Skocz do zawartości
IGNORED

TQWT/DTQWT vs PMS vs ?

BB84

Rekomendowane odpowiedzi

Co poradzic. Jak sie niektorym koncza argumenty w rozmowie, to siegaja po prymitywne, pozbawione kultury zachowania.

Ale co ja mogę poradzić że trochę mijasz się z prawdą, piszesz to co piszesz a ja się uśmiecham nic więcej, tłumaczyć mi się nie chce bo tu jest forum a nie szkoła.

Ale co ja mogę poradzić że trochę mijasz się z prawdą, piszesz to co piszesz a ja się uśmiecham nic więcej, tłumaczyć mi się nie chce bo tu jest forum a nie szkoła.

Myślę, że zwyczajnie nie masz argumentów. Jak na razie piszesz o subiektywnych odczuciach, a nie faktach, więc nie bardzo jest jak prowadzić dyskusję na tak ogólnikowym poziomie. Niestety na tym forum zdarza się to za często. Zamiast rzetelnych wypowiedzi - ataki personalne.

Myślę, że zwyczajnie nie masz argumentów. Jak na razie piszesz o subiektywnych odczuciach, a nie faktach, więc nie bardzo jest jak prowadzić dyskusję na tak ogólnikowym poziomie. Niestety na tym forum zdarza się to za często. Zamiast rzetelnych wypowiedzi - ataki personalne.

odpowiedź jak we wpisie 62.

przecież nie będe każdą pierdołe dementował

A cewki WAX czy standard ?

Standard

Witek! Przyglądam się od jakiegoś czasu temu tematowi, trochę w nim zabieram głos, mam nadzieję, że na temat, a Ty ciągle zgodnie z sugestią autora bardziej nadajesz się na "bocznicę", bo jeśli nie negujesz pomysłów innych, to odpowiadasz zaczepnie, ale nigdy nic od siebie. Jak już próbujesz pisać o dźwięku lub jego "strojeniu" to dajesz nam do zrozumienia, że nie masz do napisania nic merytorycznego. Jeśli polemizujesz w temacie jakości basu z TL i próbujesz nam przedstawić, iż z tej obudowy nie uzyskamy boomboxowego brzmienia, to sobie odpuść. Jeśli ktoś myśli o TL, OB, czy Tubie to dawno temu wyleczył się z napompowanego brzmienia fikcyjnie zestrojonych bassreflexów dla mas. Jeśli potrzebujesz tskich efektów to musisz podążać swoją drogą, tylko wydaje mi się że na "pewnym rozdrożu poszedłeś w złym kierunku" kierunku zmanierowanego hi-fi lub nawet low-fi. Zresztą generalizowanie jak zwykle nie ma sensu żle zestrojony Tl będzie gorszy od dobrego BR. Jendak pisząc teoretycznie przyjmujemy, że różne typy obudowy zaprojektowane są optymalnie i wówczas z całą pewnością TL ma wiele zalet względem BR, które aby ocenić trzeba choć raz posłuchać.

I jeszcze jedno nic nie tłumaczyłem koledze Fakamada tylko Tobie, akurat Fakamada pisze na temat i do rzeczy, a Ty ciskasz się niemerytorycznie pompując forum, jeśli się mylę to pokaż mi jeden wpis w którym doradzasz i wypowiadasz się opiniotwórczo... nie rozumiem również czemu TL nie nadaje się Twoim zdaniem do rocka, może miałeś styczność ze złym projektem TL, a może co gorsza w ogóle nie miałeś styczności?

Otóż w pewnym obszarze jakościowym nie ma miejsca na takie pierdoły, jakoś nie kojarzę, aby do różnych rodzajów muzyki stosować odmienne zestawy stereo, jeśli nie są uniwersalne to nie najlepiej świadczy o ich jakości:)

Co do elementów w zwrotnicy, nie bardzo rozumiem porady w stylu "na początek wystarczy", na jaki początek? Z doświadczenia wiem, że prowizorki trwają najdłużej:) Prawda jest taka, że najsłabszym ogniwem są kondensatory i nie będzie to odkrywcze ale najważniejsze są te na drodze sygnału. Jeśli chodzi o cewki to z mojego doświadczenia różnice są dalece mniejsze, choć przy cenach WAX'ów tych mniejszej wartości nie jest wcale tak źle :)

p.s. co do waveguide ten Monacor moim zdnaie odpada jego parametry fizyczne (wymiary) zdaje się, że go wykluczają (choć jeśli się mylę to sorki), ale chyba jest inny problem nie wiem czy tworzywo z którego jest wykonany oraz jego kształt (od tyłu) pozwoli wykonać "estetyczne" podfrezowanie pod kosz JA8008???

Dyspa wiesz co, napisz co więcej wniosłeś do tego tematu ode mnie, albo nie pisz bo w dupie to mam.

W dodatku przeczytaj jeszcze raz co napisałeś sam i pomyśl ile zdań jest napisane na zasadzie: bo mi się wydaje.

BB84 sorry chciałem dobrze doradzić wczuwając się w Ciebie tzn w muzę jaką lubisz ale okazuje się że nie warto pisać, bo jak napiszę jedno zdanie to się zaraz 100 głupków odezwie i będą pytać: "ale zaraz, zaraz jak to" i chcą wywodu akademickiego - śmieszne.

Dobranoc

Powiem szczerze, muszę ciąć koszta aby zmieścić się w odpowiednim budżecie, lecz niektórych rzeczy nie da się obejść, a czasem nie warto. I tak kondki na początek standard, zostawiam sobie pole do popisu na przyszłość. W przypadku cewek nie doszukałem się jednoznacznych opini na temat wyższości powietrznych drutowych nad taśmowymi. Dla Waveguide Jantzena w takim wypadku nie widzę alternatywy, niestety, drogi kawałek plastiku, będę się pocił przy frezowaniu hehe. Jeśli ktoś się w którymś punkcie nie zgadza jestem otwarty na sugestie.

BB84 sorry chciałem dobrze doradzić wczuwając się w Ciebie tzn w muzę jaką lubisz ale okazuje się że nie warto pisać, bo jak napiszę jedno zdanie to się zaraz 100 głupków odezwie i będą pytać: "ale zaraz, zaraz jak to" i chcą wywodu akademickiego - śmieszne.

Ja oczywiście rozumiem Twój tok rozumowania i wiem o co chodzi z "mięchem" tyle, że w przypadku rocka by to tak nie przeszkadzało, jednak w mniejszych składach i muzyce typu Dire Straits z mojego doświadczenia wynika, że z BR zaczyna brakować precyzji. Liczę na to, że DTQWT da mi odpowiednią podstawę i precyzję. TQWT mógłby być rzeczywiście słabowity.

Powiem szczerze, muszę ciąć koszta aby zmieścić się w odpowiednim budżecie, lecz niektórych rzeczy nie da się obejść, a czasem nie warto. I tak kondki na początek standard, zostawiam sobie pole do popisu na przyszłość. W przypadku cewek nie doszukałem się jednoznacznych opini na temat wyższości powietrznych drutowych nad taśmowymi. Dla Waveguide Jantzena w takim wypadku nie widzę alternatywy, niestety, drogi kawałek plastiku, będę się pocił przy frezowaniu hehe. Jeśli ktoś się w którymś punkcie nie zgadza jestem otwarty na sugestie.

Frezowałem waveguida JA idzie jak MDF:)

Witek dobrej nocy i nie nazywaj głupkami innych tylko dlatego, że się z Tobą nie zgadzają już byłeś proszony o kulturę... i spytaj BB84 kto więcej wnosi do tematu:)

Ja oczywiście rozumiem Twój tok rozumowania i wiem o co chodzi z "mięchem" tyle, że w przypadku rocka by to tak nie przeszkadzało, jednak w mniejszych składach i muzyce typu Dire Straits z mojego doświadczenia wynika, że z BR zaczyna brakować precyzji.

zgadza się

Liczę na to, że DTQWT da mi odpowiednią podstawę i precyzję. TQWT mógłby być rzeczywiście słabowity.

no wreszcie :)

Witek dobrej nocy i nie nazywaj głupkami innych tylko dlatego, że się z Tobą nie zgadzają już byłeś proszony o kulturę...

zastanówmy się czy to kulturalne w takim razie pisanie że nie słuchałem nie mam i inne duperele, przecież logicznym jest że nie zabierałbym wogóle głosu gdybym ...

Zaczynam od obudów, części pod koniec miesiąca. Zrobię zatem mały offtop stolarski. Troels robił paczki ze sklejki, zdecydowałem się jednak na połączenie MDF 19 mm i HDF 3 mm, tak więc przód będzie się składał z MDF + 3 warstwy HDF, łącznie 28 mm grubości, tył MDF + jedna warstwa HDF, łącznie 22 mm. Po sklejeniu boków, bebechów i góry przyklejony zostanie front i tył (po wyfrezowaniu otworów). Na koniec oklejenie boków i góry warstwą HDF. Może być ?

Jeszcze jedna kwestia, obudowa jest od spodu otwarta i MDF od środka bardziej narażony na wilgoć niż w przypadku konwencjonalnych paczek. Czym go najlepiej zabezpieczyć ? rozcieńczony klej czy może lakier ? jeśli to drugie to jaki ?

Jeszcze jedna kwestia, obudowa jest od spodu otwarta i MDF od środka bardziej narażony na wilgoć niż w przypadku konwencjonalnych paczek. Czym go najlepiej zabezpieczyć ? rozcieńczony klej czy może lakier ? jeśli to drugie to jaki ?

2-3 warstwy caponu.

W oczekiwaniu na ocieplenie, odrobinę czasu i zastrzyk gotówki wstępne przemyślenia ...

Konstrukcja musi cieszyć nie tylko ucho ale i oko właściciela. Padło na styl "masywny" jak tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W planach stylizowanie nóg i boków na masywną brzozę 7,5 cm przekroju, konstrukcja oczywiście MDF + HDF z frezami 6 mm. Fornir prawdopodobnie brzoza bejcowana spirytusem na heban, chyba, że istnieje taki fornir ? z ścięć pionowych na froncie rezygnuję. Ot podobnie jak tu

Ukryta Zawartość

Jak Wam się to widzi ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilkudniowe "sezonowanie" ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie odnośnie wytłumienia. Troels stosuje filc grubości 13 mm i polyester damping 30 mm. Jakiego rodzaju filc został tu zastosowany (typ/gęstość) i pod jaką nazwą szukać polyester damping ? gdzie tego szukać ?

Czyli filc techniczny 12 mm lub 15 mm. A maty po co ? w oryginale ich nie ma, za to jest ten materiał acoustilux, który wypadałoby czymś zastąpić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli filc techniczny 12 mm lub 15 mm. A maty po co ? w oryginale ich nie ma, za to jest ten materiał acoustilux, który wypadałoby czymś zastąpić.

Ukryta Zawartość

Ten acoustilux wygląda jak zwykła włóknina tapicerska.

Ukryta Zawartość

Maty dobrze tłumią drgania (przepraszam, jeśli wyraziłem sie nieprecyzyjnie, szczerze mowiac nie wiem jak to dokaldnie dziala...). Im mniej obudowa drga, tym mniej masz niepotrzebnych zrodel dzwieku (wyobraz sobie obudowe jako wielka drgajaca membrane grajaca razem z glosnikiem).

Od siebie polecam tez welne owcza. Nie musi byc jakas audiofilska, ta ktora znajdziesz w kołdrze jest taka sama.

Ten "acoustilux" wyglada jak ovata/watolina.

El sueño de la razón produce monstruos.

1 filc : plecam maty polskiej firmy Boll (car audio)

2. acoustliux: polecam materiał MDM3 firmy Monacor, dostępny w Polsce - świetny

3. maty bitumiczne dociążają ścianki kolumn i obniżają ich częstotliwość rezonansową

- można zastosować zwykłą matę filcową Boll + jakiś klej w tubie typu "fix"

- można kupić matę filcową Boll z matą bitumiczną (przed klejeniem MDF zagruntować "czymś czarnym"

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

• 2 tygodnie później...

Czekając na elementy zacząłem strugać obudowy. Zastanawiam się jedynie jakie konsekwencje niesie za sobą wykonanie "pełnych" nóżek szerokości 75 mm. Troels użył zwykłych i postawił paczki 40 mm nad ziemią, ja chcąc zastosować nóżki "pełne" pozostawiłbym z przodu/tyłu 130x40 mm, a po bokach 350x40 mm otwartej przestrzeni. Czy wpłynie to negatywnie na pracę kolumn ? może zwiększyć prześwit ? tu człowiek zrobił podobnie, jednak z mniejszym przekrojem

Ukryta Zawartość

Tak to aktualnie wygląda, pozostają fronty (MDF + 4x HDF) i tyły, po frezowaniu otworów oklejanie góry i boków HDF'em. Planowane frezy wykonam prawdopodobnie tnąc HDF na mniejsze części.

post-18073-0-51096200-1330305493_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Troels zaleca podniesienie kolumn na wysokość 30-45 mm. Z moich obliczeń wynika, że podnosząc kolumny na wysokość 50 mm na nogach szerokości 75 mm uzyskam powierzchnię zbliżoną do kolumn stojących na wysokości 30 mm na nóżkach meblowych. Pozostaje pytanie jaki wpływ na dźwięk będzie miało rozchodzenie się fali w czterech kierunkach (w formie krzyża) zamiast w formie okręgu. Pomożecie ?

• 1 miesiąc później...

Kilka zdjęć z budowy i kilka pytań. Czy istnieją przeciwwskazania co do umieszczenia całej zwrotnicy na jednej desce na tylnej ściance ? tzn. sekcja niskotonowa + sekcja wysoko-średniotonowa, nie jak u Troelsa podzielona na dwie części z tyłu i przodu. Kolejna sprawa to okablowanie. W oryginale TW034 i JA8008 łączone są srebrem w teflonie Jantzena, dół linką 5N 2,5 mm2, a terminale ? jeśli też 5N to jaki sens ma srebro ? co myślicie o solid core 6N w bi-wire na sekcję wysoko-średniotonową, 2x0,5mm2 i 2x1 mm2, na dół i do terminali plecionka Jantzen 6N 2,5mm2 ? czy rzeczywiście stosowanie tego srebra w teflonie ma sens ? z rozdzielania terminali na sekcję wysoko-średniotonową + niskotonową raczej zrezygnuję.

Ukryta Zawartość

post-18073-0-15458600-1333037691_thumb.jpg

post-18073-0-37980500-1333037733_thumb.jpg

post-18073-0-78799700-1333037780_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.