Skocz do zawartości
IGNORED

Referencja na LM4702 wg Arcama

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

to ze 6 par tranzystorów końcowych na każdą gałąź trzeba szykować, czyli 12 par na kanał

mam już oryginalne accuphase p500 i porównywałem z moim LM i powiem Wam ,

że accu gra bardziej "soczyście" i koncertowo, ale LM za to bardziej rozbudowanym basem,

i czytelniejszą i bardziej bezpośrednią średnicą

co lepsze , to tylko kwestia gustu i zgrania z resztą systemu - P500 ma teroche więcej powietrza i swobody,

ale biorąc pod uwagę prostotę wzmacniacza na LM to naprawdę znakomita konstrukcja, a jak bym go

zbudował jako osobna końcówka mocy z 6 parami tranów końcowych jak w accu, to nie wiem jaki byłby wtedy werdykt....

• 1 rok później...

po roku wróciłem do LM4702 w Primare SPA - wcześniej zdecydowałem wszystko wylutować i słuchać przez Accuphase P500 , ale przez rok sporo zmieniło się w dac i regulacji głośności w Primare, więc pojawiło się pytanie , czy teraz nie warto by było spróbować ponownie z LM-em . I wbudowałem płyteczkę ponownie i spiąłem z oryginalnym stopniem proądowym z Primare - dodałem tylko kondensatory 68 pF między bzy i kolektory driverów tranów mocy, żeby uniknąć wzbudzeń - acha użyłem też oryginalnego układu zasilania stopnia napieciowego z Primare dla LM - i efekt jest obłędny ...... wcześniej wąskim gardłem systemu był preamp liniowy w primare, który teraz jest usuniety , za pga 2311 ma pga2320 i dzięki temu mogłem usunąć tłumik sygnału przed pga i preamp za pga , który kompensował ten tłumik - dźwięk zyskał w każdym aspekcie - szczególnie rozdzielczości i przestrzeni oraz zniknęło podbicoe wyższego basu.

Teraz na LM4702 jest rewelacyjnie . Nie dziwi mnie wybór tej kości do Arcama FMJ A49 i AVR 600 i 750 - on daje taką jakość bez problemów z uruchomieniem , że kapcie opadają

obecnie to najlepszy wzmacniacz z jakim miałem doczynienia - niesamowite jak małym nakładem pracy i kosztów można zbudować wzmacniacz takiej jakości.....

no cóż technologia się rozwija i takie cuda się zdarzają - w chipie można tak "dopicować" stopień napięciowy , że gra rewelacyjnie....

producent zrobił dzieło sztuki, dziwi mnie mała popularność tej kostki - nie wiem czy jest sens budować coś dyskretnego dopóki nie wypróbuje się tej kości lub innych z rodziny LME498xx - dźwięk poezja

nie porównywałem bezpośrednio, ale charakter brzmienia bardzo podobny - rozdzielczość, selektywność, przestrzeń , wspaniałe szczegóły , kontrola - te wzmacniacze nie biorą jeńców :-)

tyle , że z TA da sie wyciągnąć ze 2x35 W przy 4 Ohmach i zasilaniu 18-20 V , a z LM4702 plus odpowiedni stopień prądowy nawet i z 2 x 500 W :-)

zawsze uważałem ,że docelowym wzmacniaczem u mnie będzie jakaś hybryda lampowo - tranzystorowa, ale po odpaleniu LMa zaczynam się wahać , czy by nie zbudować jakiegoś monstera za LM4702 lub LME49811 -

ale juz mi chodzi po głowie zrobienie we wnętrzu Primare układu na LM4702 i Vfetach do secji średnio-wysokotonowej Dali Grandów,

a w osobnej obudowie w oparciu o zasilanie z Primare układu z LM4702 lub 2 x LME49810 do sekcji basowej , to może być fajny biampling, a że Primare SPA ma zasilanie z 2 toroidów po 800 Wat każdy i baterię 100.000 uF , więc szkoda by było w tego nie skorzystać..... oj korci , korci :-)

Niestety TI zakończył produkcję między innymi: LME49810, LME49811,LME49830 i LM4702 LM3875.

Wszystkie mają status End of Life.

Na stronach TI nie ma już tych układów, wyszukiwarka znajduje odnośniki ale stron już nie ma.

U dystrybutorów pozostały już tylko niewielkie ilości tych układów, są np w Farnellu

JarekC

Gość traxman

(Konto usunięte)

To fakt już od prawie dwóch lat. TPA w klasie D zastapiły LM.

Zresztą powoli jak widać zostaje zabijana cala oferta przejeta po Nationalu - niestety, dzisaij już nikt nie potrzebuje dobrych kostek audio.

a ja nawet chyba przerobię swojego klona accu P7100 z wykorzystaniem LM4702 lub innych z rodziny , taka akcja :-)

i do średnich i wysokich będzie sekcja wewnętrzna z primare , tylko na vfetach , a do basu osobny wzmacniacz zrobiony z klona accu - chociaż musię to jeszcze przemyśleć , bo tej klon bas akurat ma z górnej półki

Jak by ktoś był zainteresowany mam do sprzedania kompletny wzmacniacz w oparciu o LM4702 w obudowie z modushop. Tranzystory mocy to najlepsze w swojej klasie ALFET`y. Jest to najlepszy dźwiękowo brzmiący wzmacniacz tranzystorowy jaki dane było mi słyszeć.

a jakby zrobić końcówkę mocy z lm4702 ze stopniem końcowym od accu p7100.........to mogłaby być petarda... i to prosta w uruchomieniu.....

tutaj jest fajne rozwiązadnie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Hej,

Na ebay-u znalazłem takie płytki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cena samej kostki to około40PLN

Ukryta Zawartość

Teraz pytanie; na której płytce jest najlepsza aplikacja lm'a?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz pytanie; na której płytce jest najlepsza aplikacja lm'a?

w zeszłym roku zrobiłem wzmacniacz na tej pierwszej podłużnej płytce i 1530+201 + dobrej jakości elementy.

musze przyzanać że gra bardzo przyjemnie nie męczy, nawet przy głośnym słuchaniu

szczegółowy, dobra stereofonia, i tzw "wykop", katowałem stare kawałki ACDC na okrągło

Niestety u mnie nie da się z biasem pojechać wyżej niż 100mA na kanał, choć na trymerkach jest jeszcze zapas

sam LM wymaga średniej wielkości radiatora, trochę się grzeje

tu jest pcb na której zrobiłem już kilka tych wzmacniaczy. pcb o tyle fajne że można na środku obudowy je zamontować i krótkimi kablami podłączyć do tranzystorów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu jest pcb na której zrobiłem już kilka tych wzmacniaczy. pcb o tyle fajne że można na środku obudowy je zamontować i krótkimi kablami podłączyć do tranzystorów.

Ukryta Zawartość

Dobrze prawi :-)

post-31461-0-49030500-1484721372_thumb.jpg post-31461-0-16993400-1484721380_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam tą płyteczkę :-) polutuje sobie lm4702 z 2sk1058 /2sj162

bardzo mnie ciekawi wersja z jedną parą vfetów do sekcji średnio-wysokotonowej ... to musi być cudo

ja chyba nie jestem wielkim fanem dużych prądów spoczynkowych, ale spróbować można , np.do sekcji średnio-wysokotonowej jedna para vfetów i niższe napięcie zasilania tranzystorów końcowych , a wyższy prąd - a do basu niższy bias , wyższe napięcie i kilka par mocnych bipolarów i mamy przepis na optymalny biampling :-)

a dla milośników lampy jeszcze na wejściu bufor na lampce - o tak , teraz wszystko co najlepsze

Witam, Poradźcie proszę

Mam moduł z chin plan jest taki aby wstawić go do sony ta fb940. w nim zasilanie dla stopnia napięciowego jest wyższe niż prądowego :).

I teraz tak, robić wersje na 2sk1531/2sj201? czy może lepiej wersje Bogdana z fetami sterującymi? mając na uwadze wydajność prądową LMa.

Pozdrawiam

Witam, Poradźcie proszę

Mam moduł z chin plan jest taki aby wstawić go do sony ta fb940. w nim zasilanie dla stopnia napięciowego jest wyższe niż prądowego :).

I teraz tak, robić wersje na 2sk1531/2sj201? czy może lepiej wersje Bogdana z fetami sterującymi? mając na uwadze wydajność prądową LMa.

Pozdrawiam

No do mojego gustu tez przypadły sugestie Bogdana zeby sterujące były Fety , wogóle żeby były w układzie tranzystory sterujące .

zawsze mam dylemat który wariant połączenia driverów z tranami mocy jest lepszy, jakie jest Wasze zdanie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To dość oczywiste po przeanalizowaniu działania tych układów .

W pierwszym wariancie tranzystory drivera nigdy się nie wyłączają - czytaj pracują w klasie A .

W drugim tak jak tranzystory wyjściowe w klasie AB .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

To dość oczywiste po przeanalizowaniu działania tych układów .

W pierwszym wariancie tranzystory drivera nigdy się nie wyłączają - czytaj pracują w klasie A .

W drugim tak jak tranzystory wyjściowe w klasie AB .

Czy chciało by się Wam zaprojektować PCB gdzie będą w driverach Fety a na wyjściu podwójne bipolarne , Bogdan wrzucił wcześniej taki odręczny rysunek i chwalił bardzo .

słucham i słucham i w domu już mają mnie dosyć, ale ja nie mam dosyć mojego sprzętu

pcm1738 ( wolałbym pcm1794 ) potem I/V na LT1364 , filtr na muses 8920 , regulacja głośności na pga2320 i potem już tylko lm4702 i stopień końcowy na dwóch parach bipolarnych Toshib i gra tak ,że portki opadają - moim zdaniem to jest recepta na high endowy dźwięk dla wszystkich , bo taki zestaw można dość łatwo i stosunkowo tanio zbudować,

u mnie to gra z Dali Grandami ( dużymi nie Diva ) i jest odlot, źródło cyfrowe , to taniutki player HDD Trekstor Movie Station, ale z dobrym procesorem Sigmy , więc nie psuje sygnału - doborem opka we filtrze można sobie podstrioć brzmienie pod swoje kolumny i gusta - superrrr sprzęcik

Bogdan przepraszam że się wtrącę ale pga2320 nigdy nie będzie receptą na hi-end, wystarczy porównać ten układ do dobrego pre na lampie i od razu słychać jak pga mocno hamuje dźwięk

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.