Skocz do zawartości
IGNORED

Co wpływa na jakość stereo

5z0p3n

Który element  

493 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co najbardziej decyzuje o jakości w stereo?

• Wzmacniacz
      69
    • Żródło
      34
    • Kolumny
      335
    • Kable
      7
    • Inny - napisze poniżej
      47

Rekomendowane odpowiedzi

Ja kieruję się zasadą XYZ-ta. Tanie źródło, tani wzmacniacz (wybór na podstawie jedynie walorów użytkowych, wyglądu zewnętrznego i jakości techniki zastosowanej). Najdroższe (najlepsze) kolumny na jakie mnie stać (mam ochotę wydać). Najtańsze miedziane kable (takie po 2 zł/m).

Tak naprawdę, dla pokoju ok 20m2, dla przyzwoitego grania, wystarczy nowy wzmacniacz za 1000 zł (np marantz 5004 czy denon 510) + laptop + kolumny dwudrożne podstawkowe z 7 calowym głośnikiem nisko-średniotonowym, równym pasmem przenoszenia, poprawną zwrotnicę za ok 2-3 tys. zł. Ew można kupić odpowiadające monitory studyjne.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Moim skromnym zdaniem każde ogniwo systemu jest równie ważne! i pamiętajcie starą zasadę -sprzęt zagra tak jak jego najsłabsze ogniwo.

Absolutnie się zgadzam.

Ok. Jestem na polmetku (moze) duza role odgrywa jak na razie akustyka pomieszczenia. Dlatego wazna role odgrywa dobor sprzetu pod dane pomieszczenie. Wezmy pod uwage jeszcze inna sytuacje,\. Pomieszczenie idealne. Wytlumione kolumny rozstawione prawidlowo odsluch w najlepszym miejscu. Co wtedy? 1.Kolumny 2.Wzmak 3. Zrodlo?

Ok. Jestem na polmetku (moze) duza role odgrywa jak na razie akustyka pomieszczenia. Dlatego wazna role odgrywa dobor sprzetu pod dane pomieszczenie. Wezmy pod uwage jeszcze inna sytuacje,\. Pomieszczenie idealne. Wytlumione kolumny rozstawione prawidlowo odsluch w najlepszym miejscu. Co wtedy? 1.Kolumny 2.Wzmak 3. Zrodlo?

1.

Absolutnie się nie zgadzam, inni zresztą też - vide wyniki ankiety.

Widać inna szkoła - masz do tego prawo. Na tym polega dyskusja.

A zdanie większości nie oznacza zawsze dobrego zdania. Ale to już inny temat, odsyłam do historii :)

Pozdrawiam,

Michał

PS.

A wyniki ankiety mówią mi tylko tyle, że jak będziemy mieli Hi-endowe kolumny podłączone do niskobudżetowego, marketowego wzmacniacza i odtwarzacza CD oraz spięte z nimi drutem ze spinaczy biurowych to w pustym pomieszczeniu z pogłosem słuchając muzyki w formacie MP3 przeżyjemy istne katharsis. WOW.

A zdanie większości nie oznacza zawsze dobrego zdania. Ale to już inny temat, odsyłam do historii :)

Pozdrawiam,

Michał

PS.

A wyniki ankiety mówią mi tylko tyle, że jak będziemy mieli Hi-endowe kolumny podłączone do niskobudżetowego, marketowego wzmacniacza i odtwarzacza CD oraz spięte z nimi drutem ze spinaczy biurowych to w pustym pomieszczeniu z pogłosem słuchając muzyki w formacie MP3 przeżyjemy istne katharsis. WOW.

W normalnym (czyli umeblowanym, z dywanem, roślinkami, półkami itp) pokoju - wystarczy marketowy wzmacniacz i spinacze + dobre kolumny. Ba, można nawet słuchać mp3. Wolę mp3 słuchane na dobrych kolumnach, niż cd na słabych.

Pozdrawiam,

Michał

PS.

Witam

Bmiary nie przegadasz ,nie ma szans.Ten człowiek wie wszystko ......

Co do mojego wpisu to podtrzymuje -gra cały system i każdy z elementów jest równie ważny! Pozdrawiam

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

Witam

Bmiary nie przegadasz ,nie ma szans.Ten człowiek wie wszystko ......

Co do mojego wpisu to podtrzymuje -gra cały system i każdy z elementów jest równie ważny! Pozdrawiam

Nergal nie rozumiem o co Ci chodzi. Po pierwsze ja nikogo nie staram się przekonać do swoich racji, po prostu wymieniam z kolegą poglądy, normalna dyskusja. Ja uważam, że każdy element jest ważny, kolega, że kolumny i wszystko jest ok. Nie rozumiem Twojego ciśnienia, może idź pobiegać w te piękne zimowe południe.

Nigdzie nie napisałem, że wiem wszystko. Po prostu wyrażam swoje zdanie, pozwolisz?

Pozdrawiam równie serdecznie,

Michał

Pomieszczenie idealne. Wytlumione kolumny rozstawione prawidlowo odsluch w najlepszym miejscu. Co wtedy? 1.Kolumny 2.Wzmak 3. Zrodlo?

Wszystko ma znaczenie, czym lepsza podstawa systemu ( pomieszczenie, kolumny), tym większego znaczenia nabierają elementy mniej nieistotne jak kable. Na pewnym etapie wszystko co jest w otoczeniu sprzętu i słuchacza jest ważne.

Do tego chyba nie dojdziemy?

99. Zorientowanie kabli względem pola magnetycznego ziemi?

100. Wpływ pojazdów z zapłonem iskrowym?

Nergal nie rozumiem o co Ci chodzi. Po pierwsze ja nikogo nie staram się przekonać do swoich racji, po prostu wymieniam z kolegą poglądy, normalna dyskusja. Ja uważam, że każdy element jest ważny, kolega, że kolumny i wszystko jest ok. Nie rozumiem Twojego ciśnienia, może idź pobiegać w te piękne zimowe południe.

Nigdzie nie napisałem, że wiem wszystko. Po prostu wyrażam swoje zdanie, pozwolisz?

Pozdrawiam równie serdecznie,

Michał

Czytaj ze zrozumieniem.Napisałem że bmiara wie wszystko a nie TY...to po pierwsze ,a po drugie to ty Michale jakiś nerwowy jesteś....Pozdrawiam

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

Prócz trunków, jeszcze logiczne myślenie - oj to to dopiero ma wpływ! Tak myślę!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

akustyka i jeszcze raz akustyka pomieszczenia.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Źródło i akustyka pomieszczenia

Wzmacniacz i kolimny.

Nawet najlepszy sprzęt będzie nędznie grał z mp3 128kbps, a słaby sprzęt pod dobrym CD zagra już dość dobrze, podobnie z akustyką, w pierwszym lepszym pomieszczeniu nawet najlepszy sprzęt może nie grać poprawnie.

Wolę mp3 słuchane na dobrych kolumnach, niż cd na słabych.

Wiadome. Ale są tacy co z głośników komputerowych muszą słuchać lossless z bitperfect ;)

.

Po co wogole jest ta ankieta/pytanie?Wydaje mi sie,ze po to gdy ktos kto zaczyne przygode z hi-fi ma ograniczone fundusze i z trudem zgromadzil srodki i chce je sensownie wydac.Nie planuje tez upgradow,jednak jak go wciagnie to ich dokona choc jeszcze tego nie wie.

A wiec zakladajac,ze mezaliansy sprzetowe nie beda mialy miejsca a bedzie to raczej system budzetowy trzeba najwiecej kasy wsadzic w

-wzmacniacz

-kolumny

-cd

Zakladam,ze cd bedzie przyzwoite choc dosc tanie.Wzmacniacz musi miec pozadne zasilanie a tego tanio nie sprzedaja.Kolumny,faktycznie najlatwiej wychwycic ze graja jakies inne,ale co nam po lepszych kolumnach jak elektronika bedzie miala pudelkowaty dzwiek?Juz nie wspomne o slabym ich wysterowaniu.

Akustyka wiadomo ze jest wazna,ale mozna sporo ugrac bez inwestowania kasy,kable do budzetowki nie graja specjalnej roli.

Wiem ze wiekszosc chyba postawi kolumny za najwazniejsze,a ja stawiam wzmacniacz.Pokusze sie nawet o przyklad sprzetowy czyli

a}wazniejsze kolumny

cd marantz podstawowy za 1000zl

wzmak marantz podstawowy za 1600zl

kolumny Monitor audio rx6 albo Focal 714v ok 3,5 -4kzl

i teraz

B)wazniejszy wzmak

cd ten sam marantz

wzmak np denon 1500 lub xindak cena okolo 3,5-4kzl

kolumny Rubicon RP36F-2 drozne-1700zl

Celowo wybralem popularny sprzet,i oczywiscie mozemy przyjac ze ze marantz z MA czy focalem nie bedzie sypal mocno gora-zalozmy ze sie ladnie zgra.Zestaw zapewni znacznie lepszy odsluch.

Gość G@bi

(Konto usunięte)

dobry sprzęt zawsze się obroni nie zależnie gdzie go wstawisz, a słaby zagra najlepiej w idealnych warunkach

Akustyka , akustyka i jeszcze raz akustyka .

Tu w spartolonej akustyce , to nawet sprzęt za milion dolarów nie zagra.

Ale o tym to chyba powinieneś wiedziec .

wiadomo że akustyka, tylko że w przeciętnym pomieszczeniu odłuchowym jakim często jest nasze mieszkanie (różnie umeblowane czasami bez możliwości korekty) o dobrej akustyce możemy zapomnieć a jeśli w takich warunkach przyjdzie grać naszemu zestawowi to chyba nie zaprzeczysz że lepszy sprzęt zagra lepiej od goszego i tu masz psa pogrzebanego!

A ja proponuję następującą kolejność :)

1. Kolumny + Akustyka

2. Realizacja nagrania

3. Źródło + wzmacniacz

4. Nastrój słuchacza

5. Kabelki

6. Audiovoodoo (Uwaga: może mieć wpływ na punkt 4!)

Wiem ze wiekszosc chyba postawi kolumny za najwazniejsze,a ja stawiam wzmacniacz.Pokusze sie nawet o przyklad sprzetowy czyli

a}wazniejsze kolumny

cd marantz podstawowy za 1000zl

wzmak marantz podstawowy za 1600zl

kolumny Monitor audio rx6 albo Focal 714v ok 3,5 -4kzl

i teraz

B)wazniejszy wzmak

cd ten sam marantz

wzmak np denon 1500 lub xindak cena okolo 3,5-4kzl

kolumny Rubicon RP36F-2 drozne-1700zl

Celowo wybralem popularny sprzet,i oczywiscie mozemy przyjac ze ze marantz z MA czy focalem nie bedzie sypal mocno gora-zalozmy ze sie ladnie zgra.Zestaw zapewni znacznie lepszy odsluch.

Zestaw b) zapewni lepszy odsluch.Literke zjadłem.

1. Kolumny + Akustyka

2. Realizacja nagrania

3. Źródło + wzmacniacz

4. Nastrój słuchacza

5. Kabelki

mam podobny światopogląd na tą kwestię

Czytaj ze zrozumieniem.Napisałem że bmiara wie wszystko a nie TY...to po pierwsze ,a po drugie to ty Michale jakiś nerwowy jesteś....Pozdrawiam

W takim razie bardzo przepraszam :)

Pozdrawiam,

Michał

dobry sprzęt zawsze się obroni nie zależnie gdzie go wstawisz, a słaby zagra najlepiej w idealnych warunkach

To proponuję wstaw dobry sprzęt, może być high-end na salę gimnastyczną i daj znać jak się sluchało.

wiadomo że akustyka, tylko że w przeciętnym pomieszczeniu odłuchowym jakim często jest nasze mieszkanie (różnie umeblowane czasami bez możliwości korekty) o dobrej akustyce możemy zapomnieć a jeśli w takich warunkach przyjdzie grać naszemu zestawowi to chyba nie zaprzeczysz że lepszy sprzęt zagra lepiej od goszego i tu masz psa pogrzebanego!

Większość owych przeciętnych mieszkań i domów moich znajomych urządzonych wg najnowszych trendów ma fatalną akustykę, że aż rozmawia się nieprzyjemnie. W takim pomieszczeniu zazwyczaj stoi mini wieża i po prawdzie - więcej tam się wstawiać nie opłaca.

1. Kolumny + Akustyka

2. Realizacja nagrania

3. Źródło + wzmacniacz

4. Nastrój słuchacza

5. Kabelki

Tylko, że dla mnie realizacja nagrania podpada pod punkt 'źródło'. Trudno naprawdę ocenić czy wzmacniacz, czy źródło jest ważniejsze, bo zawsze można argumentować, że wzmacniacz ma tylko wzmacniać sygnał i dlatego jak źródło słabe, to i doskonały wzmacniacz nie poradzi. Dlatego może wzmak i źródło ex aequo.

Powrót po dłuższej przerwie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.