Skocz do zawartości
IGNORED

NOS DAC AD1865

jurek

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy to byłby dobry zakup?

Od tego sprzedawcy kupiłem kiedyś stabilizatory 337/317 po 4 szt i każdy z nich wyglądał inaczej, niektóre miały nawet milimetrowe różnice w szerokości obudowy. Były podrabiane na 100% do tego nieudolnie, aż strach wkładać takie podzespoły do urządzenia bo nie wiadomo co się wydarzy.

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Czy cos pojdzie do przodu z tym projektem ? Kiedy ?

Pomimo ze nie jestem zwolennikiem samorobek diy na tych nowoczesnych ukladach, bo przesluchujac kilka na spodkaniach odsluchowych daleko bylo temu do konstrukcji fabrycznych. Ot taka prawda. To w tym ukladzie wielobitowym znajac brzmienie z AudioNote pokladam pewne nadzieje. Uklad prosty, to jestem w stanie raz podjac sie tego.

Tak, spokojnie. Projekt sie pojawi jak obiecałem.

Teraz mam inne sprawy na głowie związane w pracą. Musze się wyrobić. Nie mam nawet czasu tu zaglądać.

Od przyszłego miesiąca, zorganizuje już zamówienie na DACa.

W żadnym wypadku nie kupywać filtrów SM5813 od użytkownika podanego z linka powyżej !!! (polida2008)

Cena niezwykle niska. Co prawda zakupiłem kiedyś inne scalaki odniego i były ok.

Żaden z zamówionych czterech układów SM5813 nie działa. Niestety.

W dodatku trzy przypominają 5813 (tylko) a czwarty jest jeszcze z nieco inną białą czcionką. (ewidentna podróba)

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Jeśli już to zastosowałbym SM5843. Tym też sie bawiłem ze świetnym skutkiem.

Przyznam że nie zajmowałem się osobiście filtrem SM5842. Ale miałem okzaje go posłuchać.

Podmiane różnych SMów w Kenwoodzie DP-7090 przeprowadzał właściciel tego CD. (domyślnie jest SM5843 i 8 x PCM1702! ) Swoją drogą rewelacyjny odtwarzacz.

Jednak SM5842 był gorszy moim zdaniem. Dobry układ oczywiście, nie mniej w bezpośredniej podmianie SM5843 zachował wszystkie zalety 52ki jak szczegółowość i kontrolę, ale dźwięk był jakby taki płynny, przyjemniejszy.

O ile zapamiętałem, to 5842 była bardzo podobna z brzmienia do 5813. Sam nie eksperymentowałem z 5842.

Nie mniej SM5813 też należy do czołówki najleszych filtrów.

Zdecydowałem się na SM5813, bo jego trochę jaśniesze, czystrze brzmienie w stosunku do SM5843 lepiej się sprawdziło u mnie.

Płytka jest i tak już zakończona, a drugi prototyp już z zakładu został wykonany i zagrał dobrze. Już żadnych zmian.

Teraz wiem ile traciłem (choć podobało mi się) baiwąc się w kiepskie połączenia daców jak AD1861, AD1851, PCM56, PCM61 ze słabymi filtrami typu SM5841.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

W kwestii podrabianych/uszkodzonych układów od polida2008.

Właśnie przyszły z ebay dwa sclaki SM5813 od użytkownika o tajmniczej nzawie hifi-szjxic.

Te scalaki to orginały. Pomimo niskiej ceny (10$) wygład przypomina SM5813 wymontonowanego z CD onkyo, działają bez problemu.

Czytalem na temat tego ad1865 i wynika zeby gral musialby dostac dane w formacie 18-bitowym.

Czy zatem laczac taki dac po coaxilau z kazdym CD ktory ma 16bitow na wyjsciu jak kazda plyta, bedzie to gralo ?

Sorry, ale ja kupujac jakis uklad chce zeby to wspolpracowalo ze sprzetem i nic wiecej nie oczekuje.

Nie zaglebiam sie az tak w dzialanie, tryb danych, dlatego prosze upewnienie mnie.

Czytalem na temat tego ad1865 i wynika zeby gral musialby dostac dane w formacie 18-bitowym.

Czy zatem laczac taki dac po coaxilau z kazdym CD ktory ma 16bitow na wyjsciu jak kazda plyta, bedzie to gralo ?

Sorry, ale ja kupujac jakis uklad chce zeby to wspolpracowalo ze sprzetem i nic wiecej nie oczekuje.

Nie zaglebiam sie az tak w dzialanie, tryb danych, dlatego prosze upewnienie mnie.

Guru w temacie nie jestem ale chyba się nie pomylę twierdząc ,że nie masz się co martwić o brak możliwości właściwego odbioru 16 bitowego sygnału .Wszak za to odpowiedzialny jest odbiornik w tym wypadku będzie to zacny wm 8804 a on akurat żre 16 bitów ,więc spokojna głowa...:)

audioludek

Tak jak już Ci rosenblat odpisał, oczywiście że będzie działać, na sygnale z formatu CD! To to za DAC jakby nie działał.

Tak w ogóle 99% wszelkich ukadów 18 czy 20 bitowych najcześciej pracuje na źródle z płyty CD.

wakutoma
Powstała kolejna wersja płytki, ze zintegrowanym zasilaczem, bardzej uniwersalna. Ten z PSU to inny układ.

Oczywiście prosta prestabilizacja też jest. A każda cześć cyfrowa ma tu swój stabilizator - dołozyłem jeszcze osobny do zasilania analogu WM8804 (PLL) to zasilanie jest bardzo czułe na szumy i poprzedni podział zasilania dławikiem (kosztem mniejszej płytki) dał gorsze reultaty. Skróciłem też długość masy.

Teraz układ jest kompletny i jak obiecałem od przyszłego miesiąca, czyli niebawem robimy zamówienie na PCB.

Dołożyłem w nowej wersji płytki miejsce na specjalny transformatorek separujący sygnał Spdif. Oczwiście poprzez wlutowanie dwóch zworek można go pominąć i podać standardowo sygnał.

Myśle że ten krok będzie miał "zbawienny" wręcz wpływ na brzmienie w stosunku do innych projektów DIY.

Zwłasza dla mniej zaawansowanych, czy tych co nieświadomie mają zakłocenia lub zrobią jakieś pętle masy w swoim systemie audio.

W tym przypadku DAC połączony jest tylko strona wyjścia sygnału z urządzeniem i odseparowany od reszty.

Wersja 3 tego projektu, który pójdzie do realizacji. A tak w ogóle, to 5 z kolei tego daca.

Wymiary są 98mm x 110mm, czyli większa ok. centymetr po dwóch stronach. Nadal nie jest duża.

• 4 miesiące później...

OS już gra.

Mam chęć porównać z NOS-klasykiem...

Co sądzicie o takiej PCB:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

no i co z tymi płytkami temat umarł ?

Temat nie, ale guru od płytek chyba tak :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Jakiś czas temu postanowiłem wyprubować daca NOS AD1865..Wykorzystałem gotowy projekt ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,nie jestem specjalistą w projektowaniu pcb ale ta z tej strony wygladała mi na poprawnie zaprojektowaną,znalazłem małe ale...,a mianowicie kondensator c34 w zasilaniu części cyfrowej kości AD1865 był połączony do masy analogowej,a nie jak powinno być na schemacie do cyfrowej,oraz połączenie masy cyfrowej z analogową,w pobliżu diod prostowniczych(poprawa u mnie była zauważalna przy połączeniu koralikiem w miejscu pokazanym.Zasilanie analogowe kości AD polepszyłem wstawiając za stabami LT317/337, staby LT1761/1964,dzięki którym dac zyskał na precyzji w dzwięku.

post-11455-0-44529000-1489697862_thumb.jpg

post-11455-0-17087900-1489697884_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.