Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz tranzystorowy, schemat warty uwagi?

heiser092

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze troszkę podłubałem przy pcb teraz tak wygląda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A gdyby sciezke do bazy q6 zakonczyc wczesniej,a kazdy juz dogialby sobie ta nozke? Nie musiałbyś pchać scieżki przez taki waski przesmyk.

Sciezke idaca do bazy q17 i q13 mozna troche zwezic, nie bedzie strsu w miejscu gdzie przechodzi pod rezystorami.

A Q10 obróciłbym o 90' zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

Ale to tylko moje małe uwagi, w zadnym wypadku nie jakis pouczanie czy wymadrzanie sie ;)

El sueño de la razón produce monstruos.

powiem tak pikna to ona nie jest :)

Ale to moje zdanie i proszę się nim nie podniecać :)

Jak znajdę chwilkę mogą to przerysować w eaglu :)

I dało by się do zrobienie...

Tylko pytanie ilu mamy chętnych ?

Może zacznijmy

1. Max-bit - 4 szt.

Uwagi mile widziane.

Max-bit chcesz się zając produkcją , zawsze mogę dać pliki w Gerberach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja bym to przerysował po swojemu :)

A w czym to rysowane jest ?

tak można się zajać produkcją ale najpierw musimy zebrać kworum sprawdzić dostępność elementów :)

Czyli tak:

1. Min 10 osób a co za tym idzie jakieś 20-30 PCB

2. Dostępne elementy.

3. Ewentualne przerysowanie PCB

ja bym to przerysował po swojemu :)

A w czym to rysowane jest ?

tak można się zajać produkcją ale najpierw musimy zebrać kworum sprawdzić dostępność elementów :)

Czyli tak:

1. Min 10 osób a co za tym idzie jakieś 20-30 PCB

2. Dostępne elementy.

3. Ewentualne przerysowanie PCB

To jest z protela., Co do przerysowywania to zawsze autor chciał by była użyta jego myśl.

Więc jeśli chcesz narysować pcb po swojemu to nie ma sprawy ale myślę że dasz radę zrobić to bez przerysowywania,

możliwe ze zrobisz wiele lepszą nie wzorując się. Jeśli chodzi o samą produkcję to ja też mam możliwość oddać do zakładu do wykonania,

tylko dystrybucja na forum jest zawsze upierdliwa. ale sobie w razie co też poradzę.

Jeśli chodzi o dostępność elementów to raczej niema problemu z kupnem . Pytanie czy zamówienie zbiorowe na elementy czy czy każdy kupi je indywidualnie.

Właśnie wyciągnąłem z szafy. Wersja na płytkach z elektronika. Na wyjściu Sankeny do kompensacji zamiast diod użyłem tranzystora. Nie miałem pojęcia jak przymocować diody do radiatora. Chyba go podłączę i przypomnę sobie jak to grało.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja też byłbym chętny w sumie na stereo, więc czemu by nie. Jak ktoś jeszcze jest chetny do zaprojektowania lepszego PCB to z chęcią. Byle tylko nie było problemów ze wzbudzaniem się, bo autorka tego wzmacniacza pisała właśnie o takich problemach przy złym prowadzeniu masy. Pomysł z parowaniem tranów, też jest niezły.

Ja też byłbym chętny w sumie na stereo, więc czemu by nie. Jak ktoś jeszcze jest chetny do zaprojektowania lepszego PCB to z chęcią. Byle tylko nie było problemów ze wzbudzaniem się, bo autorka tego wzmacniacza pisała właśnie o takich problemach przy złym prowadzeniu masy. Pomysł z parowaniem tranów, też jest niezły.

Na płytce z Elektronika nie ma problemów ze wzbudzaniem. Na Sankenach C5 zmniejszyłem z 39p do 10p i nie ma najmniejszych problemów ze stabilnością. Zresztą na 8,2p też się nie wzbudzał ale chciałem mieć jakiś margines bezpieczeństwa.

Zresztą na TIP2955 i TIP3055 też można zmniejszyć znacznie kompensację. O ile dobrze pamiętam do doszedłem do 15p. Obecnie produkowane tranzystory różnią się trochę od tych z przed lat mimo że są to tranzystory tego samego typu i są często szybsze niż wynika to z katalogu. W każdym bądź razie warto spróbować zmniejszyć kompensację.

Moim zdaniem o wiele ważniejsze niż parowanie tranzystorów na które się tak uparliście. Głębokość ujemnego sprzężenia zwrotnego jest tak duża że nie ma najmniejszego sensu upierać się przy parowaniu wszystkiego co znajduje się wewnątrz pętli. Za to przy tak głębokim sprzężeniu zwrotnym zmniejszenie kompensacji spowoduje bardzo znaczne i słyszalne zmiany w brzmieniu. Przede wszystkim na wysokich tonach.

Od wczoraj jeszcze dłubałem.Starałem się zaprojektować PCB tak by nie było problemów ze wzbudzaniem i zakłóceniami.

Aczkolwiek przed wykonaniem wzmacniacza na płytce nie ma 100% pewności.Lecz osobiście jestem dobrej myśli.

pozdrawiam Bodo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie robiłem kilka razy na zamówienie wzmacniacz podany w temacie przez bodo_z.

Ukryta Zawartość

Konstrukcja jak na zastosowane elementy dobrze brzmi, ale są problemy z uruchomieniem. Po prostu błąd w schemacie.

Rezystory R19 i R22 powinny mieć wartość 1.8k i najważnejsze kond C6 powiniem mieć wartość 390pF lepjej 470PF.

Przy prawidłowym pcb gra to naprawdę dobrze, problemy z prądem spoczynkowym, zawsze też wzbudzło się na kilku Mhz ! Co zastanawiające.

Po wstawieniu szybkich driwerów to był dopiero cyrk, bo trany mocy wyleciały w powietrze. Trzeba by było go mocno skompensować.

Uważajcie, zwłaszcza na nowym PCB bo z podmianą będzie nieciekawie !

Trochę sie pomęczyłem i robiłem kiedyś ręcznie nawet dwa rodzaje PCB. Nie mogłem oddać bubla. Przemierzyłem go dość dokładnie na zaawansowanej aparaturze w pracy.

Pojemność 390pF zredukowalem na 220pF i nadal sie coś pojawiało w takt sygnału. Wniosek jeden wzmacniacz miał chyba dobrze dobraną jej wartość, tylko omyłkowo niedopisano zera w scheamcie. Przy 390, a dla pewności 470pF wszytko było OK.

Żeby było jasne, konstrukcja jest stabilna.

Polecam bo koszt wykonania śmieszny. Po tych zabiegach końcówki grają do dziś.

Ukryta Zawartość

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

wieczorkiem spokojnie przeglądnę ten schemat.

I popatrzę pod kątem "bugów"

trzeba by go sprawdzić pod kątem stabilności.

Dość łatwo to zrobić wystarczy podłączyć go do obwodu RLC (takiego trudnego)

podać na wejście prostokąt i zobaczyć jak bardzo dzwoni.

dobry wzm owszem dzwoni ale ważne aby wartość tego sygnału nie była duża i szybko gaszona ....

Ja sprawdzałem, mieżyłem pod różnym obciązeniem i z tymi wartościami jest OK. Bez obaw.

A co do pomiarów pracuje, w dużym zakładzie na automatyce i łaczności radiowej. Mam to szczeście, że mam dostęp do urządeń (niektóre mają dopiero po kilka lat) o jakich ja i 99% ludzi mmogło sobie pomażyć.

Tak, dzwonić w minimalnym stopniu zawsze bedzie. Ale najważniejsze że stabilnie pracuje.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

390pF lepjej 470PF.

Raczej jest dobrze.

Częstotliwość UGF pętli nfb to:

fcnfb = gm / (2*pi*Cc*Acl)

Cc = C6

Acl - wzmocnienie w zamkniętej pętli - 47/2 + 1 = 24.5

gm - transkonduktancja wejściowej pary różnicowej 1 / 2 * (re + Re) - re = 26mV/2.1mA (prąd pary różnicowej) Re to R3/4 - 1/2(12.4+120) = 0.0038S

Dla C6 = 39p wychodzi koło 600kHz i tak powinno być.

Dla C6 = 390p wychodzi 60k i tak być zdecydowanie nie powinno. "nieco" prze kompensowany :)

Penie nawet w zamkniętej pętli pasmo do 20k nie dobija bez znacznego spadku:)

Za oscylację za pewne winny jest ten przekombinowany stopień wyjściowy. Na starych wolnych tranzystorach z małą betą będzie działać na Toshibach nie.

Można próbować coś rzeźbić i kompensować te lokalne nfb w stopniu wyjściowym ale to raczej misja samobójcza :)

Wpakowujcie dimonada na wyjście i będzie git :)

Może coś pomoże wadzenie równolegle do R10 parę pf. 2.2pf czy coś koło tego.

Moim zdaniem o wiele ważniejsze niż parowanie tranzystorów na które się tak uparliście. Głębokość ujemnego sprzężenia zwrotnego jest tak duża że nie ma najmniejszego sensu upierać się przy parowaniu wszystkiego co znajduje się wewnątrz pętli. Za to przy tak głębokim sprzężeniu zwrotnym zmniejszenie kompensacji spowoduje bardzo znaczne i słyszalne zmiany w brzmieniu. Przede wszystkim na wysokich tonach.

Tranzystory pary różnicowej są poza pętlą ich zniekształcenia nie są redukowane przez pętle. (pochodzące od napięcia wspólnego, różnicowego)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Raczej jest dobrze.

Częstotliwość UGF pętli nfb to:

fcnfb = gm / (2*pi*Cc*Acl)

Cc = C6

Acl - wzmocnienie w zamkniętej pętli - 47/2 + 1 = 24.5

gm - transkonduktancja wejściowej pary różnicowej 1 / 2 * (re + Re) - re = 26mV/2.1mA (prąd pary różnicowej) Re to R3/4 - 1/2(12.4+120) = 0.0038S

Dla C6 = 39p wychodzi koło 600kHz i tak powinno być.

Dla C6 = 390p wychodzi 60k i tak być zdecydowanie nie powinno. "nieco" prze kompensowany :)

Za oscylację za pewne winny jest ten przekombinowany stopień wyjściowy. Na starych wolnych tranzystorach z małą betą będzie działać na Toshibach nie.

Można próbować coś rzeźbić i kompensować te lokalne nfb w stopniu wyjściowym ale to raczej misja samobójcza :)

Wpakowujcie dimonada na wyjście i będzie git :)

Może coś pomoże wadzenie równolegle do R10 parę pf. 2.2pf czy coś koło tego.

Tranzystory pary różnicowej są poza pętlą ich zniekształcenia nie są redukowane przez pętle. (pochodzące od napięcia wspólnego, różnicowego)

Ja powiem szczeże że nie za bardzo rozumiem dlaczego wam się wzbudza. Ja mam C6 10p i grałem przez pewien czas z podłączonym na stałe oscyloskopem i nic się nie wzbudzało. Błąd musi siedzieć gdzie indziej.

Owszem tranzystory pary różnicowej można sparować tylko że koledzy chcą parować pary komplementarne.

W żadym wypadku nie stoswać takiej małej pojemności w C6! To strzelanie samobója.

Tak pasmo jest co prawda bardziej zredkowane z tą pojemnością. Też mnie to zastanawia. (i tak dziwie sie że chciało ci się obliczać, ja byłem zmuszony :))

Ale co z tego, nie zmienia stanu rzeczy że wówczas wzmacniacz pracuje prawidłowo.

A do brzmienia jak na taką konstrukcje, tez jednak nie mam zastrzeżeń.

Co jak co, ale akurat troche czasu nad min posiedziałem, bo nie robiłem tego jedynie dla siebie.

Sądzisz że tego nie sprawdzałem, przekracza i to kilkakrotnie to 20k.

Napisałem by nie stosować też żadnych nowoczesnych tranzystorów w driverach. Nie w tej konstrukcji.

Nie polecam kompensacji w nfb, bo to najgorszy wybór. Wtedy to nawet nie opłaca sie robić tego wzmacniacza.

W żadym wypadku nie stoswać takiej małej pojemności w C6! To strzelanie samobója.

Tak pasmo jest co prawda bardziej zredkowane z tą pojemnością. Też mnie to zastanawia. (i tak dziwie sie że chciało ci się obliczać, ja byłem zmuszony :))

Ale co z tego, nie zmienia stanu rzeczy że wówczas wzmacniacz pracuje prawidłowo.

A do brzmienia jak na taką konstrukcje, tez jednak nie mam zastrzeżeń.

Co jak co, ale akurat troche czasu nad min posiedziałem, bo nie robiłem tego jedynie dla siebie.

Sądzisz że tego nie sprawdzałem, przekracza i to kilkakrotnie to 20k.

Napisałem by nie stosować też żadnych nowoczesnych tranzystorów w driverach. Nie w tej konstrukcji.

Nie polecam kompensacji w nfb, bo to najgorszy wybór. Wtedy to nawet nie opłaca sie robić tego wzmacniacza.

Właśnie sprawdziłem mam 6,8p. Na wzmacniaczu grałem kilka miesięcy. Daliście po prostu dupy przy projektowaniu płytki.

Zresztą wsadzanie nowoczesnych tranzystorów ma jedynie sens gdy zmniejsza się kompensację. Jeżeli chcecie zostawić 39p to równie dobrze możecie zostawić też tranzystory z oryginalnego projektu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja tam się nie bardzo znam , na tym czego nie sprawdziłem . Oryginalna pcb z RE. miała niektóre ze ścieżek za cienkie co powodowało pod wzbudzanie się i dopiero potraktowanie ich warstwą cyny pomagało ,druga sprawa że nie wszyscy czytali i rozumieli w jaki sposób regulować prąd spoczynkowy i mierzyli na rezystorze w tym przypadku kolektorowym co było błędem.

Ja tam się nie bardzo znam , na tym czego nie sprawdziłem . Oryginalna pcb z RE. miała niektóre ze ścieżek za cienkie co powodowało pod wzbudzanie się i dopiero potraktowanie ich warstwą cyny pomagało ,druga sprawa że nie wszyscy czytali i rozumieli w jaki sposób regulować prąd spoczynkowy i mierzyli na rezystorze w tym przypadku kolektorowym co było błędem.

A jaką wartość C6 dawałeś?

sytuacja jest prosta ograniczenie pasma przenoszenia od góry zawsze zabezpiecza przed efektami wzbudzania, ale wzbudzanie się oznacza że cos nie tak z układem.

Albo podzespołami :)

To pytanie komu się wzbudzało :) i w jakich sytuacjach ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.