Skocz do zawartości
IGNORED

Logitech Z 5500 + sb 0770 + ariva combo 120

DamianTSW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem nowy na forum, więc na początku chciałbym się przywitać.

Jak w temacie, posiadam kartę muzyczną sb 0770 (zwaną też creative sb x-fi titanium z 2007 roku), która posiada wyjście optyczne. Podłączyłem kablem optycznym kartę sb do panela logitechów i... nic, komunikat "no digital data" (a witać na końcówce kabla, że światło jest). Kiedy podłączyłem tym samym kablem logitechy do tunera, o dziwo działało jak należy. Nie wiem czy może wyjście optyczne nie działa w karcie, czy może ja robię jakiś błąd. Na szczęście połączenie panela z kartą analogowo działa w porządku. Problem w tym, że odległość panela głośników od tunera to ok. 10 metrów (koszt tak długiego kabla optycznego jest dla mnie kosmiczny) i stąd moje pytanie jak to podłączyć aby wykorzystać głośniki nie tylko do komputera ale i jako kino domowe jednocześnie? Będę wdzięczny za każdą poradę!

To że widać światło nie znaczy że jest wysyłany dźwięk. Światło pali się zawsze jak jest włączony nadajnik.

Nie przesadzaj koszt kabla to 32-40zł już z przesyłką. Czy to jest kosmiczna cena?

Najprawdopodobniej będziesz miał coś nie tak ze sterownikami lub konfiguracją software. Spróbuj się pobawić, poczytać na forach o konfiguracji.

Może też być uszkodzona karta, ale najpierw spróbowałbym z ustawieniami.

Kumpel mi mówił, że koszt takiego 10m kabla wynosi ponad 100 zł, więc myślałem, że jest drogi. Kupię 10m kabla optycznego i podłączę do tunera, a karta będzie podłączona analogowo jak do tej pory z logitechami. Co do sterowników te są najnowsze (maj 2010), a do tego modelu od tamtego czasu już nie ma żadnego wsparcia technicznego ze strony creative, w googlach też nic nie mogłem znaleźć. Dzięki za poradę!

O to mi właśnie chodziło! Dziękuję bardzo. Włączyć SPDIF musiałem jednak w Zarządzaniu urządzeniami audio w Panelu sterowaniu, nie dało się tego przełączyć w okienku sterowania Creative'a. Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.