Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc w wyborze TV LED

nwo-86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zamierzam kupić telewizor 32 calowy LED i chciałbym prosić o Wasze opinie, który z podanych modeli byłby najlepszy do następujących warunków:

1. wielkość pokoju - 16 m2

2. odległość od TV - ok 2 do 2,5 m

3. telewizor będzie służył głównie do oglądania cyfrowej TV (80%) oraz do filmów DVD (20%)

4. lubię bardzo sport, więc często oglądam jakieś mecze itp.

5. telewizor będzie podpięty do dekodera oraz DVD poprzez kabel HDMI

6. zależy mi przede wszystkim na jakości obrazu, multimedialność i inne bajery schodzą na drugi plan

7. nie zależy mi na funkcjonalności przeglądarki internetowej oraz różnych widgetów

8. 3D nie jest dla mnie istotne, jeśli TV nie będzie posiadał tej funkcji nic się nie stanie

9. telewizję oglądam głównie wieczorem więc kwestia promieni słonecznych padających na TV nie będzie stanowiła problemu

10. preferuję naturalne kolory oraz ostry (wyrazisty)obraz

Co do wybranych modeli to zastanawiałem się nad (kolejność przypadkowa):

1. Panasonic E30E

2. Panasonic DT30 lub DT35 (praktycznie nie ma różnicy między tymi TV oprócz wyglądu, a mianowicie podstawki)

2. Sony EX720

3. Samsung D6100

4. Samsung D6500

Bardzo bym prosił o Wasze opinie, który z ww. TV ma wg. Was najlepszy obraz oraz który najlepiej sprawdzi się w ww. warunkach? Jeśli chodzi o cenę, to nie stanowi ona dla mnie kluczowego kryterium wyboru. Chciałbym po prostu kupić w miarę najlepszy z podanych TV...

Z góry dziękuję za pomoc i czekam na Wasze opinie:)

https://www.audiostereo.pl/topic/90891-prosz%C4%99-o-pomoc-w-wyborze-tv-led/

Witam,

zamierzam kupić telewizor 32 calowy LED

Niestety jeszcze nie ma takich w sprzedaży (pewnie i tak bliżej nam do OLED). Został do tej pory pokazany jedynie prototyp ~50-55" na ces 2012. Sprzedawane obecnie są jedynie modele LCD podświetlane diodami LED zamiast lamp CCFL.

2. Sony EX720

Porównaj obraz Sony (matryca PVA) do jakiegoś LG (IPS) ... zwracaj uwagę na kąty i poziom czerni (poproś o film z czarnymi pasami i wyłączenie świateł).

Witam. dołączę się do pytań.Czy LCD,lub LED 37 cali nie będzie za duży do pomieszczenia 13m2.Chciałem kupić jakiegoś Sony-bez bajerów, byle był Full hd.

Co byście polecili.Odległość od TV podobna co u kolegi 2-2.5m. Może jakiś konkretny model, i żeby odbierał sygnał cyfrowy bez dodatkowego dekodera.Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Wielkość pomieszczenia nie ma znaczenia. Istotna jest za to odległość z jakiej będzie się oglądać.

ps. kup TV LED, nie LCD (czyli TV LED bez matrycy LCD) :)

37" przy odległości 2,25m będzie dosyć spory ... do materiału w HD to bardzo dobrze, do SD gorzej ... ale nadal nie powinien być za duży.

Oczywiście chodzi mi o telewizor LCD z podświetleniem LED'owym (a dokładniej EDGE LED;). Co do matryc, to wiem że Panasonici mają IPS, widziałem je w sklepie i są ok. Jeśli chodzi o kąty boczne,z racji tego że pokój mam niewielki to TV będzie oglądany na wprost. Zatem to nie stanowi żadnego problemu:) Widziałem "na żywo" wszystkie z wymienionych modeli i szczerze powiem że mam ogromny dylemat który wybrać:/ A jak wypada wg. Was Sony EX720 do Panasonica E30E lub DT30???

Witam.Może jakiś konkrety Sony Led Full Hd 37 cali,bez bajerów.Jaki model i może ktos od razu orientuje się w cenie?Co to znaczy materiał SD?

W kwesti TV jestem zielon,tylko żeby odbierał sygnał cyfrowy bez zewnętrznego dekodera.

Pozdrawiam.

SD (Standard Definition), to po prostu video standardowej rozdzielczości (u nas PAL), czyli rozdzielczość w najlepszym przypadku 720x576. HD zaczyna się od 1280x720, a kończy na 1920x1080.

Konkretnie SONY EX720 nie jest zły. Ma głęboką czerń/wysoki kontrast i kiepskie kąty (matryca PVA). Ma dobrze zrealizowane 100 Hz (z aktywnym przygaszaniem 200). Nie odtwarza filmów mkv poprzez USB. Równomierność nie jest idealna. Sam nie wiem czy obecnie nie spróbowałbym czegoś od LG (odtwarzają ponoć mkv, matryca IPS więc lepsze kąty kosztem czerni/kontrastu, ale i tak jest dobrze i procesor 100 Hz to podstawa)

Witam,KYLE dzięki za zaiteresowanie, czyli jeżeli się ogląda normalną TV i DVD to jest o.k. Jak sprawa wygląda tunera TV,zęby nie trzeba było zewnętrznego dekodera.Jak już kupować na kilka ładnych lat to jednak to USB by się przydało.Może byś jeszcze poszperał w tych Soniaczach i znalazł coś co spełnia te warunki.Bardzo będę wdzięczny,bo sam to napewno kupię to co mi wcisną w salonie.Trochę marudzę i wybrzydzam bo to nie zakup telefonu kom.

Pozdrawiam.

Witam,KYLE dzięki za zaiteresowanie, czyli jeżeli się ogląda normalną TV i DVD to jest o.k. Jak sprawa wygląda tunera TV,zęby nie trzeba było zewnętrznego dekodera.Jak już kupować na kilka ładnych lat to jednak to USB by się przydało.Może byś jeszcze poszperał w tych Soniaczach i znalazł coś co spełnia te warunki.Bardzo będę wdzięczny,bo sam to napewno kupię to co mi wcisną w salonie.Trochę marudzę i wybrzydzam bo to nie zakup telefonu kom.

Pozdrawiam.

SONY na wbudowanym tunerze DVB-T pracuje bezproblemowo. Nie wiem co więcej nt. pracy DVB-T można powiedzieć. Analogu też przez chwilę używałem, ale obecnie już nie ma takiej potrzeby.

Co do odtwarzania po USB ... wyszło kilka nowych firmware, ale na razie nie zanosi się na obsługę mkv. Ogólnie TV jest kapryśny przy filmach z USB (możliwe że na nowszych firmware jest lepiej, ale z tego co wiem i tak nadal nie ma obsługi mkv)

Biorąc pod uwagę Sony EX720 i Panasonic E30E (ew. DT30/35) to który wg. Was będzie lepiej się sprawdzał w TV cyfrowej i filmach DVD/Blu-ray (w niedalekiej przyszłości mam zamiar kupić odtwarzacz blu- ray)??? Który z nich ma lepszą czerń i kontrast oraz lepsze kolory (preferuje naturalne barwy)???

Sam uzywam LEDa ale lg. Podoba mi sie to ze tv sa bardzo lekkie i cieniutkie. Obraz przyzwoity za przyzwoite pieniazki.

Pamietaj o jednym skoro kupuje edge led: Juz w sklepie popros zeby zaprowadzili cie do pokoju i wylaczyli swiatlo:)

Ja kupilem nowke sztuke, rozpakowalem , wszystko podlaczylem, odpalilem i dupa... Podswietlenie dawalo po rogach az milo. Strasznie to denerwowalo. Ogladanie filmow czy programow w ''ciemnych'' momentach nie do przyjecia. W rogu byla biala plama na czarnym tle. To samo tyczylo sie filmow z pasami czy napisow do filmow... Odobiscie bezproblemowo wymienilem na inna sztuke( z duzo lepszym podswietleniem - ale nie idealnym) ale po co sie denerwowac i dwa razy jezdzic po sklepach:)

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Kiza napisz dlaczego wbrałeś akurat tą technologię?

Witam. nie bardzo rozumiem,możesz rozwinąc temat.We wcześniejszych wpisach pisałem że jestem zielony w temacie TV,dlatego zasięgam porad.

Coś nie tak.Pozdrawiam.

Witam. nie bardzo rozumiem,możesz rozwinąc temat.We wcześniejszych wpisach pisałem że jestem zielony w temacie TV,dlatego zasięgam porad.

Coś nie tak.Pozdrawiam.

On pyta dla czego nie plazma.

On pyta dla czego nie plazma.

Witam.Dlaczego-bo polecasz mi tego Sony,Oglądzm głównie zwykłą TV naziemną i koncerty z DvD, ale nie z Blu-ray.

Kyle, dzięki za tymczasowe wsparcie.Pozdrawiam.

Oglądzm głównie zwykłą TV naziemną i koncerty z DvD, ale nie z Blu-ray.

A jeśi tak to powinieneś się zainteresować inną technologią, i broń Boże proszę innych to czytających nie ripostować że jestem plazmo-fanem.

A jeśi tak to powinieneś się zainteresować inną technologią, i broń Boże proszę innych to czytających nie ripostować że jestem plazmo-fanem.

Witam.To zdradź tajemnicę jaką.Ale co do Firmy to bym chciał zostać przy Sony bo posiadam tej marki DVD.

Pozdrawiam.

Argument że jakoby chciałoby się mieć sprzęt tej samej marki jest nie trafiony.

Przeczytaj temat "plazma vc LCD" .

Dzięki,przeczytam ten temat ,może moje poglądy na temat TV i tak mizerne zmienią kirunek.Wiedzy i porad,ale związanych z doświadczeniem nigdy nie za wiele Pozdrawiam.

Dzięki,przeczytam ten temat ,może moje poglądy na temat TV i tak mizerne zmienią kirunek.Wiedzy i porad,ale związanych z doświadczeniem nigdy nie za wiele Pozdrawiam.

Osobiście co byś polecił?

Osobiście co byś polecił?

Z jakiej "półki"?

Przeczytaj ten temat dokładnie bo widzę że idziesz na łatwiznę a świadczy o tym powyższe pytanie.

Jednym słowem wejdź głębiej w temat a wtedy żaden sprzedawca nie będzie Ci mydlił oczu.

Wiem że plasma była by najlepszym rozwiązaniem, jednak ja szukam TV 32 calowego...dlatego chciałbym się dowiedzieć który i dlaczego Waszym zdaniem jest leprzy Sony EX20 czy Panasonic E30E (ew. DT30/35)?

Z jakiej "półki"?

Przeczytaj ten temat dokładnie bo widzę że idziesz na łatwiznę a świadczy o tym powyższe pytanie.

Jednym słowem wejdź głębiej w temat a wtedy żaden sprzedawca nie będzie Ci mydlił oczu.

Witam,budżet niewielki ok.2.500zł.

Pozdrawiam.

nwo-86, 32cale to stanowczo za mało przy tej odległości.

kiza, może TX-P42ST30 E

Witam. 42cale za dużo,optymalnie by było 37cali.Nic większego nie wstawię,tak jestem zagracony.

Pozdrawiam.

nwo-86, 32cale to stanowczo za mało przy tej odległości.

kiza, może TX-P42ST30 E

W tym wątku Autorowi chodzi o TV LED (gdybym chciał naśladować Ciebie powinienem to zdanie zakończyć zwrotem: "do jasnej cholery"). Ale nie chcę naśladować, więc nie zakończę.

Proponowany przez Ciebie telewizor to jest plazma. Nie dyskutujemy tutaj co lepsze.

Panowie,bez nerwów, jeśli się okaże żę do mojego oglądania(głównie TV naziemna i koncerty z DVD),jest lepsza plazma od led to O.K.Tylko są pewne oczekiwania od przyszłego TV. Musi mieć wbudowany tuner ,Zeby nie używać zewnętrznego dekodera i wejście USB.TO wszystko w temacie który dla niektórych może być już nudny bo ciągle muszę się powtarzać.

Pozdrawiam serdecznie i proszę bez nerwów których szkoda na TV-ona ma być przyjemnością.

Mariusz.

P.S. TV nie większe jak 37 cali.

Kiza, jeśli tak to kup 37lv5500

W tym wątku Autorowi chodzi o TV LED (gdybym chciał naśladować Ciebie powinienem to zdanie zakończyć zwrotem: "do jasnej cholery"). Ale nie chcę naśladować, więc nie zakończę.

Proponowany przez Ciebie telewizor to jest plazma. Nie dyskutujemy tutaj co lepsze.

Kiza sam nie wie co wybrać więc się odezwałem bo do zwykłej telewizji i DVD LCD-ki są niezbyt dobre, zaproponowałem plazmę która o niebo lepiej radzi sobie z takimi sygnałami ale nic z tego nie będzie jak widać z racji wielkości telewizora, no cóż.....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.