Skocz do zawartości
IGNORED

Sonus Faber Toy Tower

Kriso81

Rekomendowane odpowiedzi

Głośniki będą jeszcze lepsze jak nauczymy się je robić małe, opanujemy technologie produkcji małych wytrzymałych membran, lekkich, szybkich , szybko odpowiadających na impulsy i szybko je wygaszających, zarazem mniej podbarwiających i rezonujących i do tego opanujemy sposób robienia wydajnych układów elektromagnetycznych. Wtedy lepiej zastosować kilka przetworników małych niż jeden duży. Miał chłop racje bo świat poszedł w tą stronę z wielu względów.

Ale fizyki nie zmienimy, jesli mamy mala powierzchnie membray to glosnik musi miec znacznie wieksze wychylenie aby byl zdolny do przepompowania okreslonej ilosci powietrza, a wieksze wychylenia to i wieksze znieksztalcenia wiec ile trzeba by zastosowac szesnastek aby zastapic jeden 30cm glosnik? 3-4?

No tak ale kto stosuje 30 cm i po co do domowych kolumn za budżetowe pieniądze :) Nie sadze aby amplituda pracy membrany bardzo determinowała zniekształcenia przy odpowiednio silnym układzie magnetycznym zapewniającym wysoką skuteczność na impulsy. Mniejsza powierzchnia to też mniejszy opór powietrza. Choć mogę się mylić. Trzeba by to zmierzyć zważyć. Takie dywagacje bo w sumie co mnie to obchodzi oby ładnie grało i się podobało :)

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Obecnie chyba nikt nie stosuje takich glosnikow ale wiesz dlaczego? bo zmienily sie trendy, kiedys w wiekszosci produkowalo sie sprzet ktory mial dobrze grac, oczywiscie byl wizualnie projektowany ale to nie bylo priorytetem, budowalo sie kolumny w obudowach zamknietych gdyz wiazalo sie to z wiekszym realizemem przekazu niskich rejestrow, z powodzeniem stosowali glosniki 12 calowe ktore nawet w obudowach zamknietych byly zdolne do zejsc bardzo nisko.

A teraz? kolumny maja byc male i smukle aby pasowaly do salonów, jak maja byc smukle to stosuje sie male glosniczki, oczywiscie jakiegos tam basu kazdy wymaga wiec góruje obudowa otwarta typu bass reflex, aby takie kolumny zamruczaly potrzebuja juz sporego wychylenia membrany co skutkuje znieksztalceniami i to dosc sporymi, takich kolumn bardzo ciezko slucha sie cicho bo bas wtedy jest nieobecny, a wezmy sobie etraz kolumny z duzymi glosnikami basowymi, tutaj bas obecny jest od najmniejszych poziomow glosnosci, membrana prawie nie drga a bas jest obecny, nie wystepuje tutaj zjawisko kompresji gdyz powietrze tloczone jest duza powierzchnia membrany przy niskiej amplitudzie drgan, inaczej niz w przypadku malych glosnikow pracujacych tlokowo, mala powierzchnia i duza amplituda.

I pragne tu jeszzce raz podkreslic by nie kojarzyc duzych glosnikow niskotonowych z nawalanka, po prostu duzy glosnik ma same zalety w ukladzie 3 droznym jesli jest odpowiednio nisko ciety, bez wzgledu na to czy sluchamy cale zycie bardzo cicho, sluchanie muzyki na duzych kolumnach to zupelnie inna bajka niz sluchanie na malych monitorkach

Ale tak jak juz pisalem, niestety takie sa trendy, czasem bywajac w salonach audio, roznych marketach czy u ludzi z politowaniem patrze na te wszystkie kolumny podobno podlogowe ktore sa węższe niż moja noga i siegaja mi zaledwie do krocza

Ale tak jak juz pisalem, niestety takie sa trendy, czasem bywajac w salonach audio, roznych marketach czy u ludzi z politowaniem patrze na te wszystkie kolumny podobno podlogowe ktore sa węższe niż moja noga i siegaja mi zaledwie do krocza

Ja współczuję ludziom którzy kupując kolumny kierują się basem a nie jakoscią dżwięku. Nie wiedzą co tracą, oby był BASS

Bas jest składnikiem dźwięku, jeżeli ktoś preferuje podbitą średnicę, albo wyraziste wysokie, to jest dobrze, ale jak ktoś chce mieć uderzenie w dole, to już basshead, bezmózg, który nie wie co traci?

Aktualnie mam Ikony 6 Mk II i przymierzam się do subwoofera, bo mimo świetnej średnicy i wysokich brakuje mi dołu.

Dali_User I widzisz, nawet ze zrozumieniem nie przeczytales co napsialem, a czy bas i jego jakosc nie jest elementem szerokorozumianej ogolnej jaksoci dzwieku?

przeczytaj jeszcze raz co napsialem, nawet sluchajac muzyki na niskich poziomach glosnosci zabrzmi ona zdecydowanie lepiej na kolumnach z duzym glosnikiem niskotonowym, kto kiedykolwiek porównywal ten wie o czym mowie

ale jak ktoś chce mieć uderzenie w dole, to już basshead, bezmózg, który nie wie co traci?

Nie napisałem że taki ktos to bezmózg.

Aktualnie mam Ikony 6 Mk II i przymierzam się do subwoofera, bo mimo świetnej średnicy i wysokich brakuje mi dołu.

Dobrze usciślę mój wpis. Chodzi mo częstą tu sytuację że ktos szuka kolumn i podstawowym kryterium to dobry bas. Taki uzytkownik ma często ograniczony budżet ale celuje w podłogowce które dadzą mu mnoże bas ale porównując tanie podłogowce i monitory w tej samej cenie to monitory będą lepsze pod wieloma względami. Wiem to z praktyki.

czy bas i jego jakosc nie jest elementem szerokorozumianej ogolnej jaksoci dzwieku?

Oczywiscie ze tak. Mając jednak ograniczony budzet niektórzy poswięcaja ogólna jakosc dzwięku dla basu. Potem są wpisy na forum że obecne kolumny to plastik i badziew. Nic dziwnego jak ktos kupił paki za 1300zł

nawet sluchajac muzyki na niskich poziomach glosnosci zabrzmi ona zdecydowanie lepiej na kolumnach z duzym glosnikiem niskotonowym, kto kiedykolwiek porównywal ten wie o czym mowie

Przy nieograniczonym budzecie nie ma problemu co wybrac

Oczywiscie ze tak. Mając jednak ograniczony budzet niektórzy poswięcaja ogólna jakosc dzwięku dla basu.

Albo poswiecaja ilosc i jakosc basu dla nieco lepszej jakosi srednich tonow lub góry.

Ale sa tez takie przypadki ze pewna seria kolumn wystepuje w kilku wersjach, i te wersje oparte sa o tegos amego sredniaka i kopulke tylko jedne maja 2 basy a inne tylko jeden.

Dlatego ja uwazam ze nie zawsze warto oszczedzac bo pozniej tracimy podwojnie gdyz po czasie i tak nie bedziemy w pelni zadowoleni z zakupu.

Dlatego ja uwazam ze nie zawsze warto oszczedzac bo pozniej tracimy podwojnie gdyz po czasie i tak nie bedziemy w pelni zadowoleni z zakupu.

Czasem trzeba cos wybrac. Chyba że ma się spory budżet. Zresztą u mnie sytuacja jest specyficzna. Pokój przeznaczony jedynie na odsłuch jest dość mały, więc opisywanych przez Ciebie kolumn z 30cm wooferem u mnie nie dałoby sie słuchać.

Ale sa tez takie przypadki ze pewna seria kolumn wystepuje w kilku wersjach, i te wersje oparte sa o tegos amego sredniaka i kopulke tylko jedne maja 2 basy a inne tylko jeden.

Z cała seria Dali I*kon jest własnie tak, na przykład

Pokój przeznaczony jedynie na odsłuch jest dość mały, więc opisywanych przez Ciebie kolumn z 30cm wooferem u mnie nie dałoby sie słuchać.

Jeśli jest przeznaczony na odsluch wiec jest pewnie akustycznie zaadoptowany, to o ile jest miejsce na sprzet to mozna wstawiac ;p

Jeśli jest przeznaczony na odsluch wiec jest pewnie akustycznie zaadoptowany, to o ile jest miejsce na sprzet to mozna wstawiac ;p

Miejsce na paki by się znalazło, ale obawiam się że kolumny by się zadusiły od basu z 30stek.

No tak ale kto stosuje 30 cm i po co do domowych kolumn za budżetowe pieniądze :) Nie sadze aby amplituda pracy membrany bardzo determinowała zniekształcenia przy odpowiednio silnym układzie magnetycznym zapewniającym wysoką skuteczność na impulsy. Mniejsza powierzchnia to też mniejszy opór powietrza. Choć mogę się mylić. Trzeba by to zmierzyć zważyć. Takie dywagacje bo w sumie co mnie to obchodzi oby ładnie grało i się podobało :)

Proponuję zacząć od początku - budowa i zasada działania głośnika .

W głośniku małym chcąc uzyskać dobry impuls i zejścia na basie stosuje się duże wychylenie membrany co się wiąże z takim zawieszeniem które te wychylenie umożliwi .

Pomijam już budowę cewki czy magnesu .

Zawieszenie z dużym skokiem powoduje duże straty mechaniczne . Do jego wychylenia a także szybkiego wycofania i trzymania głośnika w ryzach potrzebny jest bardzo silny wzmacniacz . Doskonałym przykładem jest węglowy Scan Speak 18W8545 który z pozoru niewielki do prawidłowego napędzenia potrzebuje spawarki .

Duży wychył membrany to kolejna wada , zwłaszcza w układach 2 way . Głośnik który się mocno wychyla przetwarzając bas i średnicę zaczyna się " łamać " .

Nazywa się to efektem Dopplera . Na słuch - takie rwanie , drżenie dźwięku na średnicy .

Głośnik dużej średnicy do przepompowania tej samej ilości powietrza potrzebuje znacznie mniej energii wynikającej choćby z braku strat potrzebnych na pokonanie oporu zawieszenia o dużym skoku .

Doskonałym dzisiejszym przykładem są subwoofery z niewielkimi głośnikami o dużym skoku membrany z korekcją częstotliwości i napędzane wzmacniaczami po kilkaset wat .

Dopplera???

Poczytaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muda a taką relację jak opór powietrza kontra mała lub większa membrana to pomijamy w swoich rozważaniach. Czy pomijamy bo pracują w próżni :) ;)Od tego powietrza w otoczeniu od jego wilgotności ciśnienia zależy czasem czy coś nam zagra czy nie czy jest dzień w którym nic nie gra albo pięknie gra. Dziwne te aspekty produkcji i mody. Zrobić dwa małe głośniczki to i więcej trochę materiału pójdzie i maszyny więcej się zużyją niż jeden większy ale fakt oszczędność potem trochę na skrzynce producent ma.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

• Redaktorzy

Glosnik niskotonowy 12-calowy pracujacy w obudowie zamknietej daje cos czego nie dadza slupeczki z dwoma, a nawet trzema malenkimi glosniczkami fi 160 w obudowie BR.Otoz daje doskonala wrecz odpowiedz impulsowa, niesamowicie szybki i kontrolowany bas. Tak jak forumowicz Bumpalump napisal, taki glosnik ma bardzo maly skok membrany, a co za tym idzie - niskie znieksztalcenia. Pusccie sobie Claptona - MTV Unplugged, poczatek. Posluchajcie jak czuc stope perkusji grana z 12-stu cali z budy zamknietej. A potem posluchajcie jak to gra z typowego dzisiejszego "slupka" pokroju ToyTower. To calkiem inny sposob prezentacji basu. Teraz rozkrecciewzmacniacze na godzine 12 i zapodajcie sobie The Wall, czy to kawalek po helikopterze, czy Hey You czy nawet Run like hell. Z 12 cali z budy zamonietej jest naturalny szybki i niepodkolorowany bas. Ze slupka BR jest niestety "furgotanie" i pompowanie powietrza na sile. To slychac. Wielu melomanom odpowiada taka prezentacja dzwieku. A dlaczego? Bo prawda jest taka, ze nie wiedza ze mozna inaczej. Panowie, to tylko bas. A gdzie wazniejszy rejestr wg mnie czyli srednica i gora? Gdzie spotkacie dzisiaj beryl i diament w kopulkach dzisiejszych glosnikow wysokotonowych? Tak, w bardzo drogicu kolumnach kosztujacych kilkadziesiat tysiecy zlotych za pare. W budzetowce dominuje aluminium i tworzywa, czyli cos co nie gra aksamitna, miekka i orzyjemna dla ucha i przede wszystkim naturalna gora. Dzisiaj norma sa zapiaszczone, nieprzyjemne dla ucha klujace talerze. Talerz ma narobic halasu, ale z kultura. Maja posypac sie iskry, a nie suchy piasek na blache. U mnie gra na gorze beryl i nic wiecej do szczescia mi nie potrzeba. Nowym kolumnom z przedzialu do 8-12 kPLN stanowczo mowie NIE! Szkoda pieniedzy. Granie zaczyna sie od 30-40kPLN jesli chodzi o nowe lub duzo tansze uzywki z epoki, ktore hardzo czesto graja, bo byly projektowane przez specjalistow od akustyki, a nie marketingowcow po wyzszej szkole zrywania czeresni. To by bylo na tyle.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Kangie Przyjacielu nie prasadzaj nie presadzaj :) wstawił byś se do swego pokoju takie raptem do kupienia za 15 kzł Sonus Faber LIUTO. Nie trzeba 20-30 kzł do tego zsilł silną hybrydą jak u kolegi

Ukryta Zawartość

i by Ci te Twoje Yamszki z podstawek zdmuchnęło ruszające się powietrze. Mniej nadgorliwości w krytyce w czambuł upraszam :)

Ukryta Zawartość

Pojedyncze 8 cali, za malo :)

Mam w 15m2 paczki na podwojnych 8 calach, i to takie optimum do takiego pomieszczenia, pojedyncze 8 cali w 30-40m2 to sie zgubia ;p

a powietzre to napewny by dmuchalo bo ten glosniczek sporo musialby sie napompowac tego powietzra membrana i tunelem br abyz apewnic jako taki poziom SPL

• Redaktorzy

Skad to wiesz jak Ty drogi Robinie tych Yamah nigdy nie sluchales? ;-) Liuto nie dla mnie, niestety. A Sonus Faber skonczyl sie dawno temu, niestety...

Muda a taką relację jak opór powietrza kontra mała lub większa membrana to pomijamy w swoich rozważaniach. Czy pomijamy bo pracują w próżni :) ;)Od tego powietrza w otoczeniu od jego wilgotności ciśnienia zależy czasem czy coś nam zagra czy nie czy jest dzień w którym nic nie gra albo pięknie gra. Dziwne te aspekty produkcji i mody. Zrobić dwa małe głośniczki to i więcej trochę materiału pójdzie i maszyny więcej się zużyją niż jeden większy ale fakt oszczędność potem trochę na skrzynce producent ma.

Proszę Cię . Nie ośmieszaj się .

Nie piszę tego przez złośliwość ale w innym wątku piszesz ile to lat masz różny tam sprzęt a takie bzdury wypisujesz .

Tu chodzi o modę .

Małe , filigranowe , zmieszczą się miedzy szafkę z telewizorem a komodę . Baba nie będzie się krzywić a producent napisze mitologię do swojego wspaniałego dzieła .

Pójdzie reklama , testy a naiwny kupi i będzie zadowolony ...

Kurcze , gdzieś Ty się uchował przez te lata ?

Proszę Cię . Nie ośmieszaj się .

Nie piszę tego przez złośliwość ale w innym wątku piszesz ile to lat masz różny tam sprzęt a takie bzdury wypisujesz .

Marcin Ty jesteś nauczycielem czy niedoszłym nauczycielem bo powiem szczerze komunikacja z Tobą strasznie trudna jak z nauczycielem. Proszę mi tu....... Tak mówią nauczyciele.Tak się czyta Ciebie i dochodzi się do wniosku że wszyscy to jakieś guuuupki na około som same. Jak stary belfer na emeryturze nie potrafisz ni hu hu czytać między wierszami ani ironii ani przekory ani nic pod wąsem normalnie. Zjadł byś wszystkich a potem na kogo byś pokrzykiwał :D ;) Trzymaj się . Nie dam rady z Tobą dyskutować nie mój level. Co najwyżej zapytam Ci kiedyś coś o NADa.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kangie

Te lutnie od Sonusa to jedna z udańszych konstrukcji. Wcale nie kosztują majątku jak przytaczasz a grają wybornie albo wyborowo jak kto woli. Jesteś przykaładem usera zachorowanego na stare głośniki z podobną siła jak ja zachorowany jestem na SF :) powinniśmy się leczyć ;)

Jesteś przykałdem usera zachorowanego na stare głośniki

Bo po prostu kiedys budowalo sie lepsze kolumny.

Same przetworniki obecnie produkowane sa dobre, ale niestety kolumny nie powstaja juz tak udane jak same przetworniki

Robin jest takim fanbojem SF jak ja marki Sony ;p

• Redaktorzy

Sprawdzcie sobie ktore firmy produkuja dzisiaj kopulki wysokotonowcow, wykonane z berylu. Sprawdzcie ile kosztuja dzisiaj nowe kolumny z takimi przetwornikami. To nie jest tania aluminiowa blaszka-kopulka wytloczona na prasie z blachy aluminiowej. Nie wspomne o brzmieniu, bo trzeba samemu posluchac.

Powodem tego tak mi się wydaje jest to ze tzw sprzęt budżetowy poszybował cenowo na wyższe półki. To co kiedyś było budżetowe i dało się kupić fajny angielski wzmacniacz za dobra wypłatę to dziś trzeba na niego 2 albo i więcej. Ludzie nauczyli się że zarobić na hobbystach można jeszcze więcej niż więcej. Takie czasy trudne czasu dla pasjonatów.

Nie dam rady z Tobą dyskutować nie mój level.

Racja . Dzielą nas dwa różne światy . Pominę tu już podstawową wiedzę z fizyki ( różnica w oporze powietrza na membranie a opór dwóch resorów z długim skokiem zawieszenia głośnika ) ale pytasz się o kolumny by na końcu stwierdzić że kupisz inne bo Ci się bardziej podobają i już .

Co najwyżej zapytam Ci kiedyś coś o NADa.

Już Ci na PW napisałem . I tak zrobisz po " swojemu " .

Powodzenia .

Wymiękłem .

Z moje strony to tylko chodziło że nie mój level w zapalczywości do kłótliwości :) więcej nic. Jestem bardziej kłótliwy i z góry odpuszczam wiec się ze mną nie da boksować forumową retoryką :)

• 1 miesiąc później...

Witam, od kilku tygodni posiadam zestawik: Sonus Toy Tower (brazowa skora) + Pro-Ject Stream Box DSA.

Moc tego sprzetu spokojnie wystarcza by je napedzic. To nie jest Hi-End ale gra to przepieknie.

Przy cichym sluchaniu bas jest nieslyszalny - jak do tej pory to jedyna "wada". Sub-a nie planuje ale jakas koncowke mocy w przyszlosci bym chetnie wyprobowal. Zastanawiam sie tylko czy cos to da przy cichym sluchaniu, czy kolumna troche "ozyje"...?

Sprzet stoi w salonie z kuchnia 50m z czego miejsce odsluchu ma jakies 20m. Na razie nie mam czasu by zrobic zdjecie ale bede mial pytania co do ustawienia i ew zatkania Basreflexu.

Dodam tylko ze sprzet kupilem okazyjnie.

Streambox kosztuje 1300€ kupilem wystawowa sztuke za 650€ i 3 letnie Sonusy za 700 € z minimalnymi otarciamy na tylnych rogach w naprawde fajnym stanie.

Za ta cene jest to baaardzo przyjemny zestaw ale 1600 € za nowe sonusy bym nie dal ... ;)

Ciekaw jestem co myslicie o takim abstrakcyjnym pewnie dla wielu z was zestawieniu.

Ja szukalem czegos porzadnego i kompaktowego.

Aha na razie testowalem tylko na FLAC-ach. Planuje CD Player od Pro-ject w przyszlosci.

Pozdrawiam z Wiednia - przepraszam - polskich ogonkow nie posiadam.

tu jeszcze link do Pro-ject gdyby ktos nie znal:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ooooooo ciekawa sprawa że w brązowej skórze te SF TT są. Nie widziałem takich. Może to wersja wiedeńskiej czekolady :) Co do basu przy wieczornym słuchaniu tak na godzinie 8:30 na gałce wzmacniacza to u mnie było go ach było wystarczająco. Niskotonowy głośnik w TT to trudny do napędu nie drogi Perles z ciężką membraną i twardym zawieszeniem. Potrzebuje mimo swej niedużej wielkości sporo energii do ruszania się żwawo. Miałem tydzień te Sonusy u siebie napędzane Nadem i basisko potęga w odniesieniu do kolumn w sumie prawie miniaturowych. Hmmmmm może Ci akustyka pokoju pokonuje to co głośnik produkuje ? No jest sporo wzmacniaczy które niestety zaczynają grać dopiero od godziny 9:30 a co bardziej leniwe od godziny 10 :)

Ooooooo ciekawa sprawa że w brązowej skórze te SF TT są.

Dokladnie takie jak na zdjeciach w tym tescie

Ukryta Zawartość

Nie rozumiem tytulu dlaczego "w czarnej". Czarne sa maskownice a skora wyglada jak stechniala czekolada z takim bialym nalotem ;) Ten "jasny nalot" w rzeczywistosci nie jest az tak silny jak na zdjeciu.

Przebilem sie przez ten wasz watek ale nie udzwignalem dluzszych tekstow i przepychanek ;) Ide jeszcze troche posluchac ...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.