Skocz do zawartości
IGNORED

>>> PROCESORY DO KINA DOMOWEGO <<<

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro uważasz, że to jest bełkot to po co dyskutujesz.

Jedno jest pewne i to każdy ci powie, że LPCM jest formatem najwierniejszym z uwagi na fakt braku kodowania. Tak jak został zapisany na płycie tak jest odtwarzany. Jedynym ograniczeniem jest elektronika w urządzeniach. Natomiast inne formaty przed zapisem na płycie zostały podane kompresji i przy odtworzeniu muszą zoistac rozkodowane.

AndrzejS&

Pamiętam jak jakieś 15 lat temu przymierzałem się do poważnego kina domowego. Ale to miała być górna półka więc różne rzeczy oglądałem, sporo czytałem i też sporo z ludźmi rozmawiałem. Wówczas polecano mi Meridiana jako jedno z najlepszych kin domowych.Było drogo ale ponoć był to state of the art. W finale nie kupiłem, znów zająłem się innymi tematami, wyjazdy po świecie itd i nie kupiłem. Ale między czasie obserwowałem rynek i Meridian był bardzo wysoko pozycjonowany. Niedawno wróciłem do opcji kina domowego z górnej półki i znów zacząłem pytać tu i tam, głownie na zachodzie i tym razem powiedziano mi, że Meridian stanął w miejscu i ciągle mają to samo co 15 lat temu i już dziś nie jest to ani górna ani średnia półka.

Nie wykluczone, że przygotowują coś nowego i wejdą z czymś mocnym na rynek, z czymś z czym będą znów kilkanaście lat na topie.

A może jest tak jak ktoś napisał iż mogą mieć kłopoty finansowe i odgrzewają tylko stare kotlety.Generalnie dobra firma z tradycjami, droga ale porządna tyle że już dziś nie z tą ofertą którą ma.

Referencyjny procesor 861 jest produkowany od ponad 10 lat i ciągle jest modernizowany.

Na dzień dzisiejszy jest to najlepszy procesor audio na rynku a w połączeniu z HD621 jest nie do pobicia.

AndrzejS@

Referencyjny procesor 861 jest produkowany od ponad 10 lat i ciągle jest modernizowany.

Na dzień dzisiejszy jest to najlepszy procesor audio na rynku a w połączeniu z HD621 jest nie do pobicia.

chyba w komisach, na półce z magnetowidami i DVD sprzed 10 lat

Z tego co wiem to najlepsze obecnie są już inne. Jest nowy, topowy 16 kanałowy - Lexicon MC-20, najnowsza wersja Theta Digital Casablanca IV pokazana 3 tygodnie temu, Storm Audio SSP 16-3D, a absolutny top to ADA Audio Design model MACH IV Superior i tu jest link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To są najlepsze procesory kina na dziś i sorki ale Meridiana tam nie ma.

Wiem, że te nazwy nic nie powiedzą większości forumowiczów ale to jest absolutny światowy Top.

Marantz, Onkyo, Denon, Yamahy itd nawet najwyższe modele to ledwie klasa średnia w kinie domowym.

Ukryta Zawartość

ADA Audio Design model MACH IV Superior

Fakt, monstrum wielkie, ale to ... strzelanie do muchy z armaty. 40 000 $ można lepiej spożytkować. :)

Warto tutaj przypomnieć pewne fundamenty, bo coś z tym krucho ostatnio.

DTS HD MA i DOLBY TRUE HD to ... matematyczne algorytmy pozwalające na bezstratne zapisanie

informacji o ścieżce LPCM w celu zaoszczędzenia miejsca na nośniku. Nie ma znaczenia czy obliczaniem

zajmuje się mega wydajny procesor, czy taki z kalkulatora, czy też nawet na piechotę - tutaj nie ma prawa

pojawić się żaden błąd przy rozpakowywaniu, powtarzam ... żaden, pełna zgodność co do bita informacji.

Już proste BD playery robią to na pokładzie - dekodują stream do LPCM i podają go w tej formie na swój

wewnętrzny (zazwyczaj kiepski) DAC i wywalają to analogami, lub jako LPCM poprzez HDMI. Na tym bazuje

rzeczony Meridian - sam nie produkuje BD, nie płaci licencji , a chce spijać śmietankę. Player wypluwa LPCM

w HDMI, a oni zbudowali jedynie pudełko, które z HDMI wyplątuje ten LPCM i podaje na swoje DAC 4 wejściami

SPDIF (7.1) Zagmatwana droga, ale skuteczna - paczkowane dane bezpiecznie trafiły tam gdzie trzeba, a o

jakości decyduje reszta toru, czyli stereofoniczne 4 DAC-i , preamp, końcówka i ostatecznie głośniki.

Można prościej, bez mieszania do zabawy nielubianego przez wielu złącza HDMI. Tutaj jest firma, która potrafi

wydobyć zdekodowany z DTS HD MA i TrueHD w playerze stream LPCM i bez pośrednictwa HDMI wysłać go

jako 4 x SPDIF na zewnątrz -

Ukryta Zawartość

W ten sposób masz już 4 stereofoniczne strumienie SPDIF, które kierujesz gdzie chcesz. Chcesz fronty podać

na Metronome - proszę bardzo. Central i sub na inny DAC, a pozostałe jeszcze na inne - pełna dowolność dalszego

toru. Bez mieszania w to HDMI, którego tak bardzo boją się audiofile .... a w kinie tego i tak nie usłyszą.

Jak swędzi Cię portfel, to rozwiązaniem będzie Metronome CD10 lub kilka innych modeli zbudowanych przez

high-endowe manufaktury z ich rozwiązaniami dla wbudowanego DAC-a. Dokładasz 7 dowolnych monobloków

i masz wybitne rozwiązanie sterowane poprzez pre-amp playera.

BTW - Twój ulubiony Burek także nie ma w aktualnej ofercie niczego, co robi z DTS HD MA i True HD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bieda Panie, bieda ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje zapytanie zostało pominięte (przez Wasze sprzeczki meridian kontra dts hd master audio)

Czy jest możliwość zdekodowania materiału np. dts hd master audio i przesłania go nie analogowo tylko coaxialem (cyfrowo) do procesora? Tak mi proponują panowie z linn polska.

Tak na marginesie fajną opcje połączenia hi-end z kinem domowym proponuje linn akurate kontrol z serii1 .Ze zródła analogowo wpinamy w linn kontrol i ona zajmuje się tylko i wyłacznie obróbką audio ,nie mazadnych wejść hdmi i video. Obraz więc puszczamy bezpośrednio z odtwarzacza blu-ray

Udało mi się podpiąc linn 5103 już nie tylko jako przedwzmacniacz stereo ale i jako procesor kina domowego. Jest bardzo dobrze. Różnica między dekodowaniem w linn starych dts a dts hd master audio w onkyo tx-nr809 jest żadna ,więc szkoda że linn nie ma nowszych dts hd bo byłoby jeszcze lepiej..........no i udałoby mi sie wykluczyć amplituner całkowicie zostając z samym procesorem i końcówkami mocy.

Tak, jest taka możliwość. Dekodowaniem audio HD musi zrobić odtwarzacz i mieć przynajmniej trzy wyjścia SPDIF (5.1). Jeżeli nie będzie miał tyle. (a zazwyczaj ma jedno) wyjść to prześle tylko core DTS i Dolby.

Jest jeszcze jedno rozwiązanie zdekodowanie Audio HD do postaci analogowej przez odtwarzacz i przesłanie do procesora strumień analogowy.

W tym drugim przypadku odtwarzacz musi dekodować i mieć wyjścia analogowe (prawie wszystkie mają) a procesor wejścia analogowe a tu to już może być różnie..

Andrzej&

Z tego co wiem to najlepsze obecnie są już inne. Jest nowy, topowy 16 kanałowy - Lexicon MC-20, najnowsza wersja Theta Digital Casablanca IV pokazana 3 tygodnie temu, Storm Audio SSP 16-3D, a absolutny top to ADA Audio Design model MACH IV Superior i tu jest link

Ukryta Zawartość

To są najlepsze procesory kina na dziś i sorki ale Meridiana tam nie ma.

Wiem, że te nazwy nic nie powiedzą większości forumowiczów ale to jest absolutny światowy Top.

Marantz, Onkyo, Denon, Yamahy itd nawet najwyższe modele to ledwie klasa średnia w kinie domowym.

Tu nie chodzi o cenę urządzenia lecz o dźwięk jaki można uzyskać z procesora.

Meridiaj jako jedyny stosuje 48-bitowe przetworniki DSP, których nie znajdziesz w żadnym procesorze.

Dla porównania, obecnie w procesorach audio stosuje się jedynie 32-bitowe przetwornik.

Andrzej&

Ukryta Zawartość

Burmester to przede wszystkim super końcówki mocy, preampy i CD Player.

A kolumny mają już średnie i dopiero nowa linia która wejdzie w 2014r będzie bardzo dobra. Co do kina domowego to ich procesor teź jest przestarzały. A reszta twoich rad żeby mieć w systemie kilka DAC-ów wydaje mi się trochę bez sensu. Nie jest też tak że liczy się tylko bit perfect i wtedy wszystko gra tak samo. Sam przymierzam się do jakiegoś dobrego procesora kinowego. 40 tys.$ nie wydam ale Meridiana z obecnej oferty nie biorę pod uwagę. Poczekam do wiosny. Może pojawi się coś nowego.

@BoDeX

Nigdzie nie znalazłem potwierdzenia, że Meridian aby odejść licencje na dekodery audio HD wykorzystuje dekodowanie przez odtwarzacz.

Natomiast we wszystkich testach procesorów Meridiana znajduje się informacja, że jest to podyktowane jedynie właściwościami brzmieniowymi .

Prędzej się zgodzę z tezą, że Meridian wychodzi z założenia, iż dublowanie dekoderów podwyższa koszt urządzenia. Skoro we wszystkich odtwarzaczach są dekodery to po co je stosować w procesorach a zaoszczędzone pieniądze zainwestować w lepsze komponenty.

Zgadza się jeżeli chodzi o dekodowanie bezstratne. To tak ładnie wygląda na papierze a w rzeczywistości to różnie z tym jest.

To jest tak jak z flac, gdzie po dekompresji synal wyjściowy powinien być taki sam jak wejściowy i nie powinno być żadnej różnicy w odsłuchu.

Audiofile jednak są innego zdania dlatego flac omijają z daleka.

AndrzejS&

linn 5103 ma 4 wejścia "digital audio input" i jedno optyczne . Byłem przekonany ,że cyfrowy strumień wypuszcza się jednym kablem coaxial.

andsie1 dlaczego żródło musi mieć trzy wyjścia SPDIF ,skoro ma być dekodowanie 5.1 ? analogowo rozumie 5 wyjść analogowych ze zródła do 5 wejść w procesorze

Nie miałem. Wiem, że opinie użytkowników są niezłe o kinie domowym Arcama. Ale wiem też, że zawsze procesor z końcówkami mocy jest lepszą opcją niż amplituner.Niestety też zawsze droższą. Kiedyś testowałem kilka amplitunerów i wbudowane w nie wzmacniacze są słabe prądowo, słabej jakości brzmienia, wyłączają się przy nawet średnim obciążeniu, w ogóle nie potrafią uciągnąć 4 omowych kolumn, grzeją się bardzo a to znów źle wpływa na sekcje cyfrowe samego procesora w amplitunerze. Po tych próbach zupełnie odrzuciłem opcję amplitunera nawet z najwyższej półki. Jeśli kino ma być wysokiej klasy, pokój jest dość duży i chcemy mieć spokój to tylko oddzielny procesor i końcówki mocy.

sly30 miłes doczynienia z amplitunerami klasy wyższej jak np.arcam avr600 avr500 ? Jak one sie sprawują brzmieniowo na tle procesorów i końcówek mocy ?

Tak chodziło mi o to, że muszą być trzy wyjścia SPDIF aby przesłać całe pasmo dźwięku audio HD a w takim układzie będzie to zdekodowany LPCM po dwa kanały na jedno wyjście. Fakt, że odtwarzacza nie maja tyle wyjść. Dźwięk HD przesyłany jest wraz a video HDMI.

Podałem jeszcze jedną opcję a mianowicie zdekodowania przez odtwarzacz dźwięk na postać analogową. Odtwarzacze mają wyjścia analogowe, ale przy takim rozwiązaniu procesor musi mieć wejścia analogowe a nie wszystkie to mają.

Rożnica pomierzy amplitunerem a procesorem dźwięku jest taka, że procesory w połączeniu z końcówką mocy lepiej się sprawdzają w stereo. Jeżeli nie oglądasz koncertów lub mało słuchasz stereo dobrym wyborem będzie amplituner. Amplituner w granicach 6,000-10.000 zł są porównywalne do średniej klasy wzmacniaczy stereo. Dla wielu jest to wystarczające dla komfortowego słuchania muzyki. Bardzo dobry współczynnik cena/jakość posiadają amplitunery NAD które mogę polecić.

Sam miąłem amplituner NAD T747 i nie kosztował krocie, który sympatycznie grał w stereo.

Przed zakupem musisz sam podjąć decyzję co do wybory odpowiedniego urządzenia. Nikt za ciebie tego nie zrobi.

Pozdrawiam,

AndrzejS&

Kiedyś testowałem kilka amplitunerów i wbudowane w nie wzmacniacze są słabe prądowo, słabej jakości brzmienia, wyłączają się przy nawet średnim obciążeniu, w ogóle nie potrafią uciągnąć 4 omowych kolumn, grzeją się bardzo a to znów źle wpływa na sekcje cyfrowe samego procesora w amplitunerze.

co do wyłączania się i nieradzenia sobie z kolumnami 4 ohmowymi to raczej obecnie nie ma z tym problemów w ampli wyższej klasy. Kiedyś słabe pod tym względem były Denony, natomiast np. topowe Onkyo ciągną 4 ohm bez absolutnie żadnych problemów przy bardzo wysokich poziomach głośności.

co do jakości dźwięku to z pewnością rozdzielenie procesora i końcówki będzie lepsze, jednak pod warunkiem, że ta końcówka zostanie potraktowana poważnie, a nie jak np. w Onkyo, gdzie końcówka mocy to nic innego, jak topowy ampli z wyjętą sekcją cyforową (istne kuriozum), albo np. u Marantza, gdzie te końcówki wyglądają bardzo cienko.

myślę, że na dziś dobrym kompromisem byłby mariaż procesora jednego z masowych producentów (np. ten droższy z dwóch Marantzów lub nowy procesor Yamahy) - mamy pewność, że będzie to urządzenie na dziś asolutnie nowoczesne (a nie jak np. ten Meridian sprzed 10 lat) + do tego porządna końcówka mocy, np. taki prawie 40-kilogramowy czołg Rotela z dwoma wielkimi toroidalnymi trafami :

Ukryta Zawartość

W sumie końcówka + procesor to byłoby w tym przypadku jakieś 25 tys, a jakby nie patrzyć zestaw zje topowego Arcama za 20 tys na śniadanie. Ewentualnie zamiast tej wielkiej końcówki dać 5 monobloków Audiolaba 8200M za 3 tys każdy (przy 5 sztukach cena powinna oscylować też koło 12 000, a jakość może być jeszcze lepsza).

Oczywiście Sly nie będzie to hajend, którego szukasz, natomiast z drugiej strony w kinie tak łatwo różnic nie wychwycisz, jak przy muzyce w stereo i może się okazać, że lepiej po prostu różnicę zainwestować w bardzo dobre suby, które od razu pokażą swoją przewagę nad subami "średnimi".

Ukryta Zawartość

A kto bogatemu zabroni zintegrować posiadane, high-endowe stereo z podobnej klasy kinem ?

Każdy kanał na Avalonach, zasilanych topowym Burmesterem - ot taki durny przykład ...

Mając wyżyłowany tor stereo można go śmiało wykorzystać przy instalacji wielokanałowej.

Poza tym wiele manufaktur audio buduje na bazie OPPO swoje playery z własnym pomysłem na

jakość analogowego audio - nie wiem jak z jakością , ale ich ceny coś w końcu muszą usprawiedliwiać.

Dużą przeszkodą może być to, że najważniejsza w tym wszystkim jest ... akustyka pomieszczenia.

To nie jest uniwersalne (oczywiście w poważnych instalacjach ) i nie można przejść obok tego obojętnie.

Co do mariaży, to połączenie rasowego procka z aktywnymi paczkami z rynku PRO także zasługuje na uwagę.

W temacie "starych procesorów" wypada jedynie wspomnieć, że te, które mają budowę modułową bazującą

na wymiennych sekcjach nigdy się nie zestarzeją (chyba, że designersko ) To ciągle ta sama buda, a jednak

bebechy mogą być diametralnie różne. Łączy je jedynie płyta z liniami zasilającymi i liniami transmisji danych.

do której wsuwa się coraz to nowsze "moduły rozszerzeń", możesz sobie skroić urządzenie pod swoje potrzeby.

To taka otwarta architektura z dużą mocą obliczeniową , bo przecież wszystko de-facto jest matematyką. :)

4 wyjść SPDIF zapewniających przesył LPCM 7.1 nie znajdzie się w żadnym popularnym sprzęcie, ale są firmy

które takie wyjścia dorabiają, wyciągając sygnał audio sprzed tak nie lubianego miksera i nadajnika HDMI

w playerze -

Ukryta Zawartość

Trochę playerków można w ten sposób zmodyfikować aby nic co audio, nie dostało się do przesyłu via. HDMI.

Meridian jest w gorszej sytuacji - ich dekoder wyciąga LPCM z już splątanego streamu z kabla HDMI i czterema

coaxialami podaje to na cztery wejścia procesora, które mają tą cechę, że mogą pracować symultanicznie, tak

jak 4 oddzielne DAC-i. To takie firmowe rozwiązanie producenta, który nie produkuje własnego playera BD i nie

płaci licencji za DTS HD MA i za TrueHD, pokrętnie się tłumacząc "gorszą" jakością tych formatów, pozostawiając

dekodowanie HD Audio -> LPCM playerom innych producentów - to taka pasożytnicza "audio-kukułka" ... :)

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie miałem. Wiem, że opinie użytkowników są niezłe o kinie domowym Arcama. Ale wiem też, że zawsze procesor z końcówkami mocy jest lepszą opcją niż amplituner.Niestety też zawsze droższą. Kiedyś testowałem kilka amplitunerów i wbudowane w nie wzmacniacze są słabe prądowo, słabej jakości brzmienia, wyłączają się przy nawet średnim obciążeniu, w ogóle nie potrafią uciągnąć 4 omowych kolumn, grzeją się bardzo a to znów źle wpływa na sekcje cyfrowe samego procesora w amplitunerze. Po tych próbach zupełnie odrzuciłem opcję amplitunera nawet z najwyższej półki. Jeśli kino ma być wysokiej klasy, pokój jest dość duży i chcemy mieć spokój to tylko oddzielny procesor i końcówki mocy.

Trochę zbyt ogólnie i przesadnie.

U mnie Onkyo 905 napędza Infinity RSIIIb. Owszem grzeje się jego sekcja cyfrowa, ale paki nie robią na nim zbytniego wrażenia. Nic się nie wyłącza nawet przy dużym ogniu.

Ale oczywiście dzielony system podobnie jak w stereo najczęściej jest lepszy. Sam się rozglądam za jakimś procesorem w rozsądnych pieniądzach. Może ta Emotiva?

Natomiast we wszystkich testach procesorów Meridiana znajduje się informacja, że jest to podyktowane jedynie właściwościami brzmieniowymi .

A świstak...

Byłem przekonany ,że cyfrowy strumień wypuszcza się jednym kablem coaxial.

Dwu kanałowy PCM, DD, DTS tak. Formatów HD nie, ponieważ to za dużo informacji na jeden cyfrowy kabel. Możesz wysłać np. DTS MA jednym coaxialem, ale w odbiorniku otrzymasz zwykły DTS.

Jest jeszcze jedno rozwiązanie zdekodowanie Audio HD do postaci analogowej przez odtwarzacz i przesłanie do procesora strumień analogowy.

To prawda, ale to się trochę rozmija z sensem posiadania dobrego procesora, ponieważ najważniejsza operacja, czyli zamiana sygnału cyfrowego na analogowy odbędzie się w tanim odtwarzaczy, czyli poprzez średniej jakości DAC.

To prawda, ale to się trochę rozmija z sensem posiadania dobrego procesora, ponieważ najważniejsza operacja, czyli zamiana sygnału cyfrowego na analogowy odbędzie się w tanim odtwarzaczy, czyli poprzez średniej jakości DAC.

Tu jesteś w badzie,

Czym lepszy procesor tym lepsze dekodery A/C i C/A.

@BoDeX

Dlaczego Meridian jest w gorszej sytuacji. G68 czy 861 to są pełnosprawne urządzenia. Do ich funkcjonowanie nie jest potrzebne żadne inne urządzenie wspomagające. Wystarczy podłączyć odtwarzacz z wyjściami S/PDIF lub wyjściami analogowymi i nie potrzebne są dekodery DTS HD czy Dolby TrueHD. Procesor HD621 powstał po to aby „uszlachetnić” sygnał audio przesłany łączem HDMI, ale ten sam sygnał można przesłać z pominięciem HD621.

Procesory z dekoderami DTS HD i Dolby TrueHD nie są nikomu potrzebne i dublują istniejące już dekodery w odtwarzaczach przez co zwiększają ilość dodatkowej elektroniki w tym obróbka sygnału audio i wideo w jednym urządzeniu co podwyższa wartość urządzenia.

Rozwiązanie Meridiana jest bardziej ekonomiczne i tańsze. Procesor „popracuje” na sygnale zdekodowanym bez sygnału wideo i przy dekoderach DSP w rozdzielczości 48-bitowej jest w stanie lepiej przetworzyć sygnał audio.

Firmy które nie zaimplementował formatów audio HD w swoich procesorach dźwięku zrobiły to celowo a nie dlatego, że ich procesory są przestarzałe. Tak jak wspomniałeś G68 a zwłaszcza 861 to procesory o budowie modułowej, których modułu są cały czas udoskonalane i rozwijane. Obecna wersja 861 to już jest z numerem 8. I tak jak przy HDS621, który można opcjonalnie dokupić tak przy 861 można zrezygnować z niektórych modułów. Jest to krok w stronę klienta, któremu jest dany wybór a nie jak stosują niektóre firmy, że jesteś zmuszony do zakupu procesora dekoderami DTS HD i Dolby TrueHD.

Paradoks powstaje wtedy, gdy masz źródło z bardzo dobrymi dekoderami i co wtedy?. Ominąć dekodery w procesorze czy korzystać z dekoderów odtwarzacza.

W takiej konfiguracji płacisz niemałe pieniądze za zdublowane dekodery.

Pozdrawiam,

AndrzejS&

Ale akurat Meridian jest bardzo drogim procesorem, znacznie droższym niż większość klasy średniej uzbrojonej we wszystkie możliwe dekodery.

Argumentacja że rozwiązanie Meridiana jest po to aby było prościej i taniej miałoby sens gdyby nie finalna wyższa cena niż konkurencji.

Procesor HD621 powstał po to aby „uszlachetnić” sygnał audio przesłany łączem HDMI, AndrzejS&

znowu bełkot

Firmy które nie zaimplementował formatów audio HD w swoich procesorach dźwięku zrobiły to celowo a nie dlatego, że ich procesory są przestarzałe

a świstak siedzi ...

pozwole sobie zacytować wypowiedz Pana z linn polska:

Jeśli szuka Pan dobrego przedwzmacniacza wielokanałowego, lepszym wyborem będzie Akurate Kontrol. Jest to wersja audio-only system controllera Linn Kinos. Na czym polega jego wyjątkowość? Nie posiada on żadnych wejść video, wszystkie podajemy bezpośrednio do telewizora lub projektora z naszego odtwarzacza. Akurate Kontrol może pełnić funkcję procesora dla wejść cyfrowych lub analogowego przedwzmacniacza wielokanałowego dla wejść 5.1. Jest to również świetny przedwzmacniacz stereofoniczny, wyposażony w bardzo dobry moduł phono-stage MM/MC. Jest to również produkt dużo młodszy, co ma swoje zalety.

domniemywam że ma on w sobie jakiś pełnoprawny przetwornik a nie jest tylko "rozgałęznikiem" Myśle że jest to jakiś kompromis dla miłosników dobrego brzmienia ? Cena uzywki ok.10 tys na ebay. Najnowsza wersja linn kontrol jest juz czysta stereofoniczna

Rozwiązanie Meridiana jest bardziej ekonomiczne i tańsze.

coś takiego przy cenach meridiana mogło wyjść z ust chyba wyłącznie dystrybutora tej marki w Polsce

Obecna wersja 861 to już jest z numerem 8. I tak jak przy HDS621, który można opcjonalnie dokupić tak przy 861 można zrezygnować z niektórych modułów. Jest to krok w stronę klienta, któremu jest dany wybór a nie jak stosują niektóre firmy, że jesteś zmuszony do zakupu procesora dekoderami DTS HD i Dolby TrueHD.

nie no, serio, ty sprzedajesz meridiany w Polsce?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jeśli szuka Pan dobrego przedwzmacniacza wielokanałowego, lepszym wyborem będzie Akurate Kontrol. Jest to wersja audio-only system controllera Linn Kinos. Na czym polega jego wyjątkowość? Nie posiada on żadnych wejść video, wszystkie podajemy bezpośrednio do telewizora lub projektora z naszego odtwarzacza.

No aż taki wyjątkowy to on nie jest:

http://www.ebay.de/itm/NuForce-AVP-18-Preamp-Processor-/111102736405?pt=US_Home_Audio_Amplifiers_Preamps&hash=item19de3d3815

Użytkownik omen dnia 20.10.2013 - 19:27 napisał

Tu jesteś w badzie,

Czym lepszy procesor tym lepsze dekodery A/C i C/A.

Andsie ja powoli zaczynam myśleć, że Ty nie wiesz jak wygląda droga sygnału audio.

Przecież jak Ci odtwarzacz przetworzy sygnał do analogu, to potem wchodzi tylko na przedwzmacniacz procesora i leci na końcówki mocy. Co Ci po przetwornikach DAC w procesorze ?

Jest to krok w stronę klienta, któremu jest dany wybór a nie jak stosują niektóre firmy, że jesteś zmuszony do zakupu procesora dekoderami DTS HD i Dolby TrueHD.

No własnie chodzi o to, że od innych firm dostajesz w pakiecie to, za co w Meridianie musisz dopłacić więcej.

Jeśli szuka Pan dobrego przedwzmacniacza wielokanałowego, lepszym wyborem będzie Akurate Kontrol. Jest to wersja audio-only system controllera Linn Kinos. Na czym polega jego wyjątkowość? Nie posiada on żadnych wejść video, wszystkie podajemy bezpośrednio do telewizora lub projektora z naszego odtwarzacza. Akurate Kontrol może pełnić funkcję procesora dla wejść cyfrowych lub analogowego przedwzmacniacza wielokanałowego dla wejść 5.1. Jest to również świetny przedwzmacniacz stereofoniczny, wyposażony w bardzo dobry moduł phono-stage MM/MC.

Mam wrażenie, że tutaj z wady ktoś chce zrobić zaletę.

Jeśli chcesz wydać konkretną kasę na procek to odpuść sobie takie wynalazki. Zastanowiłeś się jak chcesz wszystko pospinać w jakiś sensowny sposób ?

Nowe urządzenia bez HDMI czy wejść dla obrazu, ludzie mamy 2013 rok !

Jest to również produkt dużo młodszy, co ma swoje zalety.

Jakie ?

Panowie, zapominacie o jeszcze jednej rzeczy, nowoczesne procesory to także możliwość różnorakiej korekcji dźwięku, przedstawione w ładnej i przystępnej formie graficznej.

Jak to wygląda w przedstawianych tutaj cudach Meridianach i Linnach ?

Ale oczywiście dzielony system podobnie jak w stereo najczęściej jest lepszy. Sam się rozglądam za jakimś procesorem w rozsądnych pieniądzach. Może ta Emotiva?

Obecnie to trudny temat. poprzedni procesor UMC-1 to był dobry sprzęt za dobre, a nawet okazyjne pieniądze, pod koniec sprzedaży kosztował raptem około 500$.

Nowszy procesor UMC-200 posiada pewne nowsze rozwiązania, ale z pewnych rzeczy został okrojony z tego co doczytałem.

Wszyscy czekają na wejście do sprzedazy procesora z wyższej połki XMC-1. Ten procesor jednak jest zapowiadany od 2 lat, miał początkowo kosztować około 1000$, potem oficjalnie na stronie pojawiło się info, że będzie kosztował 1499$, ostatnio jednak zmienili cenę na 1999$. To już są inne pieniądze niż UMC-1, nie wiadomo co będzie sobą prezentował.

SLY rzuca tutaj różnymi nazwami, pytanie jednak ile tych urządzeń miał w domu i miał okazję posłuchać, porównać, bo na mnie nazwy i ceny już dawno nie robią wrażenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.