Skocz do zawartości
IGNORED

TQWT/DTQWT vs PMS vs ?

BB84

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat: "dyspa pisze o efektywności tylko zastanawiam się po co - od tego jest wzmacniacz.

I jeszcze jedna jego niekonsekwencja to wspomnienie o wzmaku lampowym dla tej konstrukcji w świetle żąglowania efektywnoącią samych głośników."

Ciekawa teoria .. od czego jest wzmacniacz, od efektywności?

To nie tak, im wyższa sprawność głośnika tym mniej mocy musisz dostarczyć ze wzmacnioacza, aby uzyskać takie samo ciśnienie akustyczne, owszem nisko sprawny głosnik z silnym (wydajnym) wzmakiem pozwolo uzyskać takie samo ciśnienie jak słaby wzmak z efektywnym głośnikiem, tyle, że mówimy tutaj o pewnych zaletach, które koledzy już opisali. Nie da się bowiem mikrodetali odtworzyć wierniej ciężką membraną niż lekką, to oczywiste. Można się rozwodzić nad tym, iż silniejszy układ magnetyczny zniweluje to, co tracimy zwiększając masę drgającą, jednak nie do końca, bowiem to tak jak ze sportowym silnikiem w kompozytowej karoserii (będzie szybko i dynamicznie), a teraz obciążona ciężarówka z odpowiednio większą jednostką napędową też w pewnym momencie (po nabraniu prędkości) poszaleje, ale co w chwili startu, jaka będzie jej "dynamika przyśpieszenia"? Spójrzmy teraz na głośnik przecież tutaj mamy ciągłe "przyśpieszanie" (zwalnianie, jeśli zwrot wektora jest ujemny). To co koledzy piszą o zawieszeniu to też sama fizyka, Peerlesy z grubym resorem mają imponujący wychył, który katalogowo imponuje (nie uważam że to słabe głośniki - przeciwnie) jednak mają specyficzne zastosowanie. Redukując masę gumy w zawieszeniu zmniejszamy masę ruchomą, zwiększamy wówczas rezonans, ale zwiększa się odpowiedź impulsowa... jeden woli rybki drugi akwarium. Pisząc uzasadniam słusznośc wyboru konstrukcji TQWT (DTQWT).

Zarzucasz mi niekonsekwencję, jednak nie rozumiem co masz na myśli pisząc: "jeszcze jedna jego niekonsekwencja to wspomnienie o wzmaku lampowym dla tej konstrukcji w świetle żąglowania efektywnoącią samych głośników"

Otóż stwierdzam, że pełnię zalet te głośniki ukażą w połączeniu z dobrą lampą np. SET 300B (8Watt), gdzie sprawność głośnika to podstawa.

Waveguide wraz z Audaxem do wzięcia w POLINKU

Bo jeśli człowiek wacha się czy zrobić taniej z 20-to cm głośnikiem aby uzyskać jakieś tam basy (TQWT)a wielkimi głośniorami na basie (DTQWT) to chyba polecenie wzmaka lampowego (wzmacniacz napięciowy) do TQST jest dziwne.

Bo jeśli człowiek wacha się czy zrobić taniej z 20-to cm głośnikiem aby uzyskać jakieś tam basy (TQWT)a wielkimi głośniorami na basie (DTQWT) to chyba polecenie wzmaka lampowego (wzmacniacz napięciowy) do TQST jest dziwne.

POWTARZAM NIC KOLEDZE NIE POLECAM, jedynie przedstawiam, iż wówczas pokazują pełnię swego brzmienia

No coments:)

O zmianie wzmacniacza nie myślę, D-NFB to bardzo wydajna prądowo końcówka, a jej brzmienie mnie w pełni satysfakcjonuje. Dlatego też myślałem raczej o TQWT, po pierwsze mocna końcówka, po drugie warunki lokalowe. Witku te uzyskane "jakieś tam basy" mogą okazać się w pełni wystarczające ...

Czyli wszystko co potrzebne do budowy TQWT dostanę w polinku ? a jak wygląda sprawa z zamówieniem kitu bezpośrednio u Jantzena ? opłaca się ?

O zmianie wzmacniacza nie myślę, D-NFB to bardzo wydajna prądowo końcówka, a jej brzmienie mnie w pełni satysfakcjonuje. Dlatego też myślałem raczej o TQWT, po pierwsze mocna końcówka, po drugie warunki lokalowe. Witku te uzyskane "jakieś tam basy" mogą okazać się w pełni wystarczające ...

Czyli wszystko co potrzebne do budowy TQWT dostanę w polinku ? a jak wygląda sprawa z zamówieniem kitu bezpośrednio u Jantzena ? opłaca się ?

Wszystko w POLINKU

Co do opłacalności nie wiem, ale dawno temu coś chciałem kupić w Danii i zdaje się, iż odesłali mnie do Wilkowa (Polink):)

Witku te uzyskane "jakieś tam basy" mogą okazać się w pełni wystarczające ...

A jakie one mają być?

Gdyby jeszcze kolumna miała wyjście otworu do tylu to niebyłoby problemu a tak myślę że będzie go być może mało w każdym razie będzie "suchy".

A jakie one mają być?

Gdyby jeszcze kolumna miała wyjście otworu do tylu to niebyłoby problemu a tak myślę że będzie go być może mało w każdym razie będzie "suchy".

Nie liczę na zejście do Hadesu, raczej precyzyjny, nielejący się, dobry do małych składów jak również do większych rockowych. Nie wiem jak to precyzyjnie ubrać w słowa. Fajnie byłoby, gdyby ilościowo dorównywał PMS'om. Jak mówiłem nic nie tracę, w każdej chwili można dołożyć basy i zmienić obudowy.

A dlaczego nie coś z aluminium?

A nie wiem ?

Może zadam pytanie inaczej, jakie plusy i minusy widzicie w PMS vs TQWT, pod jakimi względami jedna konstrukcja będzie dominować nad drugą.

odwrotnie, twarde zawieszenie pozbawia.

Ale masz dziwne przemyślenia, budują nie z powodu głośników takich czy innych tylko z powodu charakteru obudowy.

Skąd u ciebie pewność, że obudowa nie została dobrana do głośników ?

Napisałem do Troelsa co sądzi o zastosowaniu Beyma SM-110N. One są 3x tańsze niż Eminence. Na tym forum je polecali jako tańsza alternatywa 10LW30, czyli jeszcze innych 10'ek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cytat: Skąd u ciebie pewność, że obudowa nie została dobrana do głośników ?

[/i]

Patrzmy na zagadnienie globalnie, każdy przetwornik mozna zaaplikować na wiele sposobów, to konstruktor decyduje co chce osiągnąć i jaki mu przyświeca cel. W tym wypadku zdolnośc przetworników do grania z efektywnością na poziomie 95 dB została wykorzystana optymalnie. Co to oznacza, a no tyle, że chcąc np z wykorzytać dwa przetworniki (zaaplikowanw w TQWT)w konstrukcji zamkniętej, bądź w bassrefelksie możemy z nich wycisnąć max 90 dB, takie są prawa akustyki, kto modelował charakterystyki, mierzył głośniki wie o czym piszę...

Reasumując: w celu maksymalnego wykorzystania skuteczności przetworników musimy dokonać zabiegu akustycznego, który pozwoli na "podbicie" w rejonie niższych częstotliwości charakterystyki przetwarzania. I temu właśnie służy obudowa tubowa, któa jest tutaj mixem obudowy ćwierćfalowej (labiryntowej). Tak więc dywagacje na temat tego, czy głośniki zostały dobrane do obudowy, czy obudowa do głośników chyba wydają się zbędne, bowiem sprawa jest czytelna:)

Do autora wątku: jeśli oczekujesz od zestawu sowbody grania, rozamchu i niezłej przestrzeni wspartej naprawdę wystarczającym funadmentem nie zastanawiaj się dłużej, szkoda również czasu na zagadnienia typu "a może coś na aluminium" doradców w sieci spotkasz wielu, tylko zadaj im i sobie pytanie czy wiedzą o czym piszą, każda propozycja winna być poparta jakąś myślą autora, a nie tylko hasłem, sloganem...

Do Witka: "No może coś z aluminium" no i co dalej chcesz aplikować tutaj na basie aluminiowego seasa, czy visatona, a jakieś pomiary, symulacje, nawet skuteczność takiego głośnika nie mówiąc o innych parametrach jak dobroć, czy częstotliwość rezonansowa nie pozwala wprost zaaplikować w tej obudowie i zwrotnicy, zatem jeśli ktoś ma takie porady hasłowe, to rozmumiem że jest w stanie przedstawić koledze gotowy projekt do skopiowania, bo jeśli dobrze rozumiem to chyba pyta o konkretny przykład i nie ma zamiaru nic budować od podstaw samodzielnie.

Więc jeśli zabiearmy głos w dyskusji to miejmy coś do powiedzenia, ale na temat:(

Troels twierdzi, że Beymy się jak najbardziej nadają, zwrotki też nie trzeba modyfikować, więc brnę stanowczo w DTQWT ;) Polink ma wszystko co potrzebne.

Trzymam kciuki

----------------

Cytat: Skąd u ciebie pewność, że obudowa nie została dobrana do głośników ?

[/i]

Patrzmy na zagadnienie globalnie, każdy przetwornik mozna zaaplikować na wiele sposobów, to konstruktor decyduje co chce osiągnąć i jaki mu przyświeca cel. W tym wypadku zdolnośc przetworników do grania z efektywnością na poziomie 95 dB została wykorzystana optymalnie. Co to oznacza, a no tyle, że chcąc np z wykorzytać dwa przetworniki (zaaplikowanw w TQWT)w konstrukcji zamkniętej, bądź w bassrefelksie możemy z nich wycisnąć max 90 dB, takie są prawa akustyki, kto modelował charakterystyki, mierzył głośniki wie o czym piszę...

Reasumując: w celu maksymalnego wykorzystania skuteczności przetworników musimy dokonać zabiegu akustycznego, który pozwoli na "podbicie" w rejonie niższych częstotliwości charakterystyki przetwarzania. I temu właśnie służy obudowa tubowa, któa jest tutaj mixem obudowy ćwierćfalowej (labiryntowej). Tak więc dywagacje na temat tego, czy głośniki zostały dobrane do obudowy, czy obudowa do głośników chyba wydają się zbędne, bowiem sprawa jest czytelna:)

Dyspa, dzięki za wytłumaczenie fakamadadzie, ja nie mam cierpliwości.

Do Witka: "No może coś z aluminium" no i co dalej chcesz aplikować tutaj na basie aluminiowego seasa, czy visatona, a jakieś pomiary, symulacje, nawet skuteczność takiego głośnika nie mówiąc o innych parametrach jak dobroć, czy częstotliwość rezonansowa nie pozwala wprost zaaplikować w tej obudowie i zwrotnicy, zatem jeśli ktoś ma takie porady hasłowe, to rozmumiem że jest w stanie przedstawić koledze gotowy projekt do skopiowania, bo jeśli dobrze rozumiem to chyba pyta o konkretny przykład i nie ma zamiaru nic budować od podstaw samodzielnie.

Więc jeśli zabiearmy głos w dyskusji to miejmy coś do powiedzenia, ale na temat:(

Skąd wiesz jaką wiedzą akustyczną posiada właściciel tematu? - ja nie wiem jaką ma, a musi mieć jakąś ponieważ chce zbudować to co chce zbudować i za żadne skarby świata po złożeniu wszystkiego w kupę nie będzie w 100% zadowolony więc musi pokąbinować i skorygować co nieco więc musi wiedzieć co korygować.

To są oczywiste zagadnienia. Nie zmienia to faktu, że można zaprojektować obudowę pod dane głośniki albo wybrać głosniki pod dany typ obudowy. Proces projektowania kolumny głosnikowej moze przebiegać i tak i tak. Nie wiem, w którym miejscu masz problem (bądź też "dziwne przemyslenia")

W dodatku myślę że wszelakie obudowy nierezonansowe typu TL, tuba i TQWT nie nadają się do rocka, dźwięk jest "suchy" a w tej muzyce potrzeba nie dość że powera to jeszcze z "mięchem".

W dodatku myślę że wszelakie obudowy nierezonansowe typu TL, tuba i TQWT nie nadają się do rocka, dźwięk jest "suchy" a w tej muzyce potrzeba nie dość że powera to jeszcze z "mięchem".

Wiekszej bzdury dawno nie slyszalem. Na glosnikach PMC z linia transmisyjna miksuje sie i masteringuje tysiace roznorakiej muzyki, lacznie z rockiem. Chcesz nam wmowic, ze TL sie do tego nie nadaje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiekszej bzdury dawno nie slyszalem. Na glosnikach PMC z linia transmisyjna miksuje sie i masteringuje tysiace roznorakiej muzyki, lacznie z rockiem. Chcesz nam wmowic, ze TL sie do tego nie nadaje?

Ukryta Zawartość

meloV8, przy prezentacji mojej kolumny wypisywałeś głupoty które świadczą że ciut mało wiesz co w trawie piszczy.

No chyba nie powiesz mi że np. z TL można uzyskać BR typu Bum Box.

Ukryta Zawartość

Heh. W TL ograniczenia nadaja tylko parametry T-S glosnika.

Heh, nie tylko.

Choćbyś niewiem jak specjalnie z mocnym podbiciem zaprojektował TL to i tak będzie mniej mięcha niż w subwooferze BR.

meloV8 wie co pisze. Projektowal mi TLki i byłem zadowolony. Dobrze zaprojektowana TLka będzie łączyła w sobie rozciągnięcie basu jak w br z impulsem obudowy zamkniętej.

Swoją drogą tańsza alternatywa DTQWT jest ciekawą propozycją. Gdybym nie robił aktywnych dołów to raczej bym się skusił na ten projekt.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Miecho to pojecie wzgledne. Moze Ty to tak odbierasz, dla mnie bas z TL jest po prostu lepszy jakosciowo, bardziej rzeczywisty, zblizony do basu akustycznego prawdziwych instrumentow.

NO WŁAŚNIE, a zatem jest słabszy niż z BR który w ogólnej świadomości ludzkiej dominuje ponieważ takie trendy teraz są.

Bas z BR zawsze wydawal mi sie zbyt rozlazly, owszem, jest go duzo ale to "miecho" zazwyczaj muli.

Pytanie odnosnie cewek i kondensatorow - czy standart z-cap beda ok na poczatek ? chcialbym sie pobawic bocznikami wysokotonowki, a pozniej ewentualnie inwestowac w cos lepszego. Czy cewki WAX dadza wymierne efekty w porownaniu do zwyklych drutowych ?

NO WŁAŚNIE, a zatem jest słabszy niż z BR który w ogólnej świadomości ludzkiej dominuje ponieważ takie trendy teraz są.

Nie jest slabszy, w ogole co to znaczy slabszy? Wiekszosc obudow BR jest po prostu niewlasciwie zaprojektowana, co daje podbicie na basie, jesli dla kogos to jest referencja to nie ma o czym mowic. Natomiast jak chcesz miec rowniez podbity bas z TL, to bierzesz glosnik o wyzszej dobroci, tunel krotszy ( niz wypadaloby to ze wzoru na cwiartke )o ksztalcie prostym, z wieksza powierzchnia niz Sd glosnika.

To nawet nie trzeba nic budowac, wystarczy zrobic symulacje.

Nie jest slabszy, w ogole co to znaczy slabszy? Wiekszosc obudow BR jest po prostu niewlasciwie zaprojektowana, co daje podbicie na basie, jesli dla kogos to jest referencja to nie ma o czym mowic. Natomiast jak chcesz miec rowniez podbity bas z TL, to bierzesz glosnik o wyzszej dobroci, tunel krotszy ( niz wypadaloby to ze wzoru na cwiartke )o ksztalcie prostym, z wieksza powierzchnia niz Sd glosnika.

To nawet nie trzeba nic budowac, wystarczy zrobic symulacje.

no comment

gdzie widzisz brak kultury?

Kondy jentzena standard na początek wystarc

W dziecinnych docinkach i obrazkach skośnookich ...

A cewki WAX czy standard ? właściwie cena nie jest kosmiczna. Muszę "zbadać" te waveguide monacora WG-300 ale Troels pisał chyba, że się nie nadają.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.