Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz tranzystorowy, schemat warty uwagi?

heiser092

Rekomendowane odpowiedzi

kto z was ma 2 rzeczy :)

Oscyloskop plus generator aby pokatować ? wzm ?

Nie trzeba tutaj analiztora sieci oraz spectrum analyzera za 50000USD :)

Oscyloskop do 100MHz i 1Gs też wystarczy :)

PS nie chciałbym wypuszczać w swiat nie przetestowanego :) prototypu :)

yuras dawaj schemat plus PCB w PDF-ie :)

PS była wykonywana PCB czy to dopiero etap rysunku ?

sytuacja jest prosta ograniczenie pasma przenoszenia od góry zawsze zabezpiecza przed efektami wzbudzania, ale wzbudzanie się oznacza że cos nie tak z układem.

Albo podzespołami :)

To pytanie komu się wzbudzało :) i w jakich sytuacjach ?

Owszem mi się wzbudzało ale tylko gdy zszedłem za nisko z C6. W Sumie to popaliłem chyba z cztery pary TIPpów ale tylko w czasie eksperymentów. Palenie tranzystorów skończyło się gdy zamontowałem SANKENY. Później musiałem zwiększyć kompensację gdy wsadziłem końcówki w obudowę. Na stole się nie wzbudzały a w obudowie tak ale Sankeny znosiły to dzielnie. Wystarczyło podnieść kompensację do następnej wartości z szeregu żeby przestał się wzbudzać. Potem podłączyłem pod kolumny i oscyloskop i grałem ze dwa dni. Żadnych problemów ze wzbudzaniem nie było.

Kombinowałem różnie, na 39p tak jak na schemacie na 47p buło już ok ,ale po poprawieniu pcb i 33p wystarczyło by było stabilnie.

Czyli że 390 p jest mocno przesadzone. Wzbudzanie się nie wynikało z samego układu ale powód musiał leżeć gdzie indziej.

Kombinowałem różnie, na 39p tak jak na schemacie na 47p buło już ok ,ale po poprawieniu pcb i 33p wystarczyło by było stabilnie.

Tak to sobie można w totka grać :) Słyszeliście panowie o czymś takim jak margines fazy ?

Trochę porzeźbiłem.

Na wejściu nic parować nie trzeba bo paruje się samo :)

Biorę się za lutowanie :D

ASYM:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Ten Abox wzmak to fajny układ do zabawy , można się dużo nauczyć na tym układzie , przeprowadzając doświadczenia i eksperymenty , na elektrodzie wsadziłem troszkę pomiarów jak się tym bawiłem .

Ukryta Zawartość

Tą kompensację temperaturową tylko należy zmienić .

Tam to jest opisane i zdjęcia z pomiarów .

Proponuje złożyć ten wzmak na tranzystorach o charakterystyce C i jak się nie wzbudzi to sobie mozna flachę postawić . (: .

Ukryta Zawartość

Wg mnie za dużo super rozwiązań w tym wzm i ciężko to opanować ...

Kto był pierwo autorem i jak wyglądał pierwotny schemat ? i skad pochodził ?

Moze się parę rzeczy wyjasni bo nie wiem dlaczego ale zdaje mi się że za dużo ludzi grzebało w tym schemacie.

Kazdy coś dołożył coś zmienił i teraz jest jak jest :)

Zawsze dobrze cofnąc sie wstecz ...

Wg mnie za dużo super rozwiązań w tym wzm i ciężko to opanować ...

Kto był pierwo autorem i jak wyglądał pierwotny schemat ? i skad pochodził ?

Moze się parę rzeczy wyjasni bo nie wiem dlaczego ale zdaje mi się że za dużo ludzi grzebało w tym schemacie.

Kazdy coś dołożył coś zmienił i teraz jest jak jest :)

Zawsze dobrze cofnąc sie wstecz ...

Pierwsze moje spotkanie z tym wzmacniaczem to Radioelektronik. Były błędy na płytce ale w którymś z następnych numerów była poprawka i jeżeli uwzględniło się poprawkę to nie było żadnych problemów z uruchomieniem.

A tutaj schemat z Radioelektronika.

28_1154360238.jpg

Moje przeróbki to kompensacja temperatury na tranzystorze a nie na diodach. Inne tranzystory wyjściowe i kompensacja zmniejszona z 39p do 6.8p

rocznik :) ?

A żebym to ja wiedział. Dawno to było.

no na oko cholernie dawno temu lata 80 ? albo 90 ?

Choć szczerze nie kojarzę :)

Czekajta czekajta niech ja pogrzebię w moich księgo zbiorach :) to coś się mi moze wyjaśni :)

no jednak moja pamięć jeszcze trzyma :) ten wzm był w książce Radioelektronika dla praktyków :) Masewicza :)

no na oko cholernie dawno temu lata 80 ? albo 90 ?

Choć szczerze nie kojarzę :)

Czekajta czekajta niech ja pogrzebię w moich księgo zbiorach :) to coś się mi moze wyjaśni :)

A tutaj płytka z Radioelektonika z góry czyli rozmieszczenie elementów.

monta_owy_8730.jpg

Mam gdzieś jeszcze płytkę od strony ścieżek ale musiałbym poszukać. W googlu mi się nie udało.

Pierwotna wersja tego schematu pochodzi z usa - kiedyś znalazłem wzmianki o tym , i nieco na temat , projekt jakiegoś gościa , z tej krainy , z dawnych lat .

ale gdzie to było ooj - drugi raz pewnych rzeczy nie da się znależć .

to wczesne lata 80 :0 dziś tych rozwiązań za bardzo nikt nie stosuje :)

Chyba wiem w czym są problemy ... i dla czego sa problemy z stabilnością ale muszę to przeniuchać

to wczesne lata 80 :0 dziś tych rozwiązań za bardzo nikt nie stosuje :)

Chyba wiem w czym są problemy ... i dla czego sa problemy z stabilnością ale muszę to przeniuchać

Ja nie miałem żadnych problemów ze stabilnością.

Był stabilny jak krowi placek na asfalcie. Zresztą mógłbym podłączyć i pokazać jak zachowuje się pod obciążeniem na oscyloskopie ale mi generator wyzionął ducha ze starości.

Dodam wam że wzbudzanie tego układu nastepuje na układzie Sziklaiego w stopniu końcowym , I jak tam załaduje się trany a sporym wzmocnieniu , to potem jest cyrk .

Z tego co znalazłem wynikało że układ powstał w 70 - którymś roku .

Zresztą mógłbym podłączyć i pokazać jak zachowuje się pod obciążeniem na oscyloskopie ale mi generator wyzionął ducha ze starości.

mam nadzieje że mierzyliście bez kondensatora na wejściu 2n2 bo jak z nim to nic nie zmierzyliście :)

Mój już działa :)

Pierwotna wersja tego schematu pochodzi z usa

to tego gościa

Ukryta Zawartość

i nie usa tylko Finlandii :P

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

mam nadzieje że mierzyliście bez kondensatora na wejściu 2n2 bo jak z nim to nic nie zmierzyliście :)

Mój już działa :)

to tego gościa

Ukryta Zawartość

i nie usa tylko Finlandii :P

No i jaki efekt? Może jakieś pomiary?

O ile dobrze pamiętam to ja 2n2 nie wymontowałem czyli ograniczonym pasmem na wejściu. W każdym bądź razie wzmacniacz się nie wzbudzał ani na obciążeniu rezystorem ani też później pod obciążeniem kolumnami. Być może wzbudził by się gdyby mu te 2n2 wymontować. Nie sprawdzałem.

Chociaż z drugiej strony dlaczego? Audio ma pasmo ograniczone do 20 kHz. Poza tym prostokąt 50kHz wyglądał na wyjściu nawet z tym 2n2 dalej jak prostokąt.

Ukryta Zawartość

Widze ze trochę przespałem wątek.

Panowie wzmacniacz sie wzbudza i jest to zalezne od sygnału.

Niesprecyzowałem dokładnie, jest to po wstawieniu szybkich driverów (teraz typu nie pamiętam). Wtedy jest tragedia. I te 390pF to minimum.

Wylatują inaczej od razu trany mocy.

Proponowane 2SA1249 i 2SC3117 są tu za szybkie. I dla pewności należy zwiększyć C6.

Przy wymienionych samych tranach mocy (stosowałem również zalecaną parę 2SC5200,2SA1943) sprawdzając na precyzyjnie na analizatorze zaobserwowałem że dzieje się to po podaniu sygnału na czestotliwości ok 19kHz i powyżej 20kHz.

Zastosowanie wtedy większego C6 nie jest przesadzone, a zalecane.

Przy zastosowaniu 2n2 może chodzić od strony sygnału stabilnie, chociaż czasem bez podania sygnału pojawiały się też pewne stany nie ustalone, krótkie niecykliczne. Być może w grę wchodziły jakieś pojemności pasożytnicze.

Jaskiniowec zauważył ceną uwagę. Tranzystory nie powinny posiadać zbyt dużego wzmocnienia, po właściwym dobraniu te zachowania zanikały.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Jeśli chodzi oto skąd wziął się pomysł to pierwsze wzmianki w naszej prasie były w RE rok wcześniej i schemat byłciut inny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaskiniowec zauważył ceną uwagę. Tranzystory nie powinny posiadać zbyt dużego wzmocnienia, po właściwym dobraniu te zachowania zanikały.

No to ja może napiszę co stosowałem. Wszystkie tranzystory BC to bez wyjątku BC550C lub BC560C Sterujące to BD139-16, BD140-16, i na wyjściu 2sc2922 i 2sa1216.

Prawda jest taka, wzm był i projekt dobry na lata 70 :0 gdzie tranzystory mocy wyciągały góra kilka MHz nawet mniej. Dziś tranzystory na ogół mają pasmo dziesiątki MHz i tu jest pies pogrzebany.

Dlatego dziś takich rozwiązań nie stosuje ....

I dzwoni :)

PS

Każdy pisze cuś innego jednemu dzwoni innemu ni :)

Jak pisałem prawdę pokaże pomiar :) i to dokłądnie sopoeń po stopniu :)

Jak ktoś nie ma oscyloskopu :) no to problem :)

Zrobiłem ten wzmacniacz ze 25 lat temu ale tylko chwile słuchałem na oryginalnym projekcie. Pierwsze co zmieniłem to stopien wyjciowy na komplementarny z prądem spoczynkowym 0,2A. Używałem wtedy starych tranzystorów mocy i tego co pamietam to kondensator mialem 33p a po zmianie stopnia mocy zmniejszyłem chyba na 22p i przy tej wartoci wzmacniacz był bardzo szybki i stabilny i na oscyloskopie nie było żadnych podwzbudzeń . Generalnie zgadzam się z tym co pisze Krzysieka o tym układzie. Lubiłem dłubać we wzmacniaczach więc ciagle go modyfikowałem żeby go ulepszyć ale musze przyznac ze projekt jest całkiem niezły i był to pierwszy wzmacniacz z którego dźwieku byłem zadowolony .

To może jednak wykonamy płytkę którą była podana przeze mnie na początku wątku? Jest ona sprawdzona, może nie przeze mnie, ale przez Pana Kamyka. Nie widać żeby było zbytnio coś zmieniane w tym schemacie, poza tranami wyjściowymi.

To może i ja dorzucę 5 groszy.

Ja robiłem ten wzmacniacz na płytkach od bodo. Faktycznie wzbudzał mi się. Zrobiony był na tranzystorach Toshiby.

W kompensacji doszedłem do 47pF. Na wejściu też zmniejszyłem kondensator. Co by nie mówić brzmienie tego wzmacniacza

bardzo mi się podoba i wiele osób które go słuchały oceniały go dość wysoko. Co do tego wzbudzania to raczej uniknąć się tego nie da

jakby nie było trzeba się z tym liczyć. U mnie pomagało i to sporo dorzucenie ceramików na obydwie gałęzie zasilania już na samej PCB ,jak pamiętam to było coś

koło 100nF.

Skoro problem według Was leży w stopniu końcowym to nie można tam zrobić zwykłego darlingtona??

W kompensacji zamiast tych diod może warto dać ten tranzystor?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.