Skocz do zawartości
IGNORED

Klonujemy HA 2002

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano dziś, 22:38

Dziś nareszcie doczekaliśmy się dostawy z Japonii par 2SK2955 – 2SJ554.

Po odliczeniu dla siebie (Jeremy i Robertinus) mamy do rozdysponowania niestety tylko 28 par, tj. na 14 wzmaków.

Z powyższych przyczyn proponujemy, by jedna osoba zamawiała tylko jeden komplet.

Cena jednego kompletu (dwie pary) to 81,00zł – niestety cło i przewalutowanie zrobiły swoje. Konto do wpłaty zainteresowanym zostanie podane na PW przez Jeremego.

Proszę o tworzenie listy wg następującego wzorca:

1. Gaballus – 1 kpl

2. Rogalaf - 1 kpl.

3. r1212 - 1 kpl.

4. koluszkin - 1kpl

5. nsk - 1kpl

6. kekon - 1kpl

7. Celdur - 1kpl

8. PatrykKiermas- 1kpl

9. homodelfinus - 1kpl

10.jac7saw7 - 1kpl

11. audiophill666 - 1kpl

12. kjeld - 1 kpl

13, Demasked75 - 1kpl.

14 avs - 1kpl

Kolejno, aż do numeru 14.

Kolega Gaballus został umieszczony na liście przeze mnie - pomógł nam w projekcie pcb.

W przypadku dalszego zainteresowania tymi tranzystorami mamy możliwość domówienia ich, ale niestety, czas oczekiwania to minimum 1 miesiąc.

Edytowane przez avs

Faktycznie offtop,

Zaden ebay, chcesz tanie zrodlo tych tranów ? podam ci linka gdzie kupisz piekne szlify, chcesz kupic z ebay, podam ci tez linki do aukcji gdzie kupisz szlify,

Mialem w rekach 200 szlifów tych tranów, wlasnie jada sobie tam skad przyjechaly, Twoja glupia uwaga jest wiec w tych okolicznosciach bynajmniej prowokacyjna.

Nie masz pojecia ile czasu kosztowalo mnie zdobycie ich, zrodla nie podam, jest ogólnie dostepne, kazdy moze wejsc na strone dystrybutorów i sam sobie poszukac.

Naiwazalem tez bezposredni kontakt z przedstawicielami Renesas, którzy maja bióro w UK, którzy to skontaktowali mnie z inzynierami w Niemczech gdzie badalem autentycznosc moich zakupów.

Spokojna twoja glowa zatem, i nie szukaj dziury tam gdzie jej nie ma, idz, zamów sobie 200 sztuk jako sample bo nikt z sensownych dystrubutorów ci nie sprzeda mniej (nie mowie o ebay) wtedy wróc to porozmawiamy, oczywiscie ci co sprzedaja po min 100 tez sprzedaja fejki.

Przewinelo mi sie troche tych par przez rece i uwierz mi wiem co mówie.

Typowe, przyjsc dosrac komus, bez zupelnego pojecia ile wysilku, czasu i prywatnej kasy (bo przeciez za clo, wysylki, do i od nikt ci nie odda, nawet kiedy oddaja za same fejki) kosztuje zdobycie czegos, tekze drogi AudioST pragne cie uspokoic a zarazem zarazem poinformowac ze nie mam zamiaru informowac cie o tym gdzie je zdobylem.

Zadaj sobie sam ten trud... a jesli nie potrafisz, nie chcesz, nie masz czasu, nie masz kasy zeby sie w to pobawic, twój problem ...

Pozdrawiam

Osoby któe zamawialy pcb a nie mialy szczescia i nie zdarzyly wpisac sie na liste prosze o info czy chca abym domowil wiecej par koncowych z tego samego zrodla, dystrybutor oczekuje deklaracji asap aby uruchomic ich sprowadzenie.

Dodatkowo proponuje nie zwlekac i zorganizowac zamowienie na np 2sj200+2sk1529 lub jak podano w bom irfp140/9140.

Ja sam skladam dwa wzmacniacze jeden wlasnie na 554/2955 drugi na 200/1529, bo twierdze ze tutaj mozemy sie wszyscy zaskoczyc. Na papierze 554/2955 w porownaniu z 200/2529 wygladaja po prostu srednio. 200/1529 sa duuuuzo latwiej dostepne i nie powinno byc z nimi problemów.

Prosze o wasze opinie na ten temat.

Osoby które deklaruja chec udzialu w dodatkowym zamowieniu na oryginalne pary prosze o pw, stworze sobie liste jakie jest zapotrzebowanie i przekaze dalej,

Pozdrawiam,

Kolega jest jakis nerwowy i ciut dziwny mógł nic nie napisać albo ...napisać

Nie wiem po co ten wywód .

Ale ciekawe że taki światowiec a nie ma konta na paypal-u :) - tu se pozwoliłem ugryść w łytkę - odwzajemniając ta wrogość.

a c

Kolega jest jakis nerwowy i ciut dziwny mógł nic nie napisać albo ...napisać

Nie wiem po co ten wywód .

Ale ciekawe że taki światowiec a nie ma konta na paypal-u :) - tu se pozwoliłem ugryść w łytkę - odwzajemniając ta wrogość.

a co to jest "łytka"??

Ale ciekawe że taki światowiec a nie ma konta na paypal-u

A skąd wiadomo Szanownemu Forumowiczowi typu AudioST, że nie ma konta na paypal-u ?

Edytowane przez Rogalaf

przepraszam, ale ja nie uzylem zadnego epitetu wobec ciebie, a poziom twoich wypowiedzi po prostu mnie poraza, Swiatowców poszukaj u sobie w piaskownicy,

A to ze czlowiek z natury jest leniwy udowodnil juz Henry Ford, wiele lat temu. To ze ty nie wyslalbys kilku maili, nie podzwonil, i nie sprubowal zdobyc czegos na czym ci zalezy nie znaczy ze ktos inny zachowa sie identycznie.

a co to jest "bióro" i "fejki" ?

Jak już jesteśmy tacy precyzyjni ?

Przyznaje ortografia nie jest moja silna strona, jesli urazilem szanownego kolego to b. przepraszam i odsylam na inne fora, tutaj nie zajmujemy sie takimi sprawami, no chyba ze cos sie ostatnio tutaj pozmianialo ... Zawsze mialem z tym problemu w szkolach, nie wstydze sie tego.

Jezeli zamierzasz szanowny kolego dalej ublirzac innym w sprawie o której jak widze nie masz merytorycznie zielonego pojecia, masz problemy z czytaniem moich postów bo jak widac cytujesz wyrywki zupelnie nie zwiazane z tematem (paypal) i na dodatek mylisz sie w swoich infantylnych osadach, nie bede kontynuowal tutaj tej bezsensownej rozmowy, zapraszam na pw.

Z glupota ludzka trzeba walczyc (nie odbierac personalnie), bo coraz czesciej na tym forum zagladaja jacys frustraci, domagaja sie dokumentacji linków, zródel, prubujac udowodnic calemu swiatu ze ich racje sa sluszne, nie podejmujac zadnej sensownej dyskusji, dobrawdy zenujace, w wielu watkach wpisy dotycza wlasnie takich glupot, na prózno szukac podobnych wpisów na chocby diyaudio.com, tam ludzie kupuja, pisza ze maja zapas, jesli ktos reflektuje, i jest po temacie, tutaj to trzeba przedstawic dowód zakupu czy przypadkiem nie sample, trzeba podac linki gdzie sie kupilo, trzeba oddac w czyjes lapy owoc swojej pracy bo ktos kto nie jest strona w umowie (zamowienie) sie tego domaga. Paranoja jakas.

Szanowny kolega zejdzie na ziemie, wypije szklanke zimnej wody zastanowi sie nad sensem swojej wypowiedzi, a jesli dalej ma watpliwosc napisze do mnie pw, i poda gdzie mial okazje zamówic tranzystory o które pyta, bo ja moge podac gdzie mozna kupic 'fake'[fejk](falszywke), bo sam je kupilem o czym pisalem gdzie indziej. Czy poziom dyskusji musi zejsc naprawde nisko w co drugim watku ?

Kolega nie bral udzialu w zamowieniu, nie zadal sobie najmniejszego trudu zeby cokolwiek sprawdzic, podzwonic popytac, poczytac.

Jednak przyjsc, wysmarowac, po polsku, ... poprawnie, nie mial z tym problemu.

Jak dla mnie temat skonczony, jesli ktokolwiek ma jakies pytania prosze o pw, nie bede kontynuowal w watku, bo mam co robic ze swoim czasem.

O co się kłócicie? AudioST chciał się chyba tylko spytać gdzie to kupić. Ja też się spóźniłem na trany. Myślałem, ze to lista na kondensatory :)

Mozna to kupic chocby na ebay, sprawdzcie sami, osobiscie nie polecam, bo zamawialem te trany z 4 roznych miejsc i wszystkie byly szlifami, te które zdobylem w Japoni nimi nie sa, wiec moze zamiast pytac gdzie, ktos zamowi i sie przekona ? Skoro ja moglem zamowic, dogadac sie z Japonczykami to chyba kazdy moze, oczywiscie przy odpowiednim poziomie zaangazowania i odpowiedniej ilosci poswieconego na to czasu.

Przyznaje lista byla szybsza niz sie spodziewalem ...

Z dobrych wiadomosci jeszcze tylko tyle ze wszystko dzis poszlo ro Robertinus'a to jest kondebsatory silver mica, tranzystory LSK389B, oraz pary koncowe.

W przyszlym tygodniu powinny ruszyc pierwsze wysylki.

Grzeczenie spytałem bez żadnych podtekstów

Co sie może przydać każdemu .. mi i nie tylko po to są fora.

Jeśli ma sie źródło pewne to powinno się podzielić wiedzą bez jakiś bezsensownych tajemnic

No chyba że ktoś ma w tym interes ... brutalna prawda .

Ze tu i czy tam sa podróbki no wiadomo jak jest.

Pan Jeremy wyskoczył z podstekstami, że nie poda bo sie naszukał OK, rozumiem ktoś sie narysował PCB i co też chce kasy ?

Więc nie rozumiem o co mu chodzi

Mam konto na PalPalu moge pomóc, też znam ludzi na forach i o dziwo nigdzie tych 2955 nie znalazłem fakt nie pisałem do producenta tylko do rzetelnych dystrybutorów ( a jest ich kilkadzisąt) i zaden nie ma tych tranzystorów nie jest to specjalnie dziwne gdyż są to tranzystory na zamówienie zamówisz kilka kila sztuk to załatwią :)

Więć starajmy sobie nawzajem pomagać a nie robić na jakąś złość

Przy ostatnim zamowieniu z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przez pomylke zamowilem dla siebie o 3 rezystory za malo, bede zamawiac dla siebie te rezystory i jeszcze cos do sochy3 bo mam ochote cos innego wyprubowac,

Gdyby ktos chcial jeszcze np pakiet tych 6 rezystorów które byly zamawiane ostatnio albo cokolwiek innego z tego sklepu prosze o cynk to bylaby szansa jeszcze to szybko zamowic i podeslac do Robertinus'a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety, jak to w życiu bywa i ja wtopiłem.

Zamówiłem w pewnej - zdawałoby się - zacnej firmie (jeśli ktoś ciekawy w jakiej, proszę na PW) scalaki uPC1237HA i dostałem... wyluty!

Nie od razu się połapałem, bo nie od razu też je wypakowałem z woreczków. Jak już zobaczyłem co mi przysłano zadzwoniłem i poprosiłem o wyjaśnienia, pan zdziwiony, ale poszedł do magazynu i oddzwonił twierdząc, że wszystkie takie dostali od Chińczyka, nie może mi więc wymienić na nielutowane, bo ich nie posiada. Teraz te scalaki pojawiły się na Allegro, ale wtedy jeszcze ich tam nie było, ogólnie były bardzo trudno dostępne, nie byłem więc zainteresowany zwrotem tego zakupu. Umówiłem się jedynie z konsultantem, że wszystkie te scalaki sprawdzę i jeśli trafi się uszkodzony to oni mi go wymienią.

Teraz już jestem po przetestowaniu każdej sztuki, zlutowałem prosty układ z podstawką dla scalaka i każdy z nich testowałem na okoliczność działania opóźnienia, natychmiastowego rozłączania po zaniku zasilania zmiennego i reakcji na napięcie stałe z wyjścia końcówki mocy. Wszystkie kostki są 100% sprawne, nie trafiła się ani jedna uszkodzona.

Wiem, że ci, którzy kiedyś już organizowali zamówienia zbiorowe tę sytuację zrozumieją, liczę natomiast na to, że pozostali też nie będą rościć pretensji.

Generalnie to, że scalaki w jakimś sprzęcie już działały to poniekąd gwarancja, że nie są to jakieś nietrzymające parametrów odpady, tylko egzemplarze z normalnej produkcji.

Tak na prawdę to od nówek różnią się tylko tym, że mają tę dodatkową warstewkę cyny na nóżkach, wylutowane są starannie, nóżki absolutnie nie są pogięte.

Czekam też jeszcze na jedno trafo, które wysłałem do reklamacji, na szczęście postanowiłem każde z nich sprawdzić i okazało się, że jedno ma przerwę. Mam je mieć na początku tygodnia.

Jeśli chodzi o przesyłki do Was to dziś zawiozłem blaszki do miedziowania, na środę mają być gotowe, czekam jeszcze na dwie paczki od Jeremego, pewnie też dotrą ok. środy. Po niedzieli będę chciał zamówić pudełka tekturowe i będę pakował paczki. Jak poznam koszt ich wysyłki każdemu podam go na PW by mógł dokonać przelewu i otrzymać swoją paczkę.

Moj wzmacniacz na deseczce, ale juz gra ;-)

Powiem tylko ze jest dobrze. Dzis w nocy wstepne odsluchy, kilka rzeczy do poprawy, ale to przy innej okazji, praktycznie zerowe problemy z uruchomieniem ukladu,

Podczas dobierania th1 (u mnie jeszcze rezystor) kiedy prad spoczynkowy znacznie przekraczal 1A bezpieczniki polimerowe obnizaly napiecie zasilania, jednak po doborze wartosci th1 i regulacji pradów i napiec wszystko dziala tak jak powinno (prad spoczynkowy 230mA)

Prad staly na wyjsciu, równy zero, wszystko bardzo stabilne, radiator mocno cieply, mozna dotknac reka, jednak ma dosc spora temperature.

Z tego co wiem Robertinus wlasnie pakuje kolejne paczki, po weekendzie wysylki.

Przyszly dzis do mnie pary 2sj200/2sk1529 zaczne skladac drugi zmaczniacz na tych wlasnie parach koncowych, o efektach poinformuje juz wkrótce.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jeremy

Dziękuję za przelewy na poczet wysyłek, część paczek już jest spakowana i jutro pierwsze wysyłki, reszta będzie pakowana dziś, jutro itd.

Niestety na chwilę obecną brakuje mi pięciu potencjometrów ALPS RK27, dostawca obiecuje mi je jeszcze w tym tygodniu, więc nie jest to większy problem.

Mosiężne i pomiedziowane blaszki posiadają brzydką, matową powierzchnię, ale wystarczy przetrzeć je papierem ściernym 2000 (lub lepiej 3000) koniecznie na wodę, by zrobiły się ładne, błyszczące. Ja swoje przeszlifowałem i są niczym prawdziwa, lita miedź. Nie ma obawy o przeszlifowanie warstwy miedzi, nawet na kantach nic mi się nie przetarło, warstwy 12 mikronów nie jest tak łatwo zeszlifować papierem wodnym 2000. Na koniec - jak ktoś ma taką możliwość - można je też wypolerować.

Edytowane przez Robertinus

Niestety na chwilę obecną brakuje mi pięciu potencjometrów ALPS RK27, dostawca obiecuje mi je jeszcze w tym tygodniu, więc nie jest to większy problem.

Z moją paczką możesz się wstrzymać, bo i tak nie skompletuję elementów w najbliższym czasie.

Dzięki!

Z moją paczką możesz się wstrzymać, bo i tak nie skompletuję elementów w najbliższym czasie.

Dzięki!

OK, mam nadzieję, że jednak nie będę musiał nikomu wysyłki zbyt długo wstrzymywać.

Na razie brakuje mi wieeelu wpłat, więc może w międzyczasie otrzymam te Alpsy.

Jeremy już słucha, ja też podgoniłem robotę.

Radiator na razie jest przykręcony na próbę, dla tego pod tranzystorami nie ma podkładek silikonowych.

Całość jeszcze nie umyta z kolafonii, to dopiero po zakończeniu lutowania.

Ukryta Zawartość

post-18469-0-45011400-1332801061_thumb.jpg

post-18469-0-09031700-1332801086_thumb.jpg

post-18469-0-39829200-1332801109_thumb.jpg

post-18469-0-24657100-1332801120_thumb.jpg

post-18469-0-55740200-1332801643_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Robertinus

Melduję posłusznie że paczuszka dotarła :). Jeszcze raz wielkie dzięki za zaangażowanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj wysłałem 10 pierwszych przesyłek - cieszę się, że niektórzy już odebrali.

Dziś niestety dopiero wróciłem, cały dzień przesiedziałem w biurze przy pilnych wycenach i nie miałem szans wysłać kolejnych paczek. Myślę, że jutro to nadrobię.

WAŻNE!

Grzebcie dobrze w wypełnieniu Waszych paczek, np. potencjometry mogłem poowijać tekturą i zakleić taśmą, przypomina to zwykły zwitek wypełniający, ale może on zawierać części.

Również kawałek tektury złożony na pół i sklejony taśmą samoprzylepną może zawierać np. małe pcb lub miedziowane blaszki.

Jeremy i Robertinus

Gratuluję pracowitości i wytrawałości przy tym projekcie.

Włozyliście w to kawał dobrej roboty.

PS. Jak się nasłuchacie klona jako słuchawkowca warto go lekko przerobić na wzmacniacz głośnikowy.

Powinno dać się wydusić ze 20-30 audiofilskich watów.

Potwierdzam, paczki Pan pakujesz jakbys wysylal na linie frontu :-) nic nie ma prawa sie poniszczyc lub chocby zmienic polozenie w pudelku.

Gdyby kogos naszla ochota poskladac swoj wzmak, informuje ze w miejsce jedynego elementu smd na pcb, mozna w celach uruchomienia ukladu wlutowac rezystor okolo 200r, ja mam 240 i przy tej wartosci mozna juz ladnie regulowac prad, aczkolwiek mysle ze okolo 200 moze nawet 150 tez by sie sprawdzil, generalnie powinien byc tam termistor, jak tylko go dobierzemy damy znac. Rezystor sposoduje to ze wzmacniacz bedzie odrobine dluzej nabieral temperatury i bedzie pozbawiony elementu który w przypadku zbyt duzej ilosci wydzielanego ciepla moglby ograniczyc prad i zmniejszyc wydzielana moc.

Dodatkowo na pcb w obwodzie zabezpieczen jest zlacze JP2, tam mozna wlutowac thermisotor który w przypadku zbyt wysokiej temp radiatora wyzwoli uklad i zwolni przekazniki. Do uruchomienia ukladu lub w braku checi stosowania dodatkowego zabezpieczenia w to miejsce wlutowac jumer i zewrzec zwora.

Niebawem zawiesimu jakis krótki manual jak wyregulowac wzmacniacz.

Edytowane przez jeremy

Oczywiście - jak zwykle muszę kupić troszkę elementów - na ta chwilę próbuje skompletować zamówienie na Nichicony. M.in te do zasilania 10000uF/35V LKG1V103MESBBK - jak ktoś jest chętny to proszę - 5,5 Euro, ale jak będzie ponad 25 szt. to po 4.5 Euro - i pytanie - czy to znośna cena ??

Dzięki.

Zapewnienie minimum bezpieczeństwa dla cudzej własności to obowiązek.

Cieszę się, że potwierdzacie odbiór -
innych również proszę o potwierdzenie tu, bądź na PW.

WAŻNE!

Grzebcie dobrze w wypełnieniu Waszych paczek, np. potencjometry mogłem poowijać tekturą i zakleić taśmą, przypomina to zwykły zwitek wypełniający, ale może on zawierać części. Również kawałek tektury złożony na pół i sklejony taśmą samoprzylepną może zawierać np. małe pcb lub miedziowane blaszki.
Edytowane przez Robertinus
  • Pokaż nowe odpowiedzi