - czy 140W na kanał w końcówce mocy to nie przesada? Nie będzie to przerost formy nad treścią?

W kwestii kolumn wybór zależy już od indywidualnych preferencji. Przykładowo system oparty na kolumnach Monitor Audio serii BX można uzupełnić o głośniki instalacyjne, montowane np. w ścianach (myślę tu o centralnym i ewentualnie głośnikach efektowych). Ale to jest kwestia odsłuchów.

Czytałem już wiele dobrych opinii o MA, poza tym podobają mi się z wyglądu. Czy możesz polecić też konkretne głośniki surround i przedni?

Ostatnia sprawa to okablowanie i listwa zasilająca - to są także kwestie indywidualnego dobrania modeli pod konkretne kolumny i sprzęt. Przy konfiguracji klasy przedstawionej powyżej spokojnie wystarczy listwa np. Gigawatt PF-1.

Czytałem na forum, że część sprzętu powinna być podłączona bezpośrednio do ściany - prawda to? Czytałem też, że można w tym celu zakupić specjalne gniazdka, ale zakrawa mi to już na jakieś voo-doo, byłbym wdzięczny za łopatologiczne wyjaśnienie tego rzekomego fenomenu :) Dzięki

Trochę konkretów - w Twojej sytuacji zbudowałbym system oparty na amplitunerze Marantz SR 5006, wspomagany stereofoniczną końcówką mocy Marantz MM7025 oraz odtwarzacz strumieniowy Marantz NA7004 oraz ewentualnie odtwarzacz CD Marantz CD6004 (lub model wyższy). Zastosowanie stereofonicznej końcówki mocy wpłynie bardzo pozytywnie na jakość dźwięku kanałów przednich czyli to na czym najbardziej zależy - na jakości dźwięku stereo. Taka konfiguracja pozwoli na uzyskanie bardzo wysokiej jakości dźwięku stereo oraz dźwięku wielokanałowego, nie będzie powodowała żadnych utrudnień w związku z przełączaniem, cały system będzie w pełni funkcjonalny.

Kwestia połączenia systemu stereo z kinem była wielokrotnie omawiana. Takie połączenie jak opisane powyżej nie zdaje egzaminu, bo w trakcie słuchania stereo w torze znajduje się apmlituner, który dźwięk psuje i to dość poważnie psuje.

Powinno się to zrobić inaczej: kompletujemy system stereo zwracając uwagę na to, żeby wzmacniacz miał wejście HT-bypass, to znaczy wejście które omija jego własną regulację głośności. Do tego wejścia podpinamy później pre-out z apmlitunera. Amplituner zasila bezpośrednio głośniki efektowe, przednie głośniki lewy i prawy zasilane są poprzez wzmacniacz stereo, a z centralnego w tej konfigruracji trzeba zrezygnować. Dodatkowym atutem powyższego rozwiązania jest to, że możemy zacząć od stereo, a aplituner i głośniki efektowe dokupić później.

Btw u Marantza HT-bypass nazywa się Power Amp Direct

Oczywiście jest jeszcze ta kwestia, że można się w ogóle ograniczyć do stereo, również w przypadku filmów. To trzeba samemu wypróbować. Ja swoje zdanie na ten temat wyraziłem w wątku:

Ukryta Zawartość

Zamiast na początek zawracać sobie głowę listwami, pomyśl o akustyce, bo jest równie ważna jak sprzęt, a łatwiej jest coś zrobić w trakcie wykończania niż później.

Co do suba: zawsze możesz kiedyś dokupić.

Co do jakości basów: bardzo dużo zależy od akustyki, ale też ogólnie od jakości kolumn i wzmacniacza. Czytaj: tanie robią dużo hałasu, drogie grają muzykę.

Co do DACa i DLNA: amplituner nie nadaje się do odtwarzania muzyki.

Co do mocy końcówki: w smumie chodzi bardziej o jakość niż o ilość, ale na ogół jest tak, że im droższy klocek u danego producenta, tym mocniejszy i lepszy. Na pewno nadmiar mocy nie zaszkodzi, zwłaszcza muzyka z dużą ilością niskich tonów obciąża wzmacniacz. Przy głośnym słuchaniu moc chwilowa wcale nie jest mała, moc średnia owszem.

A swoją drogą: jaki masz pokój?

Ukryta Zawartość

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Wzmacniacz stereo z funkcją końcówki mocy, np. Marantz pm7004 bądź wyższy, amplituner do kina z PRE-OUT tak żebyś mógł podłączyć do niego wzmacniacz stereo, a PS3 jako odtwarzacz bluray sprawuje się znakomicie, bije na głowę większość odtwarzaczy stacjonarnych w tej kwestii. I w ten sposób masz dobre stereo i dobre kino. Zapomnij o końcówkach mocy podpinanych pod amplituner, bo wtedy jakość dźwięku będzie zależna od jakości PRE-OUT w amplitunerze, a nie są one pierwszych lotów...

Kwestia połączenia systemu stereo z kinem była wielokrotnie omawiana. Takie połączenie jak opisane powyżej nie zdaje egzaminu, bo w trakcie słuchania stereo w torze znajduje się apmlituner, który dźwięk psuje i to dość poważnie psuje.

Powinno się to zrobić inaczej: kompletujemy system stereo zwracając uwagę na to, żeby wzmacniacz miał wejście HT-bypass, to znaczy wejście które omija jego własną regulację głośności. Do tego wejścia podpinamy później pre-out z apmlitunera. Amplituner zasila bezpośrednio głośniki efektowe, przednie głośniki lewy i prawy zasilane są poprzez wzmacniacz stereo, a z centralnego w tej konfigruracji trzeba zrezygnować. Dodatkowym atutem powyższego rozwiązania jest to, że możemy zacząć od stereo, a aplituner i głośniki efektowe dokupić później.

Btw u Marantza HT-bypass nazywa się Power Amp Direct

Oczywiście jest jeszcze ta kwestia, że można się w ogóle ograniczyć do stereo, również w przypadku filmów. To trzeba samemu wypróbować. Ja swoje zdanie na ten temat wyraziłem w wątku:

Ukryta Zawartość

Zamiast na początek zawracać sobie głowę listwami, pomyśl o akustyce, bo jest równie ważna jak sprzęt, a łatwiej jest coś zrobić w trakcie wykończania niż później.

Co do jakości basów: bardzo dużo zależy od akustyki, ale też ogólnie od jakości kolumn i wzmacniacza. Czytaj: tanie robią dużo hałasu, drogie grają muzykę.

Co do mocy końcówki: w smumie chodzi bardziej o jakość niż o ilość, ale na ogół jest tak, że im droższy klocek u danego producenta, tym mocniejszy i lepszy. Na pewno nadmiar mocy nie zaszkodzi, zwłaszcza muzyka z dużą ilością niskich tonów obciąża wzmacniacz. Przy głośnym słuchaniu moc chwilowa wcale nie jest mała, moc średnia owszem.

Zgadzam się w całości z tą odpowiedzią .

Proponuję jeszcze zacząć poszukiwania od wzmacniacza stereo i kolumn frontowych . TYLKO ODSŁUCH W TRYBIE STEREO PRZY USTAWIENIACH ZEROWYCH . NIKT ZA CIEBIE TEGO NIE ZROBI .

Do zakupionych kolumn frontowych powinna być możliwość dokupienia centralnej kolumny tej samej serii i marki , dla zachowania jak największej równowagi tonalnej między kolumnami frontowymi , a kolumną centralną w kinie domowym .

Amplituner kupisz ten który Ci się podobna i jest odpowiednio wyposażony .

Masz tu amatorską listę wzmacniaczy zintegrowanych stereo z funkcją " ominięcia pokrętła głośności " dla jednego źródła dźwięku :

Ukryta Zawartość

Pamiętaj kolumny trzeba " zgrać " z wzmacniaczem stereo .

KUPUJĄC WZMACNIACZ STEREO I KOLUMNY DO NIEGO , NIE NASTAWIAJ SIĘ NA JEDNĄ ULUBIONĄ MARKĘ WZMACNIACZA DWUKANAŁOWEGO , KIERUJ SIĘ DŹWIĘKIEM .

"poważna" inwestycja w sprzęt audio i nie chcę popełnić głupich błędów.

Jeszcze raz dla przypomnienia napiszę >>>>>> odsłuch stereo . Kładę nacisk na odsłuch , gdyż sam popełniłem błąd kupna bez odsłuchu , naczytałem się recenzji ( sprzęt dobry , ale nie na moje ucho ). Ucz się na błędach cudzych , nie na własnych .

Niestety, ogranicza mnie tutaj przestronność pokoju. Optowałbym jednak za kolumnami z potężnym basem (zapewne są takie :) ), bez osobnego suba. ALE, jeśli bylibyście w stanie wskazać mi jakiś stosunkowo niewielki, acz porządny w brzmieniu sub, ujmę go w projekcie szafki pod rtv (mogę w sumie obudować jakoś stojący na podłodze sub, o ile rzeczywiście kolumny nie sprawdzą się w odtwarzaniu basu). Poza tym, zestaw będzie służył przede wszystkim do muzy, więc dedykowany subwoofer nie jest kluczowy.

Do kina z czasem lepiej kupić suba . Nie wiem czy dobrym pomysłem jest wstawianie suba do szafki . Na podłodze nie może stać ?

Teraz za to co napiszę zostanę obstawiony niemalże przez wszystkich . Można kupić małego suba , o wiele lepszego od suba większego rozpoznawalnej marki .

Dam taki przykład : mam suba

Ukryta Zawartość

I wiem na pewno że jest on o wiele lepszy od większego Suba JBL

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Wzmacniacz stereo z funkcją końcówki mocy, np. Marantz pm7004 bądź wyższy, amplituner do kina z PRE-OUT tak żebyś mógł podłączyć do niego wzmacniacz stereo,

Zapomnij o końcówkach mocy podpinanych pod amplituner, bo wtedy jakość dźwięku będzie zależna od jakości PRE-OUT w amplitunerze

Kolega chyba sam sobie zaprzecza.

Dlaczego w opisanej konfiguracji trzeba pominąć głośnik centralny?

Co konkretnie masz na myśli?

Jeśli zdecyduję się jednak na sub, to chciałbym uwzględnić go w projekcie szafki rtv, więc kupowałbym od razu. Za to w grę wchodzi skonfigurowanie w pierwszej kolejności solidnego 2.1 i potem rozbudowa do 5.1.

To po co właściwie te dlna? Dla bajeru? Czy w takim razie NA7004 będzie się do tego nadawał, czy też nie ma co liczyć na dobrą jakość?

A swoją drogą: jaki masz pokój?

Narysowałem schemat pokoju na szybko na iPadzie - patrz załącznik (mam nadzieję, że się dodał - jak nie, to pewnie coś zrobiłem źle; dla pewności jeszcze link do obrazka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Rysowałem na skanie planu mieszkania w backgroundzie, więc zachowana została skala. Oczywiście, ściana oddzielająca przedpokój będzie miała dziurę nad sofą. Długość pokoju to 5,3 metra (od aneksu do ściany, chociaż ta ściana to w większości okna i wyjście na taras, o ile to ma jakieś znaczenie dla akustyki). Szerokość liczona do ścianki działowej to 325 cm. Kolumny to czarne kwadraty.

Wzmacniacz stereo z funkcją końcówki mocy, np. Marantz pm7004 bądź wyższy, amplituner do kina z PRE-OUT tak żebyś mógł podłączyć do niego wzmacniacz stereo, a PS3 jako odtwarzacz bluray sprawuje się znakomicie, bije na głowę większość odtwarzaczy stacjonarnych w tej kwestii. I w ten sposób masz dobre stereo i dobre kino. Zapomnij o końcówkach mocy podpinanych pod amplituner, bo wtedy jakość dźwięku będzie zależna od jakości PRE-OUT w amplitunerze, a nie są one pierwszych lotów...

Przepraszam za głupie pytanie, ale jaka jest różnica między końcówką mocy a wzmacniaczem?

@chester

Oczywiście, że sub stałby na podłodze - co nie zmienia faktu, że coś można postawić nad nim (nie bezpośrednio), dlatego chciałbym go "obudować" szafką.

Ukryta Zawartość

Kolega chyba sam sobie zaprzecza.

Jesteś w błędzie , kolega o którym piszesz nie zaprzecza sam sobie , gdyż w układzie wzmacniacz zintegrowany stereo + amplituner , POPRAWNE STEREO UZYSKUJEMY PODŁĄCZAJĄC ANALOGAMI BEZPOŚREDNIO ŹRÓDŁO STEREO DO WZMACNIACZA DWUKANAŁOWEGO .

Przy słuchaniu stereo nie trzeba włączać amplituner .

Kino też się poprawia gdyż odciążone są końcówki mocy amplitunera , wiadomo jak dużo ich jest , a transformatorek tylko jeden .

Witam wszystkich użytkowników. Jakkolwiek jest to pierwszy mój wpis na forum, czytam je od dawna i ostatnimi czasy spędzam sporo czasu nad rozważaniami dotyczącymi sprzętu audio w mieszkaniu, jakie właśnie kupiłem (stan jest jeszcze developerski, więc mam jakieś 2-3 miesiące na wybór konkretnych komponentów zestawu) i nie ukrywam, że potrzebuję w tej kwestii porady osób bardziej doświadczonych.

Ściany działowe w pokoju odsłuchowym nie mogą być puste we środku np : konstrukcja szkieletowa płyta wiórowa i suchy tynk --- pustka --- płyta wiórowa i suchy tynk .

Pustka ma być wypełniona np : wełną .

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Jesteś w błędzie , kolega o którym piszesz nie zaprzecza sam sobie , gdyż w układzie wzmacniacz zintegrowany stereo + amplituner , POPRAWNE STEREO UZYSKUJEMY PODŁĄCZAJĄC ANALOGAMI BEZPOŚREDNIO ŹRÓDŁO STEREO DO WZMACNIACZA DWUKANAŁOWEGO .

Przy słuchaniu stereo nie trzeba włączać amplituner .

Kino też się poprawia gdyż odciążone są końcówki mocy amplitunera , wiadomo jak dużo ich jest , a transformatorek tylko jeden

Racja, teraz rozumiem. Tribul to troszkę niejasno napisał.

Nie chciałem się zbytnio rozpisywać, myślałem że będzie zrozumiałe, sory:) Tak, dokładnie chodzi o to aby w przypadku słuchania muzyki omijać całkowicie amplituner, czyli gra CD połączone analogowo z wzm. stereo a ten z kolumnami, gdy oglądamy film włączamy amplituner a wzmaka przestawiamy w tryb końcówki mocy. Mam tak u siebie i sprawuje się to bardzo dobrze. Dobre w tym rozwiązaniu jest także to ze nie trzeba pakować grubych tysięcy w amplituner który ma zagrać jako tako w stereo. Co do subwoofera w kinie, to moim zdaniem jest niezbędny choćbyś nie wiem jakie miał kolumny, subwoofer daje całkowicie inny bas. Jednak wszystko kwestia gustu, niektórzy lubią np. filmy w stereo

Przepraszam za głupie pytanie, ale jaka jest różnica między końcówką mocy a wzmacniaczem?

W wzmacniaczu masz np regulację głośności a w końcówce mocy nie, między źródłem (np. Cd, PS3 czy cokolwiek innego) a końcówką mocy musiałbyś mieć coś jeszcze wpięte co będzie "sterowało dźwiękiem" że tak to napiszę, i może być to amplituner, jednak amplituner w torze stereo to nie jest dobre rozwiązanie.

@chester

Oczywiście, że sub stałby na podłodze - co nie zmienia faktu, że coś można postawić nad nim (nie bezpośrednio), dlatego chciałbym go "obudować" szafką.

Rozważania teoretyczne .

Chodzi mi o to że gdy zbudujesz szafkę ograniczoną tylną ścianką i wstawisz do niej suba , to bas może być buczący . Jeżeli będzie " wisieć " na subem jakaś półka , a pozostałe boki nie będą mocno ograniczone to będzie OK . Jednak suba najlepiej ustawić przesuwając go tu i tam i wybrać optymalne miejsce na słuch .

Tak ogólnie o subach , to suby niektórzy dociążają stawiając coś ciężkiego na nich .

Na razie rób porządne 2.0 . Będziesz miał wzmacniacz dedykowany do stereo i kolumny podłogowe , a do tego sub wcale nie jest potrzebny .

Sub nada się do kina domowego . Jednak jeżeli się upierasz przy subie , to musisz szukać wzmacniacza stereo z wyjściem pre-out dla suba ( nie mając takiego wzmacniacza łączyć sub poprzez wejścia wysokopoziomowe czyli głośnikowe ).

Gdy kupisz amplituner i resztę głośników TO I TAK SUB TRZEBA BĘDZIE PODŁĄCZYĆ DO AMPLITUNERA , W TYM WYPADKU ŻEBY SUB WZMACNIAŁ STEREO TO TE STEREO TRZEBA PUSZCZAĆ POPRZEZ AMPLITUNER , a wiadomo przedwzmacniacz wbudowany w amplitunerze zabije stereo .

Tu masz trochę o wzmacniaczach zintegrowanych :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz o akustyce :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TO I TAK SUB TRZEBA BĘDZIE PODŁĄCZYĆ DO AMPLITUNERA , W TYM WYPADKU ŻEBY SUB WZMACNIAŁ STEREO TO TE STEREO TRZEBA PUSZCZAĆ POPRZEZ AMPLITUNER

Wcale nie trzeba:) Ja mam sub podłączony do amplitunera aby odtwarzał ścieżkę z filmu, jednocześnie mam go podłączonego do wzmacniacza stereo pod pre-out żeby grał także w stereo,w momencie gdy wzm.stereo przełączam w tryb końcówki to pre-out w nim się wyłącza;) Wzmacniacz to Marantz pm-7004, amplituner to Harman AVR 255 a sub to JBL es250p.

Wcale nie trzeba:) Ja mam sub podłączony do amplitunera aby odtwarzał ścieżkę z filmu, jednocześnie mam go podłączonego do wzmacniacza stereo pod pre-out żeby grał także w stereo,w momencie gdy wzm.stereo przełączam w tryb końcówki to pre-out w nim się wyłącza;) Wzmacniacz to Marantz pm-7004, amplituner to Harman AVR 255 a sub to JBL es250p.

O kurcze tego nie wiedziałem , że w trakcie przełączenia na końcówkę mocy ( " tryb współpracy z kinem domowym " ) automatycznie wyłącza pre-oet dla suba . Pewnie dlatego , że nie mam wzmacniacza z taką funkcją .

Ogólnie to jest bardzo logiczne .

Ciekawe , to wszystkie wzmacniacze z tą funkcją , wyłączają pre - out suba ?

To masz podłączony sub do wzmacniacza stereo i amplitunera wejściami niskopoziomowymi , odpowiednio L i R ?

Jeżeli pytający wybiera wzmacniacz dwukanałowy marki Marantz , to zostaje tylko dobranie poprzez odsłuch odpowiednich kolumn .

Dlaczego w opisanej konfiguracji trzeba pominąć głośnik centralny?

W kinie większość dźwięku idzie przez głośnik centralny. W opisanej konfiguracji musiałby być podłączony pod amplituner, więc jakość byłaby marna. Natomiast jak zrezygnujesz z centralnego, to będzie on emulowany przez L i R czyli jego sygnał zostanie przez układ amplitunera rozdzielony na prawy i lewy kanał i w takiej postaci odtworzony przez wzmacniacz stereo. W rezultacie najważniejsza w kinie część ścieżki dźwiękowej będzie odtworzona przez najlepszy tor audio. Mógłbyś oczywiście nie rezygnować z centralnego, ale musiałbyś mieć dla niego dodatkową końcówkę mocy. Koszty więc byłyby znaczne i moim zdaniem nie ma to sensu przy twoim budżecie.

Użytkownik dd6 dnia 05.01.2012 - 14:42 napisał

Co konkretnie masz na myśli?

Mam na myśli adaptację akustyczną, aby uzyskać w pomieszczeniu odpowiedni czas pogłosu dla całego pasma. Temat jest złożony. Ogólnie jednak elementy poprawiające akustykę można podzielić na te, które są integralną częścią ścian i ruchome, które wstawiamy do już wyremontownego pokoju. Co do tych pierwszych, to jest to kwestia na przykład odpowiedniej konstrukcji sufitu podwieszanego, pułapek basowych w rogu pomieszczenia, dźwiękochłonnej zabudowy ścian etc. Takie rzeczy robi się w trakcie remontu. Dopóki masz niewykończony pokój, można to zaplanować. Zaglądnij do zakładki akustyka, poczytaj istniejące już tam tematy. Potem załóż tam oddzielny temat dla twojego pokoju. Gdybym był na twoim miejscu, to wolałbym teraz przeznaczyć większe pieniądze na akustykę a nie na sprzęt, bo bez opdowiedniej adaptacji akustycznej nawet najlepszy sprzęt nie zagra.

Ponadto pamiętaj, że najlepiej odsunąć kolumny od ściany i że powinieneś mniej więcej słuchać w trójkącie równobocznym z kolumnami. Miejsca nie masz zbyt dużo, ale pokój jest fajny dzięki temu, że za sofą będzie dziura w ściance działowej. Ściankę działową można by od początku zaprojektować jako szerokopasmowy absorber dźwięku etc. Teraz widzisz, że zanim zabierzesz się za remont, trzeba to przemyśleć od strony akustyki. Zwłaszcza, że teraz wiele można zrobić stosunkowo niewielkim kosztem.

Jeśli zdecyduję się jednak na sub, to chciałbym uwzględnić go w projekcie szafki rtv, więc kupowałbym od razu. Za to w grę wchodzi skonfigurowanie w pierwszej kolejności solidnego 2.1 i potem rozbudowa do 5.1.

Sub nie może stać byle gdzie. Nie mam własnych doświadzczeń, ale z tego, co czytałem, to w przeciwieńśtwie do kolumn, sub najlepiej się ma w rogu pomieszczenia. Skoncentrowanie się na 2.1 (albo 2.0), a rozbudowa potem, to na pewno dobry pomysł. Z tym planowaniem szafki, to w ogóle uważaj, lepsze są w miarę otwarte rozwiązania, bo nigdy nie wiadomo, co w przyszłości będziesz chciał tam wstawić, a wiele elementów jest niewymiarowych. No i jeszcze znowu pojawia się kwestia np. paneli akustycznych za kolumnami, które to są całkiem duże.

To po co właściwie te dlna? Dla bajeru? Czy w takim razie NA7004 będzie się do tego nadawał, czy też nie ma co liczyć na dobrą jakość?

dlna jest ok, tylko przetwornik w amplitunerze jest dziadowski. Co innego dedykowane do stereo urządzenie jak NA7004. NA7004 nie słuchałem, podobno gra dobrze jak na swoją cenę. Trudno jednoznacznie ocenić, czy w tej cenie to najlepsza opcja. Jedno jest pewne: jeśli nic nie zrobisz z akustyką, to ona będzie właśnie najsłabszym ogniwem.

Alternatywą dla NA7004 (jedną z wielu) jest Squeezebox + DAC. Jakbyś na razie nie miał kasy na DACa, to można dokupić na spokojnie później. Niemniej NA7004 powinien w miarę dobrze grać, a i do niego można kiedyś kupić DACa. Peną wadą NA7004 jest brak gapless. Tu się zastanów czy to dla ciebie ważne.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Witam, serdecznie wszystkich jako że jest to mój pierwszy post.

Chciałbym podzielić się moimi doświadczeniami, jako że podobny system konstruuję od jakiegoś czasu - zacząłem jednak od drugiej strony - od kina.

Zakupiłem amplituner sr-6005 (obecny odpowiednik 6006) i oraz bluray ud5005.

Dokupiłem jako porządne źródło dźwięku na7004, a obecnie mam na weekendowy test wzmacniacza marantza pearl lite.

Kolumny na jakie się zdecydowałem to Chario silhouette - obecnie system doszedłem do systemu 7.1 (boki i tył to surround, do tego głośnik centralny, sub i przednie głośniki model 200 - są to monitory).

Wszystko znajduje się na ok 15m powierzchni ok 3,3x4,7. Siedzę ok 2,5 metra od tv i od każdego z głośników.

Przewody jakich użyłem to

- przewody zailające wireword stratus,

- interkonekt qed reference audio evolution (między perlem i na7004),

- jako przewody do pre out użyję trochę tańszego przewodu interkonekt - kino nie jest aż tak wymagające moim zdaniem

- przewody hdmi to chord SUPER SHIELD HIGH SPEED

- kable głośnikowe to odpowiednio przód i centralny qed revelation, boki i tył qed evolution

Monitory są zawieszone wyżej na chwytach umożliwiających pochylenie góra/dół oraz na boki - co jest ważne, jako że głośniki do stereo powinny być skierowane na słuchacza, a ze względu na kino - na wprost.

Po dwudniowym słuchaniu (w salonie słuchałem na głośnikach chario z serii constelation i dyna audio focus 110, w mieszkaniu silhouette 200) mogę powiedzieć że wzmacniacz na pewno u mnie zagości jak zbiorę odpowiednią kwotę.

Kolejne zmiany to dołożenie listwy zasilającej supra z filtrami, następnie konkretniejszy przewód na kolumny frontowe (może audiomica laboratory - dolomit reference).

Teraz trochę ogólnych rad, przemyśleń i doświadczeń.

1.Zastanów się nad monitorami zamiast kolumn podłogowych - myślę że na twoją wielkość pomieszczenia w zupełności wystarczą (a że monitory są zawsze sporo tańsze od podłogówek to będziesz mógł kupić głośniki o 1-3 klasy wyższe)

2. Zacznij od głośników chario constelation lynx lub delphinus i skonfrontuj je z dyna audio focus 110 i 160 (wersje pierwsze są myślę przeznaczone na 15m, wersje drugie 20-25m kwadratowych) - tu dopytaj innych co u Ciebie lepiej by zagrało

Potem konfrontuje inne pozycje z tymi - od czegoś trzeba zacząć

3. Oczywiście na twoim miejscu zacząłbym od stereo, a kino zostawił na drugi plan - przewidziałbym oczywiście miejsce na sub, pamiętając że one lubią przestrzeń (tu pamiętaj aby kupić nie za drogi, za to dobrze ekranowany przewód przeznaczony do subwoofera- jeżeli sub będzie wyposarzony w wejście stereo, koniecznie dokup rozdzielacz aby sygnał dochodził w oba gniazda)

4. Ja już jestem zdecydowany na wzmacniacz pearl i posiadam również na7004 (dźwięk jest bardzo czysty i poukładany- jestem z niego bardzo zadowolony) - jako że posiadasz dysk nas to odpuściłbym sobie odtwarzacz cd. Moim zdaniem szkoda kasy, bo dobry odtwarzacz kosztuje, a lepiej zgrać muzykę do formatu flac dobrym programem na kompie i cieszyć się jakością i dostępnością wszystkich plików z na7004.

5. Z interkonektami nie mam dużego doświadczenia więc nie będę Ci na 100% polecał, ale ja kupiłbym pewnie ten sam.

6. Na przewody głośnikowe do podanych kolumn dobierał bym neutralne przewody - proponuję zacząć od przewodu o audiomica dolomit reference - ale tu tylko powtarzam co usłyszałem.

7. Myślę że od strony akustyki Powinieneś pomyśleć o wykładzinie oraz wygłuszył ściankę działową (jak już wspomniano wcześniej).

8. Ja nie przejmowałbym się gniazdkami bo za chwilę dojdziemy do kondycjonerów za 40000 zł :) Zastosowałbym listwę supry + przewód supra 2m (według założeń sinusoidy prądu, przewody powinny być jak najbardziej zbliżone do 1,8m lub wielokrotności - podobno) - Również podobno supra poprawi jakość dźwięku. Do tego do komponentów zastosowałbym przewody wireworld stratus po 2m do urządzenia - usłyszałem na nich maleńką poprawę (i to na amplitunerze), oczywiście są to poprawy nie adekwatne do wydanych pieniędzy ale również wpływają na dźwięk (najważniejsze są przewody głośnikowe i interkonekty)

teraz troszkę o kinie:

9. Myślę że sr5006 będzie troszkę za słaby na Twoje pomieszczenie (chyba że głośniki będą bardzo skuteczne) ale sr6006 spokojnie zapewni Ci jakość i moc kina

10. Głośniki surround powinny stać po bokach, tylne do 7.1 powiesiłbym na ściance - jeżeli nie chcesz bo większość zatrzymuje się na 5.1 to ok - choć ja rozbudowałem do 7.1 i nie żałuję

11. Aby lepiej rozwinąć stereo na razie zostałbym przy ps3 - wydaje mi się że pożądny bluray lepiej zadziała ale faktycznie chodzą głosy że lepiej sobie radzi od części odtwarzaczy i jest to nawt logiczne - ale dźwięk z jakościowego bluraya moim zdaniem będzie lepszy.

12. Polecam ci hdmi chorda, które zastosowałem są naprawdę przyzwoite i cena nie zabija

Sporo tego :) Nie wiem czy napisałem wszystko co chciałem bo było co pisać. Nie jestem wielce doświadczony ani w kinie ani w audio, doświadczenia zbieram od połowy roku - ale jestem blisko swojego celu - świetne kino i świetne audio na 15m2. Są to niestety albo stety bardzo subiektywne rzeczy, więc traktuj to co napisałem jako punkt wyjścia, bo to co mi odpowiada, nie musi być dobre dla Ciebie.

Sprawdziłem ceny za komponenty o których pisałem i jeżeli wystarczą Ci monitory focus 110 lub lynx to zmieścisz się 20000, brutto po rabacie z stereo i kinem domowym 5.1 ( bo co targować zwłaszcza przy tej kwocie).

Jeszcze bardzo ważna sprawa - nie kupuj głośników bez odsłuchu u siebie w domu bo to co innego niż w sklepie.

Powodzenia

Mam jedną uwagę oraz idące za tym pytanie. Podłączenie kolumn frontowych do wzmacniacza stereo i sterowania amplitunerem przez pre amp odciąża system i poprawia kino. Ja natomiast zaobserwowałem coś innego - mianowicie kino domowe lepiej brzmi moim zdaniem gdy wszystko podłączone jest do amplitunera. Oczywiście za każdym przełączeniem korzystałem z ponownego ustawiania audyseyem (dla osób nie wiedzących co to - automatyczny pomiar rozstawienia kolumn i co za tym idzie korekta głośności + tonalna dla każdej z osobna).

Wydaje mi się że kolumny surround istotnie lepiej brzmią, ale za to głośnik centralny + fronty przestały dawać - jednolity dźwięk, wydaje mi się że to wynika z barwy zmienionej przez wzmacniacz stereo.

A może jest to spowodowane mniejszą mocą końcówki stereo (na początku fronty grały zdecydowanie za cicho - audysey to naprawił, próbowałem nawet korekty ręcznej ale +1,5 db na fronty wg audyseya to było moim zdaniem ciut za mało, a +2 db- moja koreta to było już trochę za dużo).

Może brak mi jakieś cząstki wiedzy tajemnej i coś nie tak podłączyłem/ustawiłem. Co wy na to?

Dodam że upchałem wszystko w salonie mieszkania i dążę do perfekcji, a nie mam miejsca na oddzielne głośniki do stereo. Według moich testów idealne kino to barwa dźwięku z amplitunera + odciążenie frontów z wzmacniacza stereo( przy zachowaniu barwy z amplitunera - czego nie osiągnąłem lub jest to niemożliwe). Idealne stereo to oczywiście głośniki do wzmacniacza stereo.

Proszę o ewentualne podpowiedzi.

To masz podłączony sub do wzmacniacza stereo i amplitunera wejściami niskopoziomowymi , odpowiednio L i R ?

Tak oczywiście, normalnie chinch-ami, subwoofer ma dwa wejścia niskopoziomowe, do jednego podłączone ampli a do drugiego stereo, odcięcie częstotliwości reguluje na subie. Ogólnie muszę powiedzieć że Marantz pm-7004 to dobry klocek do tego dobrze wyposażony, i co ważne przycisk włączający tryb końcówki mocy jest na przednim panelu.

TRIBUL w twoim Marantzu nie ma dedykowanego wyjścia dla suba , jest natomiast pre-out LR .

Coś słyszałem , że można podłączać suba w jeden kanał bo i tak niskie częstotliwości są takie same dla obu kanałów , czy to prawda ?

Może masz podłączony kabel typu Y ? To znaczy wzmacniacz stereo dwoma cinczami , a sub jednym .

W mało którym wzmacniaczu jest dedykowane wyjście dla suba. Oczywiście że można podłączyć pod jeden kanał jak i kablem typu Y, tylko z tymi kablami typu Y trzeba uwazać, wcześniej miałem Harmana hk 980 i było ok na kablu typu Y, natomiast w Marantzie przy zastosowaniu tego kabla dźwięk w kolumnach zrobił się coś na styl mono, jak by łączył oba kanały nie tylko na suba ale także na dwie kolumny więc przeszedłem na zwykły pojedynczy kabel.

Oczywiście że można podłączyć pod jeden kanał jak i kablem typu Y, tylko z tymi kablami typu Y trzeba uwazać,

Faktycznie trzeba uważać . Kabel typu Y raczej ma zastosowanie do " rozdzielenia sygnału mono " , jednego kanału .

Takie złączenie dwóch kanałów pachnie zwarciem metalicznym , a że nic przeważnie się złego nie dzieje to pewnie może wyjaśnić to jakiś elektronik .

Bardzo wszystkim dziękuję za dotychczasowe sugestie, na to właśnie liczyłem, tworząc ten topic. Jak dotąd zweryfikowałem kilka istotnych informacji i czytam uważnie linkowane strony.

Z tego co do tej pory wyczytałem, rozumiem, że konfiguracja systemu audio/video powinna wyglądać w następujący sposób:

- do muzyki - źródło (Marantz NA7004) -> wzmacniacz stereo z funkcją końcówki mocy (np. PM 7004) -> kolumny

- do kina domowego - PS3 -> ampli -> głośniki surround i sub ALE kanały stereo z pomięciem ampli, czyli analogicznie jak przy muzyce.

Głośnik centralny pomijam i emulują go kolumny stereo (to jest o tyle logiczne w mojej sytuacji, że centralny i tak byłby zakryty ekranem projekcyjnym, co w jakimś tam stopniu przytłumiało by dźwięk)

Pytanie: czy takim przypadku sub może być używany zarówno w filmach jak i przy odsłuchu stereo (2.1 do muzy, 4.1 do kd)? Jeśli tak, to czy wtedy podłączenie robię źródło -> wzmak -> sub [muza] oraz źródło -> ampli -> sub [kd]? Czy jakoś inaczej?

Przekonuję się też coraz bardziej do kolumn podstawkowych zamiast podłogowych. Przekonuję mnie argument, że za te same pieniądze mogę mieć głośniki wyższej klasy, ale mam tutaj też kilka pytań:

- Jak sprawa niskich tonów? Jeśli dobrze rozumiem i sub może przejąć tę funkcję, to problem jest po części rozwiązany, ale i tak wolałbym, żeby kolumny dawały radę z basem (metal).

- Co z montażem? Czy przy montażu naściennym nie będzie problemu wibracji? W jakiej odległości powinien być tył takiej kolumny od ściany (przy podłogowych powinno to być przecież kilkadziesiąt centymetrów)? Stosuje się wtedy specjalne uchwyty? Nie bardzo mogę to sobie zwizualizować, a podstawki podłogowe to jakby nie patrzeć marnotrawstwo miejsca (przy montażu do ściany, pod monitorami mógłbym zrobić szafkę na cd np.)

Ściankę działową można by od początku zaprojektować jako szerokopasmowy absorber dźwięku etc.

Podoba mi się ten pomysł - jaki konkretnie materiał powinienem do tego celu wykorzystać, aby wyglądało to estetycznie (nie mieszkam sam :) )?

Sub nie może stać byle gdzie. Nie mam własnych doświadzczeń, ale z tego, co czytałem, to w przeciwieńśtwie do kolumn, sub najlepiej się ma w rogu pomieszczenia.

Z tego co wiem o niskich tonach, to ucho i tak nie rejestruje ich dokładnego źródła, a zatem może to być chyba dowolny róg, prawda? Nawet ten boczny/tylni?

Niemniej NA7004 powinien w miarę dobrze grać, a i do niego można kiedyś kupić DACa. Peną wadą NA7004 jest brak gapless. Tu się zastanów czy to dla ciebie ważne.

NA7004 ma wbudowanego DACa, i to ponoć nieźle grającego. Gapless jest natomiast, z tego co się orientuje, problemem softwarowym, być może zostanie to naprawione przy następnych firmware.

Amplituner ma wyjście wielokanałowe 7.1 lub 5.1 , wykorzystujesz wyjście Front L R i łączysz je analogiem ( cincze )z wzmacniaczem który ma taką funkcję " wejście na końcówkę mocy " (trzeba wsadzić w te gniazdo " końcówka mocy " )

Odtwarzacz BD łączysz cyfrowym z amplitunerem , ten sam odtwarzacz łączysz analogiem ( cincze ) z wzmacniaczem stereo np. pod gniazdo TAPE .

Ogólnie wszystkie źródła dźwięku analogami do wzmacniacza stereo , a cyfrowo z amplitunerem .

Mając odtwarzacz strumieniowy warto byłoby podłączyć np CD cyfrowo do tego odtwarzacza strumieniowego , a dalej do wzmacniacza stereo . Odtwarzacz ten Marantza może pracować jako oddzielny DAC ( dobrze zamienić sygnał cyfrowy na analogowy )

KOLUMNY FRONTOWE TYLKO MAJĄ BYĆ PODŁĄCZONE POD WZMACNIACZ STEREO , reszta kolumn i sub do amplitunera .

Okazało się że wzmacniacz stereo Marantz pm-7004 w trakcie przełączenia na " końcówkę mocy " nie wypuszcza sygnału pre-out . Dlatego można podłączyć wzmacniacz i amplituner do jednego suba . patrz post Nr. 18 , 24 ,25 ,26

Wynika z tego że możesz mieć suba w stereo i kinie domowym bez puszczania stereo przez amplituner , amplituner który zryje te stereo .

Nadal jednak twierdzę , że przy odpowiednich kolumnach podłogowych w stereo nie jest potrzebny sub .

Czy będziesz miał 2.1 , 4.1 to i tak sub będzie grał .

Nie doczytałem dlaczego nie możesz mieć kolumny centralnej , ekran Ci zasłania ?

To nad ekranem może zawiesić . Co to za kino bez odpowiednich dialogów i przedniej poprawnej przestrzeni ?

Co z montażem? Czy przy montażu naściennym nie będzie problemu wibracji? W jakiej odległości powinien być tył takiej kolumny od ściany (przy podłogowych powinno to być przecież kilkadziesiąt centymetrów)? Stosuje się wtedy specjalne uchwyty? Nie bardzo mogę to sobie zwizualizować, a podstawki podłogowe to jakby nie patrzeć marnotrawstwo miejsca (przy montażu do ściany, pod monitorami mógłbym zrobić szafkę na cd np.)

Suraandy nie muszą być odsunięte od ściany . Po prostu montujesz na takich zawiesiach : post nr 46 ,można je regulować do góry , dołu i na boki .

Mam takie.

Ukryta Zawartość

Edytuję : w czasie montażu dałem pod te uchwyty podkładki dystansowe ( nakrętki nałożyłem na wkręty montażowe ) , po to żeby odsunąć uchwyt od ściany i zwiększyć regulację na boki . Moje miejsce odsłuchu tego wymagało .

Ukryta Zawartość

Nie doczytałem dlaczego nie możesz mieć kolumny centralnej , ekran Ci zasłania ?

To nad ekranem może zawiesić . Co to za kino bez odpowiednich dialogów i przedniej poprawnej przestrzeni ?

Kolega wyżej zasugerował, że głośnik centralny podłączony przez ampli będzie grał gorzej niż emulacja przedniego kanału przez kolumny, podłączone do wzmacniacza. Na moje oko laika ma to sens. Z tym ekranem to chodzi mi o to, że będzie on zamontowany do sufitu i rozwijany w dół, wg mojej pierwotnej koncepcji zasłaniając w ten sposób zamontowany do ściany gł. centralny. Nie sądzę, aby płótno ekranu jakoś mocno przeszkadzało, ale jakiś tam niewielki wpływ na pewno by miało, dlatego pomysł wykorzystania kolumn stereo do grania centralnego kanału wydał mi się ciekawy. Oczywiście jestem otwarty na sugestie, niczego jeszcze definitywnie nie postanowiłem, póki co "głośno" się zastanawiam, czytając Wasze posty.

PS

Mam jeszcze drobne pytanie odnośnie NA7004 i ogólnie sprzętu Marantz - na większości zdjęć w sieci NA7004 wyświetlacz ma białe podświetlenie, podobnie jak np. NR1602 czy wyższe modele. Natomiast

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wyświetlacz jest niebieski (podobnie jak kolor diod na wzmacniaczu), a z kolei

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wydaje się bursztynowy. Czy to oznacza, że NA7004 (może też inne modele?) pozwala wybrać kolor podświetlenia? Czy po prostu zdjęcia przekłamują? Jeśli podświetlenie jest zawsze białe, to znajduję nieco dziwnym, że PM7004 ma niebieskie diody - ciekawe skąd taka niekonsekwencja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli chodzi o kd to ja (podobnie jak przedmówca) uważam że centralny jest potrzebny. ale nie będę się kłócił bo usłyszałem jego emulacji przez fronty.

Natomiast jeżeli ekran nie będzie tłumił dźwięku (może nawet są takie) to montując go na środku ekranu uzyskałbyś idealne ustawienie centralnego - tak sobie kombinuję :) .

Posiadam uchwyty identyczne z przedmówcą i u mnie również sprawdzają się znakomicie, natomiast moje monitory posiadają otwór od dołu a nie z tyłu.

Basem nie przejmuj się przed odsłuchem bo moim zdaniem będzie lepszy z monitorów w twoim pomieszczeniu. Duże kolumny mogłyby okazać się buczące przy głośniejsze słuchaniu.

Jak sam wspomniałeś ucho ma problem z lokalizacją niskich tonów co trochę ułatwia aranżację, natomiast osiągnięcie odpowiedniego basu w pomieszczeniu wymaga odpowiedniego ustawienia fortów i suba.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.