Skocz do zawartości
IGNORED

NOS DAC AD1865

jurek

Rekomendowane odpowiedzi

Odłamywane PCB zasilacza może sie dla was okazać dobrym rozwiązaniem. Jednak zakład za dużo sobie nalicza za tą przyjemność.

Ja nie jestem raczej zwolennikiem takich PCB.

Postanowiłem umieścić zasilacz po prostu na osobnej płytce. Taki jak na fotce poniżej:

Perzedmioty-PSU_1331646121.jpg

Zasilacz musi być odpowiedni, bo to musi zagrać. Płytki nie są tak duże by poczyniać oszczedności, ponadto każdy sobie go doposuje w obudowie, ewentulanie zastosuje inny.

Zrobiłem projekt który z testowanych najlepjej wypadł pod wzgledem szumów, to kluczowa kwestia. Mierzyłem je i ten zostanie.

A trzeba wziąść pod uwagę że i tak każdy scalak na płytce DACa ma swój lokalny stabilizator.

Ten projekt zamerzam najpierw dać do zakładu. Jesli na fabrycznym PCB wszystko będzie ok, to już jest kompletny DAC

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Podoba mi się. Zasilacz w całości dyskretny, czy wspierający się scalonymi stabilizatorami?

Jakie wymiary ma płytka zasilacza i samego dac'a?

Czy oprócz płytek planujesz jakieś zakupy zbiorowe części?

Zasilacz w całości jest dyskretny.

Długość plytki daca 8 cm, długosć zasilacza 7 cm. Szerokośc obydwu 11 cm

Sądze że zakupy zorganizujemy indywidualnie. Ja mogę zorganizować zamówienie na kości AD1865.

Aprops tych daców otrzymałem dziś dwie te kostki z innym nadrukiem (jak na zdjęciu z poprzedniej strony)

Są z wcześniejszej produkcji.

Po bezpośredniej zamianie na tą starszą grają faktycznie lepiej i nie są to małe zmiany. Zmieny dotyczą szczególnie średnicy.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Sądze że zakupy zorganizujemy indywidualnie. Ja mogę zorganizować zamówienie na kości AD1865.

Aprops tych daców otrzymałem dziś dwie te kostki z innym nadrukiem (jak na zdjęciu z poprzedniej strony)

Są z wcześniejszej produkcji.

Po bezpośredniej zamianie na tą starszą grają faktycznie lepiej i nie są to małe zmiany. Zmieny dotyczą szczególnie średnicy.

Ten sklep dysponuje sporymi zapasami starych kości, ma dużo kostek AD. Testowałeś kości od nich?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przy większym zamówieniu trzeba będzie uważać, żeby nie dowalili cła i vat'u. Być może zakupy jednostkowe będą pewniejsze (ale mogę się grubo mylić)?

Ukryta Zawartość

Sprzedwca raczej dobry (lojalny) kupowałem u niego kilka razy.

Jeden przypadek miałem taki. Na kilka kości PCM1702 w Dipie żadne nie działały.

Kasę jednak oddał.

W linku pokazałeś możliwie najgorszą kość. Mam je od dawna moge wstawić fotki ten opis jest podejrzany.

Nie chodzi tylko o brzmienie ale o niepewne pochodzenie.

Kilka razy poruszano temat, że podobno te kości są notorycznie przerabiane.

Chodzi o gradacje. Standardowa seria (N) niczym sie wyróżnoająca nie ma oznaczenia.

Właśnie poprzez nadrukowywanie białego paska chinole wybijają oznaczenie K.

Najlepiej brać te starsze, co mają farbycznie nadrukowane w opisie gradacje.

A orgnały z K były ponoć produkowane w bardzo małym stopniu i selekcjonowane na zamówienie (w karcie katalogowej nie ma nawet takiej gradacji, jest J) i są drogie.

Ciut prowokacyjnie dałem właśnie tę N-K, której nawet karta katalogowa nie przewiduje :D, a niewielka różnica w cenie (głównie za sitodruk) zalatuje oszyustwem. Ale ten sa sklep ma również wersje w gradacji J, które wskazywałeś wcześniej na zdjęciach.

Nie mogę znaleźć innej wersji u niego. Jesli ma to OK.

Ja brałem dwie kostki z tej strony

Ukryta Zawartość

Zamówiłem tez na próbe taką samą od innego z gradacją J czyli domyślnie najwyższą w karcie, ale jeszcze nie doszła.

Chociaż w moim przypadku raczej nie ma sensu iść "w ciemo" w niepewną gradacje K.

A dlatego że na PCB umieściłem miejsce na precyzyjne PRki do regulacji THD.

Według pomiarów na diyaudio najniższa seria bez gradacji z tym obwodem osiągła mniejsze zniekształcenia niż serie K.

W przyadku aplikacji układu bez tych PRków może mieć to większe znaczenie.

Ukryta Zawartość

To fanie ze masz., mam nadzieje ze z wylutu.

Trochę sie zraziłem. Odpisał mi koleś z Diyaudio, że orginału od tak po prostu się nie da kupić.

Podobno żadnej kości z nowych serii (białe napisy) nie do sie po prostu kupić. Nie ma takiej możliwości.

Ponoć pisał w tej sprawie do dystrybutorów.

A gradacje K były wyłącznie selekcjonowane na zamówienie firm.

Mówie tylko o gradacji K.

Kostka kupiona u dystrybutora - firmy alfine, kilka lat temu. Zatem raczej oryginał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak zakład przyśle mi prototyp DACa i zasilacza (tydzien póżniej zamówiony).

Wówczas projekt poskałam. Pojadę też porównać to z czymś z naprawdę wysokiej półki, lub/i wprowadze ewentualne poprawki jeśli okażą się potrzebne.

Na pewno poinformuje.

Trudno mi porównywać do tamtego projektu. Projekt po prostu brzmi inaczej, na pewno przyjemne brzmienie i więcej pokazuje smaczków, ale przy cichych pozimach. Bo to bolączka wszystkich nowych D/S.

Tamten na WM8741/2 to układ oparty o modulator D/S. Ten na AD1865 jest z prawdziwego zdarzenia wielobitowiec. Zupełnie różne kości.

Mówiąc że będę porównywał z wysoką półką, to miałem na myśli bezpośrednie porównanie mego DACa z systemem na Accu DP-510 i jak sie uda też z McIntosh MCD 301.

Po plytce widac (pod fachowym okiem) że ten dac jest nalezycie zaprojektowany.

Audio Note Dac4 gral swietnie, ale ja tym projektem bylbym nawet bardziej zainteresowany.

Ja mialbym prosbe do kontruktora, aby umiescil jeszcze jakis porzadny filtr cyfrowy. Mam nadzieje ze chociaz pomysli o tym. Zawsze mozna go ominac tworzac NOS, a zalety takiej filtracji sa bezdyskusyjne.

Nie wiem jak gra AN Dac4. Słuchałem AN Dac2 i mi się podobał. Ale robię swoj projekt, bo można to jeszcze lepiej.

Na początku też myślalem o zastosowaniu filtru cyfrowego. Filtr taki na PCB można pominąć poprzez wykonanie kilku zworek tym samym robiąc NOSa. No problem.

Świetnie brzmiącym filrem jest CX1244 od Sony. Jego planowalem, jednak z racji trudności ze zdobyciem tej kostki (określone modele strszych CD Sony) Zdecydowalem się wykonać na probe nosa.

Jest jeszcze świetna kość SM5813 (w dużej obudowie dip) Mam ją z wylutu. Do dostania też na ebay.

Teraz za bardzo nice chce mi sie jeszcze raz modyfikować płytkę i czasu brak. Zobacze jak przyjdzie prototyp z fabryki. Chociaż sam mam ochotę, by wypróbować ją w połączeniu z AD1865.

Porównywałem bezpośrednio: NOS DAC i z filtrem SM5813.

NOS grał lepiej- cieplej, bardziej muzykalnie ale z większą ilością wybrzmień.

Podłączana była ta sama analogówka- SRPP na ECC88.

Mój już się jakiś czas mrozi :)

upsampling na ad1896 wybierany x1, x2, x4 lub z pominięciem całkowitym czyli NOS.

Brak przesunięcia między kanałami - większość nos-ów na tym ukłądzie ma przesunięcię 1 próbki między kanałami.

Ukryta Zawartość

PS

Robertus znowu powiesz że się czepiam ale płytkę masz nie za ciekawą. Takie wylwki nie specjalnie spełniają swoją rolę i nie prowadzi sie ścieżek pod rozdziałami bo wtedy pętle są największe a prądy zamiast wracać po swoich śladach buszują gdzieś sobie po płytce i to przeważnie tam gdzie nie są mile widziane.

Spokojnie kosztem 2 cm większej płytki da się prawie wszystkie ścieżki po jednj stronie poprowadzić a po drugielj wylać masę :)

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Co do płytki obawiam, sie że najwyczajniej nie przeanalizowałeś jej tylko rzuciłeś okiem. Wyłącznie stąd tak opinia.

Nie robie nic na pałę. Ja dodatko wykonuje po kilka koncepcji tej samej płytki i wybieram tą, która po porstu najlepjej się sprawdziła na odsłuchu. Tyle.

Wylewki są tak przemyślane by nie nasptępowwało zjawisko "opływania" prądów gdzie popadnie, oczywiście trzeba wiedzieć w które punkty przyłączyć masy.

Na fotce tego tak nie widać (pokzała się też jakaś przerwa) Ale każdy prąd zasilania płynie wyłącznie drogą danego miejsca zasilania, duże prądy nie opływają też cyfry gdzie nie potrzeba.

Skąd takie przyposzczenia jak nie wiesz gdzie masa jest dołączona ?

Nie wiem skąd takie stwierdzenie ze wylewki nie specjalnie spełniają swoją rolę. Jak sie prowadzi "w ciemno" na podział masy byle był, a masę podpina w losowym miejscu to jak najbardziej.

Wybacz ale u ciebie jest na przykład zwyczajne pojście na łatwizne z masą, a mi nie oto chodziło.

Zastosowaleś topologie wspólnej wylewki, ktora często się sprawdzi bo jest uniwersalna, ale można zrobić to lepiej. Co wynikło.

Możemy wymienić sie koncepcjami na PW. Moge wzamian podesłać ci protoypy (ręcznie wykonane) pokazanej tu płytki, jak i inne w tym bazujący też na rozwiązaniu masy tak jak twoja, który nie wypadl najlepiej.

Poza tym nie niestem zwolennikiem wylewania tak eksteremalnie blisko wszystkich punktów lutownizcych całej masy.

Kolejna kwestja, że to są po prostu inne projekty. Ty pokazujesz inny układ, z zastosowaniem samego zwielokrotniania częstotliwości, stosujesz zwyczajny resampler. Też od razu uzyskujesz odpowiednią rozdzielczość.

W mojej koncepcji zamierzam zastosować dedykowany filtr cyfrowy.

Chyba że zamierzasz dać jeszcze dodtkowo kość z filtrem cyfrowym.

Co do płytki obawiam, sie że najwyczajniej nie przeanalizowałeś jej tylko rzuciłeś okiem. Wyłącznie stąd tak opinia.

Być może :) Ale widzę porozdielane i pociete wylewki a pod nimi ścieżki :)

Nie robie nic na pałę. Ja dodatko wykonuje po kilka koncepcji tej samej płytki i wybieram tą, która po porstu najlepjej się sprawdziła na odsłuchu. Tyle.

Nie da się zrobić PCB na słuch. To niemożliwe.

Skąd takie przyposzczenia jak nie wiesz gdzie masa jest dołączona ?

Ale wiem że jak jest ciągła wylewka to wtedy jest najmniejsza pętelka bo prąd płynie pod ścieżką którą przybył :)

Wybacz ale u ciebie jest na przykład zwyczajne pojście na łatwizne z masą, a mi nie oto chodziło.

Zastosowaleś topologie wspólnej wylewki, ktora często się sprawdzi bo jest uniwersalna, ale można zrobić to lepiej. Co wynikło.

Nie da się zrobić lepiej niż mając ciągłą nie poprzerzynaną wylewkę :) AD1865 to wdzięczny ukłąd bo jest duży ma przemyślane rozmieszczone nogi i wymaga min. komponentów. Nie zawsze jest tak dobrze przy bardziej złożonych projektach trzeba się bardziej napocić lub zabulić za 4 warstwy miedzi.

U mnie cyfrowe śmieci płyną tylko przez mościk i nigdzie więcej robiąc najmniej szumu i mam na to gwarancję :)

Nie mam niestety czym zmierzyć i spr jak spisuje się dany PCB więc staram się zrobić bezpiecznie - w sposób który zagwarantuje mi przynajmniej poprawny rezultat.

Przekraczając 16bit i jitter na takim poziomie jak oferuje ten wolfson bardzo łatwo to zniszczyć PCB.

Nie twierdzę że twoje PCB jest rzeczywiście złe tylko nie da się tego spr na słuch więc uważam że lepiej stosować sprawdzone i dobrze udokumentowane techniki dające pewność że nie wyjdzie " kaszan" a przynajmniej nie taki straszny :)

Poczytaj:

Ukryta Zawartość

i jego książkę świetny materiał.

Możemy wymienić sie koncepcjami na PW.

Dziękuje za propozycje ale ostatnio jestem tu tylko gościnnie :)

Poza tym nie niestem zwolennikiem wylewania tak eksteremalnie blisko wszystkich punktów lutownizcych całej masy.

Jedyny kłopot to trzeba mieć mocną lutownicę :) Czasami łączę bezpośrednio.

Kolejna kwestja, że to są po prostu inne projekty. Ty pokazujesz inny układ, z zastosowaniem samego zwielokrotniania częstotliwości, stosujesz zwyczajny resampler.

Ale zasady przy pcb się nie zmieniają :)

Też od razu uzyskujesz odpowiednią rozdzielczość.

resapler można pominąć

Wybrałem SRC bo go miałem, ma niezły filtr cyfrowy, i nie chciałem robić dużego oversamplingu miał być to taki vintage-owy dac :)

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Być może :) Ale widzę porozdielane i pociete wylewki a pod nimi ścieżki :)

Wylewki są tak rozdzielone i połączone w odpowiednich punktach, że prądy wracają, gdzie dochodzi zasilanie, a nie buszują pętlami po płytce do skrajnych miejsc.

Po prostu zwyczajne twoje domysły, a nie fakt w danym układzie.

Nie da się zrobić PCB na słuch. To niemożliwe.

Nikt nie robi PCB "w ciemno" na słuch. Zła interepretacja.

Najpierw trzeba właściwie zaplikować układy to oczywisty i kluczowy czynnik. I otym jest rozmowa. Ale mozna ostatecznie wykonać takich kilka.

Ja w przeciwieństwie do większości mogę się natrudzić i wybrać ten który moim zdaniem najlepiej wypadł z tych przedstawionych. Takie mam podejście. aby mieć ten który mi najlepiej sie spodoba.

Nie zawsze jest tak dobrze przy bardziej złożonych projektach trzeba się bardziej napocić lub zabulić za 4 warstwy miedzi.

U mnie to ma drugorzęde znaczenie poświęce dużo czasu, wykonam nawet po kilka koncepcji. Nikt mnie nie goni. Koszty też schodzą na dalszy plan, bo to male płytki. Jak zagra właściwie i mi sie spodoba to PCB to zostaje.

Ważne by to co było dopiąć na ostatni guzik.

Nie twierdzę że twoje PCB jest rzeczywiście złe tylko nie da się tego spr na słuch więc uważam że lepiej stosować sprawdzone i dobrze udokumentowane techniki dające pewność że nie wyjdzie " kaszan"

Dlatego może ja zanim coś zrobie, to odsłuchuje dzięki życzliwości i to na systemie naprawdę dobrym. Mało tego wykonując protoypy mam gwarancje, to zamierzony cel osiągnąłem. I dodatkowo wtedy wykonuje PCB ponownie jako projekt ostateczny w fabryce. Po tym mam już sprawę zakończoną.

Nic komptetnie już nie da lepszej gwaracji. Oto mi też chodzi. Priorytet to aplikacja, która sie sprawdziła.

>Robertus

Przewidujesz możliwość brania sygnału z wyjscia napięciowego? Wymaga to tylko kilku zworek dla trybu prądowego.

Z dobrym buforem wyjście napięciowe gra całkiem dobrze.

Wyjście napięciowe AD1865 gra może troche lepiej niz z na poczciwych AD1860, PCM61, lecz znacznie gorzej niż gdy wykorzystamy zewnetrzną konwersje z wyjścia układu. Z resztą to jest ogromna zaleta właśnie dacow z wyjsciem prądowym.

Wystarczy dwa-kilka razy wzmocnić sygnał w torze analogowym (zalezy od użytych rezystorów konwersji) i poziom jest zawsze właściwy, a ta marna konwersja ominięta.

Wbudowanej konwersji napięciowej nawet nie brałem pod uwagę. Nic takiego nie będzie, bo to zaprzepaszczanie możliwości AD1865.

A płytka ma już odpowiednio poprowadzone ścieżki od spodu od gory masę - aplikcaja przetwornika jest ukończona.

Odebrałem płytkę prototypową z zakładu. Dac NOS zagrał dobrze, nie mniej bardziej podoba mi sie teraz brzmienie z filtrem. Poza tym dosyć ciężko jest pozbyć się śmieci przy prostej filtracji z AD1865.

O ile wcześniejsze dokonania z SM5813 były na korzyść NOSa, podobnie ktoś już faworyzowal układ NOSa. Jeszcze do niewawna ja też wręcz bym się spierał, że SM5813 pogorszy sytuacje, bo na "kanapkach" grało gorzej.

Winę ewidentnie ponosiła nieprawidlowa PCB i słabe zasilanie. Na obecnej płytce i zastosowaniem prestabilizacji i dwustopniowej stabilizacji gra to fantastycznie. (SM5813 jest strasznie czuły na jakość zasilania)

Dlatego projekt będzie z filtracją na SM5813. To znakomity filtr, jest w dodatku do dostania tanio na ebay.

Robertus

Na PCB dałoby się pod filtrem zrobić punkty lutownicze na bramkę.

Uzytkownicy sami mogliby zdecydować czy chcą OS lub NOS.

Byłaby to kwestia przełączenia kilku zworek.

PS. Możesz załączyć schemat jak połączyłeś WMa z AD?

Nie będę wstawiać żadnych dodatkowych bramek, przy tej aplikacji nie ma to już sensu - zdecydowanie nie robie NOSa.

Masy są tak ułozone, by każdy scalak miał osobne cyfrowe zasilanie poprowadzone od spodu, w dodatku ścieżki są tam odpowienio ułozone. A masy cyfry są powylewane, by duża powierzchnią łączyć sie we właściwych miejscach - płytka jest już kompletna.

Schemat jak będzie ostateczny, to dostaną go oczywiscie zainteresowani projektem.

Czy przy płytce z SM5813 nie lutując (ew. wkładając do podstawki) i robiąc odpowiednie zworki da się pozostać jako NOS? (Idea zakupu i budowy dwóch kompletów, jedna z filtrem, druga bez w NOSie) i wybór docelowej, która bardziej odpowiada)

Da się jako NOS, ale nie polecam. Po dostosowaniu, będzie to wiązało się, że układ DACa będzie pracował z przesunięciem jednej próbki między kanałami.

Napisałem, iż nie robie NOSa zdecydowanie, skoro brzmienie mnie satysfakcjonuje, a do tego łatwo pozbęde się śmieci, które NOSy generują. Przy projekcie z zastosowaniem filtra cyfrowego żadne przesunięcia nie będą występować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.