Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz cyfrowy DIY

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, wyglądają na normalne niskoimpedacyjne, z tych brązowych - w zasilaniu Panasonic FC.

Pytam , bo mam późniejszą wersję tego samego DACa z analogówką osobno spiętą z cyfrówką w kanapkę. Tam w zasilaniu FC , dalej ZL-ki, a przy opampach również FC i gra to trochę za ostro.

No i musiałem otworzyć :)

Przed stabilizatorami FC, za FC, przy opampach te brązowe. Z tym, że chyba te brązowe to Sylmic. Przez lupke coś chyba doczytałem ;)

Ostro? Mnie się nie rzuciło, pewno zależy też od reszty toru. I opampów, oczywiście. U mie sa opa627.

Na pewno przydałby się jakiś bufor separujący na wyjściu.

No i musiałem otworzyć :)

Przed stabilizatorami FC, za FC, przy opampach te brązowe. Z tym, że chyba te brązowe to Sylmic. Przez lupke coś chyba doczytałem ;)

Ostro? Mnie się nie rzuciło, pewno zależy też od reszty toru. I opampów, oczywiście. U mie sa opa627.

Na pewno przydałby się jakiś bufor separujący na wyjściu.

Fajnie,że zajrzałeś - DZIĘKI :)

Moja analogówka jest na AD825 i OPA134

To w zasadzie taka sama aplikacja jaką zalecał Wolfson

No i się okazuje że soft pochodzi od tego od tamtego i owego oraz uczestniczyło w tym pewnie jeszcze X osób.

Wieć nic z tego nie będzie.

Z mej wiedzy wynika że duzo (prawie) gotowych bibliotek wsadów - do komplicji tej dystrybucji linuxa można znaleść w necie.

A więc prościej kupić jakaś Arivkę podpiąc do tego dobry DAC (ja osobiście używam jako DAC-a, najlepszego wzorcowego źródła jakim jest .... a to tajemnica ... a co :) )

Jest to rozwiązanie proste, stosunkowo tanie :)

Podchodzę do tematu, na ogół pragmatycznie jak coś można kupić (w rozsądnych pieniądzach) a dobre to lepiej tak niż mordować się z ... jakimś tematem.

Uwaga pomijam tu wartosci edukacyjne związane z własnym projektem ....

Jeśli chodzi o odtwarzacze multimedialne typu HDD player to już to w klubie KAiM testowaliśmy. Mam Asusa HDP-R1 na wyjściu analogowym grał słabo. Natomiast ma też wyjście optyczne i w połączeniu z rDAC-em Arcama było przeciętnie bez rewelacji chociaż sam dac ma bardzo fajne brzmienie i klasę, które pokazał w połączeniu z CD lektorem IV po coaxialu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Także moim zdaniem dobry dac to tylko 50 procent sukcesu. Dodam że odtwarzacz kolegi Jarka, asusa zdeklasował.

Ukryta Zawartość

:0 ciekawe jakim cudem

rozumiem że tam w jednym jest Audio procesor a w drugim nie audio procesor :)

Oj panowie

Mało istotne co jest w środku ważne by efekt końcowy był tym czego szukamy w dźwięku.

:0 ciekawe jakim cudem

rozumiem że tam w jednym jest Audio procesor a w drugim nie audio procesor :)

Oj panowie

Jakim cudem odtwarzacz Pioneer DVD podobno bit- perfekt w porównaniu z transportem Rega po prostu kaszanił słyszało to kilka osób. Zbiorowa autosugestia? Mój Samsung DVD nie ma startu do Shigaclone. Różnice w brzmieniu różnych transportów są, nie do końca do wytłumaczenia "szkiełkiem i okiem"

Można sobie zadać pytanie do czego dążymy do wierności odtwarzania (o czym się czasami zapomina), czy do tego co by nam pasowało.

A gusta są różne.

Mnie też sie podobają wzmacniacze które "miękko" grają (ot też jakaś nazwa), ale zdaję sobię sprawę że to jakiś wpływ na dzwięk i niekoniecznie oddają na wyjściu to co mają na wejsciu.

Ostatnio słuchałem (bez nazw) pewnie bardzo przeźroczystego wzmacniacza, grał nieźle, choć nie zawsze się to mogło podobąc. Był cholernie szczegółowy ....

I co i nic uważam że to dobra konstrukcja .... Choć pewnie znalazły by sie osoby co by stwierdziły że to bardzo takie czy inne brzemienie.

Na ogół w takich czy innych DAC (a raczej przed nimi) są w DSP różne udoskonalacze ... choćby stare i znane nadpróbkowanie które ma za zadanie .... ale to długa historia....

Odbywa się to softowo lub sprzętowo (pod linuxem softowo)

Tutaj jest dość ciekawy projekt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Model B (700MHz/256MB) ma kosztować - US$35 (GBP £22). Specyfikacja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (w tym I²S)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj jest dość ciekawy projekt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Model B (700MHz/256MB) ma kosztować - US$35 (GBP £22). Specyfikacja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (w tym I²S)

Z tym, że to sam procek z jakimś linuxem. Do odtwarzacza plików daleka droga. Fakt, ma kosztować niewiele, z tym, że jeszcze go nie ma ;)

Jak się studentom skończy wena, to i projekt upadnie. Taka cena ma szanse jedynie w masówce, a wcale nie wiadomo ile będzie chętnych.

A jesli chodzi o forumowy projekt, to podstawowe pytanie jest, jak już cała lista życzeń zostanie wygenerowana, kto może i co zrobić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To można zadać pytanie autorowi jeśli nie chce nic udostepnić to po co to pokazuje ?

Sztuka dla sztuki ?

Dobra to niech chłopisko napisze skąd ma źródła ? to raz a dwa to chyba jak pamiętam ktoś coś pisał i programował a miał być to SYN ?

Na ogół takie Linuxowe cuda można sobie samemu sklecic platforma może być prze różna (...)

Owszem wymaga to pracy i pewnych znajomości ....

Pytanie ciągle pozostaje ile za ile po co i dlaczego.

Jesli chcemy się pouczyć i nauczyć .... edukować ... ma to oczywisty i niezaprzeczalny sens.

Jeśli budujemy taką platformę bo ma być taniej :) albo lepiej od rozwiązań fabrycznych to się możemy letko przejechać :)

A uważanie że cześć "procesorowa" pomijam obszar DAC-a będzie lepsza od rozwiań fabrycznych nie stanowi niczego innego jak ....

To można zadać pytanie autorowi jeśli nie chce nic udostepnić to po co to pokazuje ?

Sztuka dla sztuki ?

Dobra to niech chłopisko napisze skąd ma źródła ? to raz a dwa to chyba jak pamiętam ktoś coś pisał i programował a miał być to SYN ?

Na ogół takie Linuxowe cuda można sobie samemu sklecic platforma może być prze różna (...)

Jesli chcemy się pouczyć i nauczyć .... edukować ... ma to oczywisty i niezaprzeczalny sens.

Jeśli budujemy taką platformę bo ma być taniej :) albo lepiej od rozwiązań fabrycznych to się możemy letko przejechać :)

A uważanie że cześć "procesorowa" pomijam obszar DAC-a będzie lepsza od rozwiań fabrycznych nie stanowi niczego innego jak ....

Nie ma problemu. Ja Ci powiem, co i jak masz oprogramować, Ty to zrobisz i potem wszytkim udostępnisz za friko. Ze schematami nie ma problemu.

PS. Tak, jak pisałem, oprogramowanie pisał mój syn. Czy to coś zmienia względem praw autorskich i kosztów pracy?

Sztuka dla sztuki ?

Cały "chwyt układowy" polega na tym , że jest od razu I2S bez zbędnej konwersji do SPDIF , bądź USB-SPDIF-I2S. No i automatyczne użycie dobrego zegara przy SRC (Waldek standardowo montuje chyba 10ppm, albo lepszy). Może kol Jar1 sam by chciał ulepszyć to rozwiązanie i pokazał, żebyśmy my coś podpowiedzieli, ocenili .

Cały "chwyt układowy" polega na tym , że jest od razu I2S bez zbędnej konwersji do SPDIF , bądź SPDIF-USB-I2S. No i automatyczne użycie dobrego zegara przy SRC (Waldek standardowo montuje chyba 10ppm, albo lepszy)

Nie tylko. Nie ma dodatkowego zegara. Jakkolwiek zegra prockowy pewno nie jest jakiś rewelacyjny ale za to nie ma w ukłądzie żadnych innych częstotliwości "zegarowych" i nie jest aż tak istotne idealne odkłócanie pomiędzy układami.

Jar1, mógłbyś rozwinąć, dlaczego przy jednym globalnym zegarze nie jest taki istotne odkłócanie pomiędzy układami?

Wspominałeś coś o problemie z podziałem zegara procesora (nie dzieli się w całkowitych krotnościach (o ile coś nie pomieszałem?).

Na jakiej zasadzie odbywa się transmisja z procesora do SRC - strumień danych, który dopiero SRC formuje na I2S?

P.S. Gratuluję pomysłu i jego realizacji!

W przypadku więcej niż jeden zegar działający w podobnym rzędzie częstotliwości zawsze istnieje mozliwośc interferencji.

Był problem z uzyskaniem odpowiednich sygnałów BCK i SRCK, by dac mógł je odpowiednio zinterpretować.

Próby bezpośredniego podłączenia I2S, przygotowanego z procesora do daca skończyły się niepowodzeniem. W skrócie popiardywaniem ;).

Daltego postanowiliśmy wykorzystać układ SRC do generowania odpowiednich BCK i LRCK. Odpowiednie ustawienie pracy układu SRC, podłaczenie do niego sygnału zegara z procka pozwoliło uzyskać te odpowiednie częśtotliwości. Są one widziane odbierane przez procek i na ich podstawie generowany jest tam sygnał SDIN. Te same częstotliwości (BCK i LRCK) są również podawane na wejście daca. I to już dac spokojnie akceptuje. W ten sposób istnieje jednorodnośc w sygnałach czasowych podczas tworzenia danych jaki i w trakcie ich dekodowania w dacu.

Problem zegara wynika z racji zegara oryginalnego na procku. Da się z niego uzyskać 48 500 kHz i taka jest częstotliwość samplowania materiału muzycznego. Trzeba było przerabiać standardowe kodeki linuxa by takie samplowanie uzyskać. Standardowo, dostępne jest 48 kHz, ale okazało się, że przy takim materiał zapisany z 44,1 kHz odtwarzany był za szybko, i to było słychać. Niby naprawdę niewielka róznica a wyraźnie słyszalna.

Jak ma się do tego matematyka? Resampling 44,1 -> 48,5 nie jest transparnetny. Nie cierpi na tym jakość? Nie zauważam/pomijam coś?

Starsze karty Creative'a dokonywały sprzętowo resamplingu z 44,1 do 48kHz, bo wewnętrznie tak obrabiały dźwięk i było to wiecznym powodem fochów światka pro-audio na tę firmę.

Matematyka wiadomo jak się ma. Nie jest to idealny upsampling. Też myslałem, że to może mieć jakiś negatywny wpływ na dźwięk. Tak robilismy na początku, by przetrenować i sprawdzić, czy da się w ogóle coś podobnego wykonać, z myślą, że potem wejdzie się w dedykowane zegary do audio. Ale efekt obecny jest na tyle zadowalający, że wcale nie mam do tego zbytniej motywacji. O ile rozbieżność 500 Hz (przy 48kHz) w resamplingu była wyraźnie słyszalna (co też mie zdziwiło) to przejście z 44,1 na 48500 mie nie ruszyło.

Porównywać mogłem jedynie pomiędzy zwykłym CD a odtwarzaczam, więc nie jest to do końca miarodajne. Trzeba byłoby mieć drugi, taki sam odtwrzacz, ale z dedykowanym zegarem, by móc samplować po 44,1.

Z tym, że to sam procek z jakimś linuxem. Do odtwarzacza plików daleka droga. Fakt, ma kosztować niewiele, z tym, że jeszcze go nie ma ;)

Jak się studentom skończy wena, to i projekt upadnie. Taka cena ma szanse jedynie w masówce, a wcale nie wiadomo ile będzie chętnych.

Raspberry Pi jest już w produkcji - ma pojawić się pod koniec stycznia. Oczywiście, że trzeba napisać oprogramowanie - sam zastanawiam się nad rozpoczęciem podobnego projektu odtwarzacza audio.

>2Freeze

Obudowy powinno dać się kupić poniżej 100zł brutto (przy zamówieniu ok 25 szt.)

Jeżeli zamkniecie zamówienia i będzie wiadomo ile potrzebnych jest obudów to dajcie znać.

Wtedy mogę przygotować konkretna wycenę.

>tallica

Tez śledzę ten projekt, jedynie obawiam się że gdy wejdzie do sprzedaży tow w pierwszym

okresie nie będzie się można dopchać na serwery aby złożyć zamówienie.

Z tego co publikowali to zlecili do montażu 10 000 szt.

>

Aby myśleć nad projektem odtwarzacza należałoby wpierw zdefiniować założenia typu:

- jaki nośnik danych (karta SD, Pendrive/ Dysk USB/)

- jaki typ wyświetlacza (monitor VGA. wyświetlacz LCD, czy najprostszy LED)

Sam myślałem nad projektem prostego odtwarzacza FLAC+MP3 grającego z kart SD i wejścia USB (USB Audio).

Wyświetlacz matrycowy LED + opcjonalnie wyjście na monitor VGA.

Na początku myślałem o jakim ARMie a teraz bawię sie DSP C5000 ze stajni Texas Instruments.

Zacząłem wstępne przymiarki do sportowania biblioteki FLAC na ten procesor.

Przy bardziej rozbudowanym odtwarzaczu szedłbym w kierunku LINUX + ALSA + Asynchroniczny DAC USB.

Tylko trzeba by znaleźć jakąś fajna płytę, może właśnie Raspbbery Pi. Tylko nie wiem czy na eLinux

działa ALSA.

Pozdrawiam

JarekC

>2Freeze

Tez śledzę ten projekt, jedynie obawiam się że gdy wejdzie do sprzedaży tow w pierwszym

okresie nie będzie się można dopchać na serwery aby złożyć zamówienie.

Z tego co publikowali to zlecili do montażu 10 000 szt.

Projekt jest ciekawy głównie ze wzgledu na cenę. Jest rzeczywiście bardzo niska. Natomiast nie znalazłem żadnych informacji dotyczących samego procka. Wiadomo, że jest to produkt Broadcom. Podobno odpowiada ARM1176jzfs. Ciekawe czy pinologia taka sama?

Projekt jest ciekawy głównie ze wzgledu na cenę. Jest rzeczywiście bardzo niska. Natomiast nie znalazłem żadnych informacji dotyczących samego procka. Wiadomo, że jest to produkt Broadcom. Podobno odpowiada ARM1176jzfs. Ciekawe czy pinologia taka sama?

Na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest podane, że to ma być Broadcom BCM2835

A propos Linuxa:

What Linux distros will be supported at launch?

Debian, Fedora and ArchLinux will be supported from the start. We hope to see support from other distros later. We will be selling SD cards with the distros preloaded. (Sept 4 2011 – originally, this FAQ suggested that Ubuntu would be supported. Because of issues with newer releases of Ubuntu and the ARM processor we are using, Ubuntu can’t commit to support Raspberry Pi at the moment.)

Z tego co czytałem, to podobno ma też być port XBMC jeśli ktoś ew. byłby zainteresowany (ja!) niedrogim odtwarzaczem multimediów do HDTV :)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.