Skocz do zawartości
IGNORED

Primare cd22 ,wzmacniacz i22, jakie do tego kolumny?

palkap

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich serdecznie:)

Mam takie do państwa pytanie ,jakich szukac kolumn do tego zestawu(slucham praktycznie wszystkiego od muzyki powaznej po jazz ,rock ,pop itd itp) Pokoj 16m2 na kolumny moge wydac okolo 10tys zl . Czy szukac monitorow czy wolnostojacych. Ostatnio sluchalem Monitor Audio RX silver 2 i podobalo mi sie brzmienie tych kolumn (cena okolo 3tys ,jak za te pieniadze to dzwiek byl bardzo przyjemny).

Prosze o jakies rady doswiadczonych kolegow.

Witaj,

w Twojej konfiguracji i pomieszczeniu raczej skłaniałbym się do kolumn podstawkowych lub mniejszych podłogowych Na wstępie zdecydowanie namawiam na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnej i idealnie dopasowanej do Twoich preferencji konfiguracji.

Zwróć uwagę na kolumny Harbetth Domestic 30 lub Super HL5, ewentualnie ATC SCM19 lub Spendor A5 (to jest kolumna podłogowa, jednak powinna prawidłowo pracować w Twoim pomieszczeniu). Warto posłuchać także włoskich kolumn Opera Grand Mezza lub Seconda. Dobrze powinny zagrać także Xaviany XN250 Evo.

Zapraszam na odsłuchy, wszystkie modele wyżej wymienione jest u nas dostępne,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Palkap,

Q21 dobrze Ci radzi. Broń Cie boże łączyć Primare z MA, bo będziesz miał żyletki.

Potrzebujesz kolumn grających mięsistym, pełnym dźwiękiem.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Witam Wszystkich serdecznie:)

Mam takie do państwa pytanie ,jakich szukac kolumn do tego zestawu(slucham praktycznie wszystkiego od muzyki powaznej po jazz ,rock ,pop itd itp) Pokoj 16m2 na kolumny moge wydac okolo 10tys zl . Czy szukac monitorow czy wolnostojacych. Ostatnio sluchalem Monitor Audio RX silver 2 i podobalo mi sie brzmienie tych kolumn (cena okolo 3tys ,jak za te pieniadze to dzwiek byl bardzo przyjemny).

Prosze o jakies rady doswiadczonych kolegow.

Bardzo dziekuje za rady :) cenne z pewnością! Harbetth ,strasznie wyglada:) ale opcja ciekawa. A co panowie powiecie na Avance K3 ? Czy ta kolumna jest miesista:) czy zaliczana do żylet? To sa kolumny które ładnie wygladają (czytaj podobają sie żonie:) ale czy do Primare nadaje się do nich? Wiem że Avance to juz teraz China ale prosze o opinie:)

Pozdrawiam

Harbetth ,strasznie wyglada:)

ja na pewno nie doradzę, ale nie mogę się oprzeć- jak dla mnie to Harbetth przepięknie wygląda, na sam widok czuć już ich potencjał, a nie jakieś tam świecące błyszczące wynalazki .
  • 9 miesięcy później...

Wznowię dyskusję, albowiem jakiś czas temu nabyłem ten zestaw Primare. Zdając się raczej na sugestie sprzedawcy, po krótkim odsłuchu, kupiłem do tego zestawu kolumny Focal Chorus 816V. Początkowo kolumny te wydawały się dobrym wyborem. Nadmieniam, że nie jestem osobą osłuchaną ze sprzętem tej klasy. Jako że słucham dużo muzyki (głównie rockowej) chciałem sobie kupić dobry sprzęt na wiele lat. Wraz z upływem czasu zacząłem uświadamiać sobie, że sprzęt mój nie gra tak jak bym sobie tego oczekiwał. Przede wszystkim dźwięk jest bardzo suchy. O ile przy spokojnej muzyce jest względnie popranie, to w w muzyce rockowej suchość ta bardzo razi. Następna kwestia dotyczy ilości basu. Jest go za dużo. Nadmieniam, że kolumny mam odstawione od tylnej ściany o ponad 40 cm. W związku z czym proszę o radę, czy wady mojego systemu da się skorygować doborem odpowiednich kabli(jeżeli tak to jakich), czy nie pozostaje nic innego jak wymiana kolumn (jeżeli tak, to co moglibyście zaproponować?).

Sonus Faber dobrze gra z Primare.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

a kable nie pomogą. Wymianę kolumn traktuję jako ostateczność.

a kable nie pomogą?. Wymianę kolumn traktuję jako ostateczność.

Ja miałem kiedyś wzmacniacz Primare I 21i niestety grał trochę sucho.

Jakie masz okablowanie.

Primare same w sobie grają analitycznie, mocno i właśnie sucho. Mało wg mnie grają muzyką a takie rozkładanie dźwięku na czynniki. Laboratoryjne brzmienie ja to nazywam. Do tego analityczne Focale. Nie ma prawa to dobrze grać. Kablami nic tu nie ułoży.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Jakie masz okablowanie.

głośnikowy: equilibrium cello, interconnect: equilibrium stage

Primare same w sobie grają analitycznie, mocno i właśnie sucho. Mało wg mnie grają muzyką a takie rozkładanie dźwięku na czynniki. Laboratoryjne brzmienie ja to nazywam. Do tego analityczne Focale. Nie ma prawa to dobrze grać. Kablami nic tu nie ułoży.

Mógłbyś zasugerować jakieś kolumny do mojego Primare. Dodam tylko, że podpowiadano mi Vienna Acoustics Mozart.

Grzegorz. Z twojego profilu wynika, że masz AP Yara II Superior. Mógłbyś mi coś napisać o tych głośnikach i czy według Ciebie mogłyby one zagrać z moim Primare. Pytam, albowiem ktoś mi je polecał.

Wznowię dyskusję, albowiem jakiś czas temu nabyłem ten zestaw Primare.

Mialem I21 swietnie gral z ProAc D15 ktore mam na pozbyciu jesli jestes gdzies z okolic to zapraszam Cie do mnie z Twoim zestawem na odsluch D15 mysle ze moze Ci sie spodobac to polaczenie o ostrosci i suchosci tu nie ma mowy dzwiek jest super ale nie bede tu wychwalal takiego zestawienia bo kazdy lubi cos innego po prostu trzeba posluchac wiec jesli masz ochote pisz na PW podam Ci namiary do mnie .

Grzegorz. Z twojego profilu wynika, że masz AP Yara II Superior. Mógłbyś mi coś napisać o tych głośnikach i czy według Ciebie mogłyby one zagrać z moim Primare. Pytam, albowiem ktoś mi je polecał.

Kiedy kupiłem AP to polecano mi do nich właśnie wzmacniacz primare i21. Ogólnie byłem zadowolony bo primarek grał bardzo plastycznie ale też troszeczkę sucho i nie był taki rozdzielczy i muzykalny jak mój następny wzmacniacz creek destyni z którym AP tworzy synergię. Primare grał bliskim planem chociaż, dysponował większą głębią niż np. wzmacniacz lampowy AMPLIFON WT 30. Nie ma co się dziwić bo creek destyni to jednak wyższa półka od Primare I21. Najgorzej jak człowiek zaczyna, słuchać sprzętu, zamiast słuchać muzyki, wtedy traci najwięcej na odsprzedażach. Ogólnie posiadane przeze mnie AP to bardzo fajne głośniki ale powinny grać w pomieszczeniu od 20 m do 25 m a jakie ty masz pomieszczenie, więcej na ich temat przeczytasz w klubie AP. Ja na twoim miejscu pozostałbym przy tym co masz i koniecznie spróbuj zainwestować w zasilanie, odsuń jeszcze od ściany głośniki i postaw na kolcach na granitowych płytach.

pozdawiam

Ja na twoim miejscu pozostałbym przy tym co masz i koniecznie spróbuj zainwestować w zasilanie, odsuń jeszcze od ściany głośniki i postaw na kolcach na granitowych płytach

Nic to nie da. Ten Primare nie zagra z Focalami.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Dzięki za rady. Spróbuję najpierw z kablami. Na pierwszy ogień pójdą kable furutecha: głośnikowy U-2T oraz interconnect FA-220. Mają opinię ocieplających i jednocześnie nie wzmacniają basu. Jeśli usłyszę choćby niewielką poprawę, to zdecyduję się na wymianę okablowania. Jak już mówiłem wymiana głośników to ostateczność.

Dzięki za rady. Spróbuję najpierw z kablami. Na pierwszy ogień pójdą kable furutecha: głośnikowy U-2T oraz interconnect FA-220. Mają opinię ocieplających i jednocześnie nie wzmacniają basu. Jeśli usłyszę choćby niewielką poprawę, to zdecyduję się na wymianę okablowania. Jak już mówiłem wymiana głośników to ostateczność.

A jakich kabli teraz uzywasz ?

Petrr

Użytkownicy

14 postów

Napisano wczoraj, 17:28

Użytkownik grzegorzlepek dnia 18.11.2012 - 16:07 napisał

Jakie masz okablowanie.

głośnikowy: equilibrium cello, interconnect: equilibrium stage

Petrr

może niech ten sprzęt jeszcze pogra bo rozumiem masz go od niedawna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.