Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktos uzywal equalizera do Sub ANTIMODE 8033, SVS AS-EQ1 lub cos podobnego

luckyguliver

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Probowalem najpierw szczescia na forum stereo, potem w klubie Sub ale bez wiekszego powodzenia. Mam nadzieje ze tu sie czegos dowiem :)

Niedawno zakupilem Sub M&K MX-70B do moich monitorow i chociaz jestem calkiem zadowolony z tego jak sub sobie radzi w Hi fi to wydaje mi sie ,ze stac go na wiecej. Natknalem sie niedawno na bardzo pozytywne recenzje na ang forach equalizera ANTIMODE 8033 ,ktory podobno sam wszystko robi:) Przyciskasz guzik i masz. Podobny produkt to SVS AS-EQ1 ale zdaje sie znacznie drozszy. Czy sa jakies inne na rynku godne polecenia i w miare tanie?

Z gory wielkie dzieki i prosil bym bardzo o trzymanie sie watku. Zadne rady typu po co ci sub, kup podlogowke itd. Wiecie co mam na mysli. To naprawde upraszcza zycie.

Pozdrawiam

Jak mi sie nic nie pomieszalo to wydaje mi sie ,ze co niektore sub'y maja taki EQ fabrycznie wbudowany. Krotki opis tej funkcji znalazlem na stronce Velodyne :" umożliwia całkowicie automatyczne dopasowanie charakterystyki przenoszenia subwoofera poprzez kalibrację w 5-ciu punktach częstotliwości, co w praktyce przekłada się na likwidację rezonansów i ubytków w miejscu odsłuchowym. Kalibracja jest niesłychanie prosta – wystarczy wcisnąć odpowiedni przycisk, uprzednio podłączając mikrofon znajdujący się na wyposażeniu "

Prosze mnie poprawic jak cos nie tak...:)

co w praktyce przekłada się na likwidację rezonansów i ubytków w miejscu odsłuchowym.

Życzę powodzenia z tą likwidacją rezonansów.

Możesz zlikwidować rezonanse przez ich punktowe wycięcie. Nie zlikwidujesz natomiast pogłosu. Co do automatycznej korekcji, to być może jest ona skuteczna - nie wiem. Na pewno bardzie precyzyjną metodą jest pomiar i manualne ustawienie equalizera parametrycznego.

Możesz zlikwidować rezonanse przez ich punktowe wycięcie. Nie zlikwidujesz natomiast pogłosu. Co do automatycznej korekcji, to być może jest ona skuteczna - nie wiem. Na pewno bardzie precyzyjną metodą jest pomiar i manualne ustawienie equalizera parametrycznego.

Masz może takie wykresy z pomiarów przed i po zastosowaniu "punktowego wycięcia" rezonansów?

Jak pokażesz swoje, to ja Ci pokażę swoje wykresy - jak korekcja wycina rezonanse.

Pokazywałeś swoje - coś tam było schrzanione - wycinało całe kaniony. Jak będę miał czas to może porobię jakieś fotki u siebie w weekend.

Hey,

Kupilem to cudo...raz kozie smierc :) Jak dojdzie i podlacze to dam znac jaki efekt osiagnalem. Apropos latania z mikrofonem i robienia tego "recznie" to chyba czytalem wypowiedzi tych ktorzy mieli okzaje tak wlasnie pobiegac sobie po pokoju a potem kupili antimode i zachwalali to drugie. Poszukam jeszcze po forach przytocze co ludzie mowia.

• 1 miesiąc później...

Hey,

Kupilem to cudo...raz kozie smierc :) Jak dojdzie i podlacze to dam znac jaki efekt osiagnalem. Apropos latania z mikrofonem i robienia tego "recznie" to chyba czytalem wypowiedzi tych ktorzy mieli okzaje tak wlasnie pobiegac sobie po pokoju a potem kupili antimode i zachwalali to drugie. Poszukam jeszcze po forach przytocze co ludzie mowia.

Witam, i jak tam testy ???

Witam, i jak tam testy ???

Efekty użycia będzie pewnie bardzo dobrze słyszalny, charakterystyka pomieszczenia się zmienia (zwłaszcza w średnich i wysokich częstotliwościach). Niestety to wcale nie oznacza, że zasadniczy problem pomieszczenia jakim jest niekontolowany bas został zlikwidowany. Wystarczy w takim pomieszczeniu zrobić pomiar CSD (wodospadowa charakterystyka w RoomEQ Wizard), żeby się przekonać, że bas dalej ciągnie się powłóczystym ogonem dla częstotliwości modów pomieszczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.