Skocz do zawartości
IGNORED

Sonus Faber Toy Tower

Kriso81

Rekomendowane odpowiedzi

Po kolezensku tak spraw sie nie zalatwia. Bede mial na uwadze Twoje porady. Dzieki.

A jak mozna wiedziec to na jakie kolumny Kolega wymienil?

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

• Redaktorzy

A jak mozna wiedziec to na jakie kolumny Kolega wymienil?

Można. Wymieniłem je na kolumny Yamaha NS-590.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Slyszalem je kiedys u kumpla.

Mowisz, ze graja lepiej od tych sonosow?

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

• Redaktorzy

To że ja powiem, że grają lepiej nic nie znaczy. Moje zdanie nie jest tutaj żadnym wyznacznikiem.

Zależy kto czego oczekuje od dźwięku. Sonusy sprzedałem, bo miałem je wystarczająco długo. Wiem, że znajdą swoich zwolenników. Jednak nie jest to moja szkoła grania. Tak jak pisałem miałem w systemie pożyczonych wiele dobrych i uznanych wzmacniaczy podpiętych do TT (zarówno integry jak i dzielone) i kolumny jak najbardziej były wysterowane i dmuchały powietrzem. Basu absolutnie nie brakowało. Przyszedł na nie czas i sprzedałem. Co w tym dziwnego? Każdy z nas coś przedaje kupuje itp. Nie rozumiem tylko sprytnego pochodzenia Kolegi Robina, który poruszył temat "lichości" wzmacniacza Yamahy. Nie wiem czy słyszał TT w tej konfiguracji. Podejrzewam, że nie słyszał, a zabiera głos w temacie. Są oczywiście dużo lepsze wzmacniacze z lepszą sekcją przedwzmacniacza. Można uzyskać lepsze wypełnienie i nasycenie dźwięku. Ja przez to przeszedłem i postanowiłem skompletować sprzęt "vintage", gdyż słucham muzyki z tamtego okresu i mam taką zachciankę by zbudować system w oparciu o klocki z lat 70-tych. Tyle i aż tyle.

Ja to rozumiem, kazdemu po czasie nudzi sie ten sam dzwiek i szuka czegos innego.

Nie wydaje się aby ten CA 640 zdołał pocisnąć z TT to co w nich najlepsze. Chyba powinieneś mierzyć w mocniejszy na niskich rejestrach, wydajniejszy prądowo wzmacniacz.. Osobiście bym się nie odważył .

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

A słuchajcie Cambridge Audio Azur 651A wydaje się sensowny. Potrzebuje opini bo tak naprawde to mój pierwszy wzmacniacz stereo. Ja lubie ciepłe dzwięki a ten producent kojarzy mi sie dobrze. Będe troche zmieniał w moim sprzęcie....

Na moje oko i ucho taki Azur czy to 651 czy 640 to nie ta pólka cenowa i wagowa aby nakręcić sensownie Sonusy TT, mimo , że małe to jednak potrzebują silnego sterowania. Może model 840 ewentualnie 740. Zobacz jak niewysoką skuteczność mają te TT. Szukasz coś niedrogiego i pewnego aby skuchy nie było to zainteresuj sie tym, serio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

A słuchajcie Cambridge Audio Azur 651A wydaje się sensowny. Potrzebuje opini bo tak naprawde to mój pierwszy wzmacniacz stereo. Ja lubie ciepłe dzwięki a ten producent kojarzy mi sie dobrze. Będe troche zmieniał w moim sprzęcie....

Ja ci polecam Naim 5i lub jesli masz wiekszy budzet to XS, ten drugi pieknie napedza je.

CA 651 ma ok. 80 W przy 8 omach i 130 przy 4. Jeśli chodzi o moc to poradzi sobie bez problemu z TT ale na tym jego zalety się nie kończą. Brzmienie jest czyste, plastyczne i dość neutralne z lekkim dosłodzeniem na deser. A najważniejsze, przynajmniej dla mnie, to jego dynamika i świetna kontrola basu. Jeśli bas w kolumnach jest troszkę rozluźniony i miękki to CA651 go utwardzi i utrzyma w szeregu. Moim zdaniem to najlepszy wzmacniacz tej półki cenowej jaki CA stworzyło. To czołówka wzmacniaczy tej klasy. Porównywałem go bezpośrednio z Vincentem SV-227 i w niczym mu nie ustępował. Mocą i dynamiką zje tego Haiku i nie tylko jego na śniadanie. Wspomnieć też trzeba o dac USB.

No troche optymizmu wemnie się zrodziło, CA651 to chyba taki lepszy kompromis bo cena mnie nie zabija.

Ak kupowałem pierwsze kolumny i elektronikę to właśnie popełniłem błąd i brałem wszystko co oferował sprzedawca, wogóle długo by opowiadać, nipotrzebnie tyle w woofer władowałem focal sw800 a spokojnie mogłem dorzucić tą kase we wzmacniacz porządny ale niemiał mi kto doradzić i tak z żoną spedziłem 7h w sali a facet nam nosił i podpinał badziewne głośniki (badziewne teraz mi sie wydają) niestety mnie omamił i tak zostawiłem u niego 12k. Dopiero po miesiącu dokupiłem sonuski TT i okazało sie że nimam czym je napędzać. Ale chcę to zmienić i przerobie cały system z 7.1 na 5.1 plus nowe stereoooo chyba to najlepszy plan. Avance v300 bedą powieszone na ścianie zaś TT będą dumnie czarować dzwiękiem z nowej płyty IMANY.

Chciałbymnie popadać w skrajność cenową i coś rozsądnego wybrać tak do 3000zł. Może uda się gdzieś na śląsku ten komplet posłuchać....

Tylko jak tak czytam testy naima xs hehe to zaczynam szukać pieniędzy u dłużników.

mialem okolo 10 wzmacniaczy roznej klasy, do 2k euro i powiem ci, ze ten Naim jest warty kazdej centowki, gra superwowo.

Jestem bardzo zadowolony z tego wzmacniacza.

ps.

Duzo ludzi na forach zagranicznych poleca ten zestaw, czyli Naim i Sonus Faber.

Ok... CA651A moc 2 x 75 W RMS przy 8 Ω

Nami 50W przy 8 Ohmach no to jak to rozumieć, że nami mówi prawdę a CA coś koloryzuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) powiedzmy że dam rade finansowo bo znalazłem w Rybniku promocje za 3800zł tylko pytanie się nasuwa czy jest sens dokładać 1000zł. Chciałbym coś porządnego co da mi dużo satysfakcji, dopiero zaczynam tak bardziej na poważnie zmiany w sprzęcie więc na początek to i tak chyba grubo. Potem powinno być łatwiej bo jest co sprzedać i dokładać dążąc do doskonałości :).

No ale tu potrzeba pomocy lub po prostu odsłuchać, tylko nasuwa się pytanie czy moje uszy nie słysząc w życiu nic lepszego od tego NAIMA będą obiektywne.

Szkoda mi moich TT jak bidulki się męczą na Pioneerku....

Ukryta Zawartość

naim jest jaknajbardziej ok ale mysle ze xs to minimum w tym przypadku, chociaz ja bym to zrobił troche inaczej... preamp densena z koncówką meridiana i byłoby to idealne rozwiazanie w normalnych pieniadzach

Tak dokładnie to ma 78 W przy 8 ohm.

Kolego powiem Ci krótko i treściwie żaden budżetowy CA do tych kolumn. Im trzeba kloca pieca coś z ligi Vincent 233 czy NAD C 370, CA 840 To są kolumny które lubią być napędzane basem, czyli pądem. Wzmak z mocarnym prądowo basiskiem to jest to co trzeba tym głośnikom aby pokazały na co je stać. Nawet se głowy nie zawracaj wzmacniaczami budżetowymi adekwatnymi np do takich kolumienek jak np. moje Silver 6 od MA. Pamiętaj o złotej zasadzie aby ograniczyć topienie kasy w błoto.. Jeśli głośniki np. katalogowo kosztują 8 tys zł tak jak TT to szukasz do nich wzmaka który kosztuje minimum połowy ich ceny oraz CD za drugie połowę ich ceny. Oczywiście nie wnikam gidzie co i jak gra i czy się wysokie i średnie podobają :) W przypadku TT to i połowa ceny ciut za niska półka. Mówię o bezpieczniku finansowym pozwalającym poruszać się w wyborach na tych pólkach gdzie trzeba. Druga zasada nie wierzyć w cyferki pisane w danych technicznych tyczących mocy. Ale jak ktoś se coś nabije do głowy to musi sam dotknąć aby uwierzyć, że można było zrobić mądrzej i skuteczniej.

Mocą i dynamiką zje tego Haiku i nie tylko jego na śniadanie. Wspomnieć też trzeba o dac USB.

A pożycz sobie te HAIKU od wytwórcy, posłuchaj to potem za przeproszeniem odszcz... ;) te słowa i piwo mi wyślesz. A takie HAIKU zarąbiście skutecznie napędza kolumny Sonus Faber LUTIO wiesz co to za kolumny i jaki to przeciwnik dla wzmacniaczy ? Słuchałeś ich ? HAIKU ma 25 W, czy 45 ;) tyle, że to bzdura bo to wzmacniacz którzy rzondzi głośnikami a nie odwrotnie.Już o zaletach konstrukcji hybrydowej nie wspomnę. O tego sobie wypożycz. Ja wiem, że to nie ma wyglądu i producent nie ma marketingu sensownego ale wypożycz, proszę Cię ;)

Ukryta Zawartość

Kolego powiem Ci krótko i treściwie żaden budżetowy CA do tych kolumn. Im trzeba kloca pieca coś z ligi Vincent 233 czy NAD C 370, CA 840 To są kolumny które lubią być napędzane basem, czyli pądem. Wzmak z mocarnym prądowo basiskiem to jest to co trzeba tym głośnikom aby pokazały na co je stać. Nawet se głowy nie zawracaj wzmacniaczami budżetowymi adekwatnymi np do takich kolumienek jak np. moje Silver 6 od MA. Pamiętaj o złotej zasadzie aby ograniczyć topienie kasy w błoto.. Jeśli głośniki np. katalogowo kosztują 8 tys zł tak jak TT to szukasz do nich wzmaka który kosztuje minimum połowy ich ceny oraz CD za drugie połowę ich ceny.. Oczywiście nie wnikam gdzie co i jak gra i czy się wysokie i średnie podobają :) . Mówię o bezpieczniku finansowym pozwalającym poruszać się w wyborach na tych pólkach gdzie trzeba. Druga zasada nie wierzyć w cyferki pisane w danych technicznych tyczących mocy. Ale jak ktoś se coś nabije do głowy to musi sam dotknąć aby uwierzyć, że można było zrobić mądrzej i skuteczniej.

A pożycz sobie te HAIKU od wytwórcy, posłuchaj to potem za przeproszeniem odszcz... ;) te słowa i piwo mi wyślesz. A takie HAIKU zarąbiście skutecznie napędza kolumny Sonus Faber LUTIO wiesz co to za kolumny i jaki to przeciwnik dla wzmacniaczy ? Słuchałeś ich ? HAIKU ma 25 W, czy 45 ;) tyle, że to bzdura bo to wzmacniacz którzy rzondzi głośnikami a nie odwrotnie.Już o zaletach konstrukcji hybrydowej nie wspomnę. O tego sobie wypożycz. Ja wiem, że to nie ma wyglądu i producent nie ma marketingu sensownego ale wypożycz, proszę Cię ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Robin, dosc dlugo mialem te TT z roznymi piecami i mnie latwo nie zakrecisz. Nie pisz juz o tym pradzie i basie tych kolumn, gdyz jak ktos zna sie na audio to smieje sie z Twoich wpisow w tym temacie. Mlodzi stazem lykaja jak pelikany, a starzy maja ubaw po pachy. Toy Towerowi blizej KD niz stereo. Bas jest podkolorowany i w zaden sposob nie ma startu do starych kolumn z obudowa zamknieta czy tez dobrych kolumn stereo z BassRefleksem. Srednica jest bardzo przecietna, a wysokie tony to juz porazka. Ta Vifa XT25 w wersji dla Sonus Fabera nie nadaje sie do systemow stereo. Tworzenie aury i przestrzeni jest bardzo slabe. Wysokie tony nie daja blasku i poswiaty. Dlugo testowalem te kolumny z roznymi dobrymi piecami i roznymi zrodlami (od magnetofonow kasetowych, CD, DACow oraz wybitnych systemow analogowych-gramofonach). Niestety na TT nie da rady zbudowac porzadnego brzmienia. Przykro sie czyta, ale placac nawet 5000zl sa to utopione pieniadze w blocie. Przekonalem sie o tym ja i zapewne drugi wlasciciel tych kolumn. A ze trzeciemu wlascicielowi i Tobie sie podoba? No coz... Byc moze macie swoje wymagania i inne osluchanie i dla Was TT sa BDB. Takie jest moje zdanie.

Swoja droga, pisales niedawno w swoim temacie "Malo iskier". Doradzano Ci zebys zmienil kable itp. Teraz ja Ci doradze. Zmien kolumny i zrodlo, bo to najwazniejsze klocki w zestawie HiFi. Odpusc te swoje wielbione wzmacniacze, bo to nie one sa primadonna w zestawie.

Przepraszam za szczerosc, ale musialem to napisac.

kangie

Posiadalem rozne kolumny do 12k zl, i te sonusy sa warte tych 8k bez dwoch zdan.

Nie wiem czy ty posiadales te same kolumny. U mnie jest fenomenalna przestrzen i rowniez glebia, hmm bass "podkolorowany" tutaj sie nie zgodze,co do srednicy to jest fajnie wypchnieta do przodu i instrumenty faktycznie brzmia naturalnie. A co do gory to tutaj niczego nie brakuje, super detale ale po stronie cieplejszej bo w koncu to Sonus Faber.

A do kina to mozesz sobie kupic Monitor Audio.

Maiłem odnieść sie do Twojej wypowiedzi dużo wcześniej, ale odpuściłem jako, ze winny się poczułem ;) ze Cie zaczepiłem w temacie TT. Miałeś je zdecydowanie za krótko. Nie nie Boże bron nie chce z Cibie zrobić guuupka, ale Twoja przygoda z TT to sakramencki falstart zafundowany przez sprytnego sprzedawcę. TT które stoją teraz u kolegi nie miały szans nikogo zadziwić i zaskoczyć napędzane yamahą. Druga sprawa tu zaakcentuje mocno. Lubię Cie i szanuję i nie ze złośliwości to pisze, ale prawda jest taka, że absolutnie nie byłeś obeznany, osłuchany ze sprzętem. Po prostu nie wyedukowany, jak słuchać, czego słuchać i do czego to odnieść. Twoja żonglera wieloma wzmakami psu na buty niestety, bo jak wyżej napisałem to nie kwesti podoba się, czy nie tylko nauczenia się odbierania jakże ułomnych prezentacji w domowych warunkach. TT od Sonusa to nie to samo co ich duże modele, ale to już kolumny dla bardziej świadomego osłuchanego słuchacza. one Cibie po prostu przeskoczyły. Ja bardzo dawno temu jako młody serwisant z Zurt Unitra mając w domu Altusy :) poszedłem do klinta celem naprawy domowej i jego kolumny VC za chyba 2 tys dolców na ówczesne czasy w ogóle dla mnie nie grały. Ani basu, ani wysokich nie miały, a średnica to ja nie wiedziałem co to jest w ogóle :) Przepraszam, że uraziłem, ale tak to jest. Czy to na kolumnach za 3 tys , czy za 30 tys to jeden szyyt, bo to i ta nawet się nie ociera o to co się słyszy muzykę na żywo, na sali koncertowej czy mniejszej klubowej czy na koncercie w plenerze. ja co sobotę z muzyka jestem graną na żywo. Co do moich kolumn , bo o tym wspominasz,z e iskier za mało. Już jest ile trzeba , dokładnie tyle ile z taniutkich kolumienek można dostać. Podobają się bo ja umiem ich słuchać. Jeśli zmienię to tylko na Sonusy . A Ty Panie kolego jak w tym przysłowiu, że trafiło się ślepej kurzej jajko ;) ;) ;) Zapłaciłeś za nie 6750 zł w zestawie z Yamahami, DRAMAT czyli super okazyjna cena za skrzynki i nie wiedziałeś co z nimi zrobić. Ewidentną łobuzerkę na Tobie zrobił salon Audio gdzie to brałeś. Wzięli Twoje 10 tys bo tyle się dało wziąć.Nie powiem, ja też w życiu popełniałem błedy audio.Wielu z nas tu nawet nie marzy o takim sprzęcie :) Farciarz : Pozdrawiam i nie czuj się urażony i mam nadzieje, że już sobie darujemy dalsze przytyki w tym temacie.

Gość

(Konto usunięte)

Dobrze mówisz kolego...dobre brzmienie nie ma nic wspólnego z efekciarstwem...i nie zawsze musi brzmieć przyjemnie i słodko...nie wszystkie realizacje da się na takim posłuchać...u jednego będzie dobre coś jasnego, u innego ciemnego. No chyba, że jest możliwość regulacji barwy???

nie do końca, obnażanie wad realizacji nagrań nie jest zaletą tylko wadą. Co do efekciarstwa zgoda, dobry system taki nie jest tylko ze to na ogół w efekciarskich systemach daje sie słuchać tych 10%, a 90 jest szeroko omijane

.dobre brzmienie nie ma nic wspólnego z efekciarstwem

Dokladnie, to nie sa kolumny do efekciarstwa, tylko dla smakoszy dobrego dzwieku :)

Gość

(Konto usunięte)

nie do końca, obnażanie wad realizacji nagrań nie jest zaletą tylko wadą. Co do efekciarstwa zgoda, dobry system taki nie jest tylko ze to na ogół w efekciarskich systemach daje sie słuchać tych 10%, a 90 jest szeroko omijane

Moim skromnym zdaniem nie da się jednoznacznie stwierdzić czy nagranie jest ok czy nie. Każdy system ma swój charakter brzmienia...i to tak naprawdę determinuje brzmienie na nim poszczególnych realizacji...nie znamy systemu jaki był używany przy realizacji...więc psu na budę są te wszystkie recenzje brzmienia albumów muzycznych, o systemach audio nie wspominając...(każdy recenzent czy użytkownik ma inny słuch, preferencje słuchowe, itd.,)

zgoda tylko w pomieszczeniu gdzie akustyka nie kuleje i reszta toru jest odpowiednia przepinając czy to kolumne czy wzmacniacz na gorszy od razu wychwycimy który gra np płytszą wypchnietą sceną czy też daje chmurę dzwieku i to jest własnie efekciarstwo, nie tylko same skraje pasm juz nie wspominając o tym ze wiekszość userów nie ma odpowiedniej akustyki wszystko chodzi po scianach i czasami zle interpretują co jest lepsze, chyba sie zemną zgodzisz.

Kolego powiem Ci krótko i treściwie żaden budżetowy CA do tych kolumn. Im trzeba kloca pieca coś z ligi Vincent 233 czy NAD C 370, CA 840 To są kolumny które lubią być napędzane basem, czyli pądem.

Bzdura. TT nie są wcale trudne do napędzenia ani też jakieś szczególnie wyjątkowe w dziedzinie zapotrzebowania na prąd jeśli chodzi o bas. Fakt 84 dB może nie wystarczyć do nagłośnienia dużego pomieszczenia ale nie do tego zostały zbudowane. I na koniec spokojnie napędzi je 40 W integra ( bez znaczenia czy budżetowa czy nie) i mówię tu o mocy a nie o koherentności (jakości) brzmieniowej. CA 651a jest aż zanadto mocny do ich napędzenia. Podłącz a później się wypowiadaj.

Gość

(Konto usunięte)

Masz absolutną rację co do złej akustyki...to jest niestety trudny temat...wielu szanowanych kolegów słucha hałasu nie muzyki...brak lokalizacji źródeł, płytka scena i do tego wielkie bum bum to jest to :-. Obserwując forum martwi mnie to, że część userów wydaje krocie na sprzęt i dosłownie "stawia go do kąta"...nie tędy droga...

CA 651a jest aż zanadto mocny do ich napędzenia

Bzdura Przyjacielu :). Wiesz co to te 84 dB znaczy? ale nie tylko w suchcych cyferkach rzecz ;) Nie proponuj wzmacanicza z ligi tzw budżetowej za 2800zl w kraju z chorymi cenami sprzetu audio coś jak mój stary NAD 350 tyko daleko mu do niego do kolumn od Sonusa, nawet małych Sonusów. Nie napuszczajmy ludzi na minę, tak się nie godzi. Zaproponuj np używany NAD 370 po taniości to bedziemy wiedzieć o czym gadamy i czego potrzeba tym niby małym Sonusom TT.

nie wspominając o tym ze większość userów nie ma odpowiedniej akustyki wszystko chodzi po scianach i czasami zle interpretują co jest lepsze, chyba sie zemną zgodzisz.

Zgodzę się i to bardzo. Z 80% nas tu ma na bakier z ustawieniem głośników.

Jeszcze na chwilę wracając napisałeś

Przekonalem sie o tym ja i zapewne drugi wlasciciel tych kolumn.

Drugi wlaściel napędzał je wzmacniaczem od Onkyo, gorzej już być nie może , a jak byś widział w jakiej akustyce grały i jak były ustawione to byś się zadziwił mocno jak można takie rzeczy robić. A sprzedał bo mu kasa na biznesik potrzebna, sprzedawał wszystko.

Po twojej wypowiedzi wnioskuję, że to ty nie wiesz co te 84 dB oznaczają. Nikt nie kupuje TT do 60m salonu by później martwić się o mocny wzmacniacz bo nawet 200W nic tu nie pomoże. I tak dla jasności nigdzie nie polecałem CA651 tylko wyraziłem opinię, że ten wzmacniacz jeśli chodzi o moc to bez najmniejszego problemu wysteruje TT. Dodam, że jeśliby nazywał się Naim czy Primare itp. i miał solidniejszą obudowę to kosztowałby dwa razy tyle bo do całej reszty zarzutów żadnych po prostu nie ma. Zaś ty sugerujesz się jedynie ceną marką i pozycją marketingową jakby to miało jakieś znaczenie. Liczy się to co dany sprzęt sobą reprezentuje a nie ile kosztuje. Więc jak nie słuchałeś tego wzmaka to się nie wypowiadaj.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.