Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny w cenie około 1000 zł do Kenwooda Ka-660D

radziulas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, wszystkich forumowiczów. Mam pytanie dotyczące kolumn głośnikowych do zestawu audio firmy Kenwood. Jest to wieża poskładana z dostępnych na A....o klocków, oparta na wzmacniaczu KA-660D, do tego CD DP-4030 oraz DECK KX-5080S. i tuner. Narazie gra z kolumienkami Diora o mocy 30 W - po małym liftingu (wymieniłem kondensator w zwrotnicy na Jetntzen Audio, kabelek wychodzący z obudowy zamieniłem na porządne zaciski i kabel głośnikowy z miedzi OFC, lekko poprawiłem wytłumienie, wymieniłem zawieszanie piankowe glośników niskotonowych.

Teraz poszukuje kolumn, które zagrały by lepiej z tym zestawem. Oto preferencje brzmieniowe i warunki odsłuchu:

1. Pokój długi i wąski, o powierzchni 12m2, głośniki na dłuższym boku, pozycja odsłuchowa leżąca (łóżko) fotel niestety się nie zmieścił.

2. Muzyka - jazz tradycyjny, muzyka filmowa, dużo muzyki instrumentalnej (klarnet, saxofon, fletnia pana, trąbka).

3. Wieżą skompletowałem i prezentowałem Ojcu, osoba starsza, niekoniecznie odsłuchowo wyrobiona. Lubi kiedy dźwięk jest podbarwiony, regulatory wysokich i niskich w użyciu.

4. Pożyczyłem małe podłogówki KODA - nie pamiętam modelu ale dwudrożne z głośnikiem wysokotonowym między dwoma niskotonowymi - Ojcu sie nie spodobały - zarejestrował bas "studzienny" jak go określił - częśc winy za to ponosił pewnie tylny basreflex, a kolumny stały przy ścianie, inaczej się nie da...

Proszę doświadczonych kolegów o pomoc, co ładnie zagra z tym budżetowym wzmacniaczem w cenie około 1 tys. zł za parę. W grę wchodzą małe podłogówki lub monitorki - są półeczki na ścianie.

Moje typy po lekturze wielu watków i przejrzeniu tego co dostępne to:

1. Pylon Pearl na głośnikach Tonsil

2. Monitor Audio M2

3. Wharfedale Diamond 10.1

4. Magnat Quantum 553

5. Tannoy M2

Niestety mieszkam w małej miejscowości i odłsuchy w profesjonalnym salonie, tym bardziej z Ojcem, nie wchodzą w grę. Może ktoś ma lub miał ten wzmacniacz i wie z czym zagra ładnie jak na swoje możliwości - 2X60W RMS.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

To jest bardzo słaby sprzęt, wydawanie na jego rozbudowę pieniędzy nie ma sensu. Jak dobre kolumny byś nie wsadził, to ta elektronika je ograniczy.

Kup Eltax Liberty 5+ lub 3+, będą jak znalazł, są na allegro po 600 zł. Droższym rozwiązaniem będą Dali 104 za ok. 900 zł.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Nie wiem, czy to jest bardzo kiepski sprzęt, bo nigdy tego nie słuchałem. Jednak ze względu na wymiary pokoju sugeruje rozejrzeć się za kolumnami typu "compact" czyli zamkniętymi. Większość "bass-refleksów" ma otwory stratne z tyłu i będzie to zawsze problem, jeśli kolumny stoją przy ścianie. Wśród używanych podstawkowych można czasem znaleźć niezłe perełki. Czasem bardzo tanio.

Przefiltrowanie Allegro w zakresie kolumn podstawkowych do 1000 zł daje sporo wyników, a niektóre mogą być ciekawe. Kupienie droższych ma tę zaletę, ze po upgrade sprzętu też będą fajne.

Wybierz kilka i wtedy zapytaj jeszcze raz.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i za porady.

Przefiltrowanie Allegro w zakresie kolumn podstawkowych do 1000 zł daje sporo wyników, a niektóre mogą być ciekawe.

Wybierz kilka i wtedy zapytaj jeszcze raz.

Zrobiłem to, i w pytaniu zawarłem tych kilka propozycji które w wyniku tego przefiltrowania rzuciły mi się w oczy. Większość z tych głośników ma bas reflex z przodu.

Co do jakości sprzętu: nie do końca się zgodzę. Oczywiście brzmi gorzej niż mój Sony TA FB940QS, choć to też przecież bardzo zwyczajny i niedrogi sprzęt. Proszę jednak zauważyć, że Tata przesiadł się z mini wieży Technicsa, która dotąd w zupełności mu wystarczała. Ten wątek dotyczy raczej małych kwot i zwykłego sprzętu budżetowego. Ponieważ nie mam jak dokonać odsłuchu proszę tych z Państwa, którzy mają lub mieli ten wzmacniacz o radę jakie kolumny dobrze z nim zagrają w określonych warunkach odsłuchowych.

Serdecznie pozdrawiam i przyjrzę się zaproponowanym głośnikom Eltax.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.