Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy KUMISA III by pkrecz

pkrecz

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy później...
  • 3 miesiące później...

Przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale ostatnio rzadko wpadałem na forum.

Mogę opisać jedynie moje odczucia. Nie jestem na tyle osłuchany, aby wzmacniacz porównać z czymkolwiek.

Gdy odwiedzam Audioshow, rzadko słyszę różnicę między sprzętami wartymi 20000 a 1000000, wpływ kabli - jeśli w ogóle słyszę - to często jako przyjemniejszy odbieram ten tańszy. Na dodatek - tu się pewnie narażę - jeszcze w życiu nie usłyszałem przewagi analogu nad cyfrą. I cieszę się z tego, bo w przeciwnym razie dawno bym zbankrutował :)

Jeśli interesują Cię wrażenia kogoś takiego, to zapraszam do dalszej lektury. Moim źródłem jest komputer, karta E-MU 0202. Końcówką mocy jest słabszej mocy Gainclone na LM1875. Kolumny - Tannoy M1. Najczęściej Kumisy używam jako pre i sprawdza się to na tyle dobrze, że z pewnością mogę powiedzieć, że nic lepszego na moim biurku nie słyszałem, ale o to nie trudno. Przedtem miałem wrażenie, jakby niskie tony gubiły się w nadmiarze dźwięku przy muzyce pokroju Dream Theater. Teraz tego problemu nie ma. Z drugiej strony, góra jest ostra jak żyleta, co męczy przy dłuższym słuchaniu.

Moje słuchawki to AKG K240 DF, ogólne odczucia są podobne. Dodatkowy plus to fakt, że odpadają problemy z akustyką mego obecnego pokoju, gdzie brzmi jak w hangarze ze względu na brak tapet.

Tym razem coś ze wzmacniaczy słuchawkowych. Szukając coś dobrego do złożenia z części łatwo dostępnych znalazłem projekt o nazwie Kumisa III.

Link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zaprojektowałem trochę po swojemu PCB i wyszło jak na fotce niżej. Uruchomienie bezproblemowe, części łatwo dostępne, po brzmieniu uważam, że projekt łatwy do wykonania ... bez szukania elementów po świecie. Na fotce w DC-servo jest JRC4558 i pewnie pole manewru jest spore ... ale w odczuciu subiektywnym jest lepszy od LM833 :))) Jakby ktoś chciał to mogę udostępnić PDF'y do termotransferu .. bądź możemy zorganizować zamówienie w zakładzie, bo dla siebie i tak będę zamawiał w zakładzie. Aha... Warto dać dla wyjściowych BD radiatorki, bo jak ktoś chce "docisnąć" to przyda się małe chłodzenie :))) Zasilanie +/-15VDC. Na wejściu mam w jednym kanale rozjechane parametrami 2SK170/2SJ74 co skutkuje ok. 50mV DC na wyjściu.

Witam.

Mam pytanie, czy są jeszcze dostępne PCB do tego wzmacniacza, albo, czy będzie nowe zamówienie na to PCB?

Pozdrawiam

Krzysiek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam.

Mam pytanie, czy są jeszcze dostępne PCB do tego wzmacniacza, albo, czy będzie nowe zamówienie na to PCB?

Pozdrawiam

Krzysiek

Zapraszam na PW. Mam jeszcze jedną sztukę. Mogę odstąpić ...

• 1 miesiąc później...

Koledzy mam taki problem

Poskładałem ten wzmak i po przeprowadzeniu wszystkich regulacji które przeszły powiedzmy bezproblemowo przymierzyłem się do zmierzenia DC i ku mojemu zdziwieniu okazało się że jest problem a mianowicie wskazanie miernika pokazało -72mV

Może ktoś coś podpowiedzieć - proszę

• 4 lata później...

Oddam sparowane BD139/BD140.

Czy do tego wzmacniacza w prosty sposób da się podłączyć sygnał zbalansowany?. Bardzo by mi to uprościło podłączenie pod dac ,mógłbym pominąć desymetryzację do której dopiero się zabieram.

Bardzo proszę o odpowiedź.

Tranzystorki tylko koszt listu poleconego.

Acccuphase 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.